Dodaj do ulubionych

Botoks na migrenę

22.03.23, 07:27
Czy ktoras z Was stosowała zastrzyki z botoksu na migrenę? Czy był efekt? Jak długo się utrzymywal? Czy ktoś może polecic jakiegos lekarza z Warszawy, ktory to robi? No i jaka cena...
Obserwuj wątek
    • montechristo4 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 13:35
      Podobno bardzo pomaga.
      Na NFZ można to zrobić m in na Szaserów i w szpitalu Bródnowskim - są szybkie terminy.
    • damartyn Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 13:45
      Mama koleżankę, która sobie robiła i u niej to absolutnie zadziałało.
    • shellyanna Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 14:38
      A nie lepiej szczepionkę?
      • katie3001 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 14:50
        za droga a na refundację nie bardzo się łapię.
        • katie3001 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 14:56
          a poza tym kiedys kiedys brałam jak sama płaciłam za niektóre dawki to kazdy zastrzyk odchorowywałam - dostawałam migren z aurą.
        • zwyczajnamatka Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 15:14
          katie3001 napisała:

> za droga a na refundację nie bardzo się łapię.

A jest już program refundacyjny? Bo jak pytałam moja neurolog we wrześniu zeszłego roku, to mnie wyśmiała. Powiedziała, że żadnego programu refundacyjnego nie ma, a nawet jeśli będzie, to zrobią takie kryteria, żeby nikt się nie załapał.
          • katie3001 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 15:55
            We wrzesniu 2022 juz byl. Program lekowy b.133. Kryteria są rzeczywiscie ciezkie. Ja się nawet nie podejmę zalapania bo szkoda mojego zdrowia i zycia.
            • katie3001 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 15:56
              No i te zastrzyki mi szkodzą.
            • snajper55 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 16:08
              katie3001 napisała:

> We wrzesniu 2022 juz byl. Program lekowy b.133. Kryteria są rzeczywiscie ciezkie.

Faktycznie:

"Kryteria kwalifikacji do leczenia toksyną botulinową:

- pacjenci, którzy ukończyli 18 r. życia;

- chorzy na migrenę przewlekłą mający co najmniej 15 dni z bólem głowy w miesiącu przez co najmniej 3 kolejne miesiące, z których co najmniej 8 spełnia kryteria rozpoznania migreny określone w aktualnym wydaniu. Międzynarodowej Klasyfikacji Bólów Głowy (ang. International Classification of Headache Disorders, ICHD);

- minimum 2 udokumentowane próby leczenia profilaktycznego migreny przewlekłej lekami o różnym działaniu, wybranymi spośród:
              x. topiramat – stosowany przez okres nie krótszy niż 3 miesiące w dawce 100 mg – 200 mg na dobę (dawkowanie zgodnie z aktualnym CHPL),
              x. kwas walproinowy lub jego pochodne – stosowany przez okres nie krótszy niż 3 miesiące w dawce 500-1500 mg na dobę,
              x. amitryptylina stosowana przez okres nie krótszy niż 3 miesiące w dawce 50-150 mg na dobę
              lub
              przeciwwskazanie do stosowania
              lub
              brak tolerancji wyżej wymienionych leków zgodnie z odpowiednimi aktualnymi na dzień włączenia do programu Charakterystykami Produktów Leczniczych;
              Nieskuteczność definiowana jest jako zmniejszenie liczby dni z bólem głowy w miesiącu o mniej niż 50% względem wartości sprzed rozpoczęcia leczenia.

- wykluczenie przeciwwskazań do stosowania toksyny botulinowej typu A określonych w aktualnej na dzień wydania decyzji Charakterystyce Produktu Leczniczego;

- brak wcześniejszego leczenia toksyną botulinową typu A we wskazaniu migrena przewlekła (nie dotyczy pacjentów, którzy byli leczeni w ramach innego sposobu finansowania terapii, pod warunkiem, że w chwili rozpoczęcia leczenia spełniali kryteria kwalifikacji do programu lekowego);

- pisemna zgoda pacjenta na monitorowanie efektów leczenia przez 12 miesięcy po ostatnim podaniu toksyny botulinowej typu A.

Kryteria kwalifikacji muszą być spełnione łącznie."

www.gov.pl/attachment/dd91a7eb-efb4-4dff-8241-edf76f6da614

S.
              • zwyczajnamatka Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 16:24
                Mnie nie chodziło o program leczenia botulina, tylko program przeciwciał monoklonalnych
                • koko8 Re: Botoks na migrenę 25.06.23, 20:43
                  Leczenie erenumabem ma podobne kryteria, jesli nie bardziej restrykcyjne.
      • extereso Re: Botoks na migrenę 25.06.23, 21:09
        Myślałam że Ty właśnie botoks na migrenę kiedyś chwaliłaś?
    • motyl-m Re: Botoks na migrenę 25.06.23, 20:12
      Witam,jestem po 1 iniekcji dokładnie 24.05.

Jak na razie nie ma efektu.po rozmowie z lekarzem prowadzącym,daje nadzieję że trzeba odczekać u każdego pacjenta działa inaczej.Migreny miewałam już,ponad 18 lat temu,od października wróciły z dużą siłą.Jak ,do dzis całkowicie zniszczyła mi całe życie.Wyloczons z funkcjonowanie,zawodowego ,rodzinnego ,spotkania ze znajomymi nie pamiętam już tych czasów.
      Prawie 6 miesięcy czekałam,na Program z Ostrrzykiwania. i udało się ,tak jak pisałam jestem po 1 infekcji . Czekam na efekty.wiecprisze trzymajcie kciuki.Jest tu jeszcze ktoś,kto korzysta z Programu, proszę piszcie jakie efekty.
      • zojaa Re: Botoks na migrenę 29.06.23, 16:28
        Witam,
        Ja wczoraj tj. 28.05. byłam na ostrzykiwaniu. Zobaczymy czy zadziała 😄
    • panizokienka Re: Botoks na migrenę 25.06.23, 20:29
      Chętnie poczytam opinie, sama mam te cholerne bóle od kiedy pamiętam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka