Dodaj do ulubionych

Anachroniczne myślenie

08.03.23, 15:45
Z rozbawieniem czytam wątki sprzed 18 lat. Już zostawmy tego nieszczęsnego papieża, zastanawiam się czy ktoś pamięta jakieś dyskusje sprzed lat w których 90% głosów mówiła jedno podczas gdy dziś mówi coś kompletnie przeciwnego.
Obserwuj wątek
    • brenda_bee Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 15:57
      Poglądy w zasadzie nie zmieniły mi się- za to zdecydowanie zaostrzyły się i zradykalizowały ( w większości).
      • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 15:58
        W jakich sprawach?
        • brenda_bee Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:27
          sueellen napisała:

> W jakich sprawach?
          Głównie polityczno- kościelnych ale nie tylko.
    • abidja Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 15:58
      Gdy weszlam na to i inne fora bylam bardzo mloda. Ale otwarta na innych. I nie ukrywam,ze wiele dziewczyn z tego forum nauczylo mnie patrzec inaczej. Odrzucic stereotypy np na temat postrzegania kobiet, dzieci, wychowania, małżeństwa, seksu.
      Tych dziewczyn raczej juz nie ma ale byla to m.in Burza, Chalsie, Pelaga, Kammik.
      Jeszcze 10 l temu inaczej patrzylam na sprawy polityczne czy kryzysy humanitarne np.uchodzcu. Nie, nigdy nie bylam nastawiona anty raczej sie balam, byl to raczej strach podsycany przez media i politykow.
      Dzis inaczej patrze na sprawy chocby aborcji, uchodzcow, polityke i mam bardziej socjalistyczne poglady. Czesc zmian zapoczatkowalo kilka wpisow na forum,ktore musialam przetrawic i zastanowic sie skad we mnie "opór" . Dzis jestem inna niz te 17l temu. Uwazam,ze lepsza.
      Pewnie stare wpisy by mnie zawstydzily na poczatku, ale potem bylabym dumna jak wielka przeszlam zmiane.
      • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:01
        Dzięki forum czy może społeczeństwo przeszło przemianę ?
        • abidja Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:05
          sueellen napisała:

> Dzięki forum czy może społeczeństwo przeszło przemianę ?

Nie wypowiadam sie za cale spoleczenstwo.
          I nie, w sprawie aborcji, roli kosciola, praw mniejszosci, praw kobiet, uchodzcow polskie spoleczenstwo nadal jest na NIE.
          Moja zmiana pochodzi ode mnie, bo jej chcialam.
        • iwoniaw Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:09
          sueellen napisała:

> Dzięki forum czy może społeczeństwo przeszło przemianę ?

Społeczeństwo przechodzi przemianę, bo jednostki się zmieniają. Czasem zmieniają się także i dzięki forum.
          Jest faktem, że na forum kazda z nas spotyka ludzi i opinie, z którymi w tzw. realu nie miałaby nawet okazji sie zetknąć. I to czasem prowadzi do radykalizacji poglądów, a czasem do ich zmiany.
          Zarzuty wobec kogokolwiek w stylu "jak dziś mozesz twierdzić x, skoro 20 lat temu pisalaś, że y" są dla mnie niepoważne. Co innego, gdyby ktos twierdził, że w życiu nie mówił, że y i upierał się, że x jest jego credo od zarania czasów.
          • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:17
            Czekam na wyciągnięcie innych antycznych wątków w których przeważały opinie rzadko spotykane współcześnie ( czy to na samej ematce, czy to ogólnie). Odnośnie edukacji, służby zdrowia, rodzenia ( pamiętam te forumowe wojny o wietrzenie krocza i inne takie) ..
            • borsuczyca.klusek Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:45
              Wątki aborcyjne były pod tym kątem ciekawe
              • manon.lescaut4 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:47
                O, czekam na wygrzebanie czegoś takiego. Jestem pewna, ze większość popierała kompromis,
                a nawet jeśli nie do końca, to aborcja uważana była jednak za wyjście ostateczne w beznadziejnej sytuacji, coś bardzo wątpliwego moralnie.
                • borsuczyca.klusek Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:48
                  Prawie każdy wpis zaczynał się od disclaimera ja to bym nigdy
                  • manon.lescaut4 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 20:02
                    No tak smile
      • wapaha Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:15
        Fajnie napisałaś, mogę się podpisać. Weszłam na forum jako małolata-i z nim oraz przy nim dojrzewałam-umacniając się w pewnych kwestiach i zmieniając zdanie w innych. Nie wstydzę się tego bo..nie na czego . Taka byłam i dobrze ze wszystko płynie.. (ta moja postawa "po prostu plyn"niezmienna od lat )
        • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:18
          Tu nie chodzi o to by zawstydzać tylko rzewnie powspominać.
      • kammik Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:45
        abidja napisała:

> Tych dziewczyn raczej juz nie ma ale byla to m.in Burza, Chalsie, Pelaga, Kammik

❤️❤️❤️
    • semihora Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:14
      Zabawne, bo ludzie to nie krowy i mogą zmienić poglądy? Aha.
    • srubokretka Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:15
      Oczywiscie, ze pamietam. Np kiedys doradzalam, zyczylam ludziom dobrez, a teraz mam to gdzies dzieki wlasnie emamie.
      Jezeli chodzi o polityke, to tylko sie upewniam , ze mialam dobre wyczucie i moja nieufnosc byla uzasadniona. Ciesze sie zylam kiedys w PL, dzieki temu manipulacje wyniucham z daleka.
    • sabina211 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:17
      Ja nadal myślę, jak 18 lat temu (w zasadniczych sprawach światopoglądowych). Jedyne, co forum zmieniło w moim postrzegniu rzeczywistości to fakt, że inaczej myślących, wartościujących, czujących ludzi słucham z dużo większą otwartością i (na ogół) bez wartościowania. Ale swojego kręgosłupa nie zmieniam i lubię się za to.
    • stephanie.plum Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:18
      jestem jak krowa, wydaje mi się, że przez ostatnie 18 lat absolutnie nie zmieniłam poglądów.

(zresztą, debiutowałam na forum Kobieta jako stephanie.plum nie wcześniej, niż w 2009? roku, nie chce mi się sprawdzać).

mam, owszem, nieskończenie więcej doświadczeń życiowych niż wtedy, więc pewnie piszę inaczej. no i się postarzałam trochę.

bekę z wątków o umierającym papieżu rozumiem jako pewne zjawisko, na którego temat nie zamierzam jednak się wypowiadać.
      • sabina211 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:20
        Ja też milczę na ten temat. Fajnie, że jesteśmy (co najmniej) dwie.
        • szorstkawelna Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:29
          Trzy.
          • sabina211 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:42
            Dzięki za ujawnienie się, to nie zawsze oczywiste (dla osób z poglądami w tę stronę) na tym forum.
            • szorstkawelna Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 19:00
              Tu nawet nie chodzi o poglądy w którąś stronę - nie chodzę do kościoła i jestem agnostyczką, więc nie dotyka mnie to osobiście.
              Po prostu, ta chora zaciekłość budzi moją odrazę.
              • starczy_tego Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:24
                Akcja rodzi reakcję. Zaciekłości to akurat wszyscy możemy się od KK uczyć
                • malgosiagosia Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 00:04
                  starczy_tego napisał(a):

> Akcja rodzi reakcję.

Chyba u zle wychowanego psa.

Zaciekłości to akurat wszyscy możemy się od KK uczyć

Nie mam zamiaru uczyc sie zacieklosci od nikogo.

• krwawy.lolo Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:33
      Mnie z wiekiem dąży do zera krzywa Maślana dotycząca potrzeby przynależności. Ze wstydem przyznam, że po Katastrofie Smoleńskiej też w niewielkim stopniu uległem zbiorowej histerii i napisałem coś w rodzaju, jakoby zginął prezydent kraju, z którym się utożsamiam. Dzisiaj takiego tekstu bym nie popełnił.
      • stephanie.plum Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:06
        po co ta samokrytyka, nikt ci tego nie wypomina...
        • krwawy.lolo Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:14
          Chciałem pozbyć się tego ciężaru przed śmiercią.
          • stephanie.plum Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:09
            :~)
    • suki-z-godzin Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:41
      Ja Ciebie pamietam sprzed jakichs zaledwie 6 lat, a szczeke z podloogi zbieram w kazdym watku.
      • simply_z Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:55
        6 ? ee ja to pamietam ja kiedy jeszcze byla z Hiszpanem, swoja droga te jej dramy przypominaja mi czasem watki Mony...
        • suki-z-godzin Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:00
          Dramy to byly fajne, Alutka wiecznie dziwiaca sie swiatu "alejakto, przeciez nikt juz nie pali normalnych papierosow" wybija mi zenadometr.
          • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:03
            No bo nikt ale to absolutnie NIKT w moim otoczeniu nie pali. Po prostu nie mam kontaktu z palaczami. Jeśli widzę jakiegoś na ulicy to jakbym patrzyła na skamielinę wykopana i ustawiona w miejscu publicznym.
            • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:06
              >No bo nikt ale to absolutnie NIKT w moim otoczeniu nie pali.

ale one w Polsce mieszkaja,a ty w UK. W Polsce i np we Francji jeszcze ludzie pala. Pamietaj ze zawsze bedziemy dla nich z innej banki bo to sa dwa inne kraje
              • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:39
                W Hiszpanii też palą. I patrzę pod kontem trendów obserwując UK a trendy są (zazwyczaj) takie że przechodzą z kraju do kraju, często z kilkuletnim i więcej opóźnieniem. Trudno mi sobie wyobrazić aby moda na palenie przywędrowała z PL do UK . Będzie odwrotnie. Bawi mnie też histeria związana z samochodami elektrycznymi ( że niby się w Polsce się nie przyjmą) . Porozmawiamy za 5 lat 😉
                • krwawy.lolo Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:48
                  Konserwatywny bunt przeciwko napędowi elektrycznemu jest absurdalny, jak sama idea konserwatyzmu. Co za różnica, na co chodzi silnik samochodu, który prowadzę? A jeśli prąd uniezależnia mnie od Araba, czy innego Rusa, to chyba dobrze?
                • arthwen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 20:19
                  Tak gwoli ścisłości, to w moim otoczeniu też nikt nie pali. W Polsce, jak najbardziej. Paliła jedna ciotka, stwierdziła, że na stare lata nie będzie się odzwyczajać, ale już nie żyje.
                  Serio nie znam osobiscie żadnego palacza. Ale wiem, ze ludzie palą, czasem na ulicy mijam tongue_out
                  Za to mąż jest obecnie w Walii i mówi, że bardzo dużo palących, jak na nasze standardy tongue_out
                • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:04
                  >Bawi mnie też histeria związana z samochodami elektrycznymi ( że niby się w Polsce się nie przyjmą) .

A to o tym nie slyszalam. Haha rzeczywiscie zabawne
                  • arthwen Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 17:58
                    Nie słyszałaś, bo nic tego nie istnieje.
                • 7katipo Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 20:47
                  Kątem 🙄
              • szpil1 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 20:01
                princesswhitewolf napisała:

>
                >
                > ale one w Polsce mieszkaja,a ty w UK. W Polsce i np we Francji jeszcze ludzie
                > pala.

Dziwne, też mieszkam w UK i jednak widzę ludzi palących i kupujących papierosy 🤔.

Pamietaj ze zawsze bedziemy dla nich z innej banki bo to sa dwa inne kraj
                > e

He he.
                • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:08
                  Szpil a ktos napisal ze ich w ogole nie ma? Tu jest masa emigrantow a ci pala. Statystyki zas sa nieublagane i w UK wcale wielu nie pali

www.statista.com/statistics/433390/individuals-who-currently-smoke-cigarettes-in-european-countries/

• majenkirr Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 17:52
                    Grecja na pierwszym??
                    • iwoniaw Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 17:58
                      majenkirr napisała:

> Grecja na pierwszym??
                      >

Ale dziwi Cię to? Kto ich miał wyprzedzić w Europie?
            • yuka12 Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 18:50
              Dużo osób pali papierosy. Niestety nie tylko elektroniczne. Ale pewnie w innej, niż twoja, bańce. Pali też sporo młodych ludzi.
        • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:08
          Poza tym 6 lat temu w ogóle na forum nie pisałam, albo pisałam bardzo niewiele. To musiało być 9 lat temu... Tak starzejesz się szybciej niż myślisz 🤣
          • suki-z-godzin [...] 08.03.23, 17:38
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • cegehana Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 16:51
      Mnie zaskakuje to, że po okresie zachlysniecia się wolnością w latach dziewięćdziesiątych ludzie tak chętnie wchodzą w kolejne rządy zmierzające do totalitaryzmu. Nie myślę tu o kwestiach ekonomicznych, bo rozumiem, że ludzie którzy doświadczyli dzikiego rynku mają powody go nie chcieć, tylko takich czysto osobistych jak religia, sklepy w niedzielę, lgbt-y, grubancypancja i inne takie.
      • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:05
        Nie totalitaryzmu tylko socjaldemokracji. I nie ma w tym nic dziwnego bo jest to całkiem normalne w społeczeństwach wysoko rozwiniętych. Wolna amerykanka jest fajna tak długo jak nie zacznie przeszkadzać. Większość ludzi ceni sobie porządek i przewidywalność.
        • cegehana Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:10
          I dlatego głosują na PiS? Nie wiem, ja tu porządku i przewidywalności nie widzę, tylko zaciskanie pętli.
          • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:21
            Szwedzi głosują na PiS? O takie modele mi chodzi. PiS jest też mocno socjalny. Sama ematka przyznała że tym kupił wyborcow. A te całe rodzinno kościelne gadanie jest dla kogo? W czyim interesie? Kto za tym podąża ? Komu się to podoba? Moim zdaniem w Polsce musi być cała masa ludzi wierzących którzy jak najbardziej oddadzą głos na tych od miesięcznicy smoleńskiej, obrońców rodziny i papieża. Nie wierzę że antyklerykał zwolennik aborcji głosowałby na PiS .
            • cegehana Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:32
              Szwedzi zachlysneli się wolnością w latach dziewięćdziesiątych? No właśnie dla kogo jest to rodzinno kościelne gadanie? Przecież transfery socjalne by się obyly bez tego. To mnie zaskakuje, bo gdy wspomnę okres 20 lat temu (integracja z UE, śmierć JP2) wyobrażałam sobie, ze za 20 lat Polska będzie przypominać kraje zachodnie, moherowe berety już wymra, czerwony beton też. A tymczasem okazuje sie, że młodzi (względnie) mężczyźni bronią scian kościołów przed kobietami protestujacymi a spraiwe prawa do aborcji, i nawet na ematce, gdzie jest nadreprezentacja laicyzmu, są emocjonujące dyskusje o komuniach i świętach, a marsze elgiebetow rzucają kamieniam wcale nie jakieś zdemenciale staruszki.
              • nenia1 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:49
                cegehana napisał(a):

> Szwedzi zachlysneli się wolnością w latach dziewięćdziesiątych? No właśnie dla
                > kogo jest to rodzinno kościelne gadanie? Przecież transfery socjalne by się oby
                > ly bez tego. To mnie zaskakuje, bo gdy wspomnę okres 20 lat temu (integracja z
                > UE, śmierć JP2) wyobrażałam sobie, ze za 20 lat Polska będzie przypominać kraje
                > zachodnie, moherowe berety już wymra, czerwony beton też. A tymczasem okazuje
                > sie, że młodzi (względnie) mężczyźni bronią scian kościołów przed kobietami pr
                > otestujacymi

proszę cię, przecież przemiana jest ogromna, i to głównie w młodym pokoleniu.
                Patrzysz na dramatyczne ale i hjednostkowe obrazki w telewizji i na nich budujesz rzeczywistość.
                To pokolenie ematek, bo to głównie kobiety w średnim wieku, oraz emeryci
                ciągle pozostają wierni praktykom kościelnym, ale wśród młodzieży laicyzacja
                jest wręcz gwałtowna.
                • cegehana Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:01
                  20 lat temu młode pokolenie tez się buntowalo, a wyszło jak wyszło. Za kolejne 20 lat się okaże ile wyszło z tych apostazji i mazanka ośmiu gwiazdek. Nie mam już tyle optymizmu co wtedy, ale kto wie.
                  • nenia1 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:11
                    Buntowało się, ale do kościółka chodziło a potem chrzty, śluby, ksiądz po kolędzie o posyłanie dzieci na religię. Obecne tak nie chodzi.
                    • cegehana Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:21
                      Chrzty, ślubu i dzieci na religię to nie jest domena ludzi chodzących do kościoła. Wśród powodów wymieniana bywa babcia, której jest przykro, folklor, kultura, obrona przed ciapatymi, obrona przed elgiebetamki i inne mądrości. Akcja "zabierz babci dowód" miala miejsce kilkanaście lat temu - babcie już się w większości przekręciły albo mało kontaktują. To kto dzisiaj głosuje na PiS i organizuje kościelne bojówki? Ci wnuczkowie, którzy tacy mieli być nowoczesni i nie moherowi. A jeszcze nie wspominając o Konfederacji ktorej targetem wcale nie są rówieśnicy Korwina.
                      • nenia1 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 19:18
                        cegehana napisał(a):

> Chrzty, ślubu i dzieci na religię to nie jest domena ludzi chodzących do kościo
                        > ła. Wśród powodów wymieniana bywa babcia, której jest przykro, folklor, kultura
                        > , obrona przed ciapatymi, obrona przed elgiebetamki i inne mądrości. Akcja "zab
                        > ierz babci dowód" miala miejsce kilkanaście lat temu - babcie już się w większo
                        > ści przekręciły albo mało kontaktują. To kto dzisiaj głosuje na PiS i organizuj
                        > e kościelne bojówki? Ci wnuczkowie, którzy tacy mieli być nowoczesni i nie mohe
                        > rowi. A jeszcze nie wspominając o Konfederacji ktorej targetem wcale nie są rów
                        > ieśnicy Korwina.

Kto głosuje? No właśnie głównie konserwatyści ze starszego pokolenia.
                        Wieś, małe miasteczka, emeryci. Zjawiska rzadko są biało/czarne. Istnieją oczywiście
                        młodzieżowe bojówki i są ludzie młodzi, którzy chodzą na pielgrzymki czy maszerują
                        z Kają Godek. Ale statystyki mówią wyraźnie, nawet bardzo wyraźnie, również te kościelne
                        statystki. Młodzi odchodzą od kościoła i to w dużej skali.
                        • cegehana Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 19:45
                          Głosuje jak na razie większość. Czas pokaże co z tego odchodzenia z kościoła zostanie za kolejne 20 i czy aby na pewno dojdą do czegoś lepszego a nie do kolejnego fundamentalizmu.
    • pitupitt Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:04
      Lipcowa😁🤦
    • jammer1974 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:23
      Pamietam ten czas. To byla jakas zbiorowa hipnoza. Ale przede wszystkim wtedy wszyscy myslelismy ze zegnany swietego czlowieka.
      • alicia033 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:37
        jammer1974 napisała:

> Ale przede wszystkim wtedy wszyscy myslelismy ze zegnany swietego czlowieka.

o nie, na pewno nie wszyscy.
        • teodor-k Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:58
          alicia033 napisała:

> jammer1974 napisała:
          >
          >
          > > Ale przede wszystkim wtedy wszyscy myslelismy ze zegnany swietego czlowie
          > ka.
          >
          > o nie, na pewno nie wszyscy.
          >
          >
          > A coś się zmieniło w tej materii ?
          >
          • iwoniaw Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:01
            teodor-k napisał:

> wtedy wszyscy myslelismy ze zegnany swietego c
            > zlowie
            > > ka.
            > >
            > > o nie, na pewno nie wszyscy.
            > >
            > >
            > > A coś się zmieniło w tej materii ?
            > >

Żyjesz pod kamieniem? Przez 18 lat nie usłyszałeś ani nie zobaczyłeś niczego, co mogloby byc powodem zmiany czyjejs oceny JPII?
      • krwawy.lolo Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:40
        Jak wspominałem w innym wątku, "świętość" jest tytułem kościelnym, jak tytuł Wielkiego Mistrza Strasznego u masonów. Nie ma żadnego zastosowania w realnym życiu.
    • majenkirr Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 17:58
      Moja mama opowiadała mi, ze płakała jak Stalin umarł. Dlaczego płakała? Bo wszystkie inne dzieci tez płakały wink. Było nie było, ludzie to zwierzęta stadne.
    • nenia1 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:00
      wszystko się zmienia. Więcej niż pewne że za 100 lat to co mówimy/robimy teraz będzie uchodziło w wielu kwestiach za zacofane. Zresztą wystarczą czasem takie wydarzenie jak pandemia i "zostań w domu", żeby nastąpiła cudowna przemiana w ocenie odludka w dbającego o innych człowieka. Z kolei na ekologii zdewaluują się ludzie skąpi, którzy nie byli wcale skąpcami ale prekursorami antykonsumpcjonizmu itd. wink Panta rhei
      • borsuczyca.klusek Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:32
        O tak a ematka będzie skansenem baberstwa 😅
    • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:12
      tylko krowa nie zmienia pogladow
    • la_mujer75 Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 18:45
      To nie wstyd, że ktos płakał po papiezu. Wstydem jest teraz bronienie go za wszelką cenę, gdy prawda o jego działaniach/zaniechaniach wychodzi na światło dzienne.
      Tak samo, jak uważam, że wstydem jest nadal chodzenie do kk. To nie ma nic wspólnego z wiarą.

P.S. nie pisałam wtedy na e-matce, ale moje poglądy od wielu lat są podobne, tylko od 2015 roku uległy radykalizacji.
    • chococaffe Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 19:20
      anachronizm
      1. «to, co jest niezgodne z duchem czasu lub ze stanem wiedzy»
      2. «błąd polegający na łączeniu zjawisk lub faktów, które nie mogły się zdarzyć jednocześnie, lub umieszczeniu rzeczy, osoby itp. w niewłaściwej epoce»
    • dramatika Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 19:24
      Taki był wtedy klimat, że ci, którzy wywodziliby coś z archiwów UB, to mogli liczyć co najwyżej na publikację w tygodniku "Nie". Dzisiaj UB-ckie archiwa wchodzą na salony to nie dziwota, że zapatrzona w tefałeny ematka "zmienia zdanie" tongue_out
    • evening.vibes Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 19:53
      Sue - akurat ty wolt życiowych zaliczyłaś więcej niż kilka jematek razem wziętych i za każdym razem zmiana była 'tym właściwym co powinno się robić'.

Szczerze zazdrościłam zawsze takim osobom tej bezrefleksyjnej pewności, że to co robią teraz jest naj naj - mimo, że wczoraj ich życie wyglądało zupełnie inaczej i tamto miało być naj naj. Na forum to zdecydowanie ty i Lipcowa w tej kategorii, w życiu mam taką kuzynkę big_grin
      • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 22:58
        Moim zdaniem to twoja wypowiedz jest nieco dziecinna bo jest personalnym atakiem na jej przejścia zyciowe suellen podczas gdy ona mowi o opiniach na tematy publiczne o jak to ludzie zmienili owe opinie.
        • evening.vibes Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:02
          > jej przejścia zyciowe

Nie pisałam nic o jej przejściach życiowych. Polski język trudny język?

• princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:10
            A czymze jest okreslenie " wolty zyciowe" w odniesieniu do niej jak nie o jej prywatnych sytuacjach?
            • evening.vibes Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:41
              > A czymze jest okreslenie " wolty zyciowe" w odniesieniu do niej jak nie o jej p
              > rywatnych sytuacjach?

Napisałam, że takie miała pisząc o zdolnościach adaptacyjnych. Naprawdę - da się zrozumieć to nie takie trudne.
              • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 01:17
                Ale to jest odnoszenie sie do jej personalnego zycia. I jej personalnych zdolnosci adaptacyjnych, a ona pisze o ogole. Naprawdę tak ciezko zrozumiec ze ona pisze o zmianach w opiniach, o sprawach spolecznych?
                Wykrecasz kota ogonem
                • evening.vibes Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 17:14
                  > Naprawdę tak ciezko zrozumiec ze ona pi
                  > sze o zmianach w opiniach, o sprawach spolecznych?

Dlaczego zatem przypir.lasz się do mnie a nie do wszystkich, którzy piszą o swoich indywidualnych doświadczeniach?
                  • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 17:44
                    Ja sie nigdy nie czepiam gdy ktos sie nie czepia. A akurat sueellen non stop obrywa. Solidarnie ide z odsiecza
                    • evening.vibes Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 19:40
                      > Ja sie nigdy nie czepiam

Napisała czepiając się mnie bo jej się uroiło, że czepiam się jej koleżaneczki big_grin
      • sueellen Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:06
        Ten post nie jest o mnie tylko o zmieniających się opiniach całych społeczeństw ( nie jednej konkretnej osoby).
        • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:10
          Zawsze znajda powod by dokopac jednak.
        • evening.vibes Re: Anachroniczne myślenie 08.03.23, 23:42
          sueellen napisała:
          > Ten post nie jest o mnie tylko o zmieniających się opiniach całych społeczeństw
          > ( nie jednej konkretnej osoby).

A jak widać wyżej wiele osób pisze o swoich indywidualnych zmianach życiowych. I co zrobisz - forum nie gra jak chcesz tongue_out
          • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 01:18
            Oczywiscie ze nie bo jednak Podhale i sloma z butow rulez. Byle dowalic personalnie....nawet jesli ona do nikogo "nie pije"
            • evening.vibes Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 17:15
              > Oczywiscie ze nie bo jednak Podhale i sloma z butow rulez.

Ja z północy Polski - nie to co z wielkiej emigracji na Jukejskim zadupiu tongue_out
              • princesswhitewolf Re: Anachroniczne myślenie 09.03.23, 17:44
                Tak, Londyn to zadupie. Nie to co aglomeracja polnocnej Polski 🤦‍♂️🙄

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka