Dodaj do ulubionych

TVN a Wojtyła

07.03.23, 15:10
Tak na marginesie wątku o Nielękalnym Poczęciu.
Przypomniał mi się TVN z rozmodlonym Rymanowskim, z Faktami, w których każdym nieomal wydaniu musiał pojawić się rzeczony Xsionc, bynajmniej nie w negatywnym świetle. Pamiętam, jak na jego trupie lansował się Lis ze Smoktunowicz w teatralno-histerycznych relacjach na antenie.
Oczywiście nie życzyłem mu śmierci, niemiej jak to wszystko ucichło i wreszcie zniknął z mediów, odetchnąłem.
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:13
      Mnie jeszcze ten zezowaty, no ten wciągnięty do telewizji przez komunistyczną rodzinkę, a Kraśko, tez wkurzał rozmiędleniem big_grin
      • simply_z Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:25
        O tak, te jego lzawe relacje z Rzymu...w Krakowie szalenstwo, jakies biale marsze, moje kolezanki szly na msze i na czuwanie pod oknem na Franciszkanskiej. Zostalam oficjalnie wykleta, bo kwestionowalam swietosc papieza big_grin. Jakis koszmar
        • arthwen Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 19:34
          Chyba w innym Krakowie mieszkam.
          Tzn owszem, kojarzę, że coś było, ogólnie sporo ludzi to ruszyło, ale mnie nikt nie wyklinał, mimo wzruszenia ramionami: Umarł, to umarł. I w sumie to nie wiem czy moi znajomi pielgrzymkowali na Franciszkańską, bo mnie to w ogóle nie obchodziło, a temat pojawił się w rozmowach może na 5 minut.
          • bene_gesserit Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:32
            Akurat byłam w Krakowie w tym czasie. Krótki urlop z nowym chłopakiem. Przerażał nas ten poziom histerii. Białe marsze (obserwowane prze nas z okien kawiarni), tłumy, czuwające 24h pod oknem papieskim, spacerujący po Plantach z papieżem w klapie, którzy wymieniali kondolencje. Powtarzałam sobie, że to przecież Kraków, tu to może normalne, w Wawie będzie inaczej. Ta. .
            • arthwen Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 20:42
              Ja tego w ogóle nie kojarzę - tzn wiem, że było, ale na Stare Miasto się nie pchałam więc po prostu mnie to ominęło. Nikt się nie przypieprzał, że czemu nie płaczę, czy nie maszeruję na biało, czy cokolwiek. I szczerze powiedziawszy jakby nie to, że circa dwa miesiące później brałam ślub (i moja matka coś w histerię wpadła, że przecież papież umarł, a ja tak na spokojnie sukienkę przymierzam!) to bym w ogóle nie pamiętała nawet roku. Pamiętam, bo pamiętam tę akcję i wiem, że to było przed ślubem, a datę swojego ślubu pamiętam.
              Histeria była tylko w obrębie centrum miasta, reszta żyła normalnie wink
    • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:22
      Och, pamiętam w TVN relacjonowanie agonii w czasie rzeczywistym, szlochy i zachlystywanie się "santo subito".
      Jak dobrze nie czuć się rozczarowanym czy zszokowanym.
      • rosapulchra-0 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:29
        W knajpie byłam wtedy. Zakazali grać zespołowi, więc poszliśmy na domówkę.
      • aandzia43 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:31
        Prawda? Żadnego zawodu czy zażenowania, tylko wzruszenie ramion. Jak miło powiedzieć "ooo to już wam przeszło, czekałam na waszą trzeźwość 30 lat"?
        • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:35
          Nie mam sobie absolutnie nic do zarzucenia. Zero kaca, zero złudzeń, ale miło popatrzeć jak kiedyś klęczący w uwielbieniu się wiją.
        • manon.lescaut4 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 13:02
          Tez się podpisze.
      • shellyanna Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:33
        Mój mąż wtedy dostał jakiegoś odjazdu i mnie pod katedrę palić znicze zaciągnął.
        On praktycznie ateista, ja wierząca a miałam takie: yyyy?
        • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:37
          Wiesz, albo jesteś ateistą, albo nie. Odrobina konserwacji.
      • lauren6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:03
        W tym czasie byłam singielką i spotykałam się z różnymi facetami.

Jeden razem z całą rodziną płakali po papieżu i urządzali wspólne modły. Opowiadał mi, że na pamiątkę, kupili wszystkie możliwe wydania gazet z informacjami o śmierci papy.
        Drugi w ramach randki zapraszał mnie na wspólną modlitwę w intencji papaja.
        Obaj do odstrzału.

Czytałam, że obecnie idąc na randkę z facetem warto w pewnym momencie spojrzeć na komórkę i rzucić: "o, już 21:37". Jeśli facet złapie aluzję to będzie druga randka, jeśli nie złapie to jest odstrzał.

Jak widać czasy się zmieniają, ale testowanie facetów papajem to zawsze dobry pomysł.
        • arthwen Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 23:51
          Ja bym odpadła - w ogóle nie zakodowałam tego o której JP2 się przekręcił, więc dla mnie to zupełnie normalna godzina z niczym niezwiązana. Tu domyślam się z kontekstu i tyle, ale w luźnym zdaniu rzuconym znienacka? Zapomnij.
          • kandyzowana3x Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:55
            O znaczeniu tej godziny jak wiele innych dowiedziałam się z emamy. Dla mnie ten test działałby raczej w drugą stronę smile.
    • kasandra33 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:29
      a teraz atakując Papieża Polaka TVN sprawi, ze PIS wygra wysoko kolejne wybory.
      • teodor-k Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:37
        Też tak myślę .
        Zanim bowiem KK ogłosił Go świętym, przeszedł takie skrupulatne wieloletnie dochodzenia dot. przyzwoitości postępowania oraz lojalności wobec praw boskich i ludzkich w tym
        przez advocatus diaboli, iż łatwiej byłoby przejść objuczonemu wielbłądowi przez ucho igielne bramy w Jerozolimie.
        Miał wielu nieprzyjaciół i wrogów ,czego dowodem był zamach na niego .
        • shellyanna Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:42
          🤣🤣🤣
          • alicia033 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:03
            shellyanna napisała:

> 🤣🤣🤣

uprzejmie przypominam, że sama na tym forum twierdziłaś, że nie wierzysz, jakoby dżejpitu mógł cokolwiek wiedzieć o pedofilach wśród kolegów po kiecce.
            • shellyanna Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 01:33
              Bo nie wierzyłam.
        • spirit_of_africa Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 08:05
          Skrupulatne wieloletnie dochodzenia? W kk? Pewnie tak skrupulatne jak te dot. pedofilii 😂
      • bene_gesserit Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 13:13
        Nieno, jasne, należy go dyplomatycznie głaskać po główce. W końcu święty, co nie.
      • livia.kalina Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 16:50
        PiS przegra wybory.
    • chococaffe Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:35
      Z jednej strony rozumiem. JPII był kolejnym Chopinem, Bońkiem itd. Jak przez mgłę pamiętam wybór w 1978 i emocje tak jakbyśmy Mundial wygrali. 20 metrów w skoku wzwyż itd. W sumie pewnie większośc w ogóle nie wiedziała kto zacz, ale on nasz był, najnaszeńszy. PR szedł sprawnie, bo – jak pisałam gdzieś, było wszystko dla każdego – i Bóg i muzyka i ekumenizm i podróznik i szacunek dla innych kultur (?). Nawet ja, będąc poza KK, do tej pory mam nieracjonalne poczucie naruszania jakiegoś taboo i robię to tylko rozumem i współczuciem dla ofiar.

Jeżeli dodamy do tego punkt w dziennikarskim CV to nie dziwi nic.
      • simply_z Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:39
        Jako kraj nie mamy specjalnie czym sie chwalic, w kwesti znanych ludzi, wiec papiez to byl takie wow, jak na tamte czasy.
      • iwoniaw Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 16:01
        chococaffe napisała:

> Jeżeli dodamy do tego punkt w dziennikarskim CV to nie dziwi nic.
        >
        W ogóle nie rozumiem zdziwienia, że podczas publicznego niemalże umierania papieża media wykorzystaly to do cna i jeszcze podbijały nastroje, żeby mieć oglądalność. Wiecie, jaką artykuły na ten temat miały klikalność? (Mam na myśli zarówno w porównaniu z innymi w tym samym czasie, jak i w porównaniu z "górkami" klikalnosci przy innych znaczących wydarzeniach, które elektryzowały publisię) Zresztą i na ematce wątków nt było tryliard. Więc skad bulwers, że i w tv ludzie dostawali, czego chcieli i oczekiwali?
    • shellyanna Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:39
      Papieżoszał traktowałam jako zjawisko identyczne co szał na Małysza, lewego i innych Polaków kojarzonych z Polska. Takie zaściankowe.
      • tt-tka Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:44
        Ja pamietam dowcipy w rodzaju "po wykonaniu zadania powroci do kraju pulkownik Karol Wojtyla", zaraz po wyborze. Ale szybko przestalo byc smiesznie.
        Kiedy wreszcie umarl, lapalam kazda mozliwa zagraniczna stacje, zeby sie upewnic, ze swiat jeszcze istnieje, a zycie toczy sie dalej. Bo w polskich mediach nic poza ta smiercia nie bylo przez tydzien co najmniej, no kompletnie nic sie nie dzialo ani w kraju, ani na swiecie.
        • simply_z Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:46
          zbiorowa psychoza, kolejnej doswiadczylam 15 lat pozniej, w czasach covidozy.
          • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:50
            A propos covidowej psychozy, znalazłam wątki wakacyjne z końca kwietnia- maja 2021 r. z licznymi wróżbami jak to nie będzie obozów, kolonii, wakacji, wyjazdów, bo nikt nie wyśle dzieci do takich skupisk etc. i pełna histeria jak można w ogóle to rozważac.
          • runny.babbit Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:31
            Jeszcze Smoleńsk po drodze.
            • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:38
              A histerie z krzyżami pamiętacie?
      • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:44
        Posłałas dzieci na katechezę, masz ślub kościelny. Przylozylas rękę i portfel do pozycji Kościoła w Polsce.
        Ja nie.
        • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 16:00
          Ojej, a ja do Kosciola w Niemczech, a moj chlop do niemieckiego luteranskiego. Co teraz?!
          • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 16:04
            Nic, najwyżej możesz mieć kaca.
        • shellyanna Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 16:01
          Nie zgodzę się. Kultowi człowieka (świętych) się zawsze sprzeciwiałam.
          To pokolenie akceptujących złych / głupich księży z sugestia, ze to nadludzie, doprowadziło do tej sytuacji.
          • alicia033 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:04
            shellyanna napisała:

> To pokolenie akceptujących złych / głupich księży z sugestia, ze to nadludzie, doprowadziło do tej sytuacji.

czyli właśnie ty.
            • shellyanna Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 01:34
              Nie.
              • alicia033 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 08:24
                shellyanna napisała:

> Nie.

Ty, ty. Nadal wierzysz, że ksiądz, na którego msze chodzisz jest dobry. Dokładnie tak samo, jak wierzyłaś w niewinność i dobroć papaja...
          • hanusinamama Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 10:15
            Kochana albo jesteś w KK albo nie. Nie ma ze w rozkroku, to ci pasuje, a tamto nie.
    • dramatika Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:52
      Ale jak TVN miał nie być rozmodlony, jak sama Platforma była? smile

Z różnych deklaracji ideowo - progamowych Platformy z lat 2001-2003:

Fundamentem cywilizacji Zachodu jest Dekalog
      zadaniem Państwa jest roztropne wspieranie rodziny i tradycyjnych norm obyczajowych, służących jej trwałości i rozwojowi
      Będziemy bronić praw religii, rodziny i tradycyjnego obyczaju, bo tych wartości szczególnie potrzebuje współczesna Europa
      • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:53
        Oczywiście, że była.
        • chococaffe Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 15:58
          No i Konfa cały czas jest.

Nie wiem czy ktoś poza Razemkami nie jest
          • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 16:02
            Nikt (chyba). Aczkolwiek Razemki mają tyle wad, że brak rozmodlenia jest obojętny.
            • chococaffe Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 18:06
              Czyli zostaje nam wybór między tymi, którzy pójda mocniej w KK (PiS oraz Konfederacja), tak, że nie będzie to twoi m wyborem czy należysz czy nie, tymi z grupy who knows czyli PiS/Hołownia i reszta, która może się zatrzyma (ale czy cofnie zmiany - zalezy jakie)

p.s. razemki wypłynęły na jakiejś debacie prezydenckiej (Zandberg), a potem się okazało, że tam nie ma nic. Nigdy im nie wybaczę, że kiedy jeszcze były jakieś szanse na koalicję, na zwycięstwo z PiSem zaczeli gwiazdorzyć.
    • dreg13 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 16:46
      Z pozdrowieniami dla starych forumowiczek big_grin
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,22338581,22338581,Uszanujcie_Zalobe_Narodowa.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,22320352,22320352,Dni_w_skupieniu_Modlitwa_za_Jana_Pawla_II.html#p22337342
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,22300016,22300016,reality_show_ze_smierci.html#p22306945
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,22336826,22336826,jestem_zla_.html
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,22365962,22365962,Moje_przemyslenia_.html
      • dybusia [...] 07.03.23, 17:19
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • chococaffe Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 18:01
        To pokazuje dlaczego dla wielu wyparcie jest jedynym wyjsciem.
      • joasia33 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 18:27
        Hahaha, świetne. smile Zbiorowe narodowe wzmożenie. Ominęło mnie wówczas, bo akurat urodziłam córkę i nic poza tym faktem nas nie interesowało. Zresztą byłam już daaaaleko od KK.
      • alicia033 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:09
        "człowiek o gołębim sercu" - niezły odlot
      • yenna_m Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:32
        W zoo z dziećmi byłam. Nawet tego nie pamiętałam big_grin
      • mid.week Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 08:12
        Hahahaha
      • rannala Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 11:14
        Co to za "kangurzyca" była? Boże, co za kobieta 😲
      • livia.kalina Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 16:55
        Znamienne, ze fejkowej świętości papieża broni fejkowa wieczna Gosia wink
    • marianna1960 [...] 07.03.23, 19:45
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • mia_mia Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 19:50
      Ta publiczna agonia trwała tyle, że jak się skończyła odetchnęłam z ulgą, zniczy nie paliłam, nie czułam się częścią tej płaczącej wspólnoty, ale byłam potem w Rzymie i odstałam w upale wiele godzin, w kolejce do grobu, bo byłam ze znajomymi, którym na tym zależało. Dziś powiedziałabym, że do zobaczenia wieczorem, ja idę na basen, do zoo, na zakupy.
    • littlesquirrel Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 19:51
      A tymczasem w TVP ...

www.tvp.info/68357008/ataki-na-sw-jana-pawla-ii-prof-jan-zaryn-autorzy-maja-rozbudowane-cele-miedzy-innymi-uderzyc-w-cywilizacje-milosci
      • lauren6 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:04
        😂
      • aandzia43 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:10
        big_grin żenujące pierdy
      • spirit_of_africa Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 08:49
        Cywilizacja miłości 😂
        • livia.kalina Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 16:56
          W kontekście wszechobecnej i systemowej w KK pedofilii brzmi szczególnie uroczo wink
    • la_mujer75 Re: TVN a Wojtyła 07.03.23, 20:38
      No, w 2005 roku mijało 20 lecie mojego odejścia od wiary i kk, więc nie płakałam po papieżu.
      Miałam wręcz głupią nadzieję, że nasz kościół trochę zostanie odsunięty o władzy, skoro NASZ papież umarł.
      Owszem- nawet usiłowałam ogladać pogrzeb, ale bardziej świętowałam, że mój Starszy akurat tego dnia usiadł samodzielnie. To było wówczas w centrum mojego zainteresowania.
      A o tych, że nasz papież taki święty nie był to wiedziałam. W swojej pracy magisterskiej (broniłam się w 2000 roku) pisałam np. o tym, że w latach 80 dziesiątych XX wieku przyczynił się do rozpowszechnienia epidemii HIV w Afryce, zakazując używania prezerwatyw, wiedząc, że tam jest wielu nosicieli . O pedofilii też wiedziałam i też usiłowałam uświadamiać wszystkich znajomych i zawsze słyszałam, że to nieprawda, on biedny na pewno nic nie wiedział.
      Ale też miałam wrażenie, że jakaś epoka się skończyła. Tylko naiwnie sądziłam, że może kk już się tak nie będzie szarogęsił w Polsce.
      • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 06:57
        Bo widzisz według "naiwnego" wyobrażenia KK seks jest li i jedynie między małżonkami. Oczywiście gotowymi mieć "kupę" dzieci.
        • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:00
          I jeszcze słynne swego czasu nawoływanie, by katoliccy prawnicy nie podejmowali się spraw rozwodowych.
        • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:04
          Tu dodam, że nigdy pojąć nie mogłam twierdzeń, że małżonkowie, którzy mieli seks przed ślubem, są bardziej narażeni na rozstanie. A w zasadzie takim właśnie tego ślubu się udzielać nie powinno 😉. "Smarkaterii" z dzieckiem w drodze oczywiście też nie (na szczęście od tego "przymusu" odszedł pp. Benedykt).
          • virtualnie Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:20
            Jednak te argumenty o HIV w Afryce są mocno nielogiczne. Z jednej strony tubylcy gremialnie posłuchali JP2 w temacie nieużywania prezerwatyw, a z drugiej strony zupełnie zlekceważyli jego apele o wstrzemięźliwość seksualną i wierność małżeńską i radośnie uprawiali afrykańską wersję "wolnej miłości". Inną sprawą jest zastanawiający autorytet papieża w krajach afrykańskich, gdzie katolicy są z reguły mniejszością. Chrześcijanie to niespełna połowa populacji "czarnej" Afryki, a katolicy to ok. 15%.
            • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:24
              Każdy słyszał, co chciał. Gdyby nie słuchali wybiórczo, AIDS by faktycznie miał szanse zostać w jakimś sensie stłumiony. Ale że społeczeństwo ma taki poziom umysłowy, to w zasadzie wypadałoby, by KK w głoszeniu swych prawd uwzględnił.
            • aandzia43 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 17:01
              Ale czaisz że apele o wstrzemięźliwość nigdy nie skutkowały, a o wierność też nie za bardzo? Nigdzie. Nie ma się co wytrząsać nad Afrykańczykami, to ludzkie i powszechne. Natomiast apele o zastosowanie jakichś medycznych środków, leków, form leczenia bywało że trafiały do świadomości mas. Historia powiada, że klika chorób udało się w ten sposób opanować. Wystarczyłoby gdyby JPII nie przeszkadzał z tymi prezerwatywami. Nie mam złudzeń że jego ewentualne nie wpier.....ie się między wódkę a zakąskę jakoś znacznie zahamowałoby AIDS w Afryce (kultura gwałtu, niska pozycja kobiety), ale na pewno trochę istnień ludzkich mogłoby uratować.
              • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 10:11
                Mnie wkurza, że te prezerwatywy były demonizowane prawie jakby do ludobójstwa prowadziły. Jakby zdrowie kobiety nie było najwyższym dobrem.
                • katriel Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 14:52
                  > Jakby zdrowie kobiety nie było najwyższym dobrem.

No bo zasadniczo z religijnego punktu widzenia zdrowie ciała (i umysłu) jest dobrem, ale nie jest najwyższym dobrem. Są rzeczy ważniejsze.
            • livia.kalina Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 17:00
              Przecież to nie chodzi o to, że mieszkańcy słuchali papieża, bo w przeważającej większości nie mieli nawet na to szansy, bo niby w jaki sposób?Chodzi o to, że dzialania papieża blokowały pomoc humanitarna, która obejmowałaby chroniąca przed AIDS i innymi chpdp antykoncepcję.
      • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:36
        I jeszcze jedno, co mnie zawsze oburzało (już ostatnie, nie chcę przynudzać, a pewnie coś jeszcze przyjdzie mi na myśl) : ekskomunika za aborcję po gwałcie. Oczywiście nie dla gwałciciela.
        • krwawy.lolo Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:46
          Ekskomunika, tak jak inne anatemy, sakramenty, beatyfikacje i kanonizacje, synody i inne wyświęcania są wewnętrznymi regułami zabawy w Kościół i nie powinny obchodzić nikogo poza samymi uczestnikami i zainteresowanymi etnografami.
          Problem w tym, że państwo uczestniczy w tym cyrku, jakby prawo kanoniczne było częścią, ba prawem nadrzędnym, bo boskim, prawa rzeczywistego.
          Jakiś cymbał napisał o odbieraniu narodowi świętości, jako niezbywalnej części tożsamości tegoż. To jest skandal.
          • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:08
            No tak, ale naprawde chory mozg mogl takie cos w ogole wymyslic.
    • bajgla Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 00:03
      Na spinningu przez jakiś tydzień jeździliśmy do jakiejś smętno-żałobnej muzyki...
      • princesswhitewolf Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 10:05
        Hahaha
      • mid.week Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 10:09
        ojcie... nie wierzę big_grin
        Ten kraj jest chory XD
    • bene_gesserit Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:48
      Ależ czemu się dziwić, przecież nie tylko media to przeżywały, ludzie też.

Pamiętam, że kiedy zjawiłam się po urlopie w pracy, przy biurku siedziała zapłakana koleżanką - przeraziłam się. Kasia, co się stało?! A ona z takim wyrzutem: no przecież papież nie zyyyyjeeee! Druga usłyszała jej szlochy, przybiegła i wyly razem. To było jakiś tydzień po śmierci. Jacyś znajomi pojechali na pogrzeb ("pewnie i tak nie wydostaniemy się z lotniska, ale przecież nie o to chodzi!" - owszem, nie wydostali się, rozsyłali potem zdjęcia zapłakanych podróżnych z lotniska). W moim otoczeniu było dokładnie siedem osób,. z którymi mogłam o tym, co się dzieje, pogadać kopalnie, czyli z perpektywy analizy socjologicznej/psychologicznej, które nie płakały po papieżu.
    • mava1 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 07:58
      nie jestem zagorzałą katoliczką, do koscioła nie chodze a moje z nim kontakty były zawsze mocno ograniczone typu sluby czy pogrzeby.
      Nie oceniam wiec papieża jako postaci w herarchii koscielnej choc niewątpliwie, w czasie komunistycznej posuchy miło zapewne było pomysleć, że to własnie Polak.
      Niemniej JPII zrobił bardzo duzo jesli chodzi o pozbycie sie władzy komunistycznej w Polsce. To on lobbował na całym świecie, a głównie w USA, z ktorej płynęła ogromna pomoc dla Solidarnosci. I to w duzej mierze dzieki jego staraniom, Polska skończyła z komunizmem. O tym nie należy zapominać.
      • alicia033 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:18
        mava1 napisał(a):

>I to w duzej mierze dzieki jego staraniom, Polska skończyła z komunizmem.

eh, te wasze bajki i legendy dla słabiej myślących...
        Komunizm skończył się przez zapaść ekonomiczną. Wasz papaj miał dla jego obalenia zupełnie marginalne znaczenie. W Polsce tak samo, jak w całym pozostałym bloku wschodnim.
        • teodor-k Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:55
          alicia033 napisała:

> mava1 napisał(a):
          >
          > >I to w duzej mierze dzieki jego staraniom, Polska skończyła z komunizmem.
          >
          > eh, te wasze bajki i legendy dla słabiej myślących...
          > Komunizm skończył się przez zapaść ekonomiczną. Wasz papaj miał dla jego obalen
          > ia zupełnie marginalne znaczenie. W Polsce tak samo, jak w całym pozostałym blo
          > ku wschodnim.
          >
          > Pudło ,wcześniej to trwało ,a Wojtyła przywracał nadzieję podczas każdej wizyty .Ekipa Jaruzelskiego cały czas negowała papieża .Mało kto pamięta jak podczas pożegnania na lotnisku Okęcie ,Jaruzel wyleciał jak poparzony z namiotu .Krótka pamięć . youtu.be/bRAs3oyT4gQ
          >
          >
      • gulcia77 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 10:16
        mava1 napisał(a):

> Niemniej JPII zrobił bardzo duzo jesli chodzi o pozbycie sie władzy komunistycz
        > nej w Polsce. To on lobbował na całym świecie, a głównie w USA, z ktorej płynęł
        > a ogromna pomoc dla Solidarnosci. I to w duzej mierze dzieki jego staraniom, Po
        > lska skończyła z komunizmem. O tym nie należy zapominać.

O jego wpływie na upadek komunizmu, to chętnie poczytałabym w jakichś archiwach mafijnych. Przypominam, że pontyfikat JPII to, oprócz afer pedofilskich, również czas prania pieniędzy mafii, afery z Robertem Calvin, finansowymi rządami biskupa Marcinkusa i, między innymi, finansowanie Solidarności. Wątek dla mnie bardzo interesujący, choć mniej nośny medialnie.
        • spirit_of_africa Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 13:13
          Sprawa Emmanueli Orlandi tez za tego pontyfikatu
          • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 13:17
            Fakt.
            • bene_gesserit Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 13:22
              Dokument o tej sprawie sugeruje, że to była sprawa molestowania, JP o tym wiedział. A Solidarność w tym czasie została wsparta forsą, która watykańscy finansiści ukradli włoskiej mafii.
              • gulcia77 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 13:39
                Tak naprawdę to JPII był paskudną figurą. Choć nigdy nie byłam katoliczką i ogólne zaczadzenie nie mogło mnie dopaść, to pierwszy rzyg, to było wyświęcenie Stepinovaca. Człowieka współodpowiedzialnego za masowe mordy w obozie w Jasenovacu. Znów - temat mało nośny medialnie (z ręką na sercu, ilu ludzi o tym obozie wie?). Ale kto chciał wiedzieć, to wiedział.
              • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 14:21
                Afera Banco Ambrosiano, który cudownie upadł akurat w 1982 r.
              • alicia033 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 14:37
                bene_gesserit napisała:

> A Solidarność w tym czasie została wsparta forsą, która watykańscy finansiści ukradli włoskiej mafii.
                >

🤣🤣🤣
                a te bajki to gdzie wam opowiadają?

Tak, Watykan prał i pewnie dalej pierze brudną forsę.
                Ale to zupełnie inna historia, niż robienie za Robin Hooda dla Solidarności (albo kogokolwiek innego).
                • spirit_of_africa Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 15:41
                  Taka hipoteza jest w dokumencie o zaginieciu Emmanueli
                • gulcia77 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 16:17
                  To są dość mocno poparte tezy. BBC zrobiło duży dokument o Calvim. Sporo tropów prowadzi do finansowania Solidarności.
                  • alicia033 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 16:29
                    gulcia77 napisała:

> To są dość mocno poparte tezy.

ale na to, że okradli mafię w tym celu?
                    Bo że pośredniczyli w przekazywaniu m.in. amerykańskich środków na Solidarność, to wiadomo.
                    • gulcia77 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 17:07
                      Nie okradli "w tym celu", tylko część środków na to poszła. I tyle. Raczej niemożliwe jest, żeby papież o niczym nie wiedział. Zwłaszcza, że to on wyznaczył Marcinkusa na to stanowisko, a potem zafundował mu bezpieczne schronienie w Chicago.
          • gulcia77 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 13:20
            Dokładnie. O tajemniczych "zniknięciach" księży z ruchu teologii wyzwolenia też nie napisałam. W ogóle ciekawe, że potrafił zdobyć każdą informację o księżuli z zapyziałej wioszczyny w Amazonii, który nieprawomyślne mszę odprawiał, a Law, Groer, Degollado jakoś mu umknęli.
      • hanusinamama Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 10:18
        NO i od 30 lat spłacamy ten "dług". Przeczytałam gdzieś, ze bez KK byśmy z komunizmu wyszli. Moze troche później...ale teraz nie bylibyśmy w czarnej koscielnej dupie
        • livia.kalina Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 17:05
          Do słabości i upadku ZSRR a co za tym idzie upadku bloku wschodniego w głównej mierze przyczyniła się klęska ruskich w Afganistanie. A nie Wojtyła. To jest zwykle kłamstwo, stworzone na potrzebę umacniania i budowania potęgi finansowej KK w Polsce.
      • niemcyy Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 13:17
        Gdyby ZSRR nie upad(a)ł to Polska nie skończyłaby z komunizmem.
        NRD skończył się bez niemieckiego papieża, a w Argentynie inflacja wzrosła do 100%. Gdyby nie Franek może byłoby 200%?
    • beataj1 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:06
      Wtedy była taka atmosfera, że jakby TVN nie dołączyło do histerii to los Sinead o'Connor byłby to powtórzenia.

Płakałam po papieżu. Mogę się do tego przyznać. Ale to wynika z mojej specyfiki: po pierwsze moja życiowa zasada jest taka, że nikt przy mnie nie płacze sam, a po drugie nawet nie wiecie jak ja płakałam na Królu Lwie. Papież to przy tym nic.

Oglądałam w TV transmisje z umierania, po pierwsze dlatego że to jednak było jakieś wydarzenie istotnie w tamtym czasie, a po drugie: po prostu nie było za bardzo alternatywy, bo to było chyba na wszystkich kanałach, które wtedy miałam.
      Chyba nawet postawiłam jakąś świeczkę na parapecie, ale ja w sumie często stawiam/stawiałam światełka na parapecie zatem to raczej nie było nic specjalnie wyjątkowego.
      Wku..rw zaliczyłam już drugiego dnia jak zaczęły się te wszystkie zapal światło, zgaś latarkę, klęknij, podskocz, zarapuj barkę.
      Zanim doszło do pogrzebu miałam już torsje na myśl o kolejnej szopce. W dniu pogrzebu miałam wolne i postanowiłam poprasować a w tv nie było absolutnie nic innego. Skończyło się na tym, że na jakimś tv4 oglądałam stary film o Jezusie: to było najmniej papieskie coś dostępne w telewizji.
      Za to papieską histerię doiłam chyba z miesiąc: pracowałam wtedy w firmie, która nie dotrzymywała terminów o klientów a ja byłam odpowiedzialna za tłumaczenie tych wtop. Przez około miesiąc smutnym głosem mówiłam, że to taki specjalny czas i wszyscy jesteśmy przybici, zatem opóźnienia są naturalne i trzeba je zrozumieć.

Nigdy nie byłam wielbicielką papieża, myślałam, że papież Polak to najgorsze co mogło nas spotkać w tym momencie historycznym i że opóźniło to nasz rozwój społeczny. I naprawdę byłam przekonana, że jak on już zejdzie to ruszymy do przodu. I okazało się, że bardzo się myliłam.
      • martishia7 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:46
        Za to papieską histerię doiłam chyba z miesiąc: pracowałam wtedy w firmie, która nie dotrzymywała terminów o klientów a ja byłam odpowiedzialna za tłumaczenie tych wtop. Przez około miesiąc smutnym głosem mówiłam, że to taki specjalny czas i wszyscy jesteśmy przybici, zatem opóźnienia są naturalne i trzeba je zrozumieć.

big_grin
        • triss_merigold6 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 12:21
          😂
        • monia8moniasta Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 12:30
          "martishia7" . Dobry firmowy bajer . Ciekawe czy klienci łykali ten blef , chyba tak smile

kulturalnysklep.pl/product-pol-99755-Pakiet-reportazy-Jan-Pawel-II-wiedzial.html?country=1143020003&utm_source=iai_ads&utm_medium=google_shopping
      • littlesquirrel Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 12:19
        beataj1 napisała:

> Nigdy nie byłam wielbicielką papieża, myślałam, że papież Polak to najgorsze co
        > mogło nas spotkać w tym momencie historycznym i że opóźniło to nasz rozwój spo
        > łeczny. I naprawdę byłam przekonana, że jak on już zejdzie to ruszymy do przodu
        > . I okazało się, że bardzo się myliłam.

Też uroniłam łezkę po papieżu choć także uważam, że papież Polak to najgorsze co nas mogło spotkać. Przyczynił się do upadku komunizmu? Nie sądzę za to przez kilkadziesiąt lat nasz kraj był był katolickim ciemnogrodem. Niestety nadal nim pozostaje, ponieważ pokolenie JP2 jeszcze nie wymarło.
    • ewaewa2002 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:35
      my z mężem mieliśmy w ten dzień wolną chatę..... pod koniec grudnia synuś się urodził...
      • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 09:52
        I ma Karol na imie?
    • princesswhitewolf Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 12:31
      Pamietam. Akurat przyjechalam do Polski. Cale 2-3 dni byly smety w telewizji na kazdym programie i z braku laku ogladalysmy Fashion TV

Przyznam ze ja nie rozumiem o co ta cala afera. Dla mnie oczywiste bylo ze on wiedzial od poczatku. Jedyne czego bylam nieswiadoma to skala ilosci tych zboczencow w tejze instytucji
      • teodor-k Re: TVN a Wojtyła 08.03.23, 12:53
        Myślę że wyciąganie brudów przed wyborami i posługiwanie się pedofilią to strzał w kolano opozycji .Czy wiedział ,czy nie wiedział to i tak nikt nie udowodni , bo kościół nie udostępni swoich archiwów. Dla mnie się liczyło ,że wzbudzał otuchę wśród ludzi i budził wściekłość wśród komunistów .
        • monia8moniasta Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 13:59
          Dla prawdy nie ma niedobrego czasu .

krytykapolityczna.pl/kraj/jan-pawel-ii-wiedzial-o-pedofilii-jak-to-wplynie-na-wybory-galopujacy-major/
    • krwawy.lolo Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 15:00
      Histeria dotarła do ministerstwa. Dom wariatów.
      • krwawy.lolo Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 15:02
        Czy ambasador może olać taki operetkowy gest, czy jest zmuszony do stawienia się w ministerstwie?
        • ayelen40 Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 15:44
          A w ogóle dlaczego polski sejm się tym zajmuje, przecież JP II był głową innego państwa?
        • tt-tka Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 16:47
          W zasadzie wizyty w emeszecie to czesc pracy ambasadora... natomiast jak sie zachowa, gdy uslyszy, ze nagranie stacji telewizyjnej oslabia obronnosc i ze jemu zalecaja zrobienie czegos z tym, to wole sobie nie wyobrazac big_grin
          • gulcia77 Re: TVN a Wojtyła 09.03.23, 18:34
            Jeszcze się chłopak zachłyśnie/zakrztusi. Sama kiedyś mało się nie udusiłam przez wybuch nieopanowanego śmiechu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka