Dodaj do ulubionych

Stały aparat i higiena i ósemki

28.02.23, 07:34
Córka powoli zaczyna się decydować na stały aparat. Oczywiście jestem na tak, ale mam 2 wątpliwości.
- Kwestia higieny: jak w praktyce wygląda jej utrzymanie jeśli dziecko jest w szkole często od 8 do 16? Myje zęby w szkole? (wiadomo, że nie ma na to za bardzo warunków i czasu). Jak często trzeba wtedy myć zęby i ile to zajmuje czasu (te wszystkie wyciorki, nitki itd.?), co z wyjazdem na kolonie, gdzie będę mogła jej dopilnować - bo mam poważne wątpliwości czy córka będzie w stanie utrzymać higienę. Ma teraz piękne zdrowe zęby, ani jednej plomby czy ubytku i nie chcę żeby się zniszczyły pod aparatem a już różne słyszałam historie co było pod zamkami po zdjęciu...
- Kwestia ósemek: jeśli teraz przejdzie leczenie to co z ósemkami, które zwykle wyrastają dużo później? U mnie wyrosły po 20-stce i cała ciężka praca z leczeniem poszła na marne bo poprzestawiały zęby
Obserwuj wątek
    • 35wcieniu Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 07:59
      W praktyce jak dziecko ma problemy z utrzymaniem higieny to czasami się to uważa za przeciwwskazanie do leczenia, do czasu aż się tego nauczy. Na szczęście nie jest to trudne, tylko wymaga regularności. Ile czasu zajmuje- kwestia wprawy, na pewno więcej niż dotychczas.
      Kwestia ósemek do dogadania z ortodontą. Zobaczy na zdjęciu jak to wygląda i uwzględni w planie leczenia.
    • princy-mincy Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 08:23
      Ja mialam staly aparat przy niezbyt mocnych zebach i nic mi sie od aparatu nie popsulo.
      Irygator i mycie zebow rano i wieczorem, w torebce mialam szczoteczke i paste, gdybym musiala przemyc zeby w miedzyczasie (a niestety bywalo, ze po jedzeniu trzeba bylo usunac resztki z aparatu, glownie zieleniny).
    • anilorak174 Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 09:28
      Syn nosił aparat stały metalowy dwa lata. Nosił pastę i szczoteczkę do szkoły, wyciorki tez.
      Na obozy jeździł, nie dopytywałam jak często mył zęby.
      Aparat zębów nie zniszczył, ubytków nie ma(aparat zdjety w 2020 roku). Teraz nosi tylko druty z tyłu zębów.
    • anvalley Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 10:16
      Czytałam też że częstym powikłaniem jest resorpcja korzeni, której skutki wychodzą nawet po wielu latach. Lekarz nie mówił nic niepytany, ale przyparty do muru potwierdził, że owszem często się tak zdarza, że niby można kontrolować robiąc zdjęcia kątowe itd. ale problem realnie istnieje.
      A jak stan szkliwa zębów po zdjęciu zamków? Najnowsze badania wskazują że wytrawianie szkliwa przy zakładaniu aparatu przyczynia się do jego demineralizacji.
      No a przede wszystkim jakoś nie mam zaufania że córka będzie cierpliwie i często myć zęby. Teraz poświęca na to wymagane 2 minuty wieczorem (szczoteczka elektryczna), rano najczęściej nie myje bo nie ma czasu, a ja nie mogę przypilnować. Zaklina się że będzie myła itd. ale ona wiele obiecuje np. że będzie opiekować się swoimi gryzoniami, a i tak wszystko potem spada na mnie, mimo gróźb, że jak będzie je zaniedbywać to oddajemy zwierzęta. Na ten moment to bym poczekała z decyzją do co najmniej 16-tki i niech to robi na własną odpowiedzialność.
      • 35wcieniu Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 10:35
        To są decyzje do pojęcia z lekarzem, a nie z forum.
        On widzi zdjęcie i układ zębów i tylko on może ocenić czy odwlekanie leczenia przyniesie negatywne skutki, czy nie zrobi różnicy.
        Kwestia "mycia" to tak naprawdę nie samo mycie, równie ważne jest wszystko co poza nim, tzn. nitkowanie, wyciory. Czy córka nitkuje zęby? Dobrze żeby się tego nauczyła zanim zacznie nosić aparat, żeby miała nawyk czyszczenia nie tylko poprzez szczotkowanie.
        • princy-mincy Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 11:22
          Nitkowanie przy aparacie stalym ogranicza sie tylko do tych zebow, na ktorych aparatu nie ma. Lepszy jest tu irygator lub te jednorazowe szczoteczki (choc ja na przyklad uzywac ich nie moglam bo mam za bardzo scisniete zeby)
          • 35wcieniu Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 11:23
            No przecież to jest oczywiste. Nigdzie nie napisałam o nitkowaniu zębów z aparatem. Mówię że dobrze żeby miała nawyk że higiena to nie tylko mycie. A póki aparatu nie ma może zacząć od nitkowania.
            • jakis.login Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 11:36
              35wcieniu napisał(a):

> No przecież to jest oczywiste. Nigdzie nie napisałam o nitkowaniu zębów z apara
              > tem.

Można nitkować zeby z aparatem, czemu nie. Są nitki ortodontyczne, usztywniane na początku, zeby je można było wprowadzić pod drut. Jest to jednak proces mozolny.
              • 35wcieniu Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 11:42
                No są, są. Chodziło mi o to żeby zaczęła robić coś poza myciem już teraz, zanim będzie miała aparat, a nie o to co można a co nie można z aparatem.
                Póki co nie ma aparatu, więc niech się nauczy choćby zwykłego nitkowania i wyrobi nawyk że na myciu się higiena nie kończy, o to mi chodziło.
          • arthwen Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 18:44
            Nie, to nie jest prawda.
            Są nici ortodontyczne, mają takie usztywnienia i wsadzasz je pod aparat.
            Wiem, bo korzystam z nich, ale jak normalnie nitkowanie to jest moment, to teraz zajmuje mi to bite 20 minut (wiem, bo mierzyłam specjalnie). Nienawidzę tego aparatu, na serio. Jakby nie to, że muszę...
    • szmytka1 Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 10:41
      Ortodonta o 8 powinien się wypowoedziec na podstawie prześwietlenia. Syn pp zakończeniu leczenia aparatem ruchomym powinien mieć zalozony stały. Ze względu na nietypowa budowę zębów ortodonta zalecił konsultacje z chirurgiem. Syn ma podwójny komplet 8, xhirurg nie zalecił usuwania zawiązków tych zębów, za to wg niego mój dzieciak powinien się wstrzymać z aparatem stałym do czasu zakończenia wzrostu szczęki, co u mezczyzn następuje około 21 roku życia. O tyle wiem od lekarzy o konkretnym moim dziecku. O swoim też pogadaj z ortodonta 😉
    • aurinko Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 10:57
      Moja córka po aparacie ruchomym zrobiła rok przerwy przed założeniem stałego, bo ilość zabiegów higienicznych ją przeraziła. Miała wybór - albo stosuje się do zaleceń albo nie ma aparatu. Po roku dojrzała do decyzji o założeniu, niedługo będzie dwa lata, prawdopodobnie w czerwcu będzie zdejmowany. Przez pierwszy rok miała fijoła na punkcie czyszczenia - po każdym posiłku myła zęby, szczoteczkę i pastę nosiła ze sobą, tak samo wyciorki.Na wyjazdach wakacyjnych to samo. Po roku odpuściła, myje zęby wieczorem, rano niestety tylko płucze płynem, wyciorki nosi ze sobą żeby się poratować jak cos utknie w zamku. Ósemki wyrżnęły się pół roku temu wszystkie naraz. Póki co wszystkie zęby ma zdrowe, zobaczymy jak będzie sytuacja wyglądać po zdjęciu aparatu.
      • 35wcieniu Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 11:24
        Nie myje zębów rano? To jest dość nietypowe. Dlaczego tak?
        • aurinko Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 13:06
          Myła rano gdzieś tak do 13rż, potem przeszła na płukanie płynami i nitkowanie. Wieczorem normalnie myje. Tak zdecydowała, wszystkie zęby ma zdrowe.
          Dla porównania młodszy syn od zawsze myje zęby rano i wieczorem, mycie dokładne, kontrolowane, aparatu nie ma, a przed ukończeniem 10rż dorobił się próchnicy w sumie w 4 zębach.
    • mikams75 Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 11:35
      Myje w szkole. Po przegryzieniu czegos w biegu przeplukuje tylko woda ale po obiedzie myje, tak samo jak myja inne dzieciaki bez aparatu. A i tak spora czesc mlodziezy ma aparat. Z aparatem to tylko kwestia wprawy, ale spokojnie do ogarniecia przez nastoatki, tylko trzeba sobie dobrac "sprzet". Ale u nas tak jest, ze zeby sie myje w ciagu dnia w szkole i w pracy.
      No i moja nieco grymasi co chce brac do jedzenia do szkoly i nie bierze tego, co obkleja zeby za bardzo albo sie zawiesza na zamkach np. wlokna szpinaku. Nie wiem co sie moze dziac pod samymi zamkami - to jest przyklejone do zeba, powinno byc szczelne i pod zamek nic sie nie moze dostac. A pod drutami da sie wyczyscic. Do tego regularnie chodzi sie na usuwanie kamienia. A jak zeby byly ciasno ulozone to dzieki aparatowi robi sie nieco luzniej i tez latwiej jest czyscic miedzy zebami.
    • bei Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 11:39
      Mój do szkoły nosi szczoteczkę i irygator, jeśli nie ma w szkole warunków- to może chociaż irygator- można go napełnić wodą już w domu. Wyciorki i nitki jesli już to w domu (przy skutecznym irygatorze zbędne)
      • antykaa Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 18:06
        Mlodsza miala problemy z higiena, po niecalym roku zdjelismy aparat, miala mnostwo ubytkow
    • majenkirr Re: Stały aparat i higiena i ósemki 28.02.23, 18:23
      A mojej córce akurat dzisiaj zdjęli aparat i to przed czasem. Ma teraz śliczne, równe zàbki. A u ortodonty za każdym razem dawali jej kartkę do szkoły i pytali czy mama po nià przyjechała 😂😂

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka