Dodaj do ulubionych

Obraza - prezent dla dziecka

08.03.23, 13:28
Mam zagwozdkę.
I dziecko, oraz drugie w brzuchu. I dla nich moja koleżanka chciała kupić prezenty, spytała, czy może. I obraziła się za moją odpowiedź:

"(...) Bardzo rozsadnie podchodze do ilości rzeczy dzieciecych i bardzo to sobie cenie - dzieki temu minimalizmowi córka ma przemyślaną i pasującą do siebie garderobę, a my nie toniemy w naszym małym mieszkaniu pod naporem dziecięcych zabawek. Rodzina juz dostała zakaz kupowania dziecięcych produktów, zwłaszcza bez konsultacji - niestety, ale w 95%, mimo dobrych checi, te rzeczy były z roznych powodów nietrafione. Wiec żeby zaoszczędzić ludziom zachodu i wydatków, a nam frustracji, doszliśmy do porozumienia, że jesli w ogóle cos - to po uprzednim zapytaniu.
Tak wiec dziekuje Ci kochana, ze pytasz smile Mamy już zdecydowaną większość rzeczy wyprawkowych dla Młodego (koncepcja imienia wciąż sie zmienia wink ), więc pytanie, czy masz cos konkretnego na myśli. No i te rzeczy od XXX są dość drogie, jestes pewna, ze nie wolisz wydać $ na cos miłego dla siebie? (...)"

Nie odzywa się już długo i od wspólnej znajomej usłyszałam, że mi odbiło, że nie chcę prezentów, że jestem niewdzięczna, i co w tym złego w ogóle. I teraz myślę, że może ma rację? Ta odpowiedź była niegrzeczna? Powinnam ją przeprosić?
Obserwuj wątek
    • nini6 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:37
      Myślę jak twoja znajoma: że ci odbiło.
      Twój mail jest pełen wyższości nad pospólstwem kupującym nietrafione prezenty, oraz kwestionującym czy znajomą stać na te jedynie słuszne od xxx. Jeśli łaskawie się na nie zgodzicie oczywiście.

Tak, zdecydowanie ci odbiło.
    • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:40
      Tez by mi sie odechcialo kupowac prezentow po takiej odpowiedzi. I rowniez stwierdzilabym ze Ci odbilo (ale bynajmniej ne dlatego ze nie chcesz prezentow).
    • 35wcieniu Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:40
      Też bym się już nie odezwała. Pomyślałabym: "Realizuj sobie minimalizm także w kwestii znajomych".
      Ale nie wierzę, że istniejesz. big_grin
      • vivi86 Re: Obraza - prezent dla dziecka 02.02.25, 14:36
        Istnieje...znam kogoś przesympatyczneg9 na co dzień kto też potrafi zasądzić taką odpowiedź.
        .
        • vivi86 Re: Obraza - prezent dla dziecka 02.02.25, 14:36
          Zasadzić
    • szarmszejk123 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:41
      Wystarczyło napisać, że bardzo dziękujesz ale macie mało miejsca. Po co te wstawki o minimalizmie i przemyślanej garderobie?
      • vivi86 Re: Obraza - prezent dla dziecka 02.02.25, 14:37
        Żeby pokazać jakim to się jest ponad i wysublimowanym najdelikatniej rzecz ujmując.
    • gryzelda71 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:42
      Fajny mejl. Jak bym nic nie mówiła, i już przenigdy nie wpadłabym na pomysł.podarowania twoim dzieciom czegokolwiek i kiedykolwiek.
      • stasi1 Re: Obraza - prezent dla dziecka 02.02.25, 11:24
        To nie zawsze się zgadza. Moje dziecko ma sporo prezentów które nie rozpakowalo. I po co to komu? Prezenty jednak powinny być przemyślane
        • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: Obraza - prezent dla dziecka 02.02.25, 15:02
          stasi1 napisał:

> To nie zawsze się zgadza. Moje dziecko ma sporo prezentów które nie rozpakowalo
          > . I po co to komu? Prezenty jednak powinny być przemyślane

Wspaniale, że wykopałaś wątek, aby się tym podzielić! Jak mogliśmy żyć bez tej wiedzy?
          • stasi1 Re: Obraza - prezent dla dziecka 05.02.25, 17:25
            Dla usprawiedliwienia całkowicie bezwiednie, jakoś tak sam z siebie wyskoczył. Oczywiście dość często coś takiego specjalnie robię
    • eliszka25 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:43
      W sumie, to zgadzam się z tą koleżanką. Też bym doszła do wniosku, że ci odbiło. Bo o co ci w ogóle chodzi? Chcesz, żeby prezenty konsultować, no to koleżanka skonsultowała, ale tobie to też nie pasuje. Tak szczerze, jak by ktoś strzelał takie fochy przy próbie obdarowania prezentem, to też bym sobie dała spokój. Co to w ogóle za tekst „czy nie chcesz wydać tych pieniędzy na coś miłego dla siebie”?
    • borsuczyca.klusek Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:44
      🤭🤭🤭
    • moze_sprobowac_inaczej Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:45
      Nie wiem, co trzeba mieć w głowie, żeby wyprodukować takiego maila.
      • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:46
        Minimalizm smile
        • moze_sprobowac_inaczej Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:48
          Dokładnie!
        • reinadelafiesta Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:15
          10/10
          • aguha Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:44
            W sedno!
        • nangaparbat3 Re: Obraza - prezent dla dziecka 02.02.25, 14:55
          Ależ skąd. Można być minimalistą i uprzejma, serdeczna osoba, a nie pretensjonalna arogantką.
          • asia_i_p1 Re: Obraza - prezent dla dziecka 05.02.25, 20:06
            Podejrzewam, że dziewczynom raczej chodziło o minimalną niezbędną do przeżycia ilość tkanki nerwowej big_grin
            • nangaparbat3 Re: Obraza - prezent dla dziecka 06.02.25, 01:49
              😄
      • droch Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:56
        Ja sobie mogę wyobrazić… czyż nie było tu wątków o tym, jak ciocia z Ameryki przesyła do Polski różne rupiecie albo używane buty czy inną odzież? Z wiekiem maleje moja cierpliwość na zagracanie mieszkania rożnego sortu prezentami.
        A co formy komunikacji - mocno ekscentryczna, ale może taka miała być?
    • buka-123 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:48
      Jeszcze kilka lat temu przyznałabym, że odbiło. Dziś już nie. Mam w rodzinie kobietę która wypracowała sobie to, że nie dostaje przypadkowych prezentów. Czy to kosmetyk czy jakiś sprzęt do mieszkania, kupujemy tylko na zamówienie od obdarowanej. Często składamy się na konkretny wymarzony dizajnerski detal lub drogi kosmetyk, na który w pojedynkę trudno sobie pozwolić. Na początku było trochę kwasu, a teraz uważam, że to świetny styl dla kogoś kto przywiązuje wagę do tego, że każdy element musi być nieprzypadkowy. Ta osoba zawsze uzewnętrznia radość z danego prezentu, więc darczyńcy są usatysfakcjonowani.
      • buka-123 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:51
        Zapomniałam dopisać, że często na liście jest brak prezentu materialnego, tylko spacer po lesie lub wspólny wypad na kawę. Każdy ma swojego świra i na starość uczę się to szanować.
        • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:52
          Ale przeciez tutaj problemem nie jest niechec do zbednych prezentow 🙄
          • buka-123 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:56
            Jest, tylko forma przekazu nie pykła. Ja się odniosłam do meritumsmile
            • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:05
              No i wlasnie o formie dyskutujemy przeciez. Chyba kazdy sie zgodzi ze niechciane prezenty to zuo.
      • gryzelda71 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:55
        Pani zapytała co kupić, a dostała.odpowiedz spadaj, nie stac cie, żeby obdarować moje bombelki.
        • eliszka25 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:00
          gryzelda71 napisała:

> Pani zapytała co kupić, a dostała.odpowiedz spadaj, nie stac cie, żeby obdarowa
          > ć moje bombelki.

Też dokładnie tak odbieram tę odpowiedź.
          • walidacja Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:09
            Ok, to wyszlo mi niechcacy, absolutnie nie taki byl moj zamiar.
            • senin1 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 03:29
              > Ok, to wyszlo mi niechcacy, absolutnie nie taki byl moj zamiar<

to moze nalezalo zasstanowic sie nad TONEM odpowiedzi. Ta odpowiedz, jej styl i forma jest po prostu niegrzeczna. Protekcjonalna i pelna wyzszosci. Takie 'sp...laj' w bialych rekawiczkach.
            • vivi86 Re: Obraza - prezent dla dziecka 02.02.25, 14:44
              Tak myślę, ale ton jest niezwykle obsesowy i pokazuje twoja wyższość lub to co za nią uważasz.
      • eliszka25 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:58
        Ale ta koleżanka chciała właśnie skonsultować prezenty, żeby były trafione. W odpowiedzi dostała teksty o minimalizmie i zawoalowaną sugestię, że nie stać jej na robienie prezentu autorce wątku.

Osobiście też wolę skonsultować prezent niż dać byle co, ale po otrzymaniu takiego maila doszłabym do wniosku, że koleżance odbiło i nie dałabym żadnego prezentu.
    • triss_merigold6 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:49
      Odbiło Ci.
    • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 13:57
      Rozumiem niechęć do nietrafionych prezentów ale nie rozumiem, dlaczego w ten sposób odpowiedziałaś koleżance. Bo albo rzeczy od XXX ci odpowiadają i wtedy dziękujesz za świetny pomysł. Albo nie i wtedy piszesz, że naprawdę nie trzeba bo już macie nadmiar zabawek/ubranek etc. W żadnym razie nie pouczałabym koleżanki o zaletach minimalizmu i nie sugerowałabym, że może jej na XXX nie stać.
      • walidacja Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:04
        Napisalam tak, bo ostatnio mowila, ze jej sie budzet nie spina po zmianie pracy.
        Gdybym miala decydowac, to wolalabym, zeby ich nie kupowala, ze wzgledow osobistych opisanych powyzej, i ze wzgledu na jej sytuację finansową. Teraz widze, ze wszystko to niefortunnie ujęłam, będę to naprawiać.
        • gama2003 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:54
          To mogłaś napisać:

Ojej, jak miło, że pytasz !

Nie uwierzysz, ale Kubuś szaleje teraz na punkcie ... ( plasteliny, czegoś tam co dziecko faktycznie lubi a jest szybko zużywalne, czy chowalne do szafki, czy na pólkę, jeśli to ksiązeczka- każdy dzieciak ma coś takiego co cieszy do pisku i podskoków) !
          To może coś takiego, zobaczysz jak fajnie się cieszy i bawi tym !
          A dla malucha w brzuchu podpowiem to i to.

I podpowiadajka czegoś co faktycznie planujesz kupic, szumiś, cokolwiek.
          Albo - wiesz jak mi się w ciąży porobiło ? Wszystko szare kupuję. Gdybyś obczaiła szare body, spodenki aksamitne to byłoby przesuper ! Albo cokolwiek szarutkiego fajnego na rozmiar ten i ten.

Wesoło, przyjaźnie.
          Tak bym chciała być potraktowana.
        • eriu Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 10:41
          To się wysyła link do jakiejś niedrogiej rzeczy, z której się dzieciaczek ucieszy, skorzysta albo Wam się przyda jak chociażby książeczka do kąpieli zmieniająca kolor za 25 złotych i piszesz „mam już praktyczniejsze wszystko oprócz tej świetnej książeczki do kąpieli o której słyszałam/ widziałam u koleżanki i wiem, że jej dziecko ją uwielbiało”. I wysyłasz. Taka osoba wtedy kupuje taki niedrogi przedmiot, wie że to coś co chcecie, że to będzie hit i się cieszy a nie wydaje majątku.
          • eriu Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 10:42
            Np www.dadum.pl/haba-ksiazeczka-do-kapieli-zmieniajaca-kolor-strazacy.html
    • walidacja Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:01
      OK, forum jest wyjątkowo zgodne, statystyka pewnie się utrzyma.

Na naszym ostatnim spotkaniu w większym gronie gadalysmy o niechcianych prezentach i wiekszosc z nas zgodnie przyznala, ze nie lubi niespodzianek, a wszystkie mamy dodaly, ze nie znoszą udawac, ze cieszą sie, gdy dostają kolejną nieprzemyślaną "pierdołę" dla dziecka. I w tym tonie napisalam swoją odpowiedź. Teraz widzę, że nietrafiona, ale bez premedytacji.

Zalewa nas plastik, dzieciaki nie szanują przedmiotów, bo mają ich za duzo, inflacja dopada kazdego, myslalam, ze takie podejscie jest coraz powszechniejsze. Mi naprawdę nie zależy na prezentach, mamy wszystko, co potrzeba, od materializmu wolę czyjąś obecnosc. To tytulem wyjasnienia.

Ale tak, przyjmuje, ze cos mi nie wyszlo, i ze nalezaloby kolezanke przeprosic, dzieki za nakreślenie innego punktu widzenia.
      • szarmszejk123 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:07
        No, nie wyszło, bo zabrzmiało umoralniająco i jakoś tak karcąco, mimo pozornie miłego tonu. Wystarczyło podziękować za miłe chęci i tyle, po co ta cała gadka?
        • walidacja Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:12
          Rozumiem, spojrzalam na to z tej strony i rzeczywiście chyba niechcący wylało się ze mnie cos nieprzyjemnego.
          • majaa Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:30
            No dokładnie. A mogłaś zastosować minimalizm w słowach, skoro tak go lubisz😜 Ale dobrze, że zrozumiałaś, wszystko da się naprawić🙂
        • koronka2012 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:44
          szarmszejk123 napisał(a):

> No, nie wyszło, bo zabrzmiało umoralniająco i jakoś tak karcąco, mimo pozornie
          > miłego tonu. Wystarczyło podziękować za miłe chęci i tyle, po co ta cała gadka?
          >

Kurczę mam koleżankę która ma dokładnie tę samą manierę…. Ona w ogóle tego nie dostrzega, a przy każdej okazji przemyca w wypowiedzi taki cień wyższości
      • caponata75 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:46
        A ja Ciebie rozumiem. Podobnego maila sama mogłabym wyprodukować i nie nie obraziłabym się gdybym takiego dostała.
        • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:53
          Nie obrazilabys sie jakby ci ktos powiedzal ze nie stac cie na porzadny prezent dla jej dziecka a na badziew nie maja miejsca w mieszkaniu?
          • caponata75 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 20:01
            Nie. Mam wylane na to czy ktoś uwaza mnie za osobę zamożną, czy nie. Odebrałabym to raczej jako zachętę do niewydawania kasy na zbędne przedmioty.
    • jednoraz0w0 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:02
      Znajoma wcześniej się nie zorientowała ze jesteś jebnięta? Oraz, do Polski nie dotarł jeszcze dość praktyczny zwyczaj z registry list?
      • majenkirr Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:11
        jednoraz0w0 napisał(a):
        > do Polski nie dotarł jeszcze dość praktyczny zwyczaj z registry list?

Nie wiem jak w innych rejonach świata, ale u mnie baby Shower robi się tylko dla pierwszego dziecka.
        • pyza-wedrowniczka Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:00
          Nie wiem, czym jest "registry list".

Ja jeszcze nigdy nie byłam na baby shower. A trochę moich koleżanek już porodziło dzieci. U nas to chyba jeszcze nie jest tak modne
        • jednoraz0w0 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:38
          Mnie z całą pewnością zorganizowano baby shower dla kolejnego bombelka, choć pewnie gdyby był zaraz po pierwszym to by tak nie było. Ale zajęła się tym osoba z rodziny która uwielbia organizować takie imprezy no to co się miałam bronić big_grin
          niemniej nawet i bez baby shower, jak ktoś zbiera wyprawkę i ludzie go pytają co by chciał dostać (a te laskę pytają) to link do listy na której można zobaczyć co jeszcze jest potrzebne/chciane, z konkretnymi modelami i wzorami, byłby pomocny bardziej niż taka odpowiedź.
          • starczy_tego Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 20:36
            W Polsce listy prezentowe niezbyt się przyjęły. Ale baby shower w mojej banieczce jak najbardziej
            • majenkirr Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 21:35
              To jak wiadomo co kupić przyszłej mamie?
              • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 21:43
                Baby shower nie jest w Polsce tak popularne jak w USA. 15 lat temu w moim środowisku w ogóle nie było tego zwyczaju, co najwyżej rodzina kupowała po uzgodnieniu z rodzicami wózek czy tam fotelik. Mnie nikt nic nie kupował, ewentualnie już po urodzeniu dziecka goscie przynosili jakieś drobiazgi typu śpioszki etc.
              • starczy_tego Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 22:25
                Zazwyczaj się pyta przyszłej mamy czego potrzebuje i robi składkę na jakiś większy prezent. Tak u mnie i znajomych było. No i tort z pieluch 😅
              • spirit_of_africa Re: Obraza - prezent dla dziecka 11.03.23, 15:08
                Np. Kupuje się bon do Smyka czy innego sklepu z rzeczami dla dzieci i rodzice sami sobie go wymieniają na co chcą.
      • m_incubo Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:05
        Jebnięta?
        Mogła się nie zorientować, nie u każdego jest to widoczne tak jak u ciebie, na pierwszy rzut oka.
    • 1lifecolor Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:04
      Osłabia mnie ten trend Smutna beżowa mama ze smutnym beżowym dzieckiem.
      • walidacja Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:07
        Tez go nie lubię. Ja nie jestem ani smutna ani beżowa, dziecko również smile Unikamy badziewia zarówno w tworzywach, jak i wzornictwie, to wszystko.
        • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:44
          Lomatkoooooo…

Jak żyje nie widziałam 2 czy 4 latka „unikającego badziewia we wzornictwie”…
          • jednoraz0w0 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:48
            Ja unikałam. Badziewiem dla mnie było wszystko, co nie miało w sobie żółtego i czerwonego. No bez czerwonego mogło się obejść jeśli żółtego było dużo. Czarny dyskwalifikował wszystko.
            • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:40
              Ja tez unikałam ale z kolorami u mnie było jakby na odwrótwink
              • jednoraz0w0 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:40
                byłaś bombelkiem emo/goth? big_grin
                • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:51
                  Powiedzmy, że mam słabość do czerni smile
                  • kk345 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 19:47
                    I miałaś ją już jako dwulatka?
          • koronka2012 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:45
            memphis90 napisała:

> Lomatkoooooo…
            >
            > Jak żyje nie widziałam 2 czy 4 latka „unikającego badziewia we wzornictwie”…

Mam znajomą której dzieci są ubierane wyłącznie w tonacji biały czarny szary…
            • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 11.03.23, 00:17
              Unikanie badziewia we wzornictwie wcale nie oznacza oznacza unikania kolorów, tylko (m.in.) umiejętne tych kolorów zestawianie. I może dziecko niekoniecznie musi być słupem reklamowym dla produktów Marvela czy Disneya. Widuję takie dzieci, każdy element stroju od stóp do głów z innej bajki (dosłownie).
              • cisco1800 Re: Obraza - prezent dla dziecka 11.03.23, 08:57
                Też tego unikałam. To znaczy nie kolorów, a tych badziewnych zestawień w ubraniu. I ostatnio młoda oglądając zdjęcia z wczesnego dzieciństwa sama zauważyła, że potrafiłam fajnie ja ubierać. Oczywiście poliestrowe kiecki księżniczek też były obecne w domu, no tego nie dało się uniknąć. Wiadomo smile
                • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 11.03.23, 15:41
                  Wiadomo, że czasami jak mus to mus wink Natomiast na własnym przykładzie mogę powiedzieć, że długofalowo "unikanie badziewia we wzornictwie" spowodowało to, że moje teraz już nastoletnie dzieci nie kierują się markami i tym co popularne, tylko zwracają uwagę na to, czy rzeczy do siebie pasują i czy są wygodne. I nie włożą na siebie nic z bardziej widocznym logo. Co oczywiście czasem też powoduje problemy ale przynajmniej odpada mi konieczność kupowania super drogich i chwilowo modnych adidasów.
                  • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 17:54
                    Bez przesady. Rownie dobrze mozna powiedziec ze dzieci, ktorym rodzice nie wybierali ubran i nie decydowali za nich co do czego pasuje a co nie, nauczyly sie zabawy z moda, kombinowania z kolorami / stylistyka i po pierwszych (gryzacych w oczy) bledach, jako nastolatkowie wiedza dokladnie co im sie podoba i co maja ochote nosic.
                    W przeciwienstwie do tych, ktorym rodzice wybierali ubranie i ktorzy po prostu bez zastanowienia zakladaja co im pod reke wpadnie.
                    • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 18:18
                      Pewnie tak, różne są sytuacje i różne dzieci. Mówię, jak jest u mnie i co się u mnie sprawdziło. I bardzo mnie cieszy, że - obecnie - nastolatkowie nie chcą chodzić w ubraniach z wielkim logo.
              • pyza-wedrowniczka Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 17:31
                Ale czemu, jak dziecku się to podoba, to nie może? Jak szłam do sklepu po koszulkę dla syna, to w ramach ograniczonego budżetu mógł wybrać, co jaką koszulkę chciał. Nie wybierałam za niego, czy chce Marvela, Minecraft czy turkusowe jednorożce.
                I potem jak miał ochotę zestawić z szafu najbardziej absurdalny zestaw, który pasował do pogody, to mu nie mówiłam - "Musisz wziąć inną bluzę, bo czerwona nie pasuje do tych spodni". (chyba, że chodziło o jakieś eleganckie wyjście, ale do przedszkola/szkoły sam sobie wybierał).
                • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 17:55
                  Od tego jest rodzic, żeby dziecko wyszło ze sklepu zadowolone z zakupu a jednocześnie, by zakup oczu postronnym nie wypalał. Wbrew pozorom da się i wszyscy są zadowoleni.
                  • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 18:00
                    Postronni nie zastanawiają się czy wypalają oczy dziecku
                    • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 18:21
                      Postronnym w sensie bliskiej rodziny (czyli głownie mnie wink). A to co napisałaś - istotnie, ale cóż zrobić.
        • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:48
          walidacja napisała:

> Unikamy badziewia zarówno w tworzywach, jak i wzornictwie, to wszystko.

Poczekaj do pierwszego kontaktu z Psim Patrolem big_grin
          • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:55
            moje dziecko tak miało ze każda fiksacje bajkowo-telewizyjna dawało się rozwiązać kupnem akcesoriów związanych z bajka. czy zabawka czy koszulka po otrzymaniu przedmiotu z bajki przechodziło jak reka odjął.
          • lemonka5 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:06
            Z kucykami Pony też smile
            • majenkirr Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 04:34
              Wszystko można obejść 👹
      • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:38
        O, widać że portaliki zrobiły robotę i wylansowały kolejne durne pojęcie. Dlaczego smutna mama i smutne dziecko? Ktoś kto nie gustuje w plastiku musi być smutny?
        • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:40
          Ni właśnie teraz strasznie to pchają chyba dlatego ze to click bait. już 3 razy się nacięłam z nadzieja ze może jakiś związek będzie z sad beige baby/sad beige baby mama ale zero nul. W tekscie zawsze tylko o tym ze kolory stonowane prostota a o smutku ani dudu
          • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:43
            Wydaje się ze ten kolor po prostu ktoś nazwał „sad beige” „smutny beż” a w tłumaczeniu straciło i wyszło „smutne bezowe dziecko” zamiast „dziecka w smutnym beżu”
            • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:45
              Za to dziecko otoczone pstrokacizną, któremu wszystko gra, piszczy i święci to pewnie przepełnione szczęściem
              • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:51
                Pewnie jeśli zrobisz mu pokój w „brudnym różu” to będziesz miała brudne różowe dziecko
                • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:56
                  Pokój jest biały, a dzieci silne więc wychodzi white power big_grin To może jednak rozważę brudne różowe.
              • jednoraz0w0 Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 14:11
                No, mniej więcej tak. Człowiek nie od razu się rodzi z umiejętnością rozróżniania kształtów i kolorów i zaczyna od mocnych kontrastów a potem wchodzi czerwony i inne oczojebne.
              • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 09:52
                Wiem, ze niektórzy bronią się rękami i nogami przed uznaniem smutnej prawdy - ale dokładnie tak jest… Dzieci uparcie uwielbiają psotrokaciznę, która swieci i piszczy. Nie spotkałam się jeszcze z dzieckiem, które naturalnie sięgnęłoby po beżowy drewniany patyk polerowany ręcznie przy świetle księżyca w pełni za 99,99zl, pasujący do eko-klocka- z -dziurką- w -kolorze- naturalnym za 149,99, a olało leżącego obok patyka szczeniaczka- uczniaczka… No chyba, ze w klocek da się bardzo głośno walić drewnianym młotkiem, to ewentualnie jest szansa…
                • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:29
                  Nie, nie uwielbiają "naturalnie", tak jak dziewczynki nie kochają różu "naturalnie", bo jak panienkom przypisywano maryjny błękit to "naturalnie" gustowały w niebieskim. Zapewne będziesz się śmiać, że mam typowe ematkowe dziubdziusie, ale moja córka uwielbia na przykład zwykłe drewniane klocki - takie prostopadłościany i prosi o kolejną porcję, żeby więcej budować. Oczywiście z LEGO też buduje. Z grających rzeczy na baterie to mamy pulpit dyrygenta i pociąg Duplo który świeci i wydaje dźwięki. I moje dzieci mięsa ani smutne, ani nieszczęśliwe, ani się nie nudzą i lubią swoje zabawki. A przy tym nie mam problemów z przebodźcowanymi dziećmi
                  • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:37
                    Toteż Ci tłumacze, ze owszem - dzieci preferują silne kontrastowe kolory, ponieważ je właśnie zauważają.

>Z grających rzeczy na baterie to mamy >pulpit dyrygenta i pociąg Duplo który >świeci i wydaje dźwięki.
                    Niemożliwe! Jakim cudem podoba im się kolejka, która jeździ, gra i swieci…?
                    • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:41
                      Piękne, naturalne bezowe klocki…
                      Kolorowe producent dodał w akcie desperacji, bo mu nie schodziły, a https://3.allegroimg.com/s512/01d24f/b3df64d84ae48dad31f48f6a47b3/DREWNIANE-KLOCKI-W-WIADERKU-150-szt-Zestaw-Sortermusiał je jakoś sprzedać..
                      • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 11:02
                        Mam zamówienie na kolejny komplet takich. Smutne beżowe klocki
                        • alicia033 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 11:29
                          gr.ruuu napisała:

> Smutne beżowe klocki

też uważam, że dwa zestawy jengi walą się lepiejwink, niż jeden.
                        • jednoraz0w0 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 22:37
                          No to przecież memphis napisała wyraźnie, ze jak coś jest w stanie wydać głośny dzwiek to się obroni. Jenga się kwalifikuje bo się wali z łomotem.
                    • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:59
                      Masz na myśli noworodki? Kilkulatek to już odcienie odróżnia. A kolejka dlaczego ma się nie podobać? Ale najwyraźniej nie na tyle żeby bawić się tylko nią a odrzucić drewniane klocki, w dodatku beżowe:p
                  • mdro Re: Obraza - prezent dla dziecka 11.03.23, 21:39
                    > Nie, nie uwielbiają "naturalnie", tak jak dziewczynki nie kochają różu "naturalnie", bo jak panienkom przypisywano maryjny błękit to "naturalnie" gustowały w niebieskim.

Pozwolę sobie zaoponować. Dziewczynka w bliskiej rodzinie, ubierana od maleńkości w stonowane, naturalne kolory, w wieku lat około 2 pokochała różowy miłością wielką i jeśli ciuszek nie miał choćby elementu różowego, to jego założenie wymagało długich pertraktacji. Po mniej więcej roku jej przeszło i gdy jej, obecnie licealistce ubierającej się najchętniej w ciuchy oversize z SH, o tym powiedziałam, usłyszałam "ależ skąd, to niemożliwe" big_grin
                    • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 18:01
                      Ale to jest dowód anegdotyczny - to konkretne dziecko polubiło jakiś kolor. To n i znaczy że dziewczynki naturalnie kochają różowy.
                      • jednoraz0w0 Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 18:28
                        gr.ruuu napisała:

> Ale to jest dowód anegdotyczny - to konkretne dziecko polubiło jakiś kolor. To
                        > n i znaczy że dziewczynki naturalnie kochają różowy.

Ale są badania dotyczące preferencji kolorystycznych u dzieci i dorosłych i one naprawdę się różnią i tego się nie bada pytaniami tylko reakcja oczu na dane kolory.
            • alicia033 Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:49
              ichi51e napisała:

> Wydaje się ze ten kolor po prostu ktoś nazwał „sad beige” „smutny beż”

to był raczej "sand beige", a potem coś z translatorem poszło nie tak
              • conena Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 13:20
                raczej to była beka z instagramowych wymuskanych beżowych zdjęć poważnych dzieci.
                • conena Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 13:21
                  www.theguardian.com/lifeandstyle/2022/nov/22/the-rise-of-sad-beige-parenting-how-primary-colours-shiny-surfaces-and-fun-got-banished

The trend for muted tones in kids clothes, toys and bedrooms appears to be catching on. But dressing your child like a 19th-century orphan doesn’t come cheap
                  • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 13:51
                    Wiem z czego beka, ale dlaczego zamiłowanie do wymuskanych wnętrz ma się wiązać że smutkiem? Sama za beżem nie przepadam i uważam, że jest mało praktyczny w ubraniach dziecięcych, ale jak ktoś lubi, to co w tym złego?
                    • azalee Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 14:04
                      Moze chodzi o to ze te bezowe tonacje i wymuskane wnetrza dzieciecych pokoi zostaly tak pomyslane przede wszystkim zeby sie ladnie prezentowac na zdjeciach w SM.
                      Wszystkie celebrytki publikuja dokladnie takie same pokoiki szare/bezowe/minimalistyczne. Dziecka w tym ni huhu.
                      Jedynym wyjatkiem jaki widzialam byla J.Krupa, ktora kiedys gdzies wstawila zdjecie pokoju corki i az sie zdziwilam jak bardzo byl "normalny" : nic w nim kolorystycznie nie pasowalo, a roznorakie zabawki (rowniez plastikowe!) lezaly poupychane w skrzyniach.
                    • pyza-wedrowniczka Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 14:54
                      Pytanie, czy dziecko lubi. Mój w przedszkolu chciał mieć wszystko zielone. I to najlepiej oczojebnie zielone. Więc cierpiałam i kupowałam jaskrawo zieloną koszulkę w misie, od której mnie bolały oczy, a on uważał, że jest najpiękniejsza i musi ją mieć. Do niej zakładał ciemno-zielone dresy i bluzę khaki.
                    • laura.palmer Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 07:22
                      Ja byłam dzieckiem matki kochającej minimalizm i stonowane kolory. Ubrania miałam proste, skromne, w miarę możliwości bez ozdób. Na szczęście były to lata 90-te, mocno ograniczone finanse i matka często musiała brać to, co było akurat dostępne w lumpie, inaczej chyba wszystkie ubrania miałabym szare. Wiesz jak ja marzyłam, by chociaż raz jeden móc pójść na bal przebierańców w przedszkolu w różowym stroju księżniczki? Nigdy mi nie pozwoliła, rok w rok nosiłam koszmarki typu kostium nocy (długa czarna suknia i czapka), czyli wszystkie dzieci w kolorach, a ja jak jakaś wrona. Niestety, moja matka to taka trochę Maryla szyjąca Ani brązowe brzydkie sukienki, gdy ta marzyła o bufiastych rękawach. 😞
                      Współczesne beżowe dzieci trochę mi się kojarzą z własnym dzieciństwem. Oczywiście, beż i minimalizm jest piękny, sama lubię takie wnętrza, ale dzieciom niekoniecznie będzie się podobać zero kolorów. A i kolory nie muszą zaraz oznaczać zalania plastikiem i tandetą, po co te skrajności.
                    • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:00
                      >dlaczego zamiłowanie do >wymuskanych wnętrz ma się wiązać >że smutkiem
                      Dlatego, ze człowiek ma dopasować się do wnętrza, a nie wnętrze do człowieka. Zabawka ma dobrze wyglądać na zdjęciach na insta, a nie podobać się dziecku. Ubranko ma dobrze wyglądać na insta, nikt się nie zastanawia, czy niemowlę naprawdę chce nosić kaszkiet i spodenki na szelkach z wielkimi guzikami. Pokoik z wyselekcjonowanymi 4 książeczkami z okładka w kolorze beżu na starannie wybranym stojaczku ma dobrze wyglądać na insta…

Dzieci widza dobrze kontrastowe kolory, nie bezyki i pastele, wiec bodźce pochodzące z kontrastowych, nasyconych barw bardziej sprzyjają ich rozwojowi.
                      • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:09
                        Akurat na to nie ma żadnego dowodu.
                        www.parents.com/the-sad-beige-debate-7108358
                      • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:30
                        Ale wiesz, że ludzie pokazują na Instagramie tylko ułamek życia, prawda?
                        • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:55
                          W sensie instarodziny maja jakiś inny salon, w którym wolno się bawić kolorową zabawką, a dzieci mają jakiś inny pokój w technikolorze? Czy ze po prostu upychają miotłą cały kolorowy pierdolnik poza kadrem aktualnego zdjęcia..?
                          • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 11:06
                            W sensie pokazują na przykład zdjęcia bez bałaganu, co nie znaczy, że go nigdy nie ma. Albo pokazują zdjęcia stylizacji, co nie oznacza, że kobieta przez każdą sekundę swojego życia jest umalowana, ufryzowana, ma idealny manicure i wyprasowane, dopasowane kolorystycznie ubrania - po prostu nie wrzuca zdjęć, na których ma rozciągnięty dres i odprysniety lakier. Mogę wrzucić zdjęcie pokoju moich dzieci jak jest świeżo sprzątnięty, co nie zmienia faktu,że teraz na samym środku jest rozsypane LEGO i stoi wielka budowla że słomek konstrukcyjnych - tylko nie muszę tego bajzlu pokazywać światu.
                          • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 13.03.23, 18:37
                            Miałam kiedyś sesję wnętrzarską w moim domu. I konkluzja taka - nie wierz temu, co widzisz na zdjęciach. Ba, nawet obraz w programie graficznym potrafią przekleić w inne miejsce i potem własnego domu nie poznajesz. A przed sesją oczywiście należy przestrzeń odpowiednio zaaranżować...
            • marusia_ogoniok_102 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 08:20
              Nope, bynajmniej. "Sad beige child" oznacza dokładnie to: "smutne beżowe dziecko". Wzięło się to stąd, że jak przejrzysz katalogi dla smutnych beżowych dzieci, to dziecięcy modele tam są właśnie tacy - smutni. Poważni. Stoją w bardzo statycznych pozach - pewnie żeby tego beżu nie utytłać. No wyglądają jak obsada Olivera Twista.
              • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 09:15
                No ale właśnie tam ani słowa nie znalazłam o tym jak to bez zasmuca dziecko tylko właśnie wydaje mi się ze to ta paletą nazywa się „smutny bez” tak jak właśnie „brudny roz”
                • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 09:25
                  O tu np www.today.com/today/amp/rcna65116 do tego pojawia się tez „sad beige parenting” wiec nalezaloby chyba zalozyc ze smutne to okreslenie do beżu.
                  • marusia_ogoniok_102 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 09:30
                    Ichi, beż sam w sobie to nic złego, ale dzieciom potrzebne są kolory, choćby po to, żeby ćwiczyły wzrok. Nie za dużo, ale takie "insta aesthetic pokoje, ubranka i zabawki" nie są dobre dla nikogo - sprząta się to koszmarnie, brudzi się ekspresowo i wprowadza nastrój przynajmniej depresyjny. I nawet w katalogach to widać. To nie jest estetyka dla żywych dzieci tylko dla lalek, które mają wyglądać dobrze na social mediach a poza tym zamknąć się, siadać i sukienki nie ubrudzić.
                    • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 09:34
                      Ale ja w ogóle nie o tym - moim zdaniem po prostu „smutne bezowe dziecko” to jest błąd w tłumaczeniu który nabrał już po polsku mocy bo jak wyżej napisano ostatnio cos to cisnęli.
                    • gr.ruuu Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 10:31
                      Można ubrać dziecko w czerwoną sukienkę i też kazać siedzieć i się nie brudzić, kwestia podejścia
    • lu_na_be Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:04
      Rozumiem Cię, ale wydaje mi się, że można było znaleźć jakieś zgrabniejsze wyjście z tej sytuacji, a zarazem w zgodzie z Twoim minimalizmem. Choćby poprosić o kosz owoców lub coś innego zużywalnego.
    • anorektycznazdzira Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:07
      A po co ten wykład z szerokim uzasadnieniem na przykładach o tym, że należy pytać, skoro ona PYTA?
      Odpowiedź wypada kretyńsko, pewnie się nie obraziła, tylko jej mowę odjęło i się zastanawia co z Tobą nie tak big_grin
      • walidacja Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:16
        Może tak być, bywam dziwaczna wink

Wykład długi, bo tak do siebie piszemy, ale faktycznie ten umoralniajacy ton jest ciężkostrawny.
    • 7katipo Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:19
      Twoja idpowiedź była niemiła, protekcjonalna i pełna wyższości. I napuszona jak indor.
      Pomogłam? 😁
      • walidacja Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:32
        Teraz to widzę. Bardzo mi źle, że tak ją można było odebrac, wydaje mi sie, ze chciałam być asertywna i miła, a wyszło no... z doopy. Uczę się stawiać granice cały czas, i wygląda na to, ze nie umiem znaleźć złotego środka, ech.
        • szaraiwka Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:37
          Ale jesteś otwarta na zmiane. Dostrzegłaś ze może coś poszło nie tak, zwalidowalas, teraz możesz zdobyć koleżankę idąc i mówiąc wprost ze mega głupio wyszło i ze jest kochana ze chciała dzieciakom zrobić prezenty. Wszystko przed tobą smile
    • pepsi.only Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:32
      Odbiło ci.
      Dziecku kupiłabym perkusję, taką plastikową, a temu w brzuchu - paczkę pampersów, bo mam zwyczaj, że zawsze z takim prezentem szłam do noworodków.
      • walidacja Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:35
        Perkusję już ma, od babci wink
        Pampersy to super prezent, praktyczny, przydatny, bez pudła. Nawet dla fanów wielopielo wink
        • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:44
          tak tym bardziej ze ludzie jak już ci kupują pampersy to szarpią się na paczkę tych najbardziej wypasionych co człowiek sam jednak z bólem... a tu takie fajne kompletnie darmowe wpadają...
        • kamin Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:35
          No widzisz. To słusznie, że zapytała bo osobiście oba te prezenty uważam za koszmarne.
    • ichi51e Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:40
      trzeba było napisać żeby nic nie kupowała bo elaborat wyżej wyszedł chamsko. zwłaszcza cześć "No i te rzeczy od XXX są dość drogie, jestes pewna, ze nie wolisz wydać $ na cos miłego dla siebie? (...)""
    • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:43
      O matulu… Gdybym była złośliwa (a nie jestem), to po takim mailu wparowalabym radośnie i pełna dobrych chęci z dziecięcym pianinkiem, batdzo kolorowym, ze stojakiem, krzesłem, mikrofonem i wzmacniaczem… I najbardziej oczoj… brokatową sukienunią w cekiny do kompletu…

Gdybym natomiast była rodzicem cierpiącym na głęboki deficyt miejsca, to na pytanie o prezent odpowiedziałabym „jasne, ale mam mało miejsca, wiec chętnie przyjmę voucher na dowolne warsztaty z dziecmi albo basen albo zestaw kreatywny” (wiadomo - dzieciak zrobi te świeczki/gluty/eksperymenty, składniki się zużyją, a dzieciak sie motorycznie rozwinie).
      • moze_sprobowac_inaczej Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:45
        Zapomniałaś o sypkim brokacie dla starszego dziecka smile
        • memphis90 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 16:28
          O tak… 5 pojemników z brokatem i sprytną plastelinę, żeby ja trzeba było wyskrobywac spomiędzy raszek kaloryfera…
        • lemonka5 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:09
          I piasku kinetycznym, najlepiej tym kolorowym. On się jakby rozmnaża na podłodze.
          • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 18:14
            Nie wiem jak kolorowy ale ten zwykły kinetyczny jest akurat bardzo łatwy do posprzątania bo ziarenka zbijają się ze sobą.
            • banicazarbuzem Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 22:08
              Kiedyś czytałam zdanie w stylu: jak nie lubisz rodziców kup dziecku najgłośniejszą na świecie zabawkę. Mozma dodać do tego brokatu i całej reszty 😁
          • lauren6 Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:33
            Ten kolorowy potrafi bardzo ładnie zafarbować dywan i inne tkaniny, na które się dostanie. A dostanie się, na to nie ma bata.
        • szarmszejk123 Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 17:13
          Weź nic nie mów o brokacie. Moja by się w nim kąpała najchętniej. Na szczęście ostatnią fiolkę unieszkodliwiła mieszając że slime'm 😅 teraz muszę być twarda i nie kupować już NIGDY.
          • majenkirr Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 18:10
            szarmszejk123 napisał(a):
            > Weź nic nie mów o brokacie. Moja by się w nim kąpała najchętniej.

Ja tez! Stara i glupia, uwielbiam brokat i wszystko co się swieci big_grin.
            • szarmszejk123 Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 10:28
              No tak, ale brokatowa kiecka np to nie to samo co sypki brokat, który po 2 minutach zabawy znajdujesz nawet w butach zamkniętych w kartonie i nie wyjmowanych od dwóch lat:p
              • mikams75 Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:04
                O tak! Sypki brokat jest o wiele gorszy od perkusji!
                • lauren6 Re: Obraza - prezent dla dziecka 09.03.23, 11:35
                  Nie ma nic gorszego od sypkiego brokatu i piasku kinetycznego. Perkusję czy pianino można uszkodzić, na brokat nie ma ratunku.
              • turbinkamalinka Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 01:27
                Producenci sypkich brokatów powinni płacić wszystkie możliwe i najwyższe podatki, a miłe cioteczki którym chociażby myśl o tym ustrojstwie przyjdzie do głowy skazywane na karę kąpieli w tym. Kiedyś siostrzenica robiła coś z brokatem w przedszkolu. Nie dość, że przeniosła to jakoś do domu, to i ja się tego pozbyc nie mogłam. Długo jeszcze coś świecącego znajdowałam. A to na szaliku, a to na podeszwie buta, na dywanie, w zagłebieniu kanapy. Zupełnie jakby u mnie w domu się tym bawiła
                • jednoraz0w0 Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 04:18
                  Ale to przeciez cudowne, masz dom migotający jak na kwasie bez kwasa, w czem problem? 😁
                • m_incubo Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 09:03
                  Rzeczywiście, nie do przeżycia...
                  Masz kota? Posiadanie kota, najlepiej długowłosego, skutecznie leczy przewrażliwienie na punkcie piasku kinetycznego, kłaczków, okruszków, brokatu.
                  • taje Re: Obraza - prezent dla dziecka 10.03.23, 09:07
                    A brokat na długowłosym kocie to dopiero! Moja by się od razu w tym wytarzała.
    • mayaalex Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 14:51
      ok, ja bym sie nie obrazila ale ja chyba nie jestem do konca neurotypowa smile W kazdym razie rozumiem niechec do zasmiecania/gromadzenia rzeczy zupelnie niepotrzebnych (zrozumialam, jak sama zostalam matka i nagla zalala nas fala plastiku/ubranek w kolorach. ktore zupelnie do niczego nie pasowaly etc).
      Dobrze o Tobie swiadczy, ze przyjmujesz krytyke, mysle ze sprawe da sie wyjasnic.
    • mgla_jedwabna Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:00
      Pod względem treści nie odbiło ci i masz rację, ale formą była nieuprzejma, więc nic dziwnego, że koleżanka się obraziła.
    • zuzanna_a Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:00
      Powinnaś się rozpędzić i pierdyknąć głową w ścianę, no, może po porodzie, żeby dziecka nie uszkodzić.

Boszz.. chroń od takich koleżanek.

Serio wysmarowałaś takie wypociny? Maila w którym w kilku zdaniach wychwalasz swoją doskonałość oraz geniusz organizacyjny przeplatany tą pseudo troską o finanse koleżanki? chciałaś w jednym mailu napisać jaka to jesteś bogata, zaradna, ogarnięta i jak fajnie dajesz wszystkim zakazy i nakazy aby wiedzieli co pospólstwo może TOBIE kupić?

"Rodzina dostała zakaz"

Bosz, co za żenada. Więc, tak - znajoma ma rację - odbiło ci. Znajoma w oszczędnych słowach powiedziała innym co myśli - ja bym jeszcze dodała o wiele więcej od siebie i zaprzestała kontaktów.
    • betyskai Re: Obraza - prezent dla dziecka 08.03.23, 15:50
      w sumie fajnie, już zawsze przychodziłabym do ciebie "na krzywy ryj" z pustymi rękami na każdą okoliczność bez żadnej krępacji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka