Dodaj do ulubionych

Wątek z cyklu: matka

12.03.23, 19:58
Akt pierwszy: Na dzień dziadka dostałam zjebkę, że nie przypomniałam dzieciom (nastolatki), żeby zadzwoniły odpowiednio wcześnie.
Akt drugi dzisiaj: powiedziałam synowi, żeby napisał do babci z podziękowaniem za pierogi, które im dała. I dzisiaj rozmawiam z nią, zapytała, czy to ja im przypomniałam, mówię, że tak, a ona na to, że szkoda że sami nie pamiętają... I że powinnam ich nauczyć, żeby sami o tym myśleli.
Nosz jasna cholera, nie przypominam źle, przypominam, też źle. Tak, czy siak wychodzi, że zawsze jest moja wina.
W końcu powiedziałam jej, że jak chce żeby sami o niej pamiętali, to musi sama o to zadbać. Chyba nie zrozumiała, ona należy do tych ludzi, którzy nie widzą swojej odpowiedzialności w niczym.
Za stara już jestem, żeby się tym przejmować, ale na wątek na ematce ciśnienia wystarczyło😉
Obserwuj wątek
    • panna.nasturcja Re: Wątek z cyklu: matka 12.03.23, 20:01
      Wychowuj dzieci, na wychowanie matki nie masz szans.
      Ale sama też nie daj się wychowywać, matka miała na to czas i on minął dawno temu.
    • anilorak174 Re: Wątek z cyklu: matka 12.03.23, 20:24
      Bylam z dzieckiem w domu do czasu pojscia do przedszkola-źle, bo powinnam isc do pracy.
      Po drugim porodzie wrocilam do pracy szybciej, córka poszła do żłobka - tez źle, bo jak to tak takiego malucha zostawić...
      Nie dogodzisz, olej. Swój czas na wychowywanie miała.
    • heca7 Re: Wątek z cyklu: matka 12.03.23, 21:42
      W czwartek matka pyta co u mnie
      -gardło mnie lekko boli
      -bierzesz wszystkie leki?!
      -taaak, biorę wszystko co trzeba
      Sobota
      -jak twoje gardło?
      -trochę boli ale jest lepiej
      -bo na pewno brałaś leki za rzadko!
      Nosz kurna, ledwo dwa dni minęło. Odkąd to ból gardła przechodzi w 48 godzin?! I jak zwykle od razu założenie, że za mało się starałam, na pewno źle brałam i ona z góry, telepatycznie wie to lepiej tongue_out
    • 71tosia Re: Wątek z cyklu: matka 12.03.23, 22:07
      Czyli nie masz pretensji do dzieci ze nie pamiętały ani o dniu babci ani o podziękowaniu babci za pierogi, które im zrobiła, ale za to masz pretensje do władnej matki ze jest rozczarowana ze twoje dzieci ja ignorują. Dziwne macie relacje w rodzinie.
      • eilian Re: Wątek z cyklu: matka 12.03.23, 22:23
        Dzieci jej nie ignorują, zadzwoniły przecież. A że nie zawsze same z siebie pamiętają, cóż, nie nie mam pretensji, bo wychodzę z założenia, że relacje z wnukami tworzą dziadkowie, ja mogę jedynie to wspierać i to robię. Moja matka uważa, że sam fakt bycia matką/babcią już wystarcza, że z definicji należy się jej czołobitny szacunek i miłość.
        Owszem, nie mamy dobrych relacji, jej zdaniem również z mojej winy.
      • hanusinamama Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 10:34
        Jak babcia chce lepszych relacji z wnukami niech sama o to zadba
      • amsterdama Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 18:50
        Dziwne relacje? No dziwne. Tyle, że autorka chce mieć zdrowe relacje, ale typy takie, jak opisana babcia nigdy na to nie pozwolą. Nie zadzwonił, źle zadzwonił, nie uczynił babci szczęśliwą….? Podziękowałabym za te pierogi raz na zawsze. Niech babcia gdzie indziej szuka ofiar.
    • ayelen40 Re: Wątek z cyklu: matka 12.03.23, 22:24
      Widać Twoja mama też widzi swiat babciocentrycznie. Pewnie tęskni do wielopokoleniowych domów rodem z XIX w.
    • gr.ruuu Re: Wątek z cyklu: matka 12.03.23, 22:29
      A co to znaczy że nie zadzwoniły wystarczająco wcześnie?
      • anilorak174 Re: Wątek z cyklu: matka 12.03.23, 22:32
        Znaczy, że babcia ma pierdolca.
        • amsterdama Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 18:55
          👍
      • misiamama Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 09:16
        Babcia okazała miłość lepiąc pierogi. Przypuszczalnie, inaczej nie bardzo potrafi / ma ochotę, skoro autorka przyznaje że relacje nietęgie. Babcia oczekuje, że nastolatki: a) zrozumieją i docenią b) odwdzięczą się również okazując miłość czyli co najmniej entuzjastyczny telefon zaraz po zjedzeniu.
    • po_godzinach_1 Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 09:19
      Twoja matka źle cie wychowała jeśli nie wiedziałaś, że trzeba nauczyć dzieci, że składa się bliskim życzenia oraz dziękuje za prezenty.

Więc jej pretensje są spóźnione.
      • hanusinamama Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 10:35
        Dzieci uczy się cał yczas...to proces który trwa.
        Za to babcia nie umie zadbać o relacje z wnukami...tak jak nie umiała zadbać o relację z córką. Babci problem
      • gryzelda71 Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 11:29
        No tak życzenia musz być złożone w odpowiednim przedziale czasowym. Inaczej wstyd. Przy czym przedział ruchomy jak znam życie, wnuk nigdy nie trafi.
    • fomica Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 11:02
      Nie cierpię ludzi którzy wymuszają na innych ludziach sprawy takie jak podziękowania czy życzenia. To powinno być naturalne i szczere a nie pod butem. Jaka jest wartośc takich życzeń jesli wiadomo ze człowiek wygłasza je ze ściśniętym gardłem byle szybciej uciec, serio solenizant ma z tego jakąs satysfakcję?
      Relacji nie buduje się nakazami.
    • m_incubo Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 11:04
      eilian napisała:
      .
      > Za stara już jestem, żeby się tym przejmować,
      Chyba jednak nie jesteś.
    • alpepe Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 11:09
      Tak czytam i czytam i nie rozumiem. Okej, matka twoja się zachowuje tak, czy inaczej, ale czy naprawdę nie da się tego olać? Ona ma inne wyobrażenia, ty inne. Nigdy nie dogodzisz.
    • jasnozielona_roslinka Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 15:17
      Po prostu nie bierz tych pierogów
      Widocznie nikomu na nich nie zależy a potem kwasy są. Domyślam się że nastolatki nie uznają obiadu jako prezentu za który dziękują specjalnie dzwoniąc.
      Aż trudno mi sobie wyobrazić nastolatka którego myśli krążą wokół pierogów i tego że są ręcznie robione.
      Dzwonię ie na dzień babci i dziadka niech odrobią łącznie to będzie przed dniem dziadka i nie będzie problemów
    • szare_kolory Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 16:52
      Uśmiechnij się szelmowdko i powiedz: "tak mnie wychowałaś. Sama jesteś sobie winna." Wypowiadane w żartach na moją działało jak porażenie prądem. Ale pomogło. Co ważne, pomogło również jej.
    • sueellen Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 17:42
      Ciesz się, ze masz matkę, bo są tacy co nie maja i daliby wiele by mieć Twoje z nia problemy.
      • yadaxad Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 18:22
        Niby czemu? Dorosły człowiek musi się odmaczynić. Traktować po ludzku, ale już uzależnienie mieć za sobą. Nie mówię o przyjaznej relacji, która jest przypadkiem poza drogami rodnymi.
      • anilorak174 Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 18:31
        Nie ma sensu cieszyć się z posiadania matki, z którą ma się poyebane relacje.
      • amsterdama Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 18:40
        Bzdury! „ Mamusiu bądź byle jaka, bądź toksyczna, ale bądź”?
      • m_incubo Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 18:49
        Wyjątkowo ketyński komentarz.
      • szare_kolory Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 19:13
        Uwielbiamy ten szantażyk emocjonalny ("jeszcze zapłaczesz nad moim grobem; jeszcze zatęsknisz za tymi pokręconymi numerami, które odwalam"). Oraz dawanie przyzwolenia na matkozyebizm i toksynę w relacjach, bo drzewo na matczyną trumnę już ścięte. Ta, do tego dążmy.
      • hanusinamama Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 19:21
        Ty zawsze w formie.
      • gryzelda71 Re: Wątek z cyklu: matka 14.03.23, 07:00
        Ale pierdolisz.
      • marinella Re: Wątek z cyklu: matka 14.03.23, 07:15
        Co to za komiczny dziaders wylazł z szafy ? Ciesz się,ze masz portki w domu, nawet jak bije i pije, inne nie mają 🥶
    • amsterdama Re: Wątek z cyklu: matka 13.03.23, 18:54
      Matka sobie pozwala, bo wie, że jeszcze jesteś na to wrażliwa. Ustaw ją do pionu, bo nigdy Ci nie da spokoju.
    • irma223 Re: Wątek z cyklu: matka 14.03.23, 07:39
      A musisz matce wszystko mówić?

Przypominaj dzieciom, ale jak ktoś cię zapyta, to dzieci masz tak wspaniale wychowane, że same wiedzą, co należy i jak się zachować.
      I tego się trzymaj.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka