Dodaj do ulubionych

Prezent na wlasne urodziny

14.03.23, 20:10
Spielam sie wreszcie i zameldowalam sie w dniu urodzin na pierwsza rozmowe o nadanie austriackiego obywatelstwa. Emigrantki, ktore maja cala procedure juz za soba, ile to u Was trwalo? Dlugo czeka sie na zrzeczenie polskiego? Zalezy mi na Waszych osobistych doswiadczeniach. Dzieki.
Obserwuj wątek
    • shmu Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:14
      Dlaczego chcesz się zrzec polskiego?
      • kk345 Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:15
        Żeby było dramatyczniej.
      • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:17
        Chodzi o sprawy emerytalne. Chociaz prawie cale zawodowe zycie tu przepracowalam i nadal bede pracowac, jak przyjdzie do emerytury to odesla mnie do polskiego ZUS. Ja z Polska juz od 2004 roku nie mam zadnego zwiazku. Tylko wciaz bylam zbyt leniwa, aby to wreszcie uporzadkowac.
        • daniela34 Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:22
          Nie, nie odeślą. Każdy kraj, w którym pracowałaś wypłacać będzie emeryturę

ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=860&langId=pl
        • beaucouptrop Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:39
          Twoje składki płacone przez pracodawców w Austrii wpływają na konto w ZUSie?
        • iwoniaw Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:08
          andallthat_jazz napisała:

> Chodzi o sprawy emerytalne. Chociaz prawie cale zawodowe zycie tu przepracowala
          > m i nadal bede pracowac, jak przyjdzie do emerytury to odesla mnie do polskiego
          > ZUS. Ja z Polska juz od 2004 roku nie mam zadnego zwiazku. Tylko wciaz bylam z
          > byt leniwa, aby to wreszcie uporzadkowac.

Co za bzdura 🤦‍♀️
          • beaucouptrop Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 22:33
            》Co za bzdura 🤦‍♀️《
            Otóż to. Pracuje w Austrii A składki odprowadzane są do ZUSu 🤣
        • better.call.kim Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:12
          >Ja z Polska juz od 2004 roku nie mam zadnego zwiazku.

Poza maniakalnym pisaniem po polsku na polskim forum, tak.
          • jammer1974 Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:15
            better.call.kim napisała:

> Poza maniakalnym pisaniem po polsku na polskim forum, tak.

A to juz nie mozna pisac po polsku? Ustawowo zabronione?
            • teodor-k Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:18
              Ustawowo nie i musi mieć polską czcionkę .
        • panna.nasturcja Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 23:05
          Bzdury piszesz.
          • teodor-k Re: Prezent na wlasne urodziny 15.03.23, 02:25
            Polska na tym forum tylko dla Polaków reszta precz .
    • magdallenac Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:18
      Zrzeczenie?
      • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:20
        No zrzeczenie polskiego. Nie moge miec tu w Austrii podwojnego. Kiedys mozna bylo, teraz nie.
        • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:23
          Podobno Turcy moga, ale tylko tak slyszalam, wiec nie wiem czy to prawda. Ze strony Austrii musze dostac promese nadania, to zlozyc w konsulacie z wnioskiem o zrzeczenie polskiego. Czekac na decyzje prezydenta RP i wtedy otrzymuje austriackie.
          • teodor-k Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:22
            Dlaczego .W Niemczech możesz .
            • teodor-k Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:28
              Fakt jak czytam . Austria jest jednym z niewielu państw Unii Europejskiej, które generalnie zabraniają podwójnego obywatelstwa .Do 18 lat wolno mieć dwa obywatelstwa .Jak się uchowałaś ?
              • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:48
                Nie wiem dlaczego, ale juz od dawna tak jest. Przyjechalam tu, jak Polska weszla do EU i wydawalo mi sie, ze mi austriackie niepotrzebne. Teraz zmienilam zdanie, bo latwiej jest jednak na miejscu rzeczy zalatwiac, niz uzerac sie z konsulatem, ktory dziala jak skansen z PRL.
                • teodor-k Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 22:27
                  Robią z Ciebie jakieś pośmiewisko ,a całkiem z Ciebie fajna osoba .Piszesz dużo ,wątki z przymrużeniem oka ,pełne uśmiechu .Brakuje Ci kontaktu z ludźmi .Jesteś bardzo pozytywną osobą na tym forum .To z Ciebie można czerpać energię .Dobrej nocy .
                • beaucouptrop Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 22:36
                  A co zalatwiasz w konsulacie? Paszport? Możesz pojechać do Polski i zrobić to na miejscu.
                  • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 22:58
                    Nie to faktycznie szybciej, niz zlozyc wniosek w urzedzie dzielnicy, w ktorej mieszkam. I szybciej i taniej. 🤦‍♀️
    • lalkaika Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:22
      Film artystowski sobie obejrzyj a nie bij piany.
      • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:24
        Ze przepraszam jaki?
        • memphis90 Re: Prezent na wlasne urodziny 15.03.23, 20:05
          No ten, w którym Colin Farrel ma osła za przyjaciela. I ten osioł karmi jeszcze innego osła paluszkami, a to niezdrowe.
    • srubokretka Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:29
      Ile trwalo? Nie pamietam, to dawno bylo. Nie musialm sie zrzekac na szczescie. Im wiecej paszportow tym lepiej.
      • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:44
        Zazdraszczam. Podobno na decyzje z PL nawet do roku sie czeka. 🙄
        • srubokretka Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 20:56
          Dlugo, ale szybko zleci.
          Pojedyncze obywatelstwo jest slabe. Moj znajomy ma teraz zagwostke, bo tez musi sie zrzec, ale zanim to zrobi chce sobie uporzatkowac sprawy w ojczystym kraju. Musi np podjac decyzje co zrobic z nieruchomosciami.
    • jammer1974 Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:20
      Bardzo szybko i bardzo dawno temu dostalam. Wiem ze jakis egzamin obywatelski musialam zdawac. Moglam go zastapic egzaminem panstwowym jezykowym. Wiec zdalam z rozpedu oba.
      Nie musialam sie zrzekac polskiego.
      Dostalam dyplom, gratulacje, ksiazke i wycieczke po okolicy z przewodnikiem.
      • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:25
        Ja chce wycieczke!!! 😅 Teraz tu jest jezykowy + test wiedzy o Austrii (polityka, gospodarka, troche historii). Jak robilam ten test (jest online) pare lat temu, to zdobylam wiecej punktow niz moj ex Austriak. 😂
        • jammer1974 Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:33
          Ja jeszcze robilam kiedy online nie bylo popularne. Juz nie pamietam co bylo.
          A wycieczka to byla taka jednopopoludniowa po wreczeniu dyplomu zgarnieto nas do busa i pojechalismy po okolicy a potem przywieziono pod Urzad Miasta i pozegnanie sie z nami czule.
          • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:44
            Ooooo czule tez chce!!! 😂😂😂😂
          • teodor-k Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:44
            Kiedyś w Niemczech było gorzej z uzyskaniem obywatelstwa ,więzy krwi .Przez ostatnie lata trochę to zgładzono .
            • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:52
              Ja ze wzgledu na sama dlugosc (nieprzerwana) + lata pracy tu wlasciwie tylko formslnosci dopelnic musze. No i czekac na papiery z PL.
              • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 21:52
                Dlugosc pobytu
                • teodor-k Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 22:19
                  W Niemczech prócz więzów krwi to kiedyś kurs integracyjny trzeba było przejść .
              • beaucouptrop Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 22:38
                Jeśli odprowadzalas składki emerytalne w Austrii to jakim cudem odesla cię do ZUSu?
                • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 22:49
                  Cudem boskim, bo jak staralam sie o krotka rente z tytulu czasowej niezdolnosci do pracy, tak zrobili. I zglosil sie do mnie polski ZUS, chociaz w Pl nie zaplacilam nigdy skladki. Na szczescie renta mi juz nie potrzebna do niczego.
                  • beaucouptrop Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 23:02
                    Cudem administracyjnym.
                    ZUS wypłacal ci rentę w złotych czy euro? Na komisję wezwali cię do Polski?
                  • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 23:04
                    A PVA robi wszystko, co w jej mocy, aby sie wykpic a jest tez wlasnie od spraw emerytury. Bylam w ciezkim szoku, ze zamiast odpowiedzi od PVA otrzymalam polecony z ZUSu w Tarnowie, ze strona austriacka przeslala im wszystkie moje zlozone dokumenty i oni teraz chca bym wypelnila polski wniosek. Na szczescie nie jest mi to juz potrzebne i zarowno z ZUS jsk i PVA wniosek wycofalam.
                    • panna.nasturcja Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 23:09
                      Wycofałaś i mimo tego od dobrze ponad roku jesteś na rencie?
                      Ty może czytaj swoje stare wątki zanim napiszesz nowy, nie będzie Ci się wszystko plątać.
                      • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 23:19
                        Bylam na chorobowym a teraz na bezrobociu.
                      • teodor-k Re: Prezent na wlasne urodziny 15.03.23, 02:27
                        Ja też nie czytam wszystkiego .Wracam ,a tam zonk.Dlacego ludzie się muszą tłumaczyć ciągle przed kimś co nic nie znaczy .
                    • daniela34 Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 23:10
                      Rentę z ZUSu mogłaś dostać oprócz a nie zamiast renty austriackiej.

www.zus.pl/swiadczenia/emerytury-i-renty-dla-osob-pracujacych/zamieszkalych-za-granica/renta-z-tytulu-niezdolnosci-do-pracy-dla-osob-ktore-pracowaly-w-panstwach-unii-europejskiej
                      • andallthat_jazz Re: Prezent na wlasne urodziny 14.03.23, 23:20
                        Ucielam gore, bo tam sa moje dane, reszty kwestionsriusza nie chce mi sie wklejac, bo juz prawie spie.
                        • beaucouptrop Re: Prezent na wlasne urodziny 15.03.23, 09:44
                          Dostałaś to pismo ponieważ cytat z linku ZUSu wysłany przez Daniele:
                          》Zostaną Ci przyznane renty z każdego państwa, w którym pracowałeś, jeśli spełniłeś warunki określone w przepisach każdego z tych państw. Każde państwo oddzielnie będzie orzekało o Twojej niezdolności do pracy.《
                          Strona austryjacka nie chce się wykpic z wypłacania świadczenia. Wysłała pismo do ZUSu zgodnie z przepisami, bo najprawdopodobniej pracowałas wcześniej w Polsce i tam też może należeć ci się świadczenie. Tak samo jest z emeryturą. Każdy kraj w UE gdzie pracowałas i placilas skladki wypłaci ci świadczenie emerytalne. Przeczytaj dokładnie info w linkach podanych przez Daniele.
                          • panna.nasturcja Re: Prezent na wlasne urodziny 15.03.23, 18:18
                            Dokładnie. Należała się (jeśli były przesłanki) renta z obu krajów a nie, że Austria się wykpiła i niech płaci Polska.
                            Autorka nie zrozmiała, nie wypełniła, nie dostała renty z żadnego kraju.
                            Super pomysł, zamiast iść zapytać fachowca, gdy się nie wie.
                            • daniela34 Re: Prezent na wlasne urodziny 15.03.23, 18:22
                              Ooo, przegapiłam wczoraj dalsze wpisy w tym wątku. No to ja już jakby nic nie muszę dodawać, bo przedmówczyni wszystko napisały 😁😁😁
                              • daniela34 Re: Prezent na wlasne urodziny 15.03.23, 18:23
                                Przedmówczynie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka