Dodaj do ulubionych

Ematko gdzie trzymasz

• massinga Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 09:12
      Ekspress do kawy i czajnik elektryczny zawsze na wierzchu. Inne sprzety pochowane. Lubie malo rzeczy na blatach.
    • millli40 Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 09:40
      Na blacie express do kawy, soda stream, toster, Thermomix, czajnik , chwilowo sokowirówka, reszta pochowana, ale ja mam dosyc dużą kuchnie, więc miejsce i tak jest.
    • cojapaczem Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 10:25
      w szafce na dole
    • hanusinamama Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 10:59
      Na blacie mam ekspres do kawy, toster, grlill elektryczny, frytownice na powietrze, garnek do ryżu (z frytownicą stanowią ładny komplet i tylko one zdobą, reszta stoi na wierzchu bo jest często wykorzystywana)
      W szafce (specjalnie do tego zaprojektowanej przeze-mua mam robot kuchenny, parowar, młynek doprzypraw, gofrownice i inne takie
    • mava1 Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 11:32
      sprzety, niekoniecznie wymienione, trzymam w szafce nad lodówką. Jest duza (parametry lodówki) wiec bez problemu mieszcza sie. np. robot czy, maszynka do mielenia czy sokowirówka.
      Te często uzywane np. ekspres (mały) stoja na blacie.Jednakowoz na blacie jest niezbedne minimum bo
      -zabiera miejsce
      -brudzi sie od kuchennych oparów więc trzeba szczególnie dbać, nie wystarczy "przeleciec szmatą"
    • anka_z_daleka_1 Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 16:43
      ichi51e napisała:

> Sprzęty elektryczne w kuchni? Np maszynę do kawy
      masz na mysli ekspres? Stoi na blacie.

airfryer
      nie mam.

garnek do ryżu
      Nie mam

kitchenaida

Nie mam. Pozbyłam sie odkąd mam termomix

toster

Na półeczce wysuwanej na rolkach z szafki kuchennej.

thermomixa….

Na blacie kuchennym, razem z friendem.

Czy istnieją specjalne szafki czy po prostu stoi na blacie i „zdobi”.

Ma blacie oprócz ekspresu do kawy ( dużego), termomixa z friendem i czanikiem bezprzewodowym niczego nie mam. Kuchnia duża, ale nie lubie wystaw więc mam blat na rolkach ( trochę podobny do szuflady, na którym trzymam aktualnie nieużywane urządzenia. Jak mi potrzebne wysuwam i już. Ważne, żeby były na wygodnej wysokości. U mnie są kilka cm wyżej niż blat roboczy. Jak nie używasz np. tostera to "siedzi" grzecznie w szafce i sie nie kurzy. Jak potrzebujesz wysuwasz tracąc kawałek blatu roboczego. Być może postawię tam także termomix. Fatyga wysunięcia żadna.
      Oprócz tosteru chowam tam wyciskarkę do soków - często używana.
      >
      >
    • iberka Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 16:51
      Toster na iskrowym pomocniku Bekvam, Bosch Numer w szafce, czajnik na blacie.
      • iberka Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 16:52
        *ikeowym
    • chococaffe Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 18:42
      Zastanawiałam się czy wpisać się w tym wątku czy w wątku o patelniach. Ale chyba w tym padło więcej uwag na temat przeszłych i przyszłych remontów, więc wpiszę sie tutaj.

Od kilku lat "myślę" o remoncie i go nie robię, bo może kryzys , a może wojna. To chyba jednak jest prokrastynacja - na myśl o tym co mnie czeka, oblewa mnie zimny pot. Najchętniej bym zniknęła i "odniknęła" po remoncie. Jednakże...założyłam kajecik i spisuję pomysły, rozwiązania itdsmile I po wielu analizach pozostaję przy stanowisku, że sprzętu (a więc i miejsca na niego) nie potrzebuję, brakuje mi za to miejsca na tzw. spożywkę. W tej chwili mam coś w rodzaju spiżarni w piwnicy, ale chciałabym mieć poteżną szafę w kuchni - miejsce jest jak się przeorganizuje przestrzeń. Nie doszłam jeszcze to etapu chowania produktów spożywczych za listwami, ale bywa ciężko big_grin
    • yannefer Re: Ematko gdzie trzymasz 06.03.23, 19:10
      ichi51e napisała:

> Sprzęty elektryczne w kuchni? Np maszynę do kawy airfryer garnek do ryżu kitche
      > naida toster thermomixa…. Czy istnieją specjalne szafki czy po prostu stoi na b
      > lacie i „zdobi”
      >
      >
      Mam ekspres - stoi na blacie, garnek do do ryżu, i to całe pierdololo nie posiadam, w spiżarni mam schowany toster i mikser.
    • przepio Re: Ematko gdzie trzymasz 07.03.23, 04:57
      Na blatach na stałe stoją:ekspres do kawy, robot, sodastream, wyciskarka. Dodatkowo, zamiennie - urządzenie do robienia smothie lub toster.
      Reszta w spiżarni, szufladach.
      Niestety, u mnie jeżeli coś nie jest pod ręką, to jest nieużywane
      • przepio Re: Ematko gdzie trzymasz 07.03.23, 04:59

> Niestety, u mnie jeżeli coś nie jest pod ręką, to jest nieużywane

Z tym, że mam duzo miejsca na takie sprzęty na wierzchu.
    • taje Re: Ematko gdzie trzymasz 18.04.23, 21:52
      Do szczęśliwych posiadaczek maszyny do gotowania ryżu - czy możecie się podzielić wrażeniami z użytkowania tejże? I jakiej wielkości sprzęt u was się sprawdza i na ile osób. Zastanawiam się czy maszyna na 3,5 filiżanki (1 filiżanka = 180 ml) surowego ryżu czyli 3 x więcej ugotowanego sprawdzi się dla rodziny czteroosobowej rodziny. Producent twierdzi, że 3,5 filiżanki do dla rodziny max 3 osoby... I czy używacie inne funkcje ryżowaru i jakie?
    • sueellen Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 12:37
      To co rzadziej używane no maszyna do chleba i inne roboty, w spiżarni. Maszyna do kawy toster i airfryer na ladzie bo używane często gęsto.
    • krypteia Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 12:42
      Nie mam żadnej z wymienionych przez ciebie rzeczy
    • arthwen Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 13:50
      Thermomixa na blacie, bo jednak często używamy (co prawda równie dobrze moglibyśmy do tego używać blendera, ale skoro i tak tego thermomixa mamy...), reszta jest schowana w szufladach.
      Generalnie to czego używam często to stoi, to czego raz w tygodniu i rzadziej, to jest schowane.
    • szmytka1 Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 14:01
      Mam tylko blender i mikser w szufladzie, gofrownice grata niepotrzebnego w szafie, maszynkę do mielenia używam okazjonalnie, więc w piwnicy stacjonuje a na blacie jedynie opiekacz do kanapek. I więcej żadnego elektrycznego sprzetu kuchennego nie posiadam,
    • skumbrie Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 14:30
      Zamiast kiciusia mam Kenwooda. Stoi na blacie.
      Reszty sprzętu, który wymieniłam, brak. Kawę gotuje w kawiarce, po umyciu i wyschnięciu stoi w szafce z kubkami.
    • bei Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 14:36
      Mam dużo szuflad, rożnej pojemności, każda cała wysuwana, i staram się właśnie w szufladach trzymac. Na blacie stoi mikser planetarny, ekspres do kawy, i bardzo często opiekacz- tego często używa syn.
    • backup_lady Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 14:52
      Och, część na blacie, część w szafie. To, co na blacie a zbędne staram się chować, ale czasami taki blender stoi i stoi, co mnie tylko wnerwia. Ale widziałam niedawno taki filmik, na którym wszystko stało na blacie pod ścianą i jak nie było potrzebne to po prostu było zasłaniane druga ścianą. Nie wiem jak to lepiej opisać. Blat był głębszy niż standardowy, więc po zamknięciu tej drugiej ściany, kuchnia wyglądała normalnie, ze standardowym blatem, po podniesieniu tej ścianki - wszystkie sprzęty. Super efekt.
    • magia Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 15:55
      większość w naroznej szafce. Mam ikeowac120cm z polka i frontem 60cm. Wszystko sie mieści
    • ritual2019 Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 17:19
      ichi51e napisała:

> Sprzęty elektryczne w kuchni? Np maszynę do kawy airfryer garnek do ryżu kitche
      > naida toster thermomixa….

Nie mam maszyny do kawy ani termomixa. Mam ninja foodie 15-in-1 ktory ma rozne funkcje a wiec fantastycznie gotuje sie w nim m.in ryz, ma airfryer, slow cooker, steamer itd wiec rozne pojedyczne sprzety nie sa potrzebne. Ten stoi na blacie ale w miejscu w ktorym nie rzuca sie w oczy. Sprzety typu pannini maker, gofrownica stoja w spizarni, nie sa uzywane czesto.
      • ritual2019 Re: Ematko gdzie trzymasz 22.06.23, 17:20
        Kitchen aid I blender tez w spizarni. Nie lubie zastawionych blatow w kuchni pomimo ze mam duza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka