Dodaj do ulubionych

Łowcy skór

23.02.23, 14:15
Koleżanka pożyczyła mi książkę Łowcy skór - Tomasza Patora.
Jestem w połowie i chyba nie mam siły czytać dalej. Tak znam historię, to się działo tu gdzie mieszkam.
Głośna sprawa, cała Polska tym żyła...a skończyło się na kilku wyrokach. Przy czym lekarze dostali smieszne wyroki, i wrócili do wykonywania zawodu lekarza.
Na podstawie zużucia leków wyliczono ile osób mogło być uśmierconych, a biorąc pod uwagę ze ampułki można dzielić szacuje się ze znacznie więcej. Sprawa na pewno nie dotyczyła tylko Łodzi...Wszystko zamieciono pod dywan.
Obserwuj wątek
    • ewa_mama_jasia Re: Łowcy skór 23.02.23, 14:32
      Już jakiś czas temu zdałam sobie sprawę, że nie lubię czytać książek o rzeczach, które znam / znałam z pierwszych stron portali informacyjnych. Jedynie info o tym, co było po wyroku, może byc ciekawe: jaki wyrok, czy odsiedziany, co się dzieje później z tymi osobami...
      • suki-z-godzin Re: Łowcy skór 23.02.23, 15:10
        Ja wrecz przeciwnie, niedawno polknelam "Lowce nastolatek".
    • login.na.raz Re: Łowcy skór 23.02.23, 14:48
      Okropna, potworna sprawa.

Osobiście znam osobę z rodziny jednej ze skazanych osób, ale nigdy z nią na ten temat nie rozmawiałam. Wiem, że długo wierzyła w niewinność tej osoby, ale potem chyba przestała.
    • suki-z-godzin Re: Łowcy skór 23.02.23, 15:08
      I w takich watkach przypominaja mi sie zacietrzewione wpisy "a czy ty masz wyksztalcenie medyczne ze podwazasz to co lekarz mowi, lecz sie sama jak wiesz lepiej bla bla bla" za kazdym prawie razem, gdy ktos ma jakiekolwkek watpliwosci zwiazane z diagnoza czy leczeniem.
      • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:11
        Tam jest ciekawy rozdział o tym jaką batalie wytoczyła izba lekarska. Oj ostro było. Ze to napaśc, gwałt i terroryzm...te oskarżenia. Bo jak to tak, lekarzy???
        • suki-z-godzin Re: Łowcy skór 24.02.23, 07:38
          Wpisywanie w karcie zgonu "covid" gdy ktos umarl na zawal to przy tym pikus. Ale co sie forum nawrzeszczalo jak ktos chociazby zasugerowal...
    • borsuczyca.klusek Re: Łowcy skór 23.02.23, 15:29
      Tylko się nie dajcie nabrać na film fabularny 🙄
    • aandzia43 Re: Łowcy skór 23.02.23, 15:48
      Ta sprawa rozwaliła mi system, nie sądziłam że zło jest aż tak banalne. Eksperyment Millgrama notopsze, naciski, autorytet; obozy i robienie holocaustu ok, bardzo silne naciski, wojna, wieloletnie pranie mózgu, wszystko rozumiem. Ale tu?! Spokój, pokój, stabilizacja, morale społeczeństwa jako takie i jeeeb! w tym wszystkim jak ch.j w torcie masowe zorganizowane mordy. Fabryka śmierci, proszę państwa do pawulonu. Jesteśmy obrzydliwym gatunkiem.
      • gama2003 Re: Łowcy skór 23.02.23, 15:53
        100/100
      • suki-z-godzin Re: Łowcy skór 23.02.23, 15:56
        A tu paru pracownikow sluzby zdrowia okazalo sie zabijac pacjentow za jakies nieszczegolnie wielkie pieniadze.
        • eliszka25 Re: Łowcy skór 23.02.23, 16:08
          Tak, to mnie jeszcze dodatkowo rozwala. Gdyby to były chociaż jakieś grube miliony, ale zarobki na „skórach” wcale nie były jakieś niebotyczne. Po prostu nie mieści się w moim pojmowaniu świata, że można ot tak zabijać ludzi dla paru groszy w sumie.
          • iwoniaw Re: Łowcy skór 23.02.23, 17:13
            Tak, to jest dla mnie najpotworniejsze: oni ot tak, ani nie bedąc pod żadną presją/terrorem, ani nawet nie mając w perspektywie jakichś potężnych zysków, po prostu zabijali przypadkowych ludzi. Nie donuwiierzebia, a jednak.
          • danaide2.0 Re: Łowcy skór 23.02.23, 17:44
            Parę groszy? Lata 90., po 500 zł na głowę od osoby (drugie słowo nie przejdzie mi przez palce). 700 czy 800 zł miesięcznie miałam jako studentka na życie. Ile przypadków dziennie, ile przypadków w miesiącu?
            • marta.graca Re: Łowcy skór 23.02.23, 17:51
              Moja teściowa jeszcze w latach 20. zarabiała 700 zł miesięcznie.
            • iwoniaw Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:02
              danaide2.0 napisała:

> Parę groszy? Lata 90., po 500 zł na głowę od osoby (drugie słowo nie przejdzie
              > mi przez palce). 700 czy 800 zł miesięcznie miałam jako studentka na życie. Ile
              > przypadków dziennie, ile przypadków w miesiącu?

Za życie człowieka? A twoim zdaniem pensja minimalna za coś takiego to nie jest parę groszy? Przecież to nie byly sumy, z ktorych za miesiąc uzbierałabyś na coś konkretnego nawet. Znane są przypadki zbrodniarzy, których do morderstwa popchnęła żądza wzbogacenia się konkretnie, ale coś takiego? Na lewych zwolnieniach i receptach by mogli wiecej "dorobić" bez zarzutow tego kalibru, przecież to nie byli ludzie z marginesu bez żadnej świadomości, co robią.
              • danaide2.0 Re: Łowcy skór 23.02.23, 21:42
                wiadomosci.onet.pl/lodz/20-lat-od-afery-lowcow-skor-w-lodzi-zabijali-z-chciwosci/zz0mr8t

Tu masz wyliczenia. Jeśli masz czas i chęci, zweryfikuj te informacje.
                Ja nie oceniam ile jest warte życie ludzkie. Twierdzę, że sprawcy działali z chęci zysku i zbierały się konkretne kwoty, a nie nędzne grosiki.
                • eliszka25 Re: Łowcy skór 24.02.23, 15:49
                  Wg tego artykułu profity ze zdobywania skór przez kilka lat wyniosły średnio kilkadziesiąt tysięcy na głowę. Kilku najważniejszych osób pewnie więcej. Nie są to żadne grube miliony.
                  • triss_merigold6 Re: Łowcy skór 24.02.23, 15:53
                    Grunt, że dopływ kasy był stały i regularny.
                  • martishia7 Re: Łowcy skór 24.02.23, 16:00
                    Czyli równowartość średniej wielkości mieszkania.
            • stephanie.plum Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:22
              czyli jednak opłacało się. co nie?
            • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:27
              To było 50 zł od trupa na głowe. Tzn taka kwote podał ratownik. Lekarz nie podał...a zapewne lekarzowi płaciło sie wiecej
              • anatewka11 Re: Łowcy skór 24.02.23, 04:53
                Wtedy nie było ratowników . Ratownictwo medyczne w Polsce funkcjonuje od 2001. Mógł być pielęgniarz, sanitariusz, kierowca .
                • hanusinamama Re: Łowcy skór 24.02.23, 09:54
                  Dobrze sanitariusz. Co nie zmienia faktu, ze skazano kilka osób a brało w tym udział kilkadziesiąt.
                  Sorodowisko lekarskie powiesiło psy na lekarzu, który to nagłośnił.
                  Przy czym wiele osob zgłaszało swoje niepokoje. Bo dziwnie leki wychodziły, bo dziwnie pacjenci umierali....i nikt z tym nic nie zrobił
                  • anatewka11 Re: Łowcy skór 24.02.23, 21:53
                    W tym co się działo to faktu nie zmienia ale ratownictwo w Polsce to zupełnie inni ludzie, inaczej kształceni, z inną świadomością i z tą całą plugawą sprawą niepotrzebnie łączeni.
                    • hanusinamama Re: Łowcy skór 26.02.23, 16:59
                      Gdzieś sa ci co w tym brali udział. Przypominam, ze to tez byli lekarze...
          • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:26
            NO ale to było 50 zł od skóry. Z tego powodu własnie usmiercano ludzi albo długo wieziono do szpitala. Im wiecej skór, tym wiekszy zarobek.
          • komorka25 Re: Łowcy skór 28.02.23, 18:56
            W sumie, jeśli chodzi o życie, to masz, eliszka25, rację, ale ja w 1995 roku (denominacja) miałam 750 zł pensji podstawowej, więc jak ktoś tyle dostawał powiedzmy 2 razy w miesiącu, to już dla niego nie były chyba grosze/
      • snajper55 Re: Łowcy skór 23.02.23, 16:24
        aandzia43 napisała:

> Ta sprawa rozwaliła mi system, nie sądziłam że zło jest aż tak banalne. Ekspery
        > ment Millgrama notopsze, naciski, autorytet; obozy i robienie holocaustu ok, ba
        > rdzo silne naciski, wojna, wieloletnie pranie mózgu, wszystko rozumiem. Ale tu?
        > ! Spokój, pokój, stabilizacja, morale społeczeństwa jako takie i jeeeb! w tym w
        > szystkim jak ch.j w torcie masowe zorganizowane mordy. Fabryka śmierci, proszę
        > państwa do pawulonu. Jesteśmy obrzydliwym gatunkiem.

Sumienia im nie protestowały. Katolicka moralność na to pozwalała. Człowieka tylko strach przed karą trzyma w ryzach. Przed karą środowiska, lub karą państwa. Stąd łowcy skór, stąd Jedwabne, stąd inne potworności.

S.
        • panna.nasturcja Re: Łowcy skór 23.02.23, 17:48
          Nie, nie tylko strach trzyma człowieka w ryzach. Niektórych trzyma moralność oraz najzwyklejsze poczucie przyzwoitości.
        • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:14
          A weź pod uwagę, ze tam proceru dopuściło się prawdopodobnie około 60 osób...a skazano 4. Pozostali tak sobie chodzą po świecie.
          I oszacować mozna liczbę śmierci po pawulonie. Natomiast nie da się oszacować ile umarło osób bo:
          - karetka jechała specjalnie trasą wycieczkową do pacjenta
          - karetka jechała trasa wycieczkową z pacjentem
          - karetka stała gdzies na poboczu i czekała az pacjent umrze
          itd...
        • stephanie.plum Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:23
          skąd wiesz, że oni mieli katolicką moralność?
          • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:24
            Czyż sama nie twoerdziłaś, ze Polska to katolicki kraj? Nagle przestał być na kilka lat działania łowców skór?
          • szorstkawelna Re: Łowcy skór 24.02.23, 07:30
            Fantazjuje - dla zasady.
            • hanusinamama Re: Łowcy skór 24.02.23, 19:19
              W PL? Chyba kpisz. Toż to katolicki kraj!!!
              Religia w szkołach, krzyże w urzędach....
      • konsta-is-me Re: Łowcy skór 23.02.23, 18:49
        Spokój i stabilizacja ??
        Przespałas lata 90- te, jeszcze się nie urodziłaś czy może masz 80 lat i wtedy byłas emerytka ??
        Dla kogo i gdzie był "spokój i stabilizacja"??
        To były koszmarne czasy, przestępczość szalała, mafię działały, ludzie gotowi by gryźć za kawałek tego "tortu".
        Bałam się wychodzić po zmroku z domu, żeby nie spotkać chłopaków kradnących coś z samochodu, a nie była to "zła" dzielnica, wręcz przeciwnie, uchodząca za "prestiżową".
        Parę milionów wyemigrowało.
        Oferty pracy "10zl za DZIEŃ (nie godzinę).
        Żeby dostać pracę sprzątaczki trzeba było mieć wykształcenie średnie.
        Dla mnie te lata i ta potworna historia była lekcja jak "bieda uszlachetnia" i w jakie bestie zmieniają się ludzie ( społeczeństwo) w kryzysie ekonomicznym
        • aandzia43 Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:11
          Nie przespałam, byłam młodą dorosłą. W swoim poście zestawiam lata 90te z czasami wojen, obozami koncentracyjnymi i innymi takimi kwiatkami. Przyznasz ze wypadają blado?
          • konsta-is-me Re: Łowcy skór 23.02.23, 23:00
            No ale co NIE wypada blado z porównaniu z obozami koncentracyjnymi?
            Hiroshima ?
            Nie rozumiem sensu twojego zdania teraz.
            Napisałaś "spokój, stabilność, morale"- gdzie ty to widziałas w 90- tych?
            Nędza nie jest dużo lepsza niż wojna.
        • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:22
          NO ale to nie tlumaczy zabijania ludzi przez lekarzy i ratowników...no zlituj się.
          Zaczeło się od skrzynki wódki za przekazywanie rodzinom złarłych info o firmie pogrzebowej....a skonczyło na uśmiercaniu aby tych zwłok miec wiecej.
          Tu jest jedynie chciwość nić więcej.
          • konsta-is-me Re: Łowcy skór 23.02.23, 23:01
            To do mnie?
            A kto twierdzi że "tłumaczy " w sensie"usprawiedliwia" ?
      • rb_111222333 Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:09
        To nie były małe pieniądze, zwłaszcza, że dochód był regularny, a ratownicy zarabiali psie pieniądze. Nie mówię tego w formie usprawiedliwienia tylko prostuję fakty. Podobno było tylko kilka osób w łódzkim pogotowiu, które nie brały udziału w procederze, co pokazuje jaka to była skala. Ratownicy nie zawsze bezpośrednio uśmiercali pacjenta, jeden że sposobów nazwany był "na hamburgera". Ratownicy po otrzymaniu zgłoszenia zamiast do pacjenta jechali do knajpy, w międzyczasie pacjent umierał albo jego stan pogarszał się na tyle, że nie dało się go uratować. Mój tata, mieszkający w województwie łódzkim też czekał 40 minut na karetkę wezwaną do zawału. Zastanawiam się co było powodem opóźnienia. Proceder sojuszu pogotowia z branżą funeralną według autora reportażu trwa w najlepsze, w dalszym ciągu rodziny zmarłych otrzymują w szpitalach wizytówki zakładów pogrzebowych.
        • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:23
          No i na pewno nie dotyczyło to tyłko Łodzi.
      • runny.babbit Re: Łowcy skór 23.02.23, 21:46
        aandzia43 napisała:

>
        > ! Spokój, pokój, stabilizacja, morale społeczeństwa jako takie
        Akurat to ostatnie słowa jakich bym użyła do opisu tamtego okresu w Polsce. Lata 90 w Polsce to był czas potwornych zbrodni, które wstrząsały cała Polską np. morderstwo Tomka Jaworskiego, wojny gangów, zbierania haraczy,a jednocześnie ostry kryzys, ogromne bezrobocie. Akurat działalność łódzkiego pogotowia pasuje do klimatu epoki, niestety.
        • szeptucha.z.malucha Re: Łowcy skór 23.02.23, 23:42
          Zgadzam się, niestety. Pamiętam jednak ten dzień, gdy kolega przyniósł do pracy gazetę i czytaliśmy artykuł. Obeznani ze zbrodniami, bo pracowaliśmy z niebezpiecznymi przestępcami a jednak był szok. Szczególnie tego kolegi - emeryta, który sobie dorabiał w naszym wydziale na pół etatu. To był wstrząs, mimo szkaradnych czasów. Artykuł ukazał się chyba w 2001 albo 2002?
    • gama2003 Re: Łowcy skór 23.02.23, 15:53
      To jest chyba najstraszniejsze ,, otworzenie oczu,, jakie zaliczyłam w doroslości.
      Bo przecież cudów nie ma, że ta Łódź jedyna taka pomysłowa. Mam prywatne przemyślenia z mojego powiedzmy terenu, z gatunku takich - nie mogę o tym myśleć, bo wymyślę i zwariuję. A przynajmniej powaznie się uszkodzę psychicznie.

Zdumiewa sfrunięcie tematu pod dywan.
      I szybko glęboka nad nim cisza. Lokalna inicjatywa kilku przestępców i po sprawie ?
      Nie umiem spokojnie o tym myśleć.

• hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:16
        W tej ksiązce podano, ze proceder dotczył minimum 60 osób (tyle było w to zamieszkanych w samym pogotowiu w Łodzi), ze były informacje o takim samym procederze w Warszawie...oraz domysły, ze nie tylko Łodz i Warszawa taka pomysłowa.
      • aandzia43 Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:24
        Właśnie, cisza. Temat nie przerobiony, a jeden z lekarzy dzięki którym sprawa ujrzała światło dzienne:

"Morawski zapłacił cenę.
        Miał przerąbane. Już po wybuchu afery środowisko lekarskie niemal dosłownie zarzucało mu, że kala własne gniazdo — co zresztą sporo mówi o kondycji tego środowiska.
        Morawski to taki gość, który oprócz wybitnego analitycznego umysłu pokazał wtedy jasny kompas moralny. To jedna z takich osób, które potrafią zrobić coś bardzo istotnego i nie mówić o tym za wiele. Bardzo niepozorny, "niefilmowy" bohater. Mówi, że sprawę "łowców skór" wypomina mu się w środowisku do dziś — ale on nie żałuje tego, co wtedy zrobił"
        • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:31
          W ksiązce jest opisane jego spotkanie z komisją izby lekarskiej. Nie pytano go o szczegóły sprawy...za to traktowano jakby to on zrobił coś złego.
          • czarna.mamba50x Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:44
            Straszne, ze potrafili napiętnowac jak przestępce bohatera. Pokazuje to tez ze porządnych ludzi jest mniejszość a przestępcy nie czują się winni
          • gama2003 Re: Łowcy skór 23.02.23, 23:18
            To jest niewiarygodne.
            Reakcja środowiska...
            Gniew, że puścił parę z ust i przyczynił się do ukrócenia ludobójstwa.
            Nie rozumiem.

Bo wychodzi na to, że śmierć tak się slużbom medycznym opatrzyła, że stała się splywającym jak po kaczce sposobem na zarobek.
            Zabijanie w rękawiczkach, ,, czysta robota,, ryra ich psychicznie. Nie dotyczy.

Ot lekarstewko inaczej zadziałało. Itd.
            A kasa przyjemna, co tam.
            Jakieś odklejenie od wszystkiego.

W domu tulili dzieci, pieski. Mamunie emerytki po lekarzach wozili, normalne życie. A w robocie ? W robocie się zarabia. I daje zarobić a nie pyskiem kłapie.
            • hanusinamama Re: Łowcy skór 24.02.23, 09:56
              Wiesz tam zgłaszało swoje obawy wiele osób. Bo leków duzo zschdoziło. Bo ludzie dziwnie umierali w karetkach. To było w wielu miejscach zgłaszane przez różne osoby Nikt z kierownictwa sie tym nie zajął.
    • eliszka25 Re: Łowcy skór 23.02.23, 16:04
      Nie tylko Polska tym żyła. To były akurat nasze początki w Szwajcarii a tu w każdych wiadomościach wspominali o Łodzi i łowcach skór z Polski.

Jakoś kilka dni temu też nam się ten temat przewinął w rozmowie. To jest po prostu tak potworna sprawa, że chyba nie dałabym rady czytać książki na ten temat. Poza tym jest jeszcze jedna strona tego „medalu” - ciekawi mnie, ile osób zmarło czy ucierpiało w inny sposób, bo bali się wezwać pogotowie, gdy sprawa stała się głośna. O tym się w sumie w ogóle nie mówi, ale założę się, że takie ofiary też były.

Natomiast tego, co robili ci lekarze i ratownicy kompletnie nie jestem w stanie ogarnąć rozumem. Dla mnie to jest po prostu niewyobrażalne.
      • ewa_mama_jasia Re: Łowcy skór 23.02.23, 16:13
        Potwierdzam, ludzie bali się wzywać pogotowie po tej aferze.
      • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:16
        W tej ksiązce się o tym też mówi. Ze potem był strach, ludzie nie wzywali karetek.
    • astomi25 Re: Łowcy skór 23.02.23, 16:26
      Moja babcia byla zabita pavulonem.
      W Lodzi, w roku 2000.
      • szeptucha.z.malucha Re: Łowcy skór 23.02.23, 17:23
        🖤 straszne
      • stephanie.plum Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:25
        jejku, współczuję.
      • aandzia43 Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:35
        Przykro mi sad
      • konsta-is-me Re: Łowcy skór 25.02.23, 07:49
        🥺 Straszne, współczuję .
    • kasiaabing Re: Łowcy skór 23.02.23, 17:32
      Znałam jednego lekarza skazanego w tej sprawie.
      Teść mi opowiadał jak w naszym mieście upadał wielki zakład pracy. Tesciowie byłi tam zatrudnienie więc dramat straszny. Poszli do tego lekarza ( był ich sąsiadem) i teść poprosił o dłuższe l4 bo mial widmo bebezrobocia, brak kasy, bombelki na utrzymaniu. Na co ten lekarz, że ob rozumie sytuację ale nie może dać mu l4 bo uwaga.. . etyka zawodowa mu nie pozwala 🤷‍♀️
      Ten sam lekarz parę lat później siedział w pierdu...
      • szare_kolory Re: Łowcy skór 23.02.23, 18:34
        Założę się, że etyka by ucichła na widok banknotu. Sqrwiel nie lekarz.
      • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:18
        No to już nie siedzi i uwaga: moze znowu wykonywac swój zawód.
        Ten przynajmniej był skazany. W ksiązce szacują minimum 60 osób zamieszanych w ratownictwie w ten proceder. Ponad 1000 ofiar samego pawulonu. Nie da się policyzć ile osób zmarło, przez "zamierzoną opieszałość" w dowiezieniu chorego do szpitala.
        • ayelen40 Re: Łowcy skór 25.02.23, 08:06
          Ale jak to? Dożywocie powinien był dostać.
          • hanusinamama Re: Łowcy skór 26.02.23, 17:01
            Ale dostał mało. Juz sama prokuratura wystąpiła o dośc niski wyrok ( mogli żadać więcej), zudo mniej niż sanitariusze.
            A zawodu nie mogł wykonywać przez raptem 10 lat...
    • czarna.mamba50x Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:17
      Tak to straszne jak niewiele niektorzy potrzebują by zabijać i to ci co powinni leczyć...inni im ufali. Ciekawe ze sami faceci. Pozbawieni empatii i wyrzutów sumienia.
      Lata 90 pełne były takich zdarzeń, a zabojstwo pracownic banku dla telefonów komórkowych...
      • hanusinamama Re: Łowcy skór 23.02.23, 19:20
        Nie wiemy czy sami faceci. Skazanych 4. Naprawdopodoniej brało w tym udział kilkadzisiąt, mogły tam być i kobiety.
        I nie porównuj do pojedynczych zabójstw za telefon...tu samym pwulonem uśmiercono zapewne tysiąc osob.
    • kremowkowa.kremowkowa.ivonne Re: Łowcy skór 23.02.23, 21:37
      brrr..
      krytykapolityczna.pl/kultura/czytaj-dalej/lowcy-skor-ksiazka-reportaz/
    • triss_merigold6 Re: Łowcy skór 24.02.23, 10:24
      Pamiętam jak pojawił się ten cykl reportaży, komentowalismy, że żaden najstarszniejszy horror o morderczych karetkach i lekarzach psychopatach nie dogonił rzeczywistości.
      Skazan było śmiesznie mało, śledztwo niezbyt intensywne.
      Nie wierzę, że tylko w Łodzi byli tacy operatywni i absolutnie nie wierzę, że proceder się skończył.
      Covid i rzekome braki wolnych zespołów karetkowych i miejsc na SOR-ach był znakomitą okazją do zarabiania na info o zgonie pacjenta. Zdaje się, że sporo było przypadków obwozenia ludzi godzinami czy trzymania w karetce przed szpitalem.
      • geez_louise Re: Łowcy skór 24.02.23, 18:06
        Tak, wszędzie mordujo. Wiesz od rodziny konkubenta.
        • runny.babbit Re: Łowcy skór 24.02.23, 18:16
          No akurat mordowanie w pogotowiu jest udokumentowane. I też koledzy po fachu, zupełnie jak ty, bronili morderców.
          • geez_louise Re: Łowcy skór 24.02.23, 19:09
            Cześć jest udokumentowana, a reszta to szkoda gadać. Odpadłam przy wyliczaniu zgonów na podstawie rozchodu leków. Ktoś nie miał pojęcia jak to wygląda. A już te opowieści, ze tak jest wszędzie… Cieszę się, ze już nie muszę występować w tym cyrku.
            • hanusinamama Re: Łowcy skór 24.02.23, 19:22
              Reszta szkoda gadać bo zamieciono pod dywan. Na podstawie zużycia pawulonu wyliczono ponad 100 ofiar. I to nie licząc możliwości dzielenia ampułek.
              A ile umarło osob bo karetka robiła tour the miasto??
              Ty udowadniasz to co w tej ksiązce przedstawiono. Nie wieszano psów na ludziach biorących w tym udział. Wieszano psy na lekarzu który to zgłosił. Na dziennikarzach śledczych.
              Srodowisko lekarskie nie było oburzone procederem. Było oburzone zgłoszeniem. I śledztwem
              Jak to lekarza???
              Kilkadziesiąt osób w samej Łodzi i skazanych 4.
              I tak wszędzie bo raczej nie tylko w łodzi tacy operatywni. A jak widac oko na to wszedzie przymykano.
              Piękne dajesz świadectwo.
              • geez_louise Re: Łowcy skór 24.02.23, 19:43
                Tia, sama mordowałam. I woziłam otwarte ampułki.
    • dramatika Re: Łowcy skór 24.02.23, 22:45
      hanusinamama napisała:

> lekarze dostali smieszne wyroki

Jedyna w sumie sprawa, która jest w stanie potencjalnie otworzyć ludziom oczy na to, że nie byliśmy i nie jestesmy państwem prawa, niezależnie od barw partyjnych. Aczkolwiek chyba zbyt stara - kto pamięta, kto wtedy był u władzy i kto ją teraz kontynuuje?
    • martini_n Re: Łowcy skór 25.02.23, 07:42
      Na razie nie sięgam po książkę, już wywiad z autorem mnie sponiewierał. Słyszałam o sprawie jako nastolatka, ale przed przeczytaniem tego wywiadu nie znałam szczegółów ani skali. No i ta bezkarność i omerta środowiska, jak kościelni chroniący pedofilów.
      • hanusinamama Re: Łowcy skór 26.02.23, 17:02
        Doczytałam do końca. Ksiązka jest bardzo dobra ale bardzo ciężka. Wyłazi z niej wielka niemoc.
        Skazano czubek góry lodowej...
        • mamawojtuska79 Re: Łowcy skór 27.02.23, 16:03
          A ktoś z firm pogrzebowych beknął za "rozbestwienie" tego środowiska? Pytam z ciekawości. Wina felczerów (napisałam celowo bo na słowo lekarz to oni nie zasługują) i sanitariuszy nie budzi wątpliwości ale moralnie za to odpowiedzialni byli także właściciele zakładów pogrzebowych, im włos z głowy nie spadł. A szkoda
          • yadaxad Re: Łowcy skór 27.02.23, 16:19
            Wg artykułu w GW, sprawa była tak rozległa, że lepiej ją było zamieść, a nie drążyć gdzie kto z kim i kogo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka