Dodaj do ulubionych

Pyszny sos do makaronu

07.03.23, 15:41
Czekam na zakończenie akcji na kompie zanim przejdę dalej, więc męczę wątkami. Wczoraj wrzuciłam do piekarnika pół dyni, dwie papryki, dwa ząbki czosnku, cebulę, trzy pomidory, na to olej. Potem dodałam sił pieprz oregano i co mi w rękę wpadło, zmiksowałam i... Hit.
Co polecicie z takich szybkich?
Obserwuj wątek
    • szorstkawelna Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 16:01
      Podsmażony boczek + szpinak + śmietana. Dużo pieprzu.
      • koronka2012 Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 17:33
        A parmezan gdzie?! 😎
    • shellyanna Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 16:02
      Pesto
    • pade Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 17:18
      1. podsmażony czosnek, tuńczyk, pomidory podsmażane Pudliszki, łyżka maskarpone
      2. podsmażony czosnek, suszone pomidory, oliwki, pomidory podsmażane Pudliszki, odrobinę maskarpone albo i bez
      to jest tak pyszne, że czasem nawet ziół nie dodajęsmile
    • piataziuta Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 17:20
      pyszne sosy do makaronu to niestety tłuste sosy - trochę mi zajęło, żeby się z tym pogodzić, ale dzięki temu zaczęły wychodzić mi wreszcie dobre makaronowe dania

1)śmietanowy: na bazie śmietany 30%, białego wina i cebuli - do tego pasuje boczek, indyk, groszek zielony, cukinia, por, marchewka, rzodkiewka, bób, szczypior, natka, chilli

2)pomidorowy: na bazie czosnku, bazylii i pomidorowej pulpy - tu też pasuje śmietana 30% albo sery, chorizo, oliwki i co wypadnie z lodówki

• dwa_kubki_herbaty Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 17:25
      Taki super super mniam to kurki albo rydze podsmarzone na masle i zalane smietaną 30%, sól, pieprz i jest moc.
      Kojejny sos to sezam uprażony, sól i zalany śmietaną 30% koleżanka kiedyś mi zrobiła i obłęd.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 17:26
        Smażone
    • extereso Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 17:26
      Dzięki. Dobrze Wasze brzmią.
      Niestety w wielu króluje mleko sery mascarpone, ale po prostu tego nie dodam.
    • princesswhitewolf Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 17:33
      Mleko kokosowe, pasatta 1 op, czosnek czer papryka, troche kabaczka pomaranczowego, troche selera naciowego, moze byc ze 100 kapusty, moze byc 1 mniejszy slodki ziemniak ale tak z 100g, sporo pieczarek, orzechy nerkowca ze 100g, 3 figi suszone i 3 sliwki suszone, przyprawa do Harissy, 2 kostki bullioniku najlepiej samodzielnie zrobionego

Do wolnolnowaru z tym towarzystwem na noc.
      Na koncu mozna dodac tofu jakiegoś albo fasoli juz ugotowanej albo z puszki. Jak surowa fasola to noc wczesniej namoczyc w sodzie i od poczatku ja gotowac z tym towarzystwem

• extereso Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 17:39
        Zrobię! A czym zastąpić mleko kokosowe? Nas kokosowe i migdałowe jestem też uczulona. Według mojej córki owsiane się zwarzy.
        • piataziuta Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:19
          jeśli na produkty mleczne jesteś uczulona, to bazuj na sporej ilości oliwy i czosnku (ja lubię sos pomidorowy z boczkiem i bazylią ew. chorizo), a łyżkę dowolnej śmietanopodobnej substancji możesz dać już na wierzch dania (albo i nie)
          • extereso Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:21
            Spróbuję zrobić to Princessa tyle że z oliwą
            • daniela34 Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:34
              Extereso a "śmietanka" owsiana? Próbowałaś?
              • daniela34 Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:35
                Jeszcze dodam: ta opisana jako "cooking" nie powinna się zwarzyć.
                • extereso Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:39
                  Dzięki, poszukam takiej cooking. Ta zwykła owsiana warzy się, ale może po prostu córka nie rozrabia z sosem.
                  • daniela34 Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:55
                    Poszukaj. Ja kupiłam w Biedronce (z tym że chyba nie ma jej w stałej ofercie tylko okazjonalnie, nie wiem, nie sprawdzam) GoVege Cooking 15% i potraktowałam jak krowią 18% (czyli hartowałam sosem) - nie zdarzyła się.
                    • daniela34 Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:55
                      *nie zawarzyła się
          • princesswhitewolf Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:34
            fakt, w normalnym przepisie dodaja oliwy i oliwek ale ja nie stosuje zwazywszy na to ze nie mam pecherzyka zolciowego wiec jade na niskotluszczowej diecie

a nie wiem czym zastapic mleko kokosowe... moze jakims orzechowym czy cos?
      • princesswhitewolf Re: Pyszny sos do makaronu 07.03.23, 18:37
        zreszta to nie musi byc kabaczek pomaranczowy, moze byc cukinia, moze byc oberzyna

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka