katie3001 22.03.23, 07:27 Czy ktoras z Was stosowała zastrzyki z botoksu na migrenę? Czy był efekt? Jak długo się utrzymywal? Czy ktoś może polecic jakiegos lekarza z Warszawy, ktory to robi? No i jaka cena... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
montechristo4 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 13:35 Podobno bardzo pomaga. Na NFZ można to zrobić m in na Szaserów i w szpitalu Bródnowskim - są szybkie terminy. Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 13:45 Mama koleżankę, która sobie robiła i u niej to absolutnie zadziałało. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 14:50 za droga a na refundację nie bardzo się łapię. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 14:56 a poza tym kiedys kiedys brałam jak sama płaciłam za niektóre dawki to kazdy zastrzyk odchorowywałam - dostawałam migren z aurą. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 15:14 katie3001 napisała: > za droga a na refundację nie bardzo się łapię. A jest już program refundacyjny? Bo jak pytałam moja neurolog we wrześniu zeszłego roku, to mnie wyśmiała. Powiedziała, że żadnego programu refundacyjnego nie ma, a nawet jeśli będzie, to zrobią takie kryteria, żeby nikt się nie załapał. Odpowiedz Link Zgłoś
katie3001 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 15:55 We wrzesniu 2022 juz byl. Program lekowy b.133. Kryteria są rzeczywiscie ciezkie. Ja się nawet nie podejmę zalapania bo szkoda mojego zdrowia i zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 16:08 katie3001 napisała: > We wrzesniu 2022 juz byl. Program lekowy b.133. Kryteria są rzeczywiscie ciezkie. Faktycznie: "Kryteria kwalifikacji do leczenia toksyną botulinową: - pacjenci, którzy ukończyli 18 r. życia; - chorzy na migrenę przewlekłą mający co najmniej 15 dni z bólem głowy w miesiącu przez co najmniej 3 kolejne miesiące, z których co najmniej 8 spełnia kryteria rozpoznania migreny określone w aktualnym wydaniu. Międzynarodowej Klasyfikacji Bólów Głowy (ang. International Classification of Headache Disorders, ICHD); - minimum 2 udokumentowane próby leczenia profilaktycznego migreny przewlekłej lekami o różnym działaniu, wybranymi spośród: x. topiramat – stosowany przez okres nie krótszy niż 3 miesiące w dawce 100 mg – 200 mg na dobę (dawkowanie zgodnie z aktualnym CHPL), x. kwas walproinowy lub jego pochodne – stosowany przez okres nie krótszy niż 3 miesiące w dawce 500-1500 mg na dobę, x. amitryptylina stosowana przez okres nie krótszy niż 3 miesiące w dawce 50-150 mg na dobę lub przeciwwskazanie do stosowania lub brak tolerancji wyżej wymienionych leków zgodnie z odpowiednimi aktualnymi na dzień włączenia do programu Charakterystykami Produktów Leczniczych; Nieskuteczność definiowana jest jako zmniejszenie liczby dni z bólem głowy w miesiącu o mniej niż 50% względem wartości sprzed rozpoczęcia leczenia. - wykluczenie przeciwwskazań do stosowania toksyny botulinowej typu A określonych w aktualnej na dzień wydania decyzji Charakterystyce Produktu Leczniczego; - brak wcześniejszego leczenia toksyną botulinową typu A we wskazaniu migrena przewlekła (nie dotyczy pacjentów, którzy byli leczeni w ramach innego sposobu finansowania terapii, pod warunkiem, że w chwili rozpoczęcia leczenia spełniali kryteria kwalifikacji do programu lekowego); - pisemna zgoda pacjenta na monitorowanie efektów leczenia przez 12 miesięcy po ostatnim podaniu toksyny botulinowej typu A. Kryteria kwalifikacji muszą być spełnione łącznie." www.gov.pl/attachment/dd91a7eb-efb4-4dff-8241-edf76f6da614 S. Odpowiedz Link Zgłoś
zwyczajnamatka Re: Botoks na migrenę 22.03.23, 16:24 Mnie nie chodziło o program leczenia botulina, tylko program przeciwciał monoklonalnych Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: Botoks na migrenę 25.06.23, 20:43 Leczenie erenumabem ma podobne kryteria, jesli nie bardziej restrykcyjne. Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Botoks na migrenę 25.06.23, 21:09 Myślałam że Ty właśnie botoks na migrenę kiedyś chwaliłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
motyl-m Re: Botoks na migrenę 25.06.23, 20:12 Witam,jestem po 1 iniekcji dokładnie 24.05. Jak na razie nie ma efektu.po rozmowie z lekarzem prowadzącym,daje nadzieję że trzeba odczekać u każdego pacjenta działa inaczej.Migreny miewałam już,ponad 18 lat temu,od października wróciły z dużą siłą.Jak ,do dzis całkowicie zniszczyła mi całe życie.Wyloczons z funkcjonowanie,zawodowego ,rodzinnego ,spotkania ze znajomymi nie pamiętam już tych czasów. Prawie 6 miesięcy czekałam,na Program z Ostrrzykiwania. i udało się ,tak jak pisałam jestem po 1 infekcji . Czekam na efekty.wiecprisze trzymajcie kciuki.Jest tu jeszcze ktoś,kto korzysta z Programu, proszę piszcie jakie efekty. Odpowiedz Link Zgłoś
zojaa Re: Botoks na migrenę 29.06.23, 16:28 Witam, Ja wczoraj tj. 28.05. byłam na ostrzykiwaniu. Zobaczymy czy zadziała 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
panizokienka Re: Botoks na migrenę 25.06.23, 20:29 Chętnie poczytam opinie, sama mam te cholerne bóle od kiedy pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś