Dodaj do ulubionych

Korfu bez auta

25.02.23, 16:30
Kto był i ma pojęcie co i gdzie fajnego warto zobaczyć w kwietniu BEZ wypożyczania samochodu? Oraz jak w praktyce wyglądają ichniejsze święta Wielkiejnocy - restauracje pewnie będą otwarte, muzea nie, to wiem , czy sklepy to się okaże, ale jak z podróżowaniem autobusami w tym czasie? Bo podobno sieć autobusowa jest generalnie dobra i sprawna.
Bardzo proszę o zaniechanie porad typu - koniecznie wypożycz samochód!
Obserwuj wątek
    • nuta15 Re: Korfu bez auta 25.02.23, 17:46
      Wybraliście już miejscowość, gdzie będzie mieszkać? Nie wszystkie są dobrze skomunikowane, z naszego Arillas odjeżdżał tylko jeden autobus do Korfu przed 6 rano, powrót wieczorem, nie było możliwości zwiedzania wyspy lokalnymi autobusami.
    • mdro Re: Korfu bez auta 25.02.23, 18:18
      Będąc na Korfu w ogóle nie pomyśleliśmy o pożyczaniu samochodu, ale a) hotel wybraliśmy pod kątem dobrej komunikacji autobusowej (miejscowość Dassia, początkowo miało być Kontokali, ale musieliśmy zmienić), b) jeździliśmy w zasadzie tylko do miasta i w jego okolice, raz do Paleokastritsy (plus wycieczka stateczkiem na północ wyspy).
      Warto mieć hotel w zasięgu autobusów miejskich (blue buses), one jeżdżą znacznie częściej.
      Samo miasto jest bardzo fajne (tzn. stara część), warto zwiedzić przynajmniej starszą twierdzę oraz Mon Repos (duży park z pozostałościami starożytnych świątyń) oraz wybrać się na Kanoni. Paleokastritsa to malownicze wybrzeże i klasztor do zwiedzania (w czasie samej Wielkanocy zapewne mało dostępny).
      W Wielkanoc byliśmy na Krecie, ograniczenia w dostępności do niektórych obiektów są już od Wielkiego Czwartku (sprawdź na stronie greckiego ministerstwa, mało muzeów ma własne strony). Knajpy powinny być czynne bez problemu, co najwyżej z ograniczonym menu .
    • mikams75 Re: Korfu bez auta 25.02.23, 18:58
      Gdzies blisko miasta w zasiegu niebieskich autobusow da rade, ale lepiej sprawdzic jak czesto jezdza i o ktorej powrot. Ale jesli w miare blisko miasta to mozna i taksowka wieczorem wrocic.
      Przed sama Wielkanoca (zwrocilas uwage, ze maja w innym terminie niz my?) jest kiepsko z restauracjami, bo jest post. Niby cos tam jest pootwierane ale maly wybor posilkow i generalnie to lokalsi twierdza, ze wtedy sie nie chadza do restauracj, bo jest maly przerob i jest ryzyko, ze bedzie nieswieze. Natomiast w sama Wielkanoc knajpy sa pootwierane i tloczne, lepiej rezerwowac miejsca. W czasie Wielkanocy i kilka dni przed na Korfu duzo sie dzieje - parady, muzyka, pokaz fajerwerkow, warto to zobaczyc ale jest tez bardzo tloczno w miescie, sa problemy z dojazdem, liczcie sie z tym, zeby na dotarcie do odpowiednich miejsc doliczyc sobie sporo czasu. Niektore procesje ciekawie jest obejrzec gdzies w wioskach, jest fajny klimacik i mniejsze zamieszanie niz w samym miescie.
      Bez samochodu trudno jest zwiedzac cos poza miastem, ale moze wam nie zalezy.
      • aqua48 Re: Korfu bez auta 25.02.23, 19:42
        Napisałam, że będziemy w trakcie ichniejszych świąt, więc tak, wiem, że są w innym terminie smile Liczę na to że będzie fajnie. Musimy odpocząć i oderwać się od codzienności bo mamy za sobą bardzo trudny czas, więc zwiedzanie pomalutku i na spokojnie, raczej liczę na dobre jedzenie i wypoczynek, spacery po plaży, może jakaś wycieczka/rejs zorganizowany. Dostępność muzeów już sprawdziłam.
        Dzięki za odpowiedzi. Hotel właśnie załatwiamy, szukam czegoś niezbyt oddalonego od lotniska i w pobliżu przystanku autobusowego.
        • mikams75 Re: Korfu bez auta 25.02.23, 19:52
          napisalas, ze wybierasz sie w kwietniu i spytalas jak w praktyce wyglądają ichniejsze święta Wielkiejnocy. To nie jest jednoznacze z tym, ze wybierasz sie tam w terminie swiat greckich.
          Fajnie bedzie na pewno ale przygotuj sie na to, ze w dni roznych procesji w miescie jest bardzo tloczno. Warto pojsc na glowny plac na zrzucanie dzbanow z woda z okien. Nie pamieram juz w ktory dzien to jest ale jakos przed poludniem i na ten plac jeszcze trzeba sie dopchac i absolutnie nie stawac pod oknami i balkonami.
          Fajerwerki z cala koscielna otoczna tez sa ciekawe.
          Daj znac jak cos wybierzecie, moze bede mogla jeszcze cos podpowiedziec.
          Muzea na Korfu prawde mowiac mnie nie zachwycily.
          • aqua48 Re: Korfu bez auta 25.02.23, 20:10
            Ok dzięki. Może sama przy okazji rzucę dzbanemsmile W dziki tłum na pewno nie będziemy się pchać, nie po to wyjeżdżamy, ale pewnie i lokalne mniejsze procesje fajnie wyglądają. W takiej ze świecami chętnie wzięłabym udział.
            • mikams75 Re: Korfu bez auta 25.02.23, 20:12
              sprzedaja czerwone dzbanki tego dnia na ulicach i mozna balaganic wink
              Te lokalne tez sa ciekawe, ze swiecami a jakze. Ja byma i na lokalnych i w miescie - i jedno i drugie ciekawe, w miescie maja wiekszy rozmach i orkiestre.
              • mdro Re: Korfu bez auta 25.02.23, 20:58
                A "Pierwszą brygadę" grali?
    • koronka2012 Re: Korfu bez auta 25.02.23, 21:33
      Dojedziesz komunikacją w pobliżu lotniska, gdzie w chodzi się na taką grobla skąd można obserwować lądujące samoloty.
      Nie jest to St Marcin ale też fajnie, to ktoś nagrywał z kawiarni na wzgórzu, potem można zajść na tą groblę, po drugiej stronie zatoczki też jest przystanek
      youtu.be/IlLB9mYO1Dw
      • aqua48 Re: Korfu bez auta 25.02.23, 21:52
        Eee, masz dość dziwaczne wyobrażenie spędzania czasu na wyjeździe wypoczynkowym smilesmile
        Mnie zdecydowanie nie fascynują lądujące samoloty. Startujące też nie. A hałasu wręcz nie cierpię.
        • mdro Re: Korfu bez auta 26.02.23, 00:31
          Ale akurat tam jest zaskakująco fajnie wink, to właśnie Kanoni, o którym wspomniałam. Jedziesz autobusem na koniec półwyspu, jest tam połączona lądem malutka wysepka z malutki klasztorkiem, ładny widok na zatokę i przeciwny brzeg, można popłynąć na Mysią Wyspę (też z kościółkem) albo przejść się groblą na drugą stronę. Samoloty są po prostu dodatkową atrakcją wink. A w kawiarni Kanoni jest dobra szarlotka z lodami wink.
          W ramach odprężenia bardzo polecam też spacer po Mon Repos.
          • mikams75 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 01:12
            jesli mowimy o tej samej kafejce, ten najwiekszej, to odradzam lody, niezbyt smaczne. Innych deserow nie probowalam.
        • mikams75 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 01:11
          akurat to na Korfu jest fajna atrakcja, do Kanoni (czyli na gore z widokiem na ladujace samoloty) dojezdza autobus, sa fajne kafejki i schodki na dol, na dole wlasnie grobla i jest tez kosciol na wysepce.
          • nuta15 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 08:53
            Bardzo malownicze i urokliwe jest miasteczko Kassiopi z portem , ruinami zamku , XVII wiecznym kosciołem i nadmorskimi knajpkami . To piękne i spokojne miejsce , idealne na spędzenie relaksującego dnia. Z okolic Korfu bez problemu dojedziecie autobusem.
            • mikams75 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 09:33
              tak, Kassiopi jest fajne, tylko kreta droga tam prowadzi.
              • aqua48 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 10:55
                Dobra, na razie rozkminiamy dalej nocleg gdzieś przy przystanku autobusowym, morzu i nie na kompletnym zadupiu ani w samym centrum miasteczka. Atrakcje potem smile
                • mikams75 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 11:01
                  zwroc tylko uwage, ze niektore miejscowosci tuz pod miastem sa mocno imprezowe. No i generalnie ciasno tam bywa, ale moze nie kazdy potrzebuje mnostwa przestrzeni wokol siebie.
                  • aqua48 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 12:24
                    mikams75 napisała:

> zwroc tylko uwage, ze niektore miejscowosci tuz pod miastem są mocno imprezowe.

No ale które? I czy w tym okresie świątecznym też?
                    Zastanawiamy się jeszcze na kierunkiem czy na południe czy bardziej na północ. Zachód wyspy podobno też jest piękny. Trudno coś wybrać.
                    • kubek0802 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 16:03
                      Zainspirowałam się trochę bo szukam czegoś na połowę kwietnia. Tylko chyba nie umiem szukać lotów, bo nie znajduję na Korfu niczego poniżej tysiąca za osobę i to z przesiadką. Jak planujecie lecieć?
                      • aqua48 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 16:17
                        Lecimy z Krakowa, lot bezpośredni, płaciliśmy niecałe 1400 zł za dwie osoby w dwie strony.
                        • kubek0802 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 16:53
                          Z Krakowa jeszcze lepiej mi pokazuje. 4tys za osobę i 2 przesiadki
                    • mikams75 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 16:28
                      Dasia, Ipsos sa dosc imprezowe pod miastem ale faktycznie nie na wiosne a poza tym mysle, ze nawet tam znajdzie sie spokojne zakatki, tylko trzeba na mapie dokladnie popatrzec. Tak, zachodnia czesc wyspy jest o wiele ladniejsza ale wg mnie tam nie da rady bez samochodu. Poza tym na wiosne a szczegolnie na te pare dni przed swietami nie liczylabym na to, ze poza miastem i co bardziej znanymi miejscami turystycznymi bedzie wybor knajpek. Z pogoda tez moze byc roznie a od strony wschodniej mniej wieje.
                      W Grecji na wiosne jeszcze jest taki problem, ze jesli hotel sie otwiera dopiero na wasz przyjazd i nie ma porzadnego ogrzewania, to mozecie sie nocami wymarznac, bo budynki sa bardzo wychlodzone i wilgotne po zimie. Lepiej zwrocic uwage na to kiedy sie otwieraja.
                      • aqua48 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 17:30
                        Chyba jednak weźmiemy coś bardziej na południowy wschód od stolicy. No i zamiast kostiumów kąpielowych ciepłe ciuchy to na pewno. Już wyczytałam, że pogoda może być różna. A w razie czego grzane winko, taniec i śpiew smile
                        • kurt.wallander Re: Korfu bez auta 26.02.23, 19:33
                          Tak, przy takim wyjeździe rezerwowałabym coś nawet w samej Kerkyrze, nie nastawiając się zbytnio na plażowanie. Jesli da się gdzieś na plażę w okolicy dojechać komunikacją, to prędzej właśnie ze stolicy niz z jakiejś małej miejscowości pod miastem. Bez samochodu wyspy nie objedziecie, tym bardziej przed sezonem.
                          • aqua48 Re: Korfu bez auta 27.02.23, 10:00
                            Nie, nie mamy zamiaru objeżdżać całej wyspy, chyba że trafimy na jakiś zorganizowany objazd-wycieczkę, to może, ale jak pisałam wyżej planujemy odpoczynek po ciężkich bardzo miesiąch - spacery po okolicy i po plaży, leżaczek w słońcu z książką, dobre jedzenie, niespieszne zwiedzanie, oglądanie i ew. uczestnictwo w świątecznych imprezach. Nie chcemy mieszkać w hałaśliwym mieście. Wybraliśmy już lokum poza. Dziękuję serdecznie za wszystkie porady.
                            • mdro Re: Korfu bez auta 27.02.23, 10:31
                              To miłego pobytu! (tylko z tymi spacerami po plaży może być pewien problem, długich plaż za dużo na Korfu nie ma wink).
                            • mikams75 Re: Korfu bez auta 27.02.23, 11:12
                              z ciekawosci - gdzie znalazlas lokum? I to dobry wybor, zeby byc poza miastem. Nocleg w samym miescie jak kurt pisze jest dobra opcja na czas poza sezonem ale jednak nie w sama wielkanoc.
                              Wygoogluj sobie stronke Salatka po grecku - to Polka organizujaca rozne objazdowe wycieczki. Nie korzystalam ale ma bdb opinie.
                              Trzymam kciuki za pogode, bo moze juz byc niemal jak latem ale bez upalow, z rzezkimi porankami i wieczorami i pieknym sloncem do wygrzewania sie w dzien a moze pii... okropnie zimnym deszczem.
                              • aqua48 Re: Korfu bez auta 27.02.23, 13:22
                                W Benitses mamy lokum. Sałatkę już widziałam, zastanawiam się właśnie czy uderzyć do niej i zapytać o wycieczkę. Za kciuki i życzenia serdecznie dziękuję, spodziewamy się że może być różnie, ale nam to nie przeszkadza, bierzemy ciepłe ciuchy, dobre buty, hotelik ma koce elektryczne (!) i najwyżej będziemy siedzieć po dachem i jeść smilesmile
                                A po plaży można ganiać w te i wewte. Szum morza rekompensuje wszystko.
                                • simply_z Re: Korfu bez auta 27.02.23, 13:28
                                  ale lekkie tez wezcie. Ja bede w podobnym terminie, nie nastawiam sie na straszne zimno.
                                  • aqua48 Re: Korfu bez auta 27.02.23, 14:34
                                    Oczywiście, że lekkie też będą smile
                                • mikams75 Re: Korfu bez auta 27.02.23, 14:52
                                  Benitses jest dlugasne i knajpek ma duzo, przejazdem znam tylko i z jakiegos jednodniowego pobytu. I w muzeum muszelek bylam. Bez szalu ale moje dziecie mialo wtedy faze wiec bylo zachwycone.
                                  • nuta15 Re: Korfu bez auta 27.02.23, 15:32
                                    Zazdroszczę Wam tego wiosennego siga- siga. Udanego wypoczynku, ciepełka i słońca . Cieszcie się chwilą , celebrujcie małe przyjemności.
                                    • aqua48 Re: Korfu bez auta 27.02.23, 15:35
                                      Dziękuję, Tobie również wszystkiego dobrego!
        • koronka2012 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 16:50
          No bardzo cię przepraszam za nietrafioną rekomendację 😆 to jedyne miejsce do którego dotarłam komunikacją, resztę objechałam wynajętym autem… no i spędziłam tam może z godzinkę a nie cały dzień…
          • aqua48 Re: Korfu bez auta 26.02.23, 17:31
            koronka2012 napisała:

> No bardzo cię przepraszam za nietrafioną rekomendację 😆

Nie przepraszaj, nawet negatywna dla mnie, to zawsze cenna rekomendacja smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka