Dodaj do ulubionych

Jak odchudzić psa?

14.03.23, 20:50
Mam psa ze schronu. Gabarytowo wygląda jak corgi, urodowo jak skindlony jamnik szorstkowłosy.
Po schornie by zarobaczony i walczyliśmy z ... gazami..próbując różnych karm. Ostatecznie stanęło na Dolnie Noteci. Dostaje 2 x dziennie karmę mokrą.
Ale niestety jest za gruby. Widzę że na spacerze szybko się męczy.
Muszę go odchudzić!
Musze bo za chwilę kręgosłup mu strzeli.
Dodatkowo on jest ciągle głodny.. zebrze, kradnie....
Przy stole nie karmimy oczywiście.

Na jaką karmę przejść zeby chłopak trochę nabrał linii?.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 20:54
      Pokaz zdjęcie od góry i pomacaj po żebrach czy czuć.
      Jeżeli się szybko męczy, to warto zbadać serce i tarczycę.
      Dolina Noteci jest mocno podrobowa, lepsze są karmy mające więcej mięsa mięśniowego. Można tez próbować z dodatkiem warzyw i jedzeniem domowym, lub zwiększyć aktywność - lubi pływać? Aportować? Na początku dłuższe spacery, najlepiej po miękkim podłożu (las…), żeby nie dobijać stawów.
      • ophelia78 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:09
        Żeber nie czuć.
        Zdjecie od góry spróbuję wrzucić. Ale wcięcia to on nie ma... Taki jest raczej jak bela.

Nie pomyslalam zupełnie o badaniach!
        Jest też na lekach psychiatrycznych (okresowo - ma lek separacyjny objawiający się sikaniem w domu. Behawiorystow przerabialiśmy kilku i nic to nie dało. Vet zalecił leki)
        • berdebul Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 23:06
          Może tyć po lekach. Wtedy do konsultacji z wet. Mocz ok? Czasami sikanie w domu to objaw zapalenia układu moczowego.
          Trzeba policzyć zapotrzebowanie kaloryczne i stopniowo zmniejszać porcję/wydłużać aktywność. Tak bardzo stopniowo, żeby się przyzwyczajał do mniejszych porcji.
          • ophelia78 Re: Jak odchudzić psa? 15.03.23, 21:06
            Mocz ok. Był badany
    • primula.alpicola Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 20:55
      Fatfobia!
      Piesek ma zagłodzone oczka!
      • lumeria Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 20:57
        No nie? Po oczach to widać jaki biedak big_grin
    • 35wcieniu Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 20:56
      Są specjalne fit karmy, wiem że Acana jest polecana ale droga, ale jest multum innych, no ale generalnie, pomijając firmy, to jak u człowieka - jedzenie dobrej jakości, bez zapychaczy (tu: zboża, popiół), więcej ruchu i nieuleganie prośbom, innej drogi nie ma.
      Pies piękny.
    • lumeria Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 20:56
      Jak możesz myśleć o pastwieniu się odchudzaniem nad takim słodziakiem? Jak on się na Ciebie patrzy...

Jak ten psiunio sie nazywa?

Moim patentem było podawanie karmy w kongu. Czyli odmierzałam ile ma dziennie być i potem podawałam tak, by pies nie wchłaniał w 2 sekundy i wracał po dokładkę, tylko musiał popracować by wygryźć/wylizać jedzenie z zabawki. Bylo więcej roboty dla mnie, ale pies szczęśliwszy, no i musiał się zmajtać nawet przy jedzeniu.

• 35wcieniu Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:02
        Miski spowalniające też na niektóre psy tak działają, ale to już zależy od psa. Niektóre się zniechęcają i zostawiają na później, inne będą tak długo wygrzebywaly aż zjedzą.
        • lumeria Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:17
          Dokładnie tak. Mozna tez wymieszać suchą karmę z mokrą i w takiej misce bądź kongu zamrozić.

Takie jedzenie połączone z zabawą niektórym psom pomaga wyładować energie i ogarnąć leki - jeśli są w stanie mocno skoncentrować się na tym zajęciu.

• ophelia78 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:06
        On tak zawsze patrzy smile
        Wzrokiem umierającego z głodu.
        Zdjęcie zrobione chwile po tym jak mi podpieprzył pol drożdżówki z talerza tongue_out
        • primula.alpicola Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:10
          Aaa, to jest żal za tą drugą połówką😄
          • ophelia78 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:13
            big_grin
        • 35wcieniu Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:15
          Jak podpieprza drożdżówki z talerza to wątek skręca trochę w stronę: "Jak schudnąć? Dzisiaj zaczęłam dietę ale zjadłam na śniadanie kilka galaretek w czekoladzie" big_grin
          • ophelia78 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:36
            Nie nie, to nie tak ze ja daje czy zezwalam.
            Zadzwonił domofon i wstałam. Ława niska... I ukradł. Od zawsze kradnie jedzenie. Staram się pilnować, nic nie zostawiać w zasięgu ale czasem się zdarzy....

Na mnie jego miny nie robią większego wrażenia. Daje jeść 2 x dziennie i koniec.
            Nir wiem czy w przeszłości głodował ale w schornie głodny nie był, pewnie tylko była walka o zasoby. A może po prostu już taki jest - mialam kiedyś jamnika, od szczeniaka z nami. I mimo że karmiony jak członek rodziny to też kradł i zebrał.
        • homohominilupus Re: Jak odchudzić psa? 16.03.23, 00:04
          ophelia78 napisała:

> On tak zawsze patrzy smile
          > Wzrokiem umierającego z głodu.
          > Zdjęcie zrobione chwile po tym jak mi podpieprzył pol drożdżówki z talerza tongue_out
          >

😄😄😄

Moja suka też ma wygłodniały wzrok i minę pt daj mi, no błagam, umieram z głodu!!! pół minuty po jedzeniu.
          Ale nie kradnie, to jej trzeba przyznać.
    • gama2003 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 20:58
      Wyglada na tym zdjęciu szczupło.
      Przystojniak ! Piękna rozczochrana mordka.
    • mid.week Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 20:59
      Jaki on pieeeekny ♥️
      Sa linie dietetyczne, chyba kazdy producent ma w ofercie karmy o obnizonej kalorycznosci.
      • berdebul Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 23:07
        I w składzie głównie zboża…
    • lalkaika Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:10
      Śliczności. Karmilabym.
    • teodor-k Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:12
      Nie wygląda na grubego ,może inna jest przyczyna zmęczenia . Są takie miski spowalniające jedzenie.Wbij sobie w Google .
      • ophelia78 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:14
        Wlasnie on nie przytył jakoś bardzo tylko taki bez energii jest. Łapa za łapa po osiedlu i do domu chce.
        Zawsze był kanapowcem ale teraz się nasilolo.
        Musze go do veta umowic
        • aamarzena Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:24
          Umow do weta. Nie fokarmiaj niczym. Jedzenie chowaj, żeby nie miał czego krasc.
          Na puszce powinno być dzienne dawkowanie karmy wg wagi docelowej. Jedne psy potrzebuja więcej, inne mniej, ale mniej więcej to są jakieś wytyczne. Uważaj na wszelkie smaczki, przekąski, suszone smakołyki. To też jest żarcie i trzeba wkalkulować w dzienna porcje. Czyli jak dałaś kilka smaczków to dajesz np łyżkę mniej karmy na obiad. To oczywiście przykład, trzeba sobie rozpracować samemu ile czego.
          • aamarzena Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:25
            A q ogóle pieseł uroczy. Zebranie opracowane do perfekcji 🤣
        • sylwianna2018 Re: Jak odchudzić psa? 15.03.23, 20:54
          ophelia78 napisała:

> Wlasnie on nie przytył jakoś bardzo tylko taki bez energii jest. Łapa za łapa p
          > o osiedlu i do domu chce.
          > Zawsze był kanapowcem ale teraz się nasilolo.
          > Musze go do veta umowic

Koniecznie zrób mu badanie krwi rozszerzony profil uwzględniający tarczycę, badanie moczu, trzeba przy takim męczeniu pomyśleć o echu serca.
      • grey_delphinum Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:15
        Ależ on na tym zdjęciu wygląda na chudziaczka...
    • noname2021 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:13
      Sliczna mordka! i te glodne oczy smile

Duzo spacerow - i karmienie tylko w specjalnych miskach i pojemnikach z ktorych trzeba wydlubywac.
    • auksencja15 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:29
      Ale slodziaczek
    • malia Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:31
      A może mu coś dolega i dlatego nie chce chodzić i się męczy?
      • ophelia78 Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:38
        Możliwe.
        Jutro dzwonie do veta
    • emateczka Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:44
      Odchudziłam swojego jamnika o 1/3 jego masy. Zajęło nam to z pół roku, moze rok?
      Metoda była w sumie oczywista: MŻ. Pies na barfie od zawsze, ale wcześniej dostawał jeść do syta. Znalazłam w necie kalkulatory mówiące ile ma dostawać (ok 2 procent wagi ciała chyba) i ważę mu do dziś jedzenie na wadze kuchennej.
      Pies o wiele żywszy i chętniej chodzi na spacery. Skutek uboczny jest taki, że jedzenie stało się jego obsesją i wciąż żebrze sad no ale coś za coś...
      Adopciak cudny, życzę powodzenia w odchudzaniu i wiele lat przeżytych wspólnie w szczęściu wink
      • berdebul Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 23:10
        2% to dolne widełki orientacyjnej oceny ilości jedzenia, u małych psów zazwyczaj zapotrzebowanie jest większe. Lepiej liczyć zapotrzebowanie kaloryczne i tak układać przepis, żeby były większe objętości.
        • emateczka Re: Jak odchudzić psa? 15.03.23, 17:42
          No dolne widełki, bo miał zejść z wagi. Teraz dostaje trochę więcej. Zresztą teraz ma już całkiem inna dietę, po pojawiły się różne schorzenia, więc musieliśmy zmodyfikować, ale pytanie bylo o odchudzanie.
          Poza tym zapotrzebowanie zależy też od trybu życia psa, a nasz jest wybitnie kanapowy, co z tego, że mały... To zdecydowanie nie jest pies pracujący 😃
    • gorzka.gorycz Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 21:48
      Odchudziłam psa na Dolinie Noteci intestinal z 9,5 kg na 6,5 w ciągu 1,5 roku. Pies słabo chodzący, bo z problemem ze stawami. Trzeba po prostu określić wagę docelową i dawać tyle karmy, ile trzeba, zmniejszając porcje powoli. I tyle.
    • eriu Re: Jak odchudzić psa? 14.03.23, 23:18
      Zmniejszać porcje i wydłużać aktywność. Wszystko dostosowywać do psa. I być konsekwentnym. Najlepiej działa. Można to robić powoli żeby pies nie czuł gwałtownej zmiany, bo lepsza zmiana już żeby się działa niż nic nie robić.
    • edka12 Re: Jak odchudzić psa? 15.03.23, 19:38
      Ile waży? Ile powinien ważyć? Oblicz zapotrzebowanie kaloryczne (kalkulatory są w necie) na wagę, którą chcecie osiągnąć i skrupulatnie odmierzaj karmę. Łatwiej jest z karmą dietetyczną suchą. Skuteczna jest hills metabolic, ale można też inną, ważne by było mało tłuszczu i sporo włókna (powyżej 8%). Jeśli karmisz mokrą to oblicz ile kalorii ma porcja, którą dostaje i dawaj odmierzone na wadze. Jeśli wydaje ci, że porcja jest bardzo mała do dodaj ryżu (ale ugotowany bez tłuszczu i soli) i uzupełnij porcję ryżem (ale tez zważone, kontroluj kalorie). Żadnych smaczków, psich przekąsek co najwyżej surowa marchewka (do chrupania jako przekąska, lub pokrojona jako smaczki do dawania gdy na was taaak patrzy. żadnego chleba, plasterków szynki, sera - to dla psa naprawdę dużo kalorii. I stopniowo zwiększaj ruch. Przebadać nie zaszkodzi ale łakome jamnikowate po kastracji mają skłonność do tycia. No i na koniec dodam, że 5 kg dodatkowo u psa to tak jakby 20 dodatkowych u człowieka. Powodzenia bo łatwo nie będzie.
      • berdebul Re: Jak odchudzić psa? 15.03.23, 20:07
        Ryz to częsty alergen, w dodatku zbędny w psiej diecie. Pasienie węglami w ramach diety nie ma sensu.
        Hills to nie jest dobra karma. W ogóle suche to dramat.
        Nie, sama kastracja nie wpływa na skłonność do tycia, najczęściej to wynik problemów hormonalnych, to się bada i leczy.
        5 kg u psa 5 kg to co innego, niż 5 kg u 30 kg. 🤦🏻‍♀️
    • ophelia78 Re: Jak odchudzić psa? 15.03.23, 21:12
      Byliśmy u veta
      W badaniu palpacyjnym wyczuł jakoes zgrubienia (zmiany) w tylnych latach. We wtorek rtg.
      Tobis to taka owieczka - można go wykapaic, wyczesac, wyjąć kleszcza, zrobić zastrzyk... Ale.dotknij łap w sposób inny niż głaskanie to zobaczysz potwora z piekiel o sile tura. Do obcinanaia pazurów (ma długie z długa żywa mqcierza których w ogóle nie sciera) potrzebne są 3 osoby i kaganiec.
      Dlatego do rtg łap potrzebna jest premedykacja i wowczas yez pobiorą krew. Plus dzis nie był na czczo.

Zobaczymy....
      • berdebul Re: Jak odchudzić psa? 16.03.23, 00:26
        Próbowałaś szlifierki do pazurów? Lub wersja niskokosztowa - pilniczka do paznokci? Mój pies akceptował tylko takie zabiegi na paznokciach wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka