Dodaj do ulubionych

Czy znacie..

04.04.23, 11:06
1. Stronęi przepisami i wyszukiwarką w którą się wpisuje produty, które ma sie aktualnie na stanie?

2. Przepis na sałatkę mięsno-owocową (może niekoniecznie kurczak i ananas - inny zestaw pożądany), bo mam zamówienia na takową na świąteczny stół? Aha. fajnie byłoby, gdyby lepiszczem był jakiś lekki sos, by nie "topić" jej w samym majonezie ...
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Czy znacie.. 04.04.23, 11:12
      2. Ser żółty i szynka pokrojone w zapałki, a ananas w kostkę, plus majonez niestety (ale można rozrzedzić jogurtem) to sałatka, która zawsze znika ku mojemu wielkiemu zdziwieniu, bo przecież jest taka prosta. Niczym się tego nawet nie przyprawia. No ale to fakt - goście ciągle biorą dokładki.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Czy znacie.. 04.04.23, 18:00
        Masz dziwnych gości u mnie by tego nikt nie tknął.
        • memphis90 Re: Czy znacie.. 04.04.23, 20:15
          U mnie jest ser, szynka, jajko, ogórek kiszony i szczypiorek. Plus majo. Szczypiorek robi robotę.
    • thank_you Re: Czy znacie.. 04.04.23, 11:13
      Rostbef lub piers z kaczki - tu można dowolnie, z filetem z pomarańczy/sosem malinowym. Do tego sałata, buraki. Dowolnie.

aniastarmach.pl/przepis/salatka-pomaranczowa-z-kaczka/

meatmyday.pl/salatka-z-rostbefem/

kukbuk.pl/przepisy/chrupiaca-azjatycka-salatka-z-rostbefem/

A jesli bez owocow, to moze Cezar?

• daniela34 Re: Czy znacie.. 04.04.23, 11:14
      2. Kaczka i gruszka? Z serem pleśniowym i dressingiem malinowym. Czy to chodzi o taką bardziej "kleistą" sałatkę z rodzaju naszej jarzynowej tylko z mięsem i owocami. Jak o ten drugi rodzaj to nie pomogę.
      • kochamruskieileniwe Re: Czy znacie.. 04.04.23, 11:20
        O pierwszy typ..
    • kozowna_na_henrykowce Re: Czy znacie.. 04.04.23, 11:26
      Sałatka: brokuł, boczek podsmażony, słonecznik łuskany, żurawina suszona z samym sosem balsamicznym dobre.
    • alexa0011 Re: Czy znacie.. 04.04.23, 11:27
      Kaczka-gruszka-orzechy-pleśniak
      Rostbef/kurczak/krewetki-ziarna granatu ( kocham!)- parmezan tarty-czerwona cebula-słonecznik/orzechy- słodkawy sos , np. miodowo-musztardowy
      Kurczak/krewetki-mango,niezbyt dojrzałe-nerkowce prażone-czerwona cebula- słodkawy sos z dodatkiem curry
    • snakelilith Re: Czy znacie.. 04.04.23, 11:28
      2. Azjatycka sałatka z ryżowym makaronem. Warzywa dowolne, ale najlepiej sprawdza się papryka, por, cebula dymka, zielony groszek, marchewka, kiełki, mango, gruszka albo mandarynki. Można dodać te zielone szparagi. Z kawałkami pieczonego kurczaka albo paskami smażonej, wcześniej zamarynowanej na ostro wieprzowiny/wołowiny.
      Sos robi się z masła orzechowego z dodatkiem octu ryżowego, sosu sojowego, limetki i syropu klonowego. Jak ma by bardziej ostro, to daje się sambal oelek, albo chilli. Także dodatek curry się sprawdza. Oraz olej sezamowy lub oliwa.
      Wygląda coś jak na zdjęciu, choć tu nie wszystkie składniki dobrze widać:
      • alexa0011 Re: Czy znacie.. 04.04.23, 11:41
        Wygląda zajebiście i smakuje na bank też, poszłabym tylko w stronę mango, nie gruszki i mandarynki. Piękne i moje smaki, zwłaszcza sezamowy i limonka. Nie każdemu tradycjonaliści bedzie niestety pasiłasad. Ja bym sama zjadła większość zapewne.
        • snakelilith Re: Czy znacie.. 04.04.23, 12:00
          Ta sałatka jest o tyle dobra, że można dodać co się chce i co się akurat ma, w zależności od pory roku.
    • stephanie.plum Re: Czy znacie.. 04.04.23, 17:44
      miałam napisać, że pieczona pierś kaczki i do tego właściwie co chcesz, ale już wyżej jest.

i nie żaden majonez, tylko coś na bazie octu balsamicznego, musztardy, oliwy...

mniam, też taką zrobię!!!
    • chococaffe Re: Czy znacie.. 04.04.23, 18:03
      kaczka z mango i granatem, sos sliwkowy

www.kwestiasmaku.com/kuchnia_polska/kaczka/salatka_kaczka_mango/przepis.html

p.s. do sosu dodaję szczyptę imbiru, płatków chilli i troszkę sosu sojowego
    • nangaparbat3 Re: Czy znacie.. 04.04.23, 18:11
      Zawsze sądziłam, że sałatka na tym polega, że najpierw patrzę, co mam na stanie.
      • inny.kwiatek Re: Czy znacie.. 04.04.23, 18:23
        Można jednak pójść do sklepu i kupić zaplanowane składniki.
        Zwłaszcza, gdy się chce coś specjalnego na święta czy inną okazję.
        Nigdy nie kupiłaś składników w celu zrobienia sałatki?
    • oldrena1 Re: Czy znacie.. 04.04.23, 19:13
      ad 1.
      Z przepisami wegetariańskimi: www.puszka.pl/do/skladniki

Strona przepisy pl Unilevera - w wyszukiwarce można wpisać posiadane składniki

mniammniam com - w zakładce przepisy jest fajna wyszukiwarka
    • hanusinamama Re: Czy znacie.. 04.04.23, 20:21
      Sałatka: pierś pokrojona w drobną kostkę, doprawiona ( u mnie papryka słodka, troche ostrej, pieprz ziołowy sól), podsmażyć ( ja to robie w frytownicy na powietrze ale mozna na patelni). Jak ostygnie dodajemy dużo zielonego ogórka pokrojonego w kosteczkę, kukurydzę z puszki, makaron w kształcie ziaren ryzu - makaron orzo (ugotowany aldente), sos (olej/sok z cytryny/ sól/pieprz ..co tam lubimy jako dresing). Najlepiej ssmakuje jak sie przegryzie w lodóce ze 2 godziny
      • kochamruskieileniwe Re: Czy znacie.. 04.04.23, 21:23
        Dzieki. Z owocami szukam
        ..
    • kochamruskieileniwe Re: Czy znacie.. 04.04.23, 21:25
      Dziekuję wszystkim.
      Chyba na kaczkę sie zdecyduję.

Tą orientalną sprobuję jako lekki poświąteczny obiad wink
      • thank_you Re: Czy znacie.. 04.04.23, 21:38
        Piersi z kaczki to samograj o ile nie przeciągniesz. Wiesz jak sie smaży?
        • kochamruskieileniwe Re: Czy znacie.. 04.04.23, 22:07
          Oczywiscie 🙂
          Kaczkę umiem bardzo dobrze robic. W zasadzie kazdą techniką.
          • thank_you Re: Czy znacie.. 04.04.23, 22:19
            Super. smile)) Moja przyjaciółka ostatnio usmażyła na odwrot - rozgrzana patelnia, stroną miesa, na skórkę tylko chwile.
            Dlatego zapytałam, bo szkoda psuć kaczkę.

Powodzenia i daj znac jak wyszło. smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka