Dodaj do ulubionych

Co robicie?

08.04.23, 10:18
Mam takie dni w miesiącu gdy wyglądam wyjątkowo brzydko, mają na to wpływ na 100% hormony i zazwyczaj mam to gdzieś ale coraz częściej zdarzają mi się sytuacje gdy akurat w tych dniach muszę pokazać się ludziom albo jak teraz takimktórzy nie widzieli mnie cały rok i oceniają oraz komentują, tak teraz to święta i babcie, ciotki, kuzynki, szwagierki. Ogólnie to mam dystans do samego wyglądu, wiadomo że raz lepiej raz gorzej ale nie mam ochoty na komentarze a wiem że mnie to czeka Co robicie gdy brzydko wyglądacie?
Obserwuj wątek
    • iwoniaw Re: Co robicie? 08.04.23, 10:22
      Ano nic. Hidżab raczej wywołałby większe zdziwienie i kontrowersje wśród babć i ciotek niż kiepski wygląd, zatem poprzestaję na normalnych zabiegach higienicznych, grzebieniu, czystym i wyprasowanym odzieniu i musi wystarczyć. No trudno, najwyżej nieżyczliwi będą mieć lepszy dzień.
    • chococaffe Re: Co robicie? 08.04.23, 10:22
      Chyba źle sformułowałaś pytanie. Powinno brzmieć: co robicie jeżeli przed wami spotkanie ze źle wychowanymi ludźmi
      • lidiaxx Re: Co robicie? 08.04.23, 10:27
        Wiesz to jest chyba kultura w tym kraju, że ludzie przy tego typu okazjach komentują wygląd a już wagę-przytyłaś schudłaś zawsze, niewiele babć tego nie robi.
        • anorektycznazdzira Re: Co robicie? 08.04.23, 10:34
          nie, to nie jest norma
        • chococaffe Re: Co robicie? 08.04.23, 10:34
          Nie wiem o jakim kraju piszesz, ale w moim kraju kultura jest inna. Co najwyżej są ludzie, którzy łamią zasady tej kultury. Co z nimi zrobić - to co chcesz
        • laura.palmer Re: Co robicie? 08.04.23, 10:42
          Nie jest to norma.
        • aqua48 Re: Co robicie? 08.04.23, 11:00
          Brak wychowania nie jest kulturą. Ani w tym kraju ani w innym. A na komentarze dotyczące wyglądu warto mieć zawczasu przygotowaną odpowiedź tak żeby komentującemu odechciało się w przyszłości wygłaszać podobne treści..
        • mondaymorning1987 Re: Co robicie? 08.04.23, 11:53
          Ty tak serio? Babcie mnie bardzo kochały i nigdy nie oceniały, wiele babć tak właśnie ma, kochają bezwarunkowo.
        • pani_tau Re: Co robicie? 08.04.23, 13:35
          Nie ma to nic wspólnego z kulturą, jest przejawem chamstwa, na które dajemy przyzwolenie.
          Najlepszym tego przykładem była wypowiedź którejś z forumek o tym, że komentarz "twoje mieszkanie jest ohydne" jest w zupełności akceptowalny, jeśli wygłasza go ktoś z rodziny bądź bliski przyjaciel.

• inny.kwiatek Re: Co robicie? 08.04.23, 14:32
          Nie, ludzie przy takich okazjach nie komentują czyjegoś wyglądu.
          W dziwnym środowisku się obracasz.
          • waleria_bb Re: Co robicie? 09.04.23, 04:03
            Oj, zdziwiłabyś się. Nie każda rodzina składa się z życzliwych osób, są ciotki i babcie takie typowe stare jędze, które lubią skomentować wygląd, lubią być wścibskie.
            • chococaffe Re: Co robicie? 09.04.23, 07:18
              Ależ nikt nie twierdzi, że nie ma takich ludzi. Ale to nie jest norma kulturowa, ich zachowanie jest łamaniem normy.
        • black_halo Re: Co robicie? 09.04.23, 10:42
          Jak ktos mowi, ze przytylam to zawsze mowie "dobrze mi sie powodzi, to i dobrze wygladam". Warunek - naprawde dobrze mi sie powodzi.
    • kk345 Re: Co robicie? 08.04.23, 10:22
      A co mamy robić? Dilujemy z tym,co mamy, twarzy nie zmienimy
    • niemcyy Re: Co robicie? 08.04.23, 10:31
      Ogarniam sie jak moge i tyle.

Jesli jestes odwazna:
      "A ty kiedy tak sie postarzalas? Ojej, ojej, straszne" (Wspolczujacym, zatroskanym glosem)
      "Niby dobrze, ze wiosna idzie, ale juz nie schowasz pod plaszczem tych kilogramow."

A na serio to po prostu nie idz. Powiedz, ze masz problemy zoladkowe/boli cie glowa i spedz sobie popoludnie bez wrednych ludzi. Zobaczysz, ze wcale nie musisz sie im pokazac i nic sie nie stanie.
      • inny.kwiatek Re: Co robicie? 08.04.23, 14:33
        Mylisz odwagę z chamstwem.
        • kariwitch00 Re: Co robicie? 08.04.23, 14:43
          inny.kwiatek napisała:

> Mylisz odwagę z chamstwem.
          A co niby zrobić z tym chamstwem własnej matki? Moja za każdym razem daje popis chamstwa zwracając uwagę na mój wygląd.
          • inny.kwiatek Re: Co robicie? 08.04.23, 16:00
            Po co się z nią widujesz?
          • pade Re: Co robicie? 08.04.23, 21:43
            kariwitch00 napisała:

> inny.kwiatek napisała:
            >
            > > Mylisz odwagę z chamstwem.
            > A co niby zrobić z tym chamstwem własnej matki? Moja za każdym razem daje popis
            > chamstwa zwracając uwagę na mój wygląd.

A odpowiadasz jej coś?
        • niemcyy Re: Co robicie? 09.04.23, 08:53
          Watkodajka przez wiele lat miala okazje sie przekonac, ile zdziala uprzejmoscia wobec tych ludzi. Oczywiscie jak ktos lubi to moze niesc krzyz az towarzystwo wymrze, ale szwagierki sa raczej z tej samej kategorii wiekowej, wiec do wlasnej smierci bedzie tego sluchac i sie przejmowac.

Ale racja, lepsze sa propozycje ponizej, np. tak, tak, za to ty olsniewasz uroda albo przykro mi, ze tego nie odzobaczysz (bez ironii pisze).
          • lidiaxx Re: Co robicie? 09.04.23, 09:52
            Ja wiem że moja postawa to jest frajerstwo ponieważ komentują ludzie którzy sami pięknie, szczupło i młodo nie wyglądają a każdy może się gorzej czuć i przecież nie ma co się z tego powodu kulić. Jednak i tak wprawiają mnie w dyskomfort tacy ludzie i sytuacje więc chce zrobić coś by zminimalizować negatywne odczucia.
            • niemcyy Re: Co robicie? 09.04.23, 10:08
              Jak nie chcesz im stosownie odpowiedziec to zredukuj kontakty z nimi i w zaoszczedzonym czasie zrob cos, co lubisz albo posprzataj w szafie.
            • black_halo Re: Co robicie? 09.04.23, 10:50
              Dlatego komentuja. Gdyby byli zadowoleni z siebie to by im nawet do glowy nie przyszlo wyskoczyc z komentarzem. Ale chca ci dowalic, zebys przypadkiem za dobrze sie nie poczula ze soba. Klasyk.

Takim ludziom sie mowi dokladnie to samo. Starszej ciotce mozna zasugerowac wydanie hajsu na lifting cyckow zamiast na rydzyka, wujkowi zasugerowac, ze wprawdzie moze wygladasz grubo i nieatracyjnie ale przeciez w jego wieku to nie powinno miec zadnego znacznie bowiem juz mu nie staje. Cietych ripost jest mnostwo.

W tym roku koncze 40stke. Trzymam sie niezle i ludziom powtarzam, ze brak zmarszczek wynika ze stylu zycia, ktory sie nazywa "sex, drugs and rock'n'roll". To zamyka japy wszystkim.
      • znowu.to.samo Re: Co robicie? 09.04.23, 10:27
        Ja znam: teraz to jest nieźle, jeszcze rok temu wyglądałam jak ty teraz
    • anilorak174 Re: Co robicie? 08.04.23, 10:33
      Jak ktos komentuje, że brzydko albo zle wygladam to mu przytakuję. Każdy komentujacy w tensposob oczekuje tłumaczenia się (oj, nie wyspałam się / bylam chora/ nie miałam czasu iść do fryzjera), a to mozna dalej komentować. A jak powiem : masz rację, brzydko wygladam- to konczy temat.
      • chococaffe Re: Co robicie? 08.04.23, 10:37
        Wystarczy powiedzieć - "przykro mi"
        • mondaymorning1987 Re: Co robicie? 08.04.23, 11:55
          chococaffe napisała:

> Wystarczy powiedzieć - "przykro mi"
          >
          ....że nie możesz tego odzobaczyć😀
      • anorektycznazdzira Re: Co robicie? 08.04.23, 13:18
        Ja lecę nieraz z hardcorem, w klimacie: brzydko to mało powiedziane, jest tragedia, współczuję każdemu, kto na to musi patrzeć.
        Każdy komentator zauważy, że wyszedł na buraka i się zamknie.
      • jednoraz0w0 Re: Co robicie? 08.04.23, 13:47
        Ewentualnie „tak, no jakoś obie mamy pecha z wyglądem dziś”.
    • piataziuta Re: Co robicie? 08.04.23, 10:38
      Uważam, że "wyjątkowo brzydko" wygląda się tak naprawdę tylko w swojej głowie. Otoczenie zobaczy co najwyżej, że jesteś trochę w gorszej formie - przy czym najbardziej rzuca się w oczy mowa ciała - im bardziej wierzysz, że źle wyglądasz, tym bardziej będzie to widać w twoim zachowaniu.

Rozwiązanie:
      przed pokazaniem się ludziom zrób ciężki (adekwatnie do swoich możliwości) trening. Po pierwsze, po treningu uwolnią się endorfiny. Po drugie, będziesz zmęczona, więc będziesz miała trochę bardziej wyjebane na wygląd.
      Potem chłodny prysznic, odrobina makijażu, ciuchy w których czujesz się komfortowo i można wychodzić.
      • lidiaxx Re: Co robicie? 08.04.23, 10:43
        O dzięki, to jest dobry pomysł.
        • asfiksja Re: Co robicie? 08.04.23, 10:47
          I do tego jeszcze wyprostowane plecy i uśmiech na twarzy. Nikt się nie zorientuje, że masz gorszy wyglądowo dzień.
    • daniela34 Re: Co robicie? 08.04.23, 10:41
      Phi. Ja tak mam całe życie. Ponieważ hełmy z przyłbicami wyszły z użytku a kwefy w naszym kręgu kulturowym nie są już popularne, to narzucam kiecę i lecę.
      • berdebul Re: Co robicie? 08.04.23, 22:12
        Na twarz ta kieca? suspicious
        • daniela34 Re: Co robicie? 08.04.23, 22:33
          Nie. Na ciele. A twarzą straszę, bo zasłony nie założę 😄
    • asfiksja Re: Co robicie? 08.04.23, 10:46
      Naczelna zasada to nie okazywać, że się takim komentarzem przejmujesz.
      • inny.kwiatek Re: Co robicie? 08.04.23, 14:35
        Nie. Naczelna zasada to się takimi komentarzami nie przejmowć.
        • asfiksja Re: Co robicie? 08.04.23, 16:02
          To jest następny level, prawda etapu autorki wątku jest taka, jak napisałamwink
    • narttu_koira Re: Co robicie? 08.04.23, 10:53
      na takie okazje mam specjalnie przygotowaną papierową torbę z otworami na oczy, gustownie pomalowaną w złote kropeczki 🤡
      • mid.week Re: Co robicie? 08.04.23, 10:57
        Czesc suki!
        ... jak ktos cie skomentuje, zdejmujesz ja i puszczasz pawia, ktory otworami splywa na buty komentujacego?

Dlaczego, od razu po przeczytaniu o torbie na glowie, widze takie scenki? 🤯
        • narttu_koira Re: Co robicie? 08.04.23, 11:02
          mid.week napisała:

> Czesc suki!
          > ... jak ktos cie skomentuje, zdejmujesz ja i puszczasz pawia, ktory otworami sp
          > lywa na buty komentujacego?
          > Dlaczego, od razu po przeczytaniu o torbie na glowie, widze takie scenki? 🤯

nikt nie komentuje, wszyscy porażeni pięknością torby w kropeczki 🤡
    • pitupitt Re: Co robicie? 08.04.23, 10:58
      Mamy na to wywalone...
    • imponderabilia22 Re: Co robicie? 08.04.23, 10:59
      W życiu nikt nie skomentował mojego wygląda, a przecież nie zawsze dobrze wyglądam. Jakimi ludźmi Ty się otaczasz?

Mi pomaga zazwyczaj umycie włosów, podkład i ładne ubranie. Cokolwiek by się nie działo wyglądam wtedy znośnie.
    • lilia.z.doliny Re: Co robicie? 08.04.23, 11:06
      Poleć tekstem mojej matki.
      -ojej, jakoś mizernie i slabo pani dziś wygląda
      - wiem, wiem, co zrobić. No, nie każdy olśniewa urodą tak jak pani
    • mia_mia Re: Co robicie? 08.04.23, 11:12
      Liczę, że ludzie będą bardziej kulturalni niż mój wujek, który widząc mnie po latach stwierdził, przy wszystkich na głos, że utyłam i zbrzydłam😀
      Sam waży ze 140 kg, uroda typowego pana 65+ wtedy, teraz jest jeszcze starszy i ledwo chodzismile
      Moja mama i siostra ciągle chcą mnie czesać, ubierać, stylizować, chociaż uchodzę za osobę bardzo zadbaną i dobrze ubraną, na jutro mam już gotowy outfit dopóki nie zobaczą, że to rserved będą ochy i achy😂
      • kariwitch00 Re: Co robicie? 08.04.23, 11:23
        mia_mia napisał(a):

> Liczę, że ludzie będą bardziej kulturalni niż mój wujek, który widząc mnie po l
        > atach stwierdził, przy wszystkich na głos, że utyłam i zbrzydłam😀
        > Sam waży ze 140 kg, uroda typowego pana 65+ wtedy, teraz jest jeszcze starszy i
        > ledwo chodzismile
        > Moja mama i siostra ciągle chcą mnie czesać, ubierać, stylizować, chociaż uchod
        > zę za osobę bardzo zadbaną i dobrze ubraną, na jutro mam już gotowy outfit dopó
        > ki nie zobaczą, że to rserved będą ochy i achy😂
        Głupoty opowiadasz. Tylko celebryci zwracają uwagę na metki, nie przeciętni ludzie i to jeszcze starsi. Widziałam nie raz rodzinna krytykę pani która dla wprawnego oka miała na sobie ze 20 tys, prada i the attico a zachwyty nad dziewczyna ubrana w h&m ludzie patrzą na to co im się podoba niewielu rozróżnia firmy czy nawet jakość, patrzą na krój kolor to nie jest ścianka tylko stół przy obiedzie.
        • mia_mia Re: Co robicie? 08.04.23, 12:02
          Moja siostra jest kupcem w domu mody, a mama lubi dobrze wyglądaćsmile
        • anilorak174 Re: Co robicie? 08.04.23, 12:16
          Oj nie znasz niektorych. Miałam taką znajomą co we wszystkim komentowała metki. I jak na pytanie, gdzie coś zostało kupione dostawała odpowiedź że np. w Reserved czy na bazarze to natychmiast przestawała się zachwycać i gładko przechodziła do krytyki, że jednak słabe jakosciowo i niewarte uwagi.
        • anorektycznazdzira Re: Co robicie? 08.04.23, 13:14
          No ale ona pisze o swojej własnej rodzinie, to chyba najlepiej wie na co zwracają uwagę?
      • chicarica Re: Co robicie? 08.04.23, 16:54
        Wujkowi mówisz: a wujcio za to wypiękniał i schudł jak widzę. Jezu, co za ludzie, wy tak na serio?

Ja mam jedną taką daleką ciotkę, co zawsze się do czegoś przypierniczy, ale wszyscy to olewają. Było ich dwie ale jedna już nie żyje.
        • lidiaxx Re: Co robicie? 08.04.23, 19:12
          Muszę mieć więc pecha że ci ludzie prezentują chamstwo i brak kultury a ja mam udawać że mnie nie ruszają jakieś komentarze, ktoś napisał że ma rodzinę z klasą, też bym chciała.
    • tt-tka Re: Co robicie? 08.04.23, 11:12
      Na takie okazje mam w domu bardzo gustowny nikab. A jesli nawet oka nie chce mi sie umalowac, to mam tez burke. I niech sprobuja skomentowac ! big_grin
    • kaki11 Re: Co robicie? 08.04.23, 12:19
      Jeśli wiąże się to też z opuchnięciem to ochładzam te miejsca, a poza tym to troszkę lepszy makijaż. Pewnie, że to nie działa idealnie, ale trudno, potrzebuję wyjść to wychodzę, nic nie zrobię przecież smile
    • aagnes Re: Co robicie? 08.04.23, 12:25
      Wiem o co Ci chodzi, bo akurat jestem w fazie odwrotnej - jestem piękna, szczupła i wyglądam znakomicie nawet teraz w t shircie do farbowania włosów, więc całym w brązowych plamach. ale kilka dni temu czułam sie jak ostatnia miotła, a musiałam wyglądać. no cóż, wtedy robię włosy, myje, daje sprawdzoną odżywkę na dłużej niż zwykle, prostuje na szczotce albo prostownicą, zalęzy ile mam siły w rękach i staram się umalowac rozswietlająco twarz, w sensie jaśniej niz zwykle, nie czarne krechy a świetlisty cielisty cień, to zawsze troche pomaga, do tego mam dwie wypróbowane sukienki, dobre do mojej figury i nie musze nic do nich dobierac.
      także polecam sprawdzone ciuchy i popracować z włosami.
    • berdebul Re: Co robicie? 08.04.23, 13:08
      Dostałam kiedyś ładny nikab. Działa idealnie. Jest mało osób chcących dyskutować z nawróconą religijnie osobą.
    • aguar Re: Co robicie? 08.04.23, 13:13
      Dwa pomalowaliśmy z synem pisakami, poza tym robię jajkom ubranka na szydełku. Nic nadzwyczajnego.
      • aguar Re: Co robicie? 08.04.23, 13:16
        Pomyliłam wątki
        • pani_tau Re: Co robicie? 08.04.23, 13:40
          Dzięki temu mogłam się zachwycić jajeczkami w ciuszkachsmile.
          • aguar Re: Co robicie? 08.04.23, 13:56
            Dzięki smile
        • tt-tka Re: Co robicie? 08.04.23, 15:13
          aguar napisała:

> Pomyliłam wątki
          >

Nie szkodzi, wlasnie chcialam napisac, ze te jajeczne ubranka sa bardzo gustowne. Gdyby jajka mialy twarze, to tez twarzowe big_grin
          • aguar Re: Co robicie? 08.04.23, 15:53
            smile
            • tt-tka Re: Co robicie? 08.04.23, 16:25
              aguar napisała:

> smile
              >

Ty sie smiejesz, a rodzina wlasnie obejrzala i zazyczyla sobie ladnie ubranych jajeczek !
              nie umiem szydelkowac, wiec sami probuja cos skroic i uszyc. Jak mi sie uda zrobic fote, to nie daruje i wrzuce !
              • aguar Re: Co robicie? 08.04.23, 16:29
                "Ty sie smiejesz, a rodzina wlasnie obejrzala i zazyczyla sobie ladnie ubranych jajeczek !"
                To teraz z kolei jestem w szoku. Powodzenia dla nich.
                • tt-tka Re: Co robicie? 08.04.23, 16:35
                  W szoku to ja bede, kiedy skoncza - oni akurat tak umieja szyc, jak ja szydelkowac. Podejrzewam, ze beda jajka w szaliczkach co najwyzej big_grin
    • stephanie.plum Re: Co robicie? 08.04.23, 13:29
      wkładam kolorowy szal i używam ulubionych perfum. suszę zęby w uśmiechu, nie patrzę do lustra...
    • aguar Re: Co robicie? 08.04.23, 14:02
      Też tak mam od kilku lat. Czasem brak snu czy ból odciskają piętno na mojej twarzy i wyglądam duuużo gorzej niż w dobry dzień sad Oczy robią mi się małe, podkrążone, twarz obwisła , bo nie mam siły się uśmiechać (jak się dobrze czuję, jestem ożywiona, non stop uśmiechnięta, to twarz jest jakaś lepsza). Trochę wpadłam w taka pułapkę, że przed wyjściami się stresuję (nie tylko tym, że będę źle wyglądać) i gorzej śpię. Mój sposób to chociaż makijaż, fryzura, ubranie w kolorze, który dobrze wygląda przy twarzy, jak okoliczności pozwalają - okulary słoneczne, i jednak starać się uśmiechać.
    • alpepe Re: Co robicie? 08.04.23, 14:07
      sądzę, że mam tak czarującą osobowość, że to wystarczy.
    • inny.kwiatek Re: Co robicie? 08.04.23, 14:31
      Dokładnie to samo, co robimy, gdy wyglądamy dobrze - żyjemy. I fajnie jest smile
    • chatgris01 Re: Co robicie? 08.04.23, 15:18
      Nic. Albo zawsze dobrze wygladam, albo nie mam w otoczeniu ludzi krytykujacych moj wyglad.
    • chicarica Re: Co robicie? 08.04.23, 16:50
      Nic, idę tak jak jestem, najwyżej trochę się podmaluję. Swojego poczucia wartości nie opieram i tak na wyglądzie więc mi zwisa co tam kto sobie myśli. Nie wyobrażam sobie w ogóle sytuacji w których szwagierki komentowałyby mój wygląd lub ja ich, to babki z klasą, co najwyżej sobie skomplementujemy coś typu super sukienka albo ładna biżuteria, a najczęściej nasze rozmowy krążą wokół innych tematów.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka