Dodaj do ulubionych

Anonimowość w laboratorium

01.02.23, 08:47
A więc klasycznie: przy oknienku podaję dowód osobisty i karteczkę z badaniami do wykonania ( i nr telefonu, jeśli pierwszy raz jestem w danym miejscu)
A pani głośno przeanalizowała tańsze opcje i zapytała o zgodę ( wiem, chciała dobrze a ja się zgodziłam).
Ale inni słyszeli smile
Na końcu dobiła mnie pytaniem :"czy pani korzystała z programu 40+ ?" i "czy ma pani internetowe konto pacjenta?"
No i wszyscy usłyszeli ile mam lat smile
Wiem, pani chciała dobrze.
Obserwuj wątek
    • banicazarbuzem Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 08:50
      A z jakiego powodu ukrywasz swój wiek przed ludźmi, których raczej już nie zobaczysz?
      Dla mnie to akurat nie jest problemem.
      Absurdem jest podawanie peselu przy opiece w aptece.
      A pesel to dane wrażliwe...
      • azalee Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:48
        banicazarbuzem napisała:

> A z jakiego powodu ukrywasz swój wiek przed ludźmi, których raczej już nie zoba
        > czysz?

Pfff, no przeciez nie po to sie wyglada na max 20 lat zeby przyznawac publicznie ze sie ma 40...
        • panna.nasturcja Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 10:40
          Ja myślałam, że dokładnie po to. Żeby wszystkim szczeka do samej ziemi opadła smile
      • droch Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 10:43
        A pesel to dane wrażliwe...

Bzdura.
      • jdylag75 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 11:51
        PESEL to dane osobowe, natomiast wrażliwą informacją o stanie zdrowia, niestety w aptece czy rejestracji można co-nieco usłyszeć.
        • banicazarbuzem Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 20:01
          Oczywiście, że dane osobowe. Mój błąd, nie mniej podanie peselu na głos może przynieść więcej szkody niż podanie samego wieku...
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 12:10
        PESEL nie jest wrażlliwą daną.
        • krwawy.lolo Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 12:16
          Jak nie? Przecież pesel pokazujesz patrnerowi dopiero po trzecim seksie.
      • primula.alpicola Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 12:15
        banicazarbuzem napisała:

> Absurdem jest podawanie peselu przy opiece w aptece.
        > A pesel to dane wrażliwe...

Ja podaję farmaceucie dowód osobisty.
        • droch Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 12:19
          Ja w aptece okazuję do skanowania kod 2D e-recepty z mObywatela. Dyskretnie, szybko, nie widzę wad.
    • gryzelda71 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 08:51
      Ale o co chodzi?
      • alpepe Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:31
        Pewnie o początek schizofrenii.
        • sundace46 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 11:59
          alpepe napisała:

> Pewnie o początek schizofrenii.
          >
          big_grin big_grin big_grin
    • szarmszejk123 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 08:52
      Ło matko, i serio myślisz, że kogokolwiek obchodzisz ty i twoj wiek? Znakomita większość ludzi ma cię centralnie w doopie.
      • szeptucha.z.malucha Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:08
        Nie mów jej tegowink bo jak się nie zorientowała do tej pory, to zanurzysz jej ogląd świata.
        Co do pesel też uważam, ze to idiotyzm, choć mało prawdopodobne, ze ktoś z kolejki poleci po kredyt za chwilę, ale i tak podaję tylko kody QR lub paskowe.
        • szarmszejk123 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:24
          No to zanurzę, trudno! 😂
          • szeptucha.z.malucha Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:45
            W sumie śmiesznie wyszło😉
    • zerlinda Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:16
      Jaka jest tańsza opcja do np . morfologi? I mam gdzieś że obcy ludzie usłyszą, że mam lat 40. A jeżeli ktoś jest w stanie zapamiętać mój pesel to się zdziwię. Ludzie to mają przygody 🤣
      • gorzka.gorycz Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:47
        Akurat jeśli chodzi o pesel to byłabym ostrożna. Skoro mogą zapisywać nr telefonu przy kasie w Biedronce, żeby potem korzystać z promocji na cudzą kartę, to i pesel mogą. Co prawda nie mogę pijąc, czemu nie można zarejestrować sobie własnej karty w Biedronce, ale ludzie różne dziwne rzeczy robią.
        • 1lifecolor Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:51
          Mysle, że chodzi o to: Więcej kart, więcej promocji
          • 1lifecolor Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:52
            Jak masz limit 3 masla albo 6 browarów na kartę, wykładasz druga i od nowa jedziesz z tym samym towaren
      • panna.nasturcja Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 10:42
        A, nie peselu to ja zdecydowanie głośno nie podaję i pani bym nie pozwoliła.
        Ale co innego pesel a co innego wiek. Pani spytała o program 40+ a nie podała pesel.
    • alpepe Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:31
      Lecz się.
    • eliszka25 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 09:58
      Ale o co chodzi? 🤷‍♀️
    • panna.nasturcja Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 10:39
      Wszyscy usłyszeli ile masz lat? No to faktycznie, pora umierać.
      • alpepe Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 10:44
        Nie widzisz? Chodzi o to, że teraz ją rozpoznają, a do tego jeszcze wiedzą, ile ma lat. Za moment będą szeptać o niej na ulicy, a potem będą ją podsłuchiwać.
    • anilorak174 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 10:58
      Ja kiedyś bylam na SOR gdzie wywolywali pacjentow nie po nazwisku czy numerku ale po rozpoznaniu:
      Pan ze złamaniem, zapraszam!
      Pani do szycia, zapraszam!
      Czekalam czy zawołają kogoś : pani z rzeżączką!
      • daniela34 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 11:25
        A to jest akurat rzeczywiście coś, na co się jakiś czas temu zwracało uwagę - że o wiele bardziej krępujące niż wywoływanie po nazwisku (rodopanika doprowadziła do tego, nie wiem, czy pamiętacie, że niektóre przychodnie nawet zapisywały pacjentów jako Królewnę Śnieżkę i Smerfa Marudę wink ) jest wywoływanie po rozpoznaniu, czy oznaczanie gabinetów, pod którymi się siedzi nazwami specjalizacji, albo wywoływanie "Kto następny na badanie prostaty???"
        • anilorak174 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 11:30
          No właśnie, bylam zdziwiona obserwując jak to działa. W innym szpitalu były numarki, albo po prostu po nazwiskach lecieli.
      • marta.graca Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 12:25
        Ej, to jest właściwie dobry pomysł, żeby pacjenci w kolejce na sorze sami się diagnozowali i wchodzili do gabinetu mówiąc, że w sumie już wiedzą, co im jest smile
    • kardla Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 12:12
      Wiele lat temu przy aplikacji na wizę studencką do USA musiałam wypełnić formularz medyczny i załączyć wyniki badań na różne choroby zakaźne.
      Nigdy nie zapomnę jak w przychodni pielęgniarka zawołała mnie słowami: "pani od kiły, rzeżączki i HIFa - zapraszam", a ja musiałam przeparadować cała czerwona jak pomidor przed poczekalnią pełną ludzi.

Teraz mnie to bawi - wtedy to był koszmar.
      • szare_kolory Re: Anonimowość w laboratorium 02.02.23, 00:00
        Gdyby jakąś idiotka powtórzyła to teraz to również teraz by Cię nie bawiło. Czasami oni mają ubaw z tego, że kogoś zawstydzą (niestety humor medyków jest bliski lotności budowlańców) a czasami są poprostu bezmyślni. Kiedyś też bym się w takiej sytuacji zawstydziła, dzisiaj bym ochrzaniła taką dowcipną rejestratorkę.
        • eriu Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 12:06
          Teraz za coś takiego mogą nawet zwolnić. Trzeba złożyć oficjalną skargę.
    • rosapulchra-0 Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 15:18
      A nie masz 40+ lat?
    • la_bonne_cusine Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 15:35
      Śmiejecie się, że ktoś usłyszy PESEL i weźmie pozyczkę. W Biedronce ktoś kto usłyszał jak inny podał nr telefonu przy kasie to mógł zgarnąc punkty i odebrać swieżaka.
      • szeptucha.z.malucha Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 15:42
        😱
    • saszanasza Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 20:04
      Dziś właśnie do kosmetyku dołożyli mi próbkę kremu 50+😱😉 Nie mam jeszcze 48🙈
      • anorektycznazdzira Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 18:19
        chamy
    • arthwen Re: Anonimowość w laboratorium 01.02.23, 22:04
      A jak informacja o tym, że masz 40+ lat i robisz jakieś tam badania wpływa na brak anonimowości?
      W twojej miejcowości jesteś jedyną kobietą w okolicy czterdziestki?
    • kocynder Re: Anonimowość w laboratorium 02.02.23, 06:41
      Serio wierzysz, że jacyś "wszyscy" nic tylko nasłuchują co ty masz za badania zrobić i co tam do ciebie laborantka trzepie? To chyba masz przerost ego... Bywam i w laboratoriach i aptekach. I owszem, bywa, że usłyszę np czyjś PESEL, albo fragment wymiany zdań o wyższości syropu figowego nad tym z babki lancetowatej, ale w życiu nie zapamiętuję!
    • skumbrie Re: Anonimowość w laboratorium 02.02.23, 09:37
      I zamiast zwrócić pani uwagę, potulnie wysłuchałaś i zgodziłaś się?
      To do kogo masz pretensje?
    • demodee Re: Anonimowość w laboratorium 02.02.23, 10:31
      A wystarczyło powiedzieć: "Co pani! Ja przecież nie mam nawet dwudziestki!"
    • sferoplast Re: Anonimowość w laboratorium 02.02.23, 23:14
      Myślę, że wszyscy mogą się domyślić, że masz powyżej 40 lat, bo większość ludzi wygląda na swój wiek 🤷‍♀️
      Poza tym czy to coś obraźliwego mieć 40 lat?
      • marta.graca Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 17:33
        No pewnie. Ludzie tyle nie żyją 😂
    • gdanskamarylka Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 09:40
      Zgroza, dowiedzieli się, że jesteś po czterdziestce... Pewnie wyglądasz na nastolatkę, prawda?
      • ponis1990 Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 18:36
        A najlepsze jest to, że czesto te co sie tak chwalą że wyglądaja młodziej, wyglądaja spokojnie na swój wiek albo i starzej. Był kiedyś taki watek na jednej grupie na fb i przechwalały sie jedna przez drugą jak to je za siostry swoich dzieci biorą w przedszkolu. Wchodzę sobie na kilka losowych profili a tam baby w średnim wieku z wyglądu jak nic. Ech, zludzenia smile
    • iberka Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 16:40
      U mnie tak nie jest. Wczoraj robiłam kolejne badania i jedyne co usłyszałam, to pytanie czy dopłacę za badanie poziomu Wit D czy rezygnuję, bo nie mam tego w pakiecie.
    • anorektycznazdzira Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 18:18
      "głośno przeanalizowała tańsze opcje (...) dobiła mnie pytaniem :"czy pani korzystała z programu 40+" "
      Jesusmaria, i teraz cała dzielnia wie, że jesteś stara i biedna!!!
    • bruy-ere Re: Anonimowość w laboratorium 03.02.23, 20:07
      Ja chodzę na badania w miejsce, gdzie każdy bez wyjątku przy okienku jest pytany o datę urodzenia. Może już się ogarnęli, bo dawno tam nie byłam.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka