alex_vause35 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 08:22 Zaleciało takimi radzieckimi skrótami, coś jak Massolit . Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 08:54 alex_vause35 napisała: > Zaleciało takimi radzieckimi skrótami, No dokładnie radzieckimi: - "partkom" - komitet partii - "kompartia" - partia komunistyczna coś jak Massolit . O, o co to takiego? Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 09:13 Massowaja litieratura. Taka organizacja literatów. Mistrza i Malgorzaty nie znasz? Odpowiedz Link Zgłoś
alex_vause35 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 09:16 Dzięki, nie chciało mi się wstawać, szukać książki i pełnej nazwy organizacji . Co ciekawe, Google pokazuje mi trochę księgarń w USA o takiej nazwie, ale nie wiem, na ile właściciele są świadomi powiązania nazwy z powieścią Bułhakowa (bo to też skrót od mass of literature). Odpowiedz Link Zgłoś
iwoniaw Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 09:39 W Rosji oni nadal mówią takim psotradzieckim slangiem: te wszystkie roskomnadzory, wojenkomaty, specoperacje... Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 10:01 iwoniaw napisała: > Mistrza i Malgorzaty nie znasz? Wstyd się przyznać, ale ich razem nie czytałem. Osobno natomiast znam kilka Małgorzat (wszystkie fajne babki), no i mistrzów paru też kiedyś znałem, ale wtedy pracowałem w przemyśle 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 09:47 mallard napisał: > alex_vause35 napisała: > > > Zaleciało takimi radzieckimi skrótami, > > No dokładnie radzieckimi: > > - "partkom" - komitet partii > - "kompartia" - partia komunistyczna Eeee, takie byle jakie wybierasz... a sa przepiekne, jak np sieksot czy zamkompomordie Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 08:24 Co tam zbiorkom. To nic w porównaniu z "bydłowóz" Odpowiedz Link Zgłoś
ayelen40 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 09:03 To akurat kojarzy mi się z 20letnim zdezelowanym autem z markowym znaczkiem z przodu. Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 09:10 heca7 napisała: > Co tam zbiorkom. To nic w porównaniu z "bydłowóz" U mnie to się nazywało burakowóz Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 09:33 Ja znałam łagodniejsze okreslenie: burakowóz, to komunikacja prywatna spod dworca Wilenskiego do Wołomina, Zielonki itp 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 21:02 homohominilupus napisała: > Ja znałam łagodniejsze okreslenie: burakowóz, to komunikacja prywatna spod dwo > rca Wilenskiego do Wołomina, Zielonki itp 😄 > A to widzisz u mnie w inną stronę i burakowóz to były autokary prywatne, wiozące z centrum, przez Saską Kępę, rzez Anin do Jóżefowa i w tamte okolice. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 22:40 Chyba do Karczewa...Józefów to definitywnie buracki nie jest Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 10:24 W Krakowie mamy Biprostal Był jeszcze Polmozbyt Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 10:44 aqua48 napisała: > W Krakowie mamy Biprostal > Był jeszcze Polmozbyt nadal chyba mamy Herbapol Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 10:38 Ciekawe, czy termin funkcjonuje np. w takiej Gdyni, gdzie do dziś jeżdżą trolejbusy (w Wawie mówiono "autobusy na szelkach" i jeździły kiedyś np. z Piaseczna do Wilanowskiej - fajnie się to ogląda w Kronikach filmowych - cóż w tej formie nie wrócą - ale problem transportowy na tej linii dalej jest aktualny, bez względu na nazwę) Odpowiedz Link Zgłoś
mgla_jedwabna Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 14:39 Takie skojarzenie - jeśli zamienić szelki na lejce, to trolejbus jest TROJmiejskim LEJcowym BUSem Dla ludzi z kijem w tyłku: tak, wiem, że pochodzenie słowa "trolejbus" jest zgoła inne. Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 22:42 Pamiętam trolejbusy na Puławskiej, w sumie szkoda ze je zlikwidowali, chyba nie przewidzieli, co tam się będzie działo Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 17:13 Tak samo jak nazwa osobówka skąd ten dziwoląg się wziął Odpowiedz Link Zgłoś
abecadlowa1 Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 22:14 W pomocy społecznej powstaje nowy zawód KIPUS - koordynator indywidualnych planów usług społecznych. Serio. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: "Zbiorkom" 15.03.23, 23:46 abecadlowa1 napisała: > W pomocy społecznej powstaje nowy zawód KIPUS - koordynator indywidualnych planów usług społecznych. Serio. A można by pomyśleć, że to koleś od gaszenia papierosów. 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: "Zbiorkom" 16.03.23, 11:56 A co jest zlego w tych skrotach? Proste, polskie, zrozumiale. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: "Zbiorkom" 16.03.23, 14:19 palacinka2020 napisała: > A co jest zlego w tych skrotach? Proste, A nawet prostackie polskie, No jaaasne, na radziecką modłę! zrozumiale. Być może, więc kto lubi, niech używa do wypęku Odpowiedz Link Zgłoś