Dodaj do ulubionych

Prezenty dla szefa na swieta

26.02.23, 12:09
Moje Drogie,
Chciałabym się zapytać czy u Was w pracy też jest to praktykowane...dawanie prezentów szefom. Pracuje w firmie 10 lat, firma spora..u mnie w siedzibie 150 osób jakoś. Generalnie atmosfera ok, ale rok w rok jest to samo.. przed świętami Bożego Narodzenia ktoś wpada na pomysł aby składać się na prezent dla szefowej. Raz się złożyłam- żeby nie było,choć dla mnie to nieco dziwne. Kupili dość personalne prezenty.. raz torebkę damska Gucci do tego portfel. Drugi raz jakiś komplet biżuterii. Nie składam się już na nic bo po pierwsze wydaje mi się to niestosowne dawanie takiego typu prezentów osobistych a po drugie jak jest jakaś okazja..to nam dali..breloczek do kluczy i długopis. Żadnych extra bonów, żadnych pieniędzy. Innym razem w półce znalazłam z okazji świąt czekoladowego misia do zjedzenia Lindt. Jeszcze rozumiem gdyby szef robił jakieś super extra rzeczy i szedł Bóg wie jak na rękę. Współpraca jest normalna, jest sympatycznie,ale praca to praca. Prezenty to mąż może robic takie albo dzieci.Jestem również dosyć wysoko w hierarchii i szef nie wpadł na pomysł aby podziękować wyższej randze pracownikom za ciężki rok pracy z ludźmi- a mógłby zorganizować jakies spotkanie dla tych 10-15 osób z poczęstunkiem. Dlatego stwierdzam,że Ci co rok w rok się składają, niech to dalej robią..ale ja swoja kasę zostawię dla siebie. Dajcie znać co myślicie o tych prezentach
Obserwuj wątek
    • bene_gesserit Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 12:14
      Lizusostwo, i to pewnie nietrafione. Takie prezenty z nie dość, że idiotyczne, to jeszcze mogą sprawiać obdarowanej problem, Bo powinna nosić, albo założyć chociaż parę razy, a mogą się jej wydać paskudne.
    • jammer1974 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 12:22
      W zyciu nie spotkaldm sie z takim pomyslem. To juz predzej szef robi drobne upomjnki swoim pracownikom.
      • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 13:29
        Dostałam długopiswink a w zeszłym roku brelok..ach..kiedyś jeszcze drewniany widelec i łyżke do jedzeniawink)) jak w jakimś przedszkolu. Ani to ladne ani z pomysłem.
    • ga-ti Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 12:22
      Dziwny pomysł, bardzo dziwny.
      U nas składamy się (chętni) na prezenty pożegnalne, dla odchodzących na emeryturę, załoga dość duża, więc zwykle składają się ci, którzy są w bliższych stosunkach.

Przeczytałam tytuł "prezent dla szefa na ślub" i się zadumałam, czy u nas się na ślubne prezenty składamy, ale chyba nie, do mnie nie dotarło. Czasem ktoś zbiera na wiązankę pogrzebową dla członka rodziny pracownika.
      • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 13:28
        Czyli jednak jeszcze ze mną jest wszystko ok z głową. Ekipa w pracy jest duża, są młode osoby 20 lat itp. Ja jeszcze zrozumialabym gdyby chcieli podziękować jej na koniec roku wręczając jakieś dobre wino i kwiaty na jakimś hmm spotkaniu,ale kupowanie torebek, karnetów do spa..bo teraz taki akurat prezent dali to dla mnie jakieś takie szkolne zwyczaje. Każdy pracuje, ma swoje obowiązki, jednych lubimy bardziej drugich mniej,ale nie będę składać się na torebkę Gucci czy Prada..bez jaj. Trochę zawsze źle się czuje z tym,że nie daje , choć wiem że nie jestem jedna. Najbardziej jednak mnie uderza,że ja prowadzę szkolenia i my jakoś ekipa nie dostajemy nic.. dali nam brelok albo długopis.
        Wiadomo,że jak pogrzeb czy cos to coś innego.
        Najlepsze,że u mnie już był 3 szef..i zawsze ktoś się wykazuje w okolicach święta jakiegoś..najczęściej Boże Narodzenie, że własnie zbierają kasę. Nowy szef nowy prezent. Dla mnie to dziecinada..może inaczej patrzyłabym się gdyby i mi podziękowano za zaangażowanie w treningach/szkoleniach które przeprowadzamy z innymi instruktorami. A tu lipa
        • eriu Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:02
          To jest włażenie w d… szefowi. Po prostu łapówka. W bardzo złym guście. Bo za co to prezent niby jest? Za to, że jest się szefem? Ja bym nie przyjęła takiego prezentu. Bym powiedziała wprost, że uważa,, ze to przesada i stawia mnie w kłopotliwej sytuacji i proszę zwrócić i wydać na prezent rodzinom. A jak ktoś chce świętować święta w biurze to proszę przynieść cukierki/ słodycze dla wszystkich z działu ci to się składał.
          • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:15
            Tak, zgadzam się w 100%
        • panna.nasturcja Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 16:54
          Ale jakiego podziękowania Ty się domagasz? Nie płacą Ci za te szkolenia? Dostajesz breloczek zamiast wypłaty?
          Składanie się na prezenty dla szefa jest chore. Ale oczekiwanie prezentów za pracą również.
          • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 17:39
            Ja nie domagam się żadnego prezentu czy podziękowania.Oczywiście,że płaca każdemu za swoją pracę. Mówię ,że jeśli juz ktoś chce podziękować komuś za coś..typu za zamianę szkolenia itp, za nie wiem..wzięcie dyżuru w jakimś szpitalu czy cos takiego to w ramach bycia miłym można pokusić się o czekoladę, butelkę wina dla koleżanki.Zwykly mily gest. I równiez uważam,że składanie się na prezent dla szefa jest chorym pomysłem. Stwierdzam fakt,że jeśli juz tak kupują te prezenty szefowi to np. ktoś też moglby pomyśleć o prezenciki za szkoleniawink)) hahahhh
            • lumeria Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 15:59
              >w ramach bycia miłym można pokusić się o czekoladę, butelkę wina dla koleżanki.

Co?

Wydaje mi się, ze całą kulturę w waszej "fabryce" macie przekrzywioną w stronę nadmiernego dziękowania i prezentów. Ludzie pomagając współpracownikom wykonują pracę, a nie robią osobiste przysługi, nie?
              • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 20:30
                Jeśli ktoś weźmie za mnie poprowadzenie szkolenia bo akurat coś mi wypadło to nic złego podziękować mu dając czekoladę. Miły gest..nie widzę nic zdrożnego. Jeśli ktoś weźmie mój dzień pracy a da mi wtedy swoje wolne również miło podziękować i się odwdzięczyć za poświęcenie i przysługę. Jednak takie drobne gesty są niczym w porównaniu z kupowaniem czy zbieraniem się na torebki Korda. Nie ta liga..
                • lumeria Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 20:44
                  >Nie ta liga..

Ale sport ten sam.

>miło podziękować i się odwdzięczyć za poświęcenie i przysługę

W pracy? No to widocznie twoi współpracownicy podobnie reagują na przysługi i poświecenia szefowej.
    • asia.sthm Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 12:24
      I szefowa placi od tych podarkow podatek, czy i na jej podatek sie skladacie?
      Dzwon do urzedu podatkowego!
      Alez te trolle niedoinformowane big_grin
      • angazetka Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 19:21
        Dlaczego trolle? Mąż miał w zeszłym roku składkę na prezent dla szefa (branża IT, sami młodzi ludzie).
        • eriu Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:21
          To chyba się składali bo to nawy wyniesiony ze szkoły. Każdy inny by to wyśmiał.
    • tapatik Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 13:29
      NIE
    • gaskama Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 13:32
      Że co???? W życiu o czymś takim nie słyszałam. JANUSZEX sp.j.?
      • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 13:35
        Ano takwink) prezenty. Nie nie..dość dużą międzynarodowa firma dlatego tym bardziej mnie zaskakuje. Ja już jestem 10 lat ,ale nie przyszło mi do głowy obdarowywać szefa takimi dobrociami ( wolałbym obdarować siebiewink) ale Ci młodsi co przychodzą to nie wiem skąd się urwali bo wymyślają rok w rok..a to jego urodziny to butelka a to święta to już jadą z grubej półkiwink
        • asia.sthm Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:05
          > Nie nie..dość dużą międzynarodowa firma dlatego tym bardziej mnie zaskakuje.

Taaaa, yhyy. Juz widze to miedzynarodowe zidiocenie przez 10 lat. I to mlodzi ludzie tak szaleja z Gucci i bizuteria dla zblazowanej szefowej.
          • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:10
            No co mam Ci powiedzieć.. jak nazbierali kasę to jej kupili. Możesz wierzyć lub nie. Ja mam dobrą pozycję, więc jestem tu 10 lat, są też w moim wieku ludzie..ale szaleją właśnie Ci młodzi nowoprzyjeci.
            • asia.sthm Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:18
              Sama nie wierzysz w te fantasmagorie, nika. Wez sie w garsc i poszukaj glupszych od siebie by im sprzedawac kit.

Tak mawiala pani wozna w naszej podstawowki, bardzo madra kobieta
              • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:19
                Eh nie ma sensu z Tobą dyskutować bo i tak wiesz lepiej
            • panna.nasturcja Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 16:55
              Tak, tak, na pewno ci młodzi szaleją.
              Zwyczaj kupowania prezentów szefom to zdecydowanie nie to pokolenie, pomyliło ci się z twoim.
              • geez_louise Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 17:10
                Żebys się nie zdziwiła. W moich rocznikach nikt się nie składał na prezenty dla nauczycieli a potem wykładowców, jak zobaczyłam co wyrabiają roczniki „gimbazowe” to na początku nie rozumiałam o co chodzi.
              • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 17:22
                No młodsi wychodzą z inicjatywą, robią zbiórki..out of the sky.. starzy tylko przypatrują się, czasem ktoś się dolozyl,jednak po tych lux prezentach już starzy tego nie robią. Nie wiem..ja pamiętam jak w szkole kupowało się bombonierke i kwiaty na koniec roku..ale osobiste prezenty w pracy to zupełnie inna para kaloszy. Jeśli ktoś ma ochotę podziękować mi za przysługę to znajduje czekoladę na biurku i wielkie filozofii nie ma. To samo ja robię..mała czekolada, dziękuję albo winko za pomoc , wzięcie mojego dnia w pracy,zamiana szkoleń. Ale nic poza tym.
          • eriu Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:22
            Duża międzynarodowa firma ma zasady odnośnie prezentów. Drogi prezent jest niedopuszczalny w warunkach biznesowych.
            • eriu Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:23
              Od. Jak chcecie się pozbyć szefa to dajcie znak do HRow, że ktoś przyjął drogi prezent od części podwładnych. Wyleci jak nic. I to z hukiem dyscyplinarnie.
            • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:51
              Zasady zasadami,ale widocznie to nie problem dać prezent..i go przyjąć.
    • milva24 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 13:52
      O niczym takim nie słyszałam. Zrzutki były na kwiaty gdy ktoś umarł i na jakieś drobiazgi gdy przechodził na emeryturę.
    • marion.marion Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:01
      Horror. Nigdy w życiu się z czymś takim nie spotkałam.
    • geez_louise Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:11
      Od lat z tym walczę, do wielu osób nic nie trafia. Może dlatego, że nawet nie umiem wyobrazić sobie jak może powstać w czyjejś głowie pomysł takiego prezentu. Prezenty świąteczne w postaci premii powinny iść w przeciwnym kierunku, a na rozmaite uroczystości i rocznice jedyne odpowiednie prezenty to kwiaty lub książki, ewentualnie coś w ramce - zdjęcie, grafika. I to mają być rzeczy podobnej wartości niezależnie od tego, czy świętujemy z profesorem czy salową. Jak ktoś tego nie rozumie, to lepiej zrezygnować ze świętowania w pracy.
      • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:18
        Otóż to..ja też sobie pomyślałam,że jeśli chcą jej podziękować za rozwijanie działu, firmy, jakiś extra wkład wystarcza kwiaty książka, butelka dobrego wina od wszystkich. Jeśli już w ogóle. Coś symbolicznego. No ale jak jest zbiórka to ja siedzę cicho, nie będę się uzewnętrzniać bo i tak zrobią młodzi co zechcą. Raz się dołożyłam,ale jak dowiedziałam się co kupili to zazenowalo mnie i nie partycypuje. Torebki, karnety spa..to już jakoś wydaje mi się za dużo i nie na miejscu.
        • asia.sthm Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:25
          > bo i tak zrobią młodzi co zechcą.

Hehehe, starasz sie o jakas wyrafinowana forme poszczucia na mlodych. Same mlody nieogary u was rzadza. Juz widze jak sie scigaja kto wiecej wrzuci do skladki.
          • eriu Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:25
            Jak się dzieciaki uczy od małego, że nauczycielom trzeba dawać drogie prezenty to ja się nie dziwię, że mogą mieć takie pomysły. Po prostu ich trzeba uświadomić jak bardzo to nie wypada.
            • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 21:03
              No tak..ale wiesz..nie uśmiecha mi się przeprowadzać gadki szmatki na temat tego prezentu bo potem ja będę najgorsza. Dlatego myślę,że stara gwardia myśli sobie co chce i puszcza to mimo uszu olewając sprawe. A młodzi pisza meile do wszystkich,że w ramach podziękowania na koniec roku planują kupić szefowi działu biżuterię i jak coś to proszę wysłać kasę revolutem. Chcą się składać to proszę bardzo, ale beze mnie.
              Tam masz rację..to pewnie wynosi się ze szkoły..ale praca to praca a nie przedszkole . I serio jeśli ktoś komuś za coś chce podziękować to da się to zrobić w bardziej subtelny sposób.
              • lumeria Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 11:34
                Macie tez szefową i zarząd, którzy nie ucinają tego procederu. A HR co na to wszystko?

>Chcą się składać to proszę bardzo, ale beze mnie.

Nie, nie proszę bardzo, bo to juz powoduje konflikt miedzy pracownikami, a potem jeśli niektórzy dadzą prezent, a szef przyjmie, to w ten konflikt jest również wciągnięty on/a. No i tworzy percepcje faworyzowania bądź faktyczne faworyzowanie pracowników, którzy złożyli sie na prezent.

Chyba warto by doświadczeni pracownicy zebrali sie, i zgłosili to do HR, jesli HR nie jest równie głupie jak ci prezentowicze.

• nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 13:22
                  Oczywiście,że hr nic o tym nie wie. Robią zbiórkę po cichu, potem przy jakiejś Wigilii firmowej wręczają prezent i tyle.
                  • lumeria Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 16:00
                    Dlaczego nie zgłosiliście do HR?
            • anorektycznazdzira Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 19:16
              Prawda, tylko cała rzecz w tym, że to ta szefowa powinna im to jasno i raz na zawsze wyłożyć
    • arthwen Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:45
      Nie spotkałam się.
      Jedyna okazja kiedy pracownicy składają się na coś dla innego pracownika czy szefa, to jak odchodzi i chcą mu podziękować, bardziej osobiście, za współpracę. Obowiązkowe nie jest.
    • gama2003 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 14:55
      Jestem przeciwna prezentom dla szefostwa.
      Krępujące dla obu stron i niestosowne.
    • lumeria Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 15:00
      Tutaj są dwa głupie pomysły - prezent dla szefa i prezent składkowy.

I jeszcze trzecia kwestia - jako szef, nie widzę jak mogłabym etycznie przyjąć drogi prezent od podwładnych.

• nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 17:24
        Otóż to..
    • smoczy_plomien Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 15:05
      Dziwna sytuacja, współczuję. Jako szefowa miałam kiedyś pracownika, który wysyłał mi kartki świąteczne na różne święta i uważałam to za dziwne. Natomiast gdyby pracownicy składali się na prezenty dla mnie, uznałabym to za niestosowne.
    • anilorak174 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 15:16
      Nie spotkałam się.
      Zrzutki na prezent pożegnalny (jak ktos odchodził do innej pracy lub na emeryturę) były, ale dla szefostwa nie.
    • 1012ja Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 15:21
      Powszechna praktyka w szkole. Moja dyrekcja jest bardzo łasa na komplety i wyrazy wdzięczności. Ale muszę przyznać, że zaangażowanym to się opłaca. Organizacji nie.
    • mama-ola Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 16:58
      Tak, u nas się składamy, po 10 zł od pracownika. Prezenty typu lepsze wino, skórzane rękawiczki, wisiorek. Nie mam z tym żadnego problemu.
      • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 17:25
        Hmm ok,ale w imię czego? Gest miły..ale czy szef jakoś specjalnie zasłużył na to?
        • mama-ola Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 19:33
          Tak. To nie tylko szefowie, ale właściciele (rodzina). Stworzyli tę firmę i prowadzą ją w dobry sposób.
          • eriu Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:28
            Uwagę zaszokuję Cię: gdyby dopłacali do firmy to by jej nie prowadzili. Drobiazg typu wino to miły gest. Inne prezenty uważam, że przesada. Nie jesteście chłopami pańszczyźnianymi.
            • mama-ola Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:55
              Ależ ja to wiem, nie musisz być pobłażliwa w stosunku do mnie. Po prostu mi to nie przeszkadza. Zrzucam się co roku i luz.
              Nawet jak czytam argumenty i opisy odczuć innych ludzi, to i tak mi nie zaczyna przeszkadzać. No i będziecie musiały to jakoś znieść.
    • zamyslona_ona02 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 17:10
      Matko, powiedziałabym od razu co o tym myślę i że nie będę w takich cyrkach uczestniczyć. Chciałabym tylko zobaczyć reakcję szefowej na taki niestosowny prezent.
      • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 17:26
        Widziałam ta torebkę..oraz akcje wręczania jej prezentu. Była zaskoczona,ale normalnie sie zachowala. Pytanie co sobie potem pomyślała.. biżuteria też ładna,no ale to są tak osobiste prezenty,że no nie wiem jak można takie coś w ogóle kupić szefowej.
        • eriu Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:28
          Dobrze, że nie kupili luksusowego wibratora.
          • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 21:40
            smile)) zobaczymy co będzie w tym roku. bo jak wkraczają w takie drogie prezenty co co roku powinno być jeszcze level wyżej..tak myślęwink
    • tokyocat Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 17:36
      Mi sie zdarza cos oryginalnego a nie drogiego. Zazwyczaj kiedy jade n’a urlop za granice kupuje jakis fajny drobiazg. Pieknie opakowane lukum z Turcji, oryginalny papirus w Egipcie. Moja szefowa docenia nie cene , a gest.
    • mikawi Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 19:10
      We wszystkich firmach, w których pracowałam tego typu praktyki są zabronione i reguluje je polityka antykorupcyjna. Torebka Gucci jako prezent??? Szok.
      Maksimum jakie jest dopuszczone na urodziny to symboliczne kwiaty. Ważna jest pamięć i szczere życzenia i atmosfera współpracy na codzień a nie składki na prezenty i to jeszcze takiej wartości. Dziwię się, że ta szefowa w ogóle przyjmuje takie prezenty, to co najmniej nieręczne, żeby nie powiedzieć niewłaściwe.
      • eriu Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:29
        Dokładnie. Za coś takiego dyscyplinarka.
    • szarmszejk123 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 19:19
      U mnie jest odwrotnie - to pracownicy dostają prezenty od firmy. Za zwyczaj karty podarunkowe 🤷
    • jolunia01 Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:06
      Dziwne. W firmie, w której teraz pracuję (8 lat) RAZ odbyła się zbiórka na prezent dla szefa, ale to był jubileusz 30-lecia jego pracy. Dostał eleganckie pióro z okolicznościowym grawerem i trudną do kupienia książkę z zakresu jego hobby.
    • bialyhenio Re: Prezenty dla szefa na swieta 26.02.23, 20:24
      U mnie tak nie ma aczkolwiek zdąża sie ze kierownictwo kierownictwa robi (rekami sekretarek) tort dla kierownictwa i jest publiczne składanie życzen i dla mnie to głupie 😂😂😂
    • anorektycznazdzira Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 19:12
      To, że oni sobie wymyślili tę akcję to jeszcze jestem sobie w stanie w głowie poukładać, ale to, że ta szefowa to bierze (!!!!) to mi się w żaden sposób nie mieści.
      • nika_1985 Re: Prezenty dla szefa na swieta 27.02.23, 21:44
        Były już trzy...i każda wzięła..więc widocznie nie mają z tym problemu. Jak kupują to biorą..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka