Dodaj do ulubionych

Co ja mam na twarzy

13.03.23, 14:59
Normalnie sypie się to jak łupież, krem, maseczki nie pomogły, zdjęcia nie będzie, bo jestem za brzydka na ematkę, ale czy można mieć az tak suchą skórę? Do kosmetyczki za 2-3 tygodnie znajdę czas, a może to już sprawa dla dermatologa?
Jak ja mam urwanie głowy z różnymi sprawami to mi się wszystko sypnęło, pogorszyło, doszło (chyba zespół cieśni nadgarstka, bo mam nadzieję, że nic gorszego, nawet nie sprawdzam dr. googla, bo tam same najgorsze scenariusze) jakieś szaleństwo, a pewnie to dlatego, że mam urwanie głowy, czyli w sumie błędne kołouncertain Tak suchej skory to chyba i u nikogo nigdy nie widziałam😭
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 15:04
      uczulenie?
    • 35wcieniu Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 15:04
      czy można mieć az tak suchą skórę?

A czemu by nie.
      Można też mieć rozmaite choroby, któż to może po opisie stwierdzić...
    • nangaparbat3 Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 15:08
      Zbadaj tarczycę i łykaj A plus E.
    • aqua48 Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 15:10
      Jak mi się zrobiła taka sucha, spięta i jednocześnie pomarszczona skóra na twarzy (od "cudownie nawilżającego" kremu) pomogła mi zwykła jadalna oliwa wcierana w całą twarz kilka razy dziennie wacikiem. Trzy dni i po problemie. Krem wywaliłam dużym łukiem.
    • pepsi.only Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 15:28
      Pij dużo wody, a twarz zamiast nawilżać to natłuszczaj.
      • aandzia43 Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 15:32
        Uprzednio nawilżywszy.
    • night_and_day Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 15:47
      To może być łojotokowe zapalenie skóry.
      • auksencja15 Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 16:37
        Tez miałam i podobny objaw
    • jednoraz0w0 Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 16:42
      urwanie głowy i stres + sucha skóra -> zbadaj tarczycę/przeciwciała hashimoto.
    • bene_gesserit Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 16:50
      Bardzo łuszcząca się skóra od określonego momentu (nie stopniowo od paru miesięcy)? Stawiam na grzybicę.

Jaka kosmetyczka? Dermatolog, obojętnie od przyczyn.
    • bergamotka77 Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 17:22
      Bez foty nie ocenimy a nawet z nią. Idź do dermatologa.
    • szare_kolory Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 18:21
      Mam to samo. Nie mogę tapety porządnie zrobić, bo wyglądam jakby mi ktoś mordkę przejechał papierrm ściernym. Może to już sygnały menopauzy.
      • mia_mia Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 18:28
        U mnie chyba nie, a na menopauzę czekam, podejrzewam, że jeszcze długo poczekam, nie wiem czy się cieszyć czy martwićuncertain
        • szare_kolory Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 19:14
          Ja mam 42, innych objawów nie obserwuję, tylko ta skóra. Tarczycę, między innymi z tego powodu badam.
      • snakelilith Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 21:27
        To nie sygnał menopauzy, a złej pielęgnacji i/albo naruszonego płaszcza hydro-lipidowego. Twoja skóra potrzebuje mniej agresywnych detergentów, mniej peelingów, mniej drażniących składników anty-aging, a więcej tłuszczu.
        • szare_kolory Re: Co ja mam na twarzy 14.03.23, 05:55
          Mam bardzo delikatną skórę, dlatego peeling stosuję bardzo rzadko. A+E, tran, w zimie jeszcze do tego.wit D. Nie pomaga specjalnie. W ogóle kosmetyków stosuję na twarz mało i te, które znam od lat. Obserwuję za to wyraźny związek.z cyklem. Tuż przed @ usta mam w strzępach.
          • snakelilith Re: Co ja mam na twarzy 14.03.23, 09:58
            "Stosuję mało i te, które znam od lat", to może być wskazówka, że pielęgnujesz niewystarczająco. Skóra z wiekiem staje się u wielu kobiet coraz bardziej sucha i wymaga zmiany kosmetyków na treściwsze oraz naturalnie regularnej pielęgnacji. Z menopuazą nie ma to nic wspólnego, bo skoro miesiączkujesz, to twój poziom estrogenów jest bardzo wysoki, w każdej fazie cyklu, co najwyżej w niektórych skóra wytwarza więcej sebum i wtedy jest lepiej. Co jeszcze bardzie wskazuje na to, że potrzebujesz więcej tłuszczu. Nie do jedzenia, a regularnie smarowanego na twarz. Zima do tego nie sprzyja suchej, wrażliwej skórze. Poniżej 10 stopni produkuje jeszcze mniej sebum, a suche kaloryferowe powietrze sprzyja ucieczce wody. Przy za lekkim, mocno nawilżającym kremie, sytuacja może się jeszcze pogorszyć, bo zawarte w nim silne emulgatory dodatkowo odciągają skórze tłuszcz. Zmień krem, zwłaszcza ten na noc na bardziej tłusty, albo stosuj dodatkowo okluzję np. z oleju arganowego, konopnego, dzikiej róży, rokitnika (uwaga: barwi) i/albo masła shea.
    • zonda-m Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 19:19
      Może być łojotokowe zapalenie skóry, szczególnie jeśli najbardziej nasilone objawy są wokół nosa, brwi, czoła (ale to nie jest warunek konieczny).
      Swędzi?
      • mia_mia Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 19:23
        Nic a ni nie swędzi, widzę, że całą skórę mam bardzo suchą, dużo bardziej niż zawsze, ale twarz to masakra.
        • 35wcieniu Re: Co ja mam na twarzy 14.03.23, 06:29
          To jeszcze sprawdź czy sezon grzewczy nie ma z tym nic wspólnego.
    • abidja Re: Co ja mam na twarzy 13.03.23, 21:23
      Sprobuj kremy dla atopikow.
      Odstaw to co uzywasz, zrezygnuj z mydla, uzywaj przegotowanej wody do mycia.
      I idz do lekarza.
      Moze alergia, moze hormony, moze za duzo retinolu....nie wiadomo.
    • babsee Re: Co ja mam na twarzy 14.03.23, 10:18
      Poniewaz mam suchą skore z natury to miewam w zimie okresowe przesuszenia az do łuszczenia skóry. I teraz już nie czekam tylko od kiedy zaczyna sie sezon grzewczy biore olej z wiesiołka w kapsułkach i wit A+E i codziennie,jak wracam z pracy, zmywam twarz i nakladam olej-wlaśnie arganowy albo mam takie kompleks z olejów a na noc tylko i wyłacznie krem tłusty!zadne tam hialurony czy koenzymy.Krem tłusty, jeszcze jak ma nagietek w składzie to już czad. Obecnie krem Nacomi z masłem Shea-rewelacyjny.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka