12.04.23, 09:13
Jak się odnosicie do spojlerów. Wkurzają was, irytują, unikacie za wszelką cenę? I co jest dla was spojlerem.
Niedawno wkurzyła się na mnie koleżanka, bo podczas polecania jej książki zdradziłam jej co się wydarzyło mniej więcej w 1/3 (grubej) książki. Ja sama w ogóle nie traktowałam tego jako spojler i mocno mnie to zdziwiło.
Mi samej spojlery w ogóle nie przeszkadzają (czasem wręcz je lubię), choć oczywiście szanuje prawo innych do tego by nie psuć im zabawy.
Jakie macie podejście – unikacie za wszelką cenę, czy jesteście raczej obojętni?

Obserwuj wątek
    • borsuczyca.klusek Re: Spojlery 12.04.23, 09:20
      Takie spojlery nie przeszkadzają mi zupełnie, bo jak nie znam kontekstu to i tak za 5 minut zapomnę 😃
    • pepsi.only Re: Spojlery 12.04.23, 09:24
      Obojętne
      a czasem jestem tak ciekawa co będzie dalej, że sama szukam w recenzji spoilera wink czy podpytuję o jakąś akcję kogoś, kto oglądał film/czytał książkę.
    • 35wcieniu Re: Spojlery 12.04.23, 09:25
      Obojętne.
    • ichi51e Re: Spojlery 12.04.23, 09:27
      Mnie nie przeszkadza (wręcz nie cierpię kompletnie nie wiedzieć co oglądam/co czytam) ale znam ludzi co dostaja szału.
    • lella_two Re: Spojlery 12.04.23, 09:48
      Nie lubię, czytanie lub oglądanie mnóstwo traci, gdy się zna rozwiązanie.
    • kaki11 Re: Spojlery 12.04.23, 10:46
      Staram się unikać. Jak się trafi, ale dalej jestem ciekawa książki / filmu to i tak przeczytam czy zobaczę, ale trochę mi to jednak psuje zabawę, zwłaszcza gdy spoiler z tych istotniejszych.
    • zona_glusia Re: Spojlery 13.04.23, 19:28
      To zależy.
      Można podzielić z grubsza filmy czy książki na te, w których ważniejsze jest "co" i te, w których istotniejsze jest "jak". I tych drugich spoilery nie są w stanie mi zepsuć. Zdarzyło mi się więc zacząć oglądać serial od sceny finałowej, która zachęciła mnie do zobaczenia całości (na przykład: bardzo ładne zakończenie w serialu "Północ i południe"), czy sprawdzać w kryminałach, kto jest mordercą. W drugą stronę też - unikałam dowiadywania się czegokolwiek o filmie czy książce, aby zapoznać się z dziełem z "czystą głową".
    • chatgris01 Re: Spojlery 13.04.23, 19:47
      Obojętne.
    • tt-tka Re: Spojlery 13.04.23, 20:06
      Zasadniczo obojetne.
      Wyjatek stanowia kryminaly i pogrozka pamietana z dziecinstwa "jak nie zrobisz tego i tego, to ci powiem, kto zabil, nim doczytasz !"
      • inny.kwiatek Re: Spojlery 13.04.23, 23:10
        Piękna pogróżka smile
    • kocynder Re: Spojlery 13.04.23, 20:21
      Zasadniczo nie lubię. Zwłaszcza przy kryminałach. No, chyba że na zasadzie:
      - A zabił lekarz kardiolog!
      - No wiesz, zdradzać mordercę!?
      - Ale akcja dzieje się na kongresie kardiologicznym, w którym bierze udział 1000 najlepszych specjalistów...
    • szmytka1 Re: Spojlery 13.04.23, 20:57
      Specjalnie ich szukam nawet. Najchętniej najpierw streszczenie koniecznie z zakończeniem a potem czytam/oglądam
    • silenta Re: Spojlery 13.04.23, 21:01
      Nie znoszę i jestem bardzo zła jak czegoś się dowiem. Po pierwszym odcinku Breaking Bad czytałam jakieś opinie o nim na Filmwebie i jakiś debil napisał jak się serial skończy i żaden admin tego nie usunął. Zabrało mi to wiele radości i fajnych emocji podczas oglądania. Niby tylko jedno zdanie a naprawdę do tej pory życzę chamowi, żeby dostał bolesnych hemoroidów. Nie napisał tego przez niepomyślenie tylko celowo. Teraz unikam czytania jakichkolwiek dyskusji o filmach, serialach i książkach dopóki nie skończę.
      • kurt.wallander Re: Spojlery 13.04.23, 22:31
        Mam tak samo. Nie lubię spoilerów, jestem zła, jesli ktoś mi zdradzi treść i/lub zakończenie. A wiem, że są osoby (dla mnie to niepojęte!), które sprawdzają, jak się kończy serial czy książka, i na tej podstawie decydują, czy będą oglądać/czytać....
    • princesswhitewolf Re: Spojlery 13.04.23, 21:16
      Uwielbiam spoilers. Nie raz czytam ostatni rozdzial po pierwszym a potem to co pomiedzy 🤣
      • heca7 Re: Spojlery 13.04.23, 21:27
        Ja tak czasem oglądam seriale koreańskie wink Bo one często mają tak bardzo z pupy zakończenia, że jak sobie pomyślę, że szesnaście odcinków obejrzę żeby na końcu się wkurzyć...
    • princy-mincy Re: Spojlery 13.04.23, 22:26
      W filmach i serialach nie lubię.
      Ale w ksiazce czasem zerkam na epilog lub ostatni rozdział, bo za bardzo się przejmuję 😉
    • angazetka Re: Spojlery 13.04.23, 22:57
      Nie przeszkadzają mi zupełnie. Zwłaszcza że nawet jeśli ze spoilerów wiem "co" (X zginie), to z reguły nie wiem "jak" (dlaczego, w jakich okolicznościach itd.).
    • inny.kwiatek Re: Spojlery 13.04.23, 23:09
      Uważam, że jeśli się zakłada wątek/dyskusję o książce lub filmie to nalezy napisać, że będą spojlery i wtedy jażdy decyduje sam.
      Ja czasem chcę wiedziec, czasem nie, zależy w czym i kiedy, ale chcę o tym decydować sama a nie przeczytać niechcący. Bardzo nie lubię znać rozwiązań w kryminałach.
    • milva24 Re: Spojlery 14.04.23, 00:11
      Lubię spojlery, czasami przy bardzo ciekawych i pełnych napięcia książkach zaglądałam do ostatnich rozdziałów jak się skończą. Tak samo thrillery czy dramaty filmowe, jeśli siw zapowiada bardzo strasznie albo bardzo smutno szukam streszczeń żeby wiedzieć czy podchodzicz czy będą dla mnie "za bardzo".
    • lilia.z.doliny Re: Spojlery 14.04.23, 05:45
      -Fajne, nie? A doszłaś już do momentu, gdzie ona popełnia samobójstwo?
      - nie. Ale zaraz cie chyba zabije!
      - Sorry, Aska, nie pomyślałam! Ale nie przejmuj się, to swingowane jest!.
      Tak zniszczyłam przyjaciółce Maga Fowlesa. Po trzydziestu latach wciąż mi to wyrzyguje.
      • jakis.login Re: Spojlery 14.04.23, 06:59
        lilia.z.doliny napisała:

> -Fajne, nie? A doszłaś już do momentu, gdzie ona popełnia samobójstwo?
        > - nie. Ale zaraz cie chyba zabije!
        > - Sorry, Aska, nie pomyślałam! Ale nie przejmuj się, to swingowane jest!.
        > Tak zniszczyłam przyjaciółce Maga Fowlesa. Po trzydziestu latach wciąż mi to wy
        > rzyguje.

Lekcja numer 1: to słowo pisze się: sfingowane. Swingowanie to całkiem inna aktywność.
        Lekcja numer 2: zniszczyłaś przyjaciółce Maga, a nie pomyślałaś, że puszczając tę przezabawną anegdotę w świat, robisz to samo innym ludziom, ale w "nieco" szerszym zakresie?
        • lilia.z.doliny Re: Spojlery 14.04.23, 07:37
          Tak, mój słownik sprofilowal.mnie na swingersow od razu, a ja poprawiłam.o 4 rano beż mózgu kompletnie. Mea culpa.
          Anegdotka jest umiarkowanie zabawna, ale miesci się w standardzie watku (co i komu spieprzylismy). Mogłabym machnac peryfrazy, ale wtedy odpowiedź znaczyłaby dokładnie NIC.
          Ergo- nie wchodzimy do watku o spojlerach, jeśli nie chcemy natknąć sie na spojler ksiazki/ filmu, którye być może kiedyś będziemy zgłębiać, tak?
      • zona_glusia Re: Spojlery 14.04.23, 09:17
        Też bym wypominała smile
    • mae224 Re: Spojlery 14.04.23, 07:40
      obojętnie.
      po pierwsze jest tyle filmów i literatury na świecie, że zawsze znajdzie się coś, czego treści nikt mi nie zdradził.
      po drugie mam słabą pamięć i zwykle, jak się zabieram do filmu, książki, już nie pamiętam, że ktoś mi coś opowiadał/gdzieś coś czytałam.
      po trzecie czasem czytam/oglądam właśnie po to, żeby dotrzeć do tej zaspojlerowanej sceny.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Spojlery 14.04.23, 16:51
      Nie przeczytam, nie obejrzę nic, jak nie wiem o czym.
    • mania_222 Re: Spojlery 15.04.23, 01:11
      Opis czytam, żeby wiedzieć o czym to, ale spojlerów unikam, bo nie chcę z góry wiedzieć, co się wydarzy albo jak się kończy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka