kozaki_za_kolano Re: Dobre geny 24.02.23, 22:35 Niestety nie mam dobrych genów, ale mam historię na temat. Zawodowo spotkałam przepiękną kobietę, piękne kości policzkowe, linia żuchwy, otwarte oko, aksamitna cera, szczupła sylwetka, energiczne ruchy, po prostu boska. Myślałam wtedy, że ma jakoś 35, maks 40 lat. Ja mając 35 wyglądałam dużo gorzej. Potem się okazało, że babka ma równo 50, a koleżanka z pracy uświadomiła mnie, co owa pani ma w twarzy. Jakiejś nici, zrobione powieki, botoks w czole i kilka innych A jaka naiwna podziwiałam, jaka ona piękna i młoda. Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Dobre geny 25.02.23, 15:01 Ostatnio się sypnęłam, zmarchy koło oczu ...eh. skóra niezła. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Dobre geny 24.02.23, 22:56 I tak i nie. Jestem przed 50tka. Mam wciaz bujne dlugie wlosy ktore z czasem z jasnych zrobily sie swiecace kasztanowe i musze powiedziec ze bardzo mi sie ten kolor podoba. Ciagle sie ktos pyta czy farbowalam. Chyba niedowierza ze jeszcze nie mam siwych wlosow. Dlugo cieszylam sie ze nie mam zadnych zmarszczek az pewnego dnia odkrylam ze to nie tyle brak zmarszczek co grawitacja. Wszystko poszlo w chomiki i opadajace powieki. Takze mam dobre geny tylko polowicznie. Odpowiedz Link Zgłoś
figa_z_makiem99 Re: Dobre geny 24.02.23, 23:19 Menopauza robi masakrę, jeśli się nie zadba o siebie. Córka mojej sąsiadki teraz około 56 lat, przyjeżdża 2 razy do roku i mam okazję ją porównać, przed pandemią szczupła, włosy ciemny blond, nie wyglądała na swoje lata. W tym roku nie poznałam jej, całkiem siwe włosy ( może nie farbuje już? ), otyłość brzuszna i czerwona twarz ( spadki hormonalne? ). Teraz wygląda jak stara kobieta, nie poznałabym jej. Odpowiedz Link Zgłoś
stara-a-naiwna Re: Dobre geny 25.02.23, 00:06 mam 44lata wiec twarz mi nie wisi jeszcze jakieś pojedyncze kurze łapki ale mało mnie to obchodzi - wygląd był dla mnie zawsze mało istotny kobiety u mnie w rodzinie długo nie wygladają an swoje lata (tłusta cera + lekko kilogramowo na plusie - nic się nie zapada bo tłuszcz wypycha zmarszczki od środka) odnośnie dobrych genów byłam dzisiaj u dentsty i po raz kolejny robię tego samego zęba zęby ma liche (jak moja mama) i wiecznie coś w nich grzebię za to moja babcia od strony ojca - dobry przedwojenny materiał latami kładła się spać z landrynkiem w buzi (bo jej tak przyjmnie i słodko było) - dodatkowo często robila sobi drzemki w ciągu dnia tak samo z cuiekierkiem i zmarła w wieku lat 98 ze swoimi zębami (nie wszystkie miała ale jednak) Odpowiedz Link Zgłoś
bananananas Re: Dobre geny 25.02.23, 08:41 stara-a-naiwna napisała: > za to moja babcia od strony ojca - dobry przedwojenny materiał > latami kładła się spać z landrynkiem w buzi (bo jej tak przyjmnie i słodko było > ) - dodatkowo często robila sobi drzemki w ciągu dnia tak samo z cuiekierkiem > i zmarła w wieku lat 98 ze swoimi zębami (nie wszystkie miała ale jednak) A może to nie pomimo, tylko z tego powodu Cukier w małym stężeniu stanowi pożywkę dla bakterii, za to w dużym jest stosowany do konserwowania... Co do tematu głównego to mogę chyba być reklamą HTZ. Porównując się z kobietami o podobnych genach z rodziny widzę, że mam skórę i włosy w lepszym stanie w odpowiadającym wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
thank_you Re: Dobre geny 25.02.23, 00:28 Eee, moja mama wyglada na swoj wiek. Moj ojciec tez. Moj maz wyglada zajebiscie dobrze i raczej jak moj typowy rówieśnik a nie na swoj wiek. Ale u niego to geny - rodzina matki piękna, szczupła, wszyscy wysocy, wyprostowani, sprężyści - od staruszków po wnuki, rodzina ojca tez, aczkolwiek kobiety średnio urodziwe. Mnie mówią, ze wyglądam mlodo, ale za stara jestem, aby wierzyć ludziom. Gdybym miała wybierać, to wolę opcję ładna i zadbana niż nieatrakcyjna ale wyglądająca na 18-latkę (oczywiście zakładając, ze można postawić na jedno ). Akceptuję to, co akceptować trzeba - ze robie sie coraz starsza, aczkolwiek absolutnie sie tak nie czuję, mysle o sobie jak o 25-latce, gdzieś zniknęło mi Kilkanascie lat. ☺️ Jak zacznę sie sypać, to umówię się na lifting. Póki co dbam o jakość skory; mam pogodne usposobienie i ono jest wymalowane na twarzy; na stanie małe dzieci, wiec jestem aktywna fizycznie (nawet gdybym chciała nie być, to nie mogę); jestem szczęśliwa i zadowolona z życia. Medycyna estetyczna nie wyglada koszmarnie, wyglada tak jak chcesz, aby wygladała. Jesli oczekujesz naturalnych efektów, to Znajdujesz lekarza pracującego w tym nurcie. Zawsze możesz wyrównać asymetrię warg, zrobic baby-Botox, zrewitalizować usta, dbać o kondycję skory stymulatorami/laserami/kwasami/retinoidami, stosować filtry 365 dni w roku, pić 2 l wody, chodzić na masaże, najlepiej spacerem. Naprawdę, lekarze medycyny estetycznej nie wstrzykują hektolitrów kwasu ha w usta przystawiając uprzednio pistolet do głowy - niestety to kwestia gustu (kiepskiego) klientki/rzadziej pacjentki. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Dobre geny 25.02.23, 04:05 No nie wiem, na ile mam tak dobre te geny. Z jednej strony nie marszczę się i nie siwieję, ale z drugiej strony układ kostno-mięśniowy nawala mi w zastraszającym tempie. Więc co mi po gładkim licu, jak mam problem, żeby wstać z krzesła bez bólu i móc bez problemu przejść więcej niż 1 km? Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: Dobre geny 25.02.23, 09:45 Ja mam chyba takie geny. Wiek: zaraz czterdziestka. Styl: raczej płaszcz, klasyczna torebka i kapelusz, niż kurtka, czapka i plecak. Czyli klasyka, która zdaniem niektórych postarza. W moje zestawy spokojnie może ubierać się siedemdziesięciolatka, dwudziestolatka uznałaby je za pańciowate i obciachowe. Wczoraj na ulicy zaczepiła mnie starsza pani z tekstem: jaka ładna dziewczynka, jaka zgrabna*, śliczny kapelusik a nie zimno w uszka? Ale naprawdę ładna, niejeden by się obejrzał! Pozachwycała się i poszła sobie. *przytyłam ostatnio kilka kg, już nie mam tej młodzieńczej sylwetki, buu No i poczułam się jak ta ematka, co to ją o krem na ulicy pytają Odpowiedz Link Zgłoś
marta.graca Re: Dobre geny 25.02.23, 09:51 Ja też przed 40, ubieram się klasycznie i wczoraj spotkałam się na mieście z dziewczyną z grupy FB, by się wymienić książkami. I powiedziała do mnie "dzień dobry pani" 😭😭😭 Odpowiedz Link Zgłoś
mikams75 Re: Dobre geny 25.02.23, 10:00 proponuje, zeby w watku poudzielaly sie kobiety, ktore maja menopauze i zmiany hormonalne za soba, bo z tego co widze w otoczeniu, to jest wlasnie ten "dzien", kiedy sporo opada i jest wlasnie ten skok z mlodosci w starosc. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Dobre geny 25.02.23, 10:05 mam dobre geny : - zębowo - właściwie brak problemów - skóra - dłonie, ciało, doopsko, piersi - wciaż w fajnym stanie. Długo nie miałam cellulitu w ogóle - teraz tylko jak zepnę mięsnie , brak krost, wyprysków itp -włosy -chociaż to nie to samo co try dekady temu - zdrowie - tfu tfu co do urody się nie wypowiem bo jej się nie wybiera- wciąz prawdziwe jest to co mówię od dawna : mam ładniejsze ciało niż fizys Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Dobre geny 25.02.23, 10:10 Tak, którego dnia Ci coś opadnie. Moja szefowa ma prawie 60 lat i wygląda super. Gdybym nie wiedziała to bym jej dala 40+ . Tu widzę te dobre geny. Pewnych rzeczy nie unikniesz, z medycyna estetyczną czy bez. Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Dobre geny 25.02.23, 10:13 Szefowa nie jest po żadnych zabiegach, ma faktycznie świetne geny i wygląda dużo młodziej. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Dobre geny 25.02.23, 18:07 Ja tez takim ok 60 ki mowie ze wygladaj na 40+ (niemowie juz ze 40+30 )) ) Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobre geny 25.02.23, 11:02 pod względem "trzymania się" mam idealne geny. W linii żeńskiej pięknie przechodzą. Nikt nie wierzy w mój wiek (42 stuknie w wakacje), nie mam zmarszczek, baby face, piękne włosy. Gra gitara. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Dobre geny 25.02.23, 12:18 Nie jestem w stanie tego ocenić, ale też w sumie nie zastanawiam się nad tym, bo i po co? Wpływu na geny nie mam żadnego, wolę się skupić na tej całej reszcie, na którą mam wpływ. Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dobre geny 25.02.23, 12:27 Zblizam sie do 40stki i w zyciu nie bylam z siebie tak zadowolona jak teraz. Cere mam naturalnie tlusta ale w moim wieku to oznacza brak zmarszczek. Nigdy nie palilam, unikam alko, staram sie duzo spac i sie dotleniac. W srednim wieku odkrylam zalety zdrowego odzywiania, przestalam sie odchudzac i czasem patrze w lusterko i mysle sobie, ze wygladam jak miss swiata. Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Dobre geny 25.02.23, 13:20 Zblizanie sie do 40tki to jeszcze nie okres w ktorym cokolwiek moze czlowieka martwic. Jak bedziesz sie zlizac do 50tki to zobaczysz zmiany. Oby jak najmniejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Dobre geny 25.02.23, 18:00 jammer1974 napisała: > Zblizanie sie do 40tki to jeszcze nie okres w ktorym cokolwiek moze czlowieka m > artwic. Jak bedziesz sie zlizac do 50tki to zobaczysz zmiany. Oby jak najmniejs > ze. ja największe "tąpnięcie" zauważyłam po 35 rż większe i wyraźniejsze niż po 40tce ( chyba że już niedowidziałam ) Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Dobre geny 26.02.23, 00:16 Hahaha to moze ja tez juz wczesniej niedowidzialam tylko jeszcze tego niedowidzenia nie ogarnelam. Odpowiedz Link Zgłoś
konsta-is-me Re: Dobre geny 25.02.23, 23:08 He he... Też tak mylalam- że tłusta cera =brak zmarszczek. Poczekaj parę latek...😜 Odpowiedz Link Zgłoś
black_halo Re: Dobre geny 26.02.23, 08:19 konsta-is-me napisała: > He he... > Też tak mylalam- że tłusta cera =brak zmarszczek. > Poczekaj parę latek...😜 Przeciez nie mowie, ze cale zycie tak bedzie ale mam w pracy kolezanke 28 lat i dosc widoczne zmarszczki na czole ale skore ma sucha, chociaz przyznaje, ze bez jednego zaskornika. Odpowiedz Link Zgłoś
dwa_kubki_herbaty Re: Dobre geny 25.02.23, 16:37 W wieku 40 lat cieszymy się że nic nie opada a w wieku 90 lat, że wiemy gdzie toaleta i jaki dziś dzień. W mojej rodzinie i jedno i drugie ;P Odpowiedz Link Zgłoś
claudel6 Re: Dobre geny 25.02.23, 17:06 ja mam dobre geny. przebadałam 70 najbardziej podejrzanych o patogenność i nie znaleziono żadnej mutacji. "Twoje ryzyko zachorowania na raka piersi zostało ocenione jako 12% (choruje co 8 kobieta). Oznacza to, że na podstawie przekazanych nam danych medycznych i wyniku badań genetycznych nie znaleźliśmy u Ciebie zagrożenia większego niż przeciętne (populacyjne). -- Twoje ryzyko zachorowania na raka jajnika zostało ocenione jako 1% (choruje co 100 kobieta). Oznacza to, że na podstawie przekazanych nam danych medycznych i wyniku badań genetycznych nie znaleźliśmy u Ciebie zagrożenia większego niż przeciętne (populacyjne). -- Twoje ryzyko zachorowania na raka jelita grubego zostało ocenione jako 6% (choruje co 16 osoba). Oznacza to, że na podstawie przekazanych nam danych medycznych i wyniku badań genetycznych nie znaleźliśmy u Ciebie zagrożenia większego niż przeciętne (populacyjne)" to chyba dobre? Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Dobre geny 25.02.23, 17:51 Wyglada na to ze swietne. A co to za badania. Gdzie je mozna poczynic? Odpowiedz Link Zgłoś
kot_filemon88 Re: Dobre geny 25.02.23, 21:23 Teraz to na pewno na nic nie umrzesz. No może ze starości w wieku 130 lat. Zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8t Re: Dobre geny 25.02.23, 18:05 Hehehehe wyglada ze wszytskie ematki maja super geny i wygladaja na 30 lat albo o 30 lat mlodziej niz sa . To kto to w takim razie chodzi po ulicach? Aha, Wasze matki? Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Dobre geny 25.02.23, 21:39 Ty widziales polskich chlopow na tych ulicach..? ematki to przy nich cuda. Odpowiedz Link Zgłoś
thea19 Re: Dobre geny 25.02.23, 21:42 faceci po 40 to zdecydowanie dramat nad dramatami - tak się sypią, że wyglądają dla odmiany na 15 lat więcej niż metryka wskazuje Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Dobre geny 26.02.23, 00:14 Ja wygladam na tyle ile mam. Moja obwisla twarz zdradza wiek. Kiedys sie mowilo o takich-z tylu liceum z przodu museum. Bardzo adekwatne. Odpowiedz Link Zgłoś
wrotek0 Re: Dobre geny 25.02.23, 18:13 Mam dobre geny chyba. Dobijam 60-tki. Kilka lat temu schudłam 12 kg i nadal trzymam wagę. Skóra na twarzy ok - trochę zaczęło być widać " wole", ale dekolt ok. Na twarzy trochę zmarszczek przy oczach i takie od smutków i napięcia na brodzie. One postarzają. Lekko opadające górne powieki i nieostry owal twarzy. Generalnie po urlopie na powietrzu - 10 lat mniej. Po zimie chyba wyglądam na swój wiek. Włosy blond, bez farby, siwieję równomiernie i z godnością. Odpowiedz Link Zgłoś
kura17 Re: Dobre geny 25.02.23, 22:19 ja to sie wlasnie dowiedzialam, jakie swietne mam geny ... syn - lat 15 - jest moim wiernym klonem. oboje zalozylismy sobie na telefonach blokade otwierajaca sie na zdjecie twarzy ... no i wlasnie otworzylam (ja 50+) telefon dziecka wlasnym obliczem ... od razu zlikwidowal to zabezpieczenie, teraz tylko szyfr lub odciska palca! Odpowiedz Link Zgłoś
bzdety2019 Re: Dobre geny 26.02.23, 06:59 Posypałam się w okolicach 40 jak urodziłam dziecko i nie spałam kilka lat. Ciąża lajtowa nic mi nie zostało ani rozstępy ani nadwaga, ale chroniczny brak snu dodał mi lata, mężowi tez. Nigdy nie uważałam się za jakaś super atrakcyjna babkę wiec szczerze to nie przyglądam się codziennie twarzy w lustrze szukając zmarszczek. Akurat mam chyba geny po matce, a siostra i brat po ojcu (oboje siwieli już po 30 i maja sporo zmarszczek). Matka miała piękna skórce nawet po 60, jędrna bez grama zmarszczek. Ja całe życie walczyłam z trądzikiem, tłusta cera raczej zmarszczkom nie sprzyja. Nadal nie mam, ale nawet jak się pojawia to mam w nosie, nie mam zamiaru niczym się ostrzeliwać, ani liczyć na cud. Najbardziej obawiam się menopauzy, wszystkie znajome po menopauzie posypały się fizycznie i psychicznie…. Odpowiedz Link Zgłoś