Dodaj do ulubionych

Polećcie buty do spacerów

02.04.23, 21:48
No więc okazało się, że jednak moje skórzane trapery ze składnicy harcerskiej (model ten sam od 10 lat, używane do wszystkiego przez trzy pory roku) nie zdają egzaminu przy dłuższych marszach, no bo pomijając nawet tego krwiaka czy cokolwiek to jest - poodciskały mnie całkiem solidnie. A jak przysiadłam na moment żeby zjeść, to po wstaniu poczułam jakbym stanęła na rozżarzonych węglach.

No to ematki, potrzebuję dobrych butów do takich dłuższych (powyżej 15 km) spacerów. Muszą trzymać kostki, bo moje kostki to punkt newralgiczny, niektóre tu były świadkiem, że umiem je skręcić po prostu stojąc.

Co polecacie, jakie firmy, jakie modele? Takie buty do chodzenia po górach będą ok, czy może są jakieś lepsze do łażenia po miastach i ewentualnie po terenie?
Obserwuj wątek
    • brenya78 Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:00
      Ecco Biom. Nigdy nie miałam wygodniejszych butów i mam wersje do lasu z lekka siateczka ale nieprzemakalne. Stopa zaopiekowana z każdej strony. Kupione z powodu bolących stop po ciąży i to była niesamowita ulga w nich chodzić tak ze chodziłam w nich po domu. I w zasadzie teraz wszędzie w nich chodzę.
      Widzę ze są wersje za kostkę wiec pewnie sprawdza się w twoim wypadku.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:05
        Eeeeee. Okej. Dobra, na pewno są wygodne, ale chyba muszę jeszcze jedną rzecz doprecyzować - w miesiącu, w którym je kupię, chciałabym jednak coś jeść tongue_out więc może ustalmy pułap do 400 złotych?
    • 35wcieniu Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:00
      Przecież to zależy gdzie chcesz te spacery odbywać. Jak po mieście to buty do chodzenia po górach nie są ci do niczego potrzebne, po prostu wybierz coś lekkiego.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:03
        No sądzę że jednak bardziej po mieście, tak powiedzmy 80% beton, 20% teren, bo za górami to ja w sumie nigdy nie przepadałam.
        • 35wcieniu Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:05
          To górskie nie mają specjalnie sensu. Bierz to co lekkie i za kostkę, większość turystycznych modeli z Decathlona jest do takich celów spoko ale radziłabym kupić stacjonarnie bo wygoda rzecz osobnicza.
          • marusia_ogoniok_102 Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:07
            Nie no na pewno stacjonarnie, bo mój rozmiar jest od 36 do 39 w różnych sklepach.
            Tylko wolałabym wiedzieć, czego szukać, żeby nie kupić jakiegoś zupełnego bubla który się zniszczy po kilku założeniach.
    • simply_z Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:14
      Rieker ma fajne lekkie sneakersy lub inne buty sportowe. W galerii krakowskiej, w sklepie Wojtyłko (tam przy peronach( na poziomie -1 chyba znajdziesz różne buty w przystępnych cenach.
    • mysiulek08 Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:25
      skechersy sa ok, sa modele za kostke

ma takie i dobrze trzymaja
      • mysiulek08 Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:57
        a jak chcesz skore, to caterpilar'y sa miekkie, wygodne i traperowe
    • malia Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:31
      '' A jak przysiadłam na moment żeby zjeść, to po wstaniu poczułam jakbym stanęła na rozżarzonych węglach.''
      i z krwiakiem na palcu tego nie powiązałaś ???
      Wiosna idzie, kup skechersy z pianką memory, niekoniecznie do kostki
      • marusia_ogoniok_102 Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:35
        ...przecież nie mówię, że ten krwiak się wziął z powietrza. Mówię, że jest dziwny, bo wcześniej nigdy takie coś mi nie wyskoczyło. Odciski i owszem, tym razem pięć sztuk, ale to - nie.
        • manon.lescaut4 Re: Polećcie buty do spacerów 04.04.23, 15:44
          Serio, odpuść sobie te skórzane trapery, jak się przekonasz do butów typu właśnie Skechers, to odkryjesz zupełnie inna jakość chodzenia smile Tez kiedyś nie byłam przekonana do sportowych sneakersow, teraz sobie bez takich życia nie wyobrażam, a nawet sporo modeli mi się po prostu podoba.
    • celandine Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:37
      Dla mnie tylko skechersy z pianką, chodzę w nich nawet po takich mniejszych górkach, bo to jedyne buty, które nigdy mnie nie obtarły.
    • magda.z.bagien Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 22:53
      Ktoś tu kiedyś polecił Merrelle. Kupiłam takie przed kostkę, są świetne na dłuższe spacery, bardzo wygodne od pierwszego założenia.
    • eliszka25 Re: Polećcie buty do spacerów 02.04.23, 23:19
      Dołączę do polecających skechersy. Na długie chodzenie mam takie, dla ciebie akurat ten model może być za niski w kostce, ale to są jedyne buty, które mnie nie obcierają. A mnie obcierają nawet szmaciaki i sandały, tak że tego.

Od pewnego czasu kupuję niemal wyłącznie skechersy. Dla mnie najwygodniejsze byty świata. Do takich spacerów moim zdaniem lepsza jest wkładka goga mat albo air cooled niż zwykła memory.
      • premeda Re: Polećcie buty do spacerów 03.04.23, 08:26
        Też jestem fanką skechersów, są wygodne i wytrzymałe. W moich przez trzy lata zrobiłam prawie 5 tys.kilometrów .
    • mikams75 Re: Polećcie buty do spacerów 03.04.23, 01:18
      dla mnie najlepsze na dlugie lazenie sa buty do biegania asics - rozne modele sa, trzeba mierzyc, zeby dopasowac idealnie, mialam juz rozne i wszystkie udane. Ale sa niskie. Wiosna idzie, w wysokich bedzie za cieplo.
      Poszukaj sobie cwiczen wzmacniajacych na kostki.
      • marusia_ogoniok_102 Re: Polećcie buty do spacerów 03.04.23, 01:25
        Asicsy mam, używam na siłownię.
    • ulla_cebulla Re: Polećcie buty do spacerów 03.04.23, 01:52
      Lubię ecco mx mid, czy jakoś tak. Wysokie trochę ponad kostkę i niesamowicie wygodne do chodzenia po wszystkim, ale nie wiem, czy jeszcze do kupienia. Mam je od ca. 1,5 roku. Czarne, nieprzemakalne i nadal wyglądają super, chociaż wzięły na klatę moją największą fazę na łażenie po wertepach.
    • evee1 Re: Polećcie buty do spacerów 03.04.23, 08:30
      Bardzo polecam do tego celu buty Merrel. Sa rozne modele, do roznych celow. Sprawdzilam i w cenie ok 400zl cos powinnas dostac.
      Nie wiem jaka masz stope, ale buty powinno sie rowniez dobierac do szerokosci stopy i rozne modele (kazdej firmy) maja na ogole oferte w roznych szerokosciach.
    • hukers Re: Polećcie buty do spacerów 03.04.23, 12:42
      Najlepsze są La Sportivy, ale w tym budżecie to się raczej nie zmieścisz. Może jakieś Timberlandy w promocji (też bardzo fajne butki).
    • unikotka Re: Polećcie buty do spacerów 03.04.23, 15:17
      U mnie wolfskin sprawdza się idealnie, od trzech lat prawie codziennie chodzę w nich na spacery. Ale ja mam model bez cholewki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka