Dodaj do ulubionych

Likwidacja Karty Nauczyciela

14.04.23, 17:11
Co myślicie o najnowszym pomyśle ministra dzbana?
Mam kilkoro znajomych nauczycieli, w tej chwili zapadają decyzje o odejściu ze szkoły (jeśli ktoś jeszcze został), a ci, którzy nie mogą odejść z różnych powodów, zamierzają robić niezbędne minimum. Nauczyciele 40+ chodzą do psychiatry i dostają długie zwolnienia z powodu wypalenia zawodowego. Ale ja mieszkam w jednym z największych miast w Polsce, gdzie możliwości jest wiele, a jak jest w mniejszych miastach?
Obserwuj wątek
    • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:19
      Ja kiedyś myślałam, że likwidacja Karty Nauczyciela to nie jest taki zly pomysł.

Ale kiedy poczytałam o pomysłach płacenia mniej w gminach wiejskich i więcej w miejskich, to do mnie dotarło, że to nie jest takie złe zabezpieczenie przed kretynami.

Jeżeli im się uda, zlikwidują kartę i zróżnicują zarobki, to bogate gminy odessą dostępnych nauczycieli i w biedniejszych gminach/ powiatach zrobi się koszmar, zwłaszcza z informatykami, matematykami, anglistami.

I ja w pełni wierzę, że ten kretyn nie ma takiej intencji, a skutek zaobserwuje ze szczerym zdziwieniem. Mnie już ręcę opadają. Córka szczęśliwe zdaje maturę w tym roku, ale syn dopiero w drugiej klasie podstawówki.
      • alpepe Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:20
        Ten kretyn to nie myśli dalej niż następny posiłek, więc co tu mówić o antycypacji.
        • joana012 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:28
          W wykonaniu tego kretyna owładniętego wizją niekończącej się władzy, lepiej nie robić żadnych zmian. A już na pewno tak rewolucyjnych. Rewolucje w edukacji wymagają rozmowy, porozumienia, dobrej woli. A tutaj nie ma nic. Jedynie tępota i bezkarność niezależnie od tego jakich głupot się nie powie czy zrobi
          • mlodyniedowziecia Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 17.04.23, 18:58
            Miałem okazję z tym dzbanem pracować. Kiepski prawnik, bezmyślny karierowicz. Wszystkim, którzy go chwalą polecam lekturę oświadczeń majątkowych pierwszych po wejściu do polityki. Gość miał doktorat, był podobno specjalistą, a długów więcej niż włosów na głowie. Dorwał się do koryta, to obrósł w tłuszcz i piórka.
            Cel likwidacji Karty, jak dla mnie jasny, brać nauczycieli za pyski, zniechęcić ambitniejszych, a potem przejąć szkoły i zrobić z nich filię parafii. Dzisiaj w call center zarobisz więcej niż przy tablicy, a w Biedronce niż w przedszkolu. Szeregowy w wojsku, policjant zarabia na początek 4500 zł i nie musi mieć nawet matury, a matematyk zaczyna od minimalne krajowej. Kapral ma więcej niż dyrektor szkoły. Skandal. To jest polityka Hitlera i Stalina - zniszczyć polską szkołę.
      • droch Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:26
        Z drugiej strony, koszty życia w Poznaniu są jakby wyższe niż w Torzymiu.
        • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:32
          Są. Ale pytanie, co jest dla ciebie ważniejsze - żeby było po sprawiedliwości, czy żeby w Torzymiu jednak zostali jacyś nauczyciele.
          • daniela34 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:35
            Ano. Już teraz mniejsze miejscowości mają ogromne problemy choćby z jezykowcami i ścisłowcami. Bo nauczyciel nie ma misji bycia "magister ambulans"
            • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:38
              Dokładnie. Ja do tego mam dosyć osobiste podejście, bo dwie nasze anglistki mają tyle samo do nas, co do Wrocławia, jak im we Wrocławiu nagle zaoferują dużo wyższe pensje, to się może okazać, że korki nagle nie są takie straszne. A że na przyszły rok zawieszają limit nadgodzin, to może się okazać, że te 28 godzin tygodniowo w tym roku to luzik był.
            • 35wcieniu Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:40
              Większe też mają problemy. Po prostu i w większych i w mniejszych zaczęła się selekcja negatywna i zostają albo pasjonaci (raczej nie jakiś super duży procent) albo ci, którzy nie mają wyjścia. Bo, jakkolwiek wiem że ematka bardzo w to wierzy, tak jednak nie jest prawdą że każdy nauczyciel w każdej chwili może zmienić pracę i w korpo go wezmą z pocalowaniem ręki. Część- być może.
              • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:42
                I teraz zniesienie równych warunków zatrudnienia spowoduje, że te niewystarczające zasoby przestaną być równo rozłożone. To moim zdaniem nie poprawia sytuacji.
                • inny.kwiatek Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:51
                  I dobrze. Jak się edukacja całkowicie rozsypie to będzie jedyna szansa na to by ją naprawić. To, że ze szkoły nijak nie można usuną fatalnego nauczyciela, który nie umie uczyć i nie chce, poprawia sytuację oświaty wyłącznie na papierze.
                  • little_fish Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:08
                    Dużo ci da możliwość usunięcia nauczyciela która teraz też jest) jak nie będzie nikogo na jego miejsce 😐
                    • snajper55 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 21:32
                      little_fish napisała:

> Dużo ci da możliwość usunięcia nauczyciela która teraz też jest) jak nie będzie
                      > nikogo na jego miejsce 😐

Katecheci dostaną uprawnienia do nauczania innych przedmiotów. Wszak oni są obdarzeni łaska boską.

S.
                  • hanusinamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:16
                    No tylko że taka naprawa to !zajmie dobre 10 lat. Ja mam dzieci na początku edukacji...
                    • arthwen Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 16:46
                      Zawsze jakieś dzieci będą na początku edukacji.
              • runny.babbit Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:33
                A po co w korpo, skoro w edukacji zarobki są już tak niskie, że w większości firm zarobią tyle samo lub więcej.
                • malenka9 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 10:09
                  Na kasie w biedronce zarobią więcej.
                  • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:11
                    Nie pójdą, bo mają po kilka "fakultetów", czyli podyplomówek zrobionych w szkołach gotowania na gazie. Biedronka to ujma na honorze.
          • 35wcieniu Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:37
            To jest akurat dość słaby argument. Nigdy nie jest tak że wszyscy wyjeżdżają dowiedziawszy się że w większym mieście można zarobić więcej. Część próbuje, jasne, ale nie wszyscy. I nie wszystkich te duże miasta mogą wchłonąć.
            • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:40
              Przy wyrównaniu podaży i popytu - tak. W obecnej sytuacji, kiedy tych nauczycieli jest za mało, to się jak najbardziej stanie. Pisałam wyżej Danieli - dwie anglistki w naszej szkole mieszkają w połowie drogi Trzebnica-Wrocław, wygraliśmy brakiem korków przy tych samych pensjach.
              • inny.kwiatek Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:52
                Nie stanie, ludzie z tych małym miejscowości musiliby kupić w dużym mieście mieszkanie lub wynając i w ogóle chcieć dramatycznie zmienić swoje życie. Większość ńie będzie chciała.
                • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:58
                  Pani X mieszka 10 kilometrów od Trzebnicy i 10 od Wrocławia. Po cholerę ma kupować mieszkanie we Wrocławiu i dramatycznie zmieniać życie? Po prostu pogodzi się z tym, że postoi dłużej w korkach, jeżeli jej zapłacą tak, żeby jej się opłacało. To nie Ameryka, że między miasteczkiem na prowincji a metropolią jest pół świata.
              • jowita771 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 08:12
                asia_i_p napisała:

> Przy wyrównaniu podaży i popytu - tak. W obecnej sytuacji, kiedy tych nauczycie
                > li jest za mało, to się jak najbardziej stanie. Pisałam wyżej Danieli - dwie an
                > glistki w naszej szkole mieszkają w połowie drogi Trzebnica-Wrocław, wygraliśmy
                > brakiem korków przy tych samych pensjach.
                >

Szkoda, że suweren z małej miejscowości jest za głupi, by połączyć kropki.
                • triss_merigold6 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 08:41
                  I dlatego okienka do awansu społecznego są coraz węższe, czego suweren kompletnie nie rozumie.
                  • runny.babbit Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:08
                    Suweren jest suwerenem, bo dużo nie rozumie, za to głosuje na tych co im mówią, że są tacy mądrzy i wspaniali. Żeby nadrobić braki to najpierw trzeba przyznać że się je ma, a to by się kłóciło z wstawaniem z kolan.
            • hanusinamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:17
              Duże miasta mają teraz największy problem z nauczycielami. Tam nauczyciel ma więcej możliwości zmiany pracy....to nie muszą być wszyscy. Wystarczy że nie będzie matematyków...i dupa
              • droch Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:35
                Duże miasta mają teraz największy problem z nauczycielami (...) Wystarczy że nie będzie matematyków...i dupa

O, o właśnie.
                • runny.babbit Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:43
                  Ależ po co nam matematycy, jeszcze by się lud zorientował jak ich rżną na prawo i lewo.
                  • snajper55 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 21:36
                    runny.babbit napisał(a):

> Ależ po co nam matematycy, jeszcze by się lud zorientował jak ich rżną na prawo
                    > i lewo.

Gdy się zmniejszy liczbę lekcji matematyki zwiększając liczbę lekcji religii, to jeden nauczyciel matematyki w szkole wystarczy. Zbawienie jest ważniejsze od wielomianów.

S.
              • milva24 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 09:58
                hanusinamama napisała:

> Duże miasta mają teraz największy problem z nauczycielami. Tam nauczyciel ma wi
                > ęcej możliwości zmiany pracy....to nie muszą być wszyscy. Wystarczy że nie będz
                > ie matematyków...i dupa
                >

Zgadzam się, ja mieszkam w dużym mieście, dzieci chodzą do rejonowki z dobrymi wynikami egzaminów (do lat pierwsza 10) I właśnie widzę jaki jest problem z nauczycielami angielskiego. Jeden był na zwolnieniu potem odszedł, ściągnęli kobietę z emerytury ale zgodziła się tylko do końca pierwszego semestru, teraz w drugim łatają zastępstwami. Na szczęście córka angielski zna, głównie dzięki temu że kiedyś chodziła na prywatne zajęcia a teraz bardzo dużo szpera na angielskich stronach. Ale martwię się o młodszą bo jej anglistka mało co jest chyba w stanie przekazać a córka na dodatkowe zajęcia nie chce chodzić. Niestety jeśli ma zdać za 6 lat egzamin będę musiała ją do tego nakłonić od przyszłego roku.
          • droch Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:48
            Cały system oświaty jest do głębszej reformy, ale jednym z jego elementów powinno być różnicowanie pensji nauczycieli i to nie tylko w zależności od lokalizacji, ale też dostępności nauczycieli danego przedmiotu. Dopóki nie możemy komisyjnie nakazać losowym ludziom pracy w danej szkole, to nie można abstrahować od realiów rynkowych. Bo na dłuższą metę rynek wygrywa z "jakoś to będzie".
            • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:54
              Tyle, że my nie mówimy w tej chwili o wieloelementowej reformie, której elementem jest zróżnicowanie płac, tylko o przestawieniu jednej wajhy w całym skomplikowanym systemie. Nie kiedyś tam, po opracowaniu systemu, tylko za pół roku i proszę, nie mów mi, że on tego nie zrobi, bo z gimnazjami też tak wszyscy mówili. To jest małpa siedząca w elektrowni jądrowej i ma naprzeciwko taki atrakcyjny kolorowy guzik. On go naciśnie. Zależy mu na tym zróżnicowaniu płac, bo rozwiązuje aktualnie problem niedoborów nauczycieli w dużych miastach i widzi go w izolacji, i może jeszcze na zwiększeniu pensum (oczywiście zależy mu też na zdestabilizowaniu zatrudnienia nauczycieli, żeby się dobrze zastanowili, zanim zaproszą tę babkę z fundacji ekologicznej, ale to chyba tylko wisienka na torcie).
            • hanusinamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:52
              Wiesz mi to.pasuje. moje dziecko chodzi do szkoly w Łodzi. Tu pewnie dostałaby dużo...ale dzieci z Pabianic Aleksandrowa czy Zgierza mogłyby nie zobaczyć na oczy.matematyka lub anglisty
              • kamin Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 20:46
                Znajoma z powodów różnych przeprowadziła się z Warszawy do Łodzi. I jest wstrząśnięta tym, o ile mniej teraz zarabia ucząc w szkole.
                • kub-ma Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 22:18
                  kamin napisał(a):

> Znajoma z powodów różnych przeprowadziła się z Warszawy do Łodzi. I jest wstrzą
                  > śnięta tym, o ile mniej teraz zarabia ucząc w szkole.

Różnica może wynikać jedynie z różnicy w dodatku motywacyjnym. I ewentualnie ma mniej godzin nadliczbowych, ale to jest dodatkowa praca.
                  • ophelia78 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 12:02
                    W Warszawie jest jeszcze dodatek tzw "stoleczny". Dal go nauczycielom sp Kaczyński, zeby chociaż trochę zniwelować roznice w zarobkach między nauczycielami a reszta (typu korpo)

Cos mi się kojarzy ze ten dodatek to chyba było coś koło 1000 zł. Jeśli do tego doliczysz kilka stówek motywacyjnego plus nadgodziny to przy przelewie różnica kozę wynosić nawet kolo 1500 zł.
                    Ja wiem ze dla IT i korpo to tyle co na waciki ale przy nauczycielskich pensjach to duzo
                    • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 12:22
                      >W Warszawie jest jeszcze dodatek tzw "stoleczny". Dal go nauczycielom sp Kaczyński, zeby chociaż trochę zniwelować roznice w zarobkach między nauczycielami a reszta (typu korpo)

Cos mi się kojarzy ze ten dodatek to chyba było coś koło 1000 zł.

big_grin
                      Jakieś linki na ten temat? Że ten dodatek dotyczy nauczycieli?
                      • paniusiapobuleczki Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 12:52
                        Co? Jaki dodatek stołeczny od Kaczyńskiego? Mamy spore dodatki motywacyjne i chyba 300 ziko dla najmłodszych nauczycieli( tutaj nie jestem pewna bo mnie nie dotyczy) ale jaki stołeczny dla każdego?
                    • elenelda Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 16:55
                      ophelia78 napisała:

> W Warszawie jest jeszcze dodatek tzw "stoleczny". Dal go nauczycielom sp Kaczyń
                      > ski, zeby chociaż trochę zniwelować roznice w zarobkach między nauczycielami a
                      >
                      >
                      > Cos mi się kojarzy ze ten dodatek to chyba było coś koło 1000 zł. Jeśli do tego
                      > doliczysz kilka stówek motywacyjnego plus nadgodziny to przy przelewie różnica
                      > kozę wynosić nawet kolo 1500 zł.

Źle Ci się kojarzy
                    • alewcale Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 16:59
                      Mityczny chyba.100zł. brutto dostaje nauczyciel początkujący. Skąd bierzecie te dane?
                    • kub-ma Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 17:34
                      Żadnego dodatku "stołecznego" na oczy nie widziałam.
                      Ciekawe jakie dodatki motywacyjne są w Łodzi, bo nie wiem jak porównać z tymi w Warszawie.
                      A nadgodziny, to jest płaca za dodatkową pracę. Za dodatkową. Tak jak w każdym zawodzie. Nie ma różnicy miedzy Łodzią a Warszawą.
                    • fogito Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 08:03
                      Trzaskowski dał dodatek nauczycielom jak nam pensje poleciały w dół z powodu nieLadu. I to chyba 200 brutto. Kaczyński to nic nie dał.
        • maleficent6 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:01
          droch napisał:

> Z drugiej strony, koszty życia w Poznaniu są jakby wyższe niż w Torzymiu.

I co z tego? Jeśli mamy szkołę wiejską, to uważasz, że żaden nauczyciel nie dojeżdża z większego miasta, czy miasta w ogóle? Wszyscy mieszkają w kupie na tej wsi?
        • emateczka Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:52
          Niekoniecznie. Są gminy wiejskie obok dużych miast, w których koszty życia są porównywalne lub wyższe, bo np nie ma do wynajęcia mieszkań, tylko głównie domu, i jest ich mało. W mojej podwarszawskiej bańce tak właśnie jest... Wiec jak ktoś ma mieszkać na tej wsi, która wsią jest głównie z nazwy, i zarabiać mało, to będzie wolał pracować w Warszawie.
        • vivi86 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:55
          No nie wiem. Jedzenie w małej miejscowości droższe. Chemia to samo. Czynsz, prąd,gaz to samo. Może najem...o ile będzie cokolwiek na wynajem.
          • droch Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:11
            No właśnie, gdzieś trzeba mieszkać - ofert w Torzymiu jest mało, ale średnia cena m2 to ok. 5000 zł. W Poznaniu ponad 8000 zł.
            I dodajmy jeszcze wydatki związane z komunikacją oraz usługami - i już wiadomo, że dobrą pensją w Torzymiu w Poznaniu można...
            • emateczka Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:53
              Ale filozofujesz...
              • droch Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 20:08
                To proza życia, żadna filozofia. Fryzjer w Poznaniu kosztuje, ile kosztuje i nie chce mniej.
            • bistian Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:57
              droch napisał:

> No właśnie, gdzieś trzeba mieszkać - ofert w Torzymiu jest mało, ale średnia ce
              > na m2 to ok. 5000 zł. W Poznaniu ponad 8000 zł.
              > I dodajmy jeszcze wydatki związane z komunikacją oraz usługami - i już wiadomo,
              > że dobrą pensją w Torzymiu w Poznaniu można...

Nauczyciel w Poznaniu może dorobić w innej szkole, może dorobić na korepetycjach, może dorobić gdzie indziej, w tak małych miejscowościach już nie ma takich szans. Może co najwyżej otworzyć mały zakład rzemieślniczy, gdzie będzie coś dłubać po pracy w ramach zleceń. Na tym się kończą możliwości. Poznań wygrywa w cuglach.
              • droch Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 20:13
                Jeśli argumentem za równą pensją wszystkich nauczycieli ma być „możliwość dorobienia miastowych” - to pachnie mi to niewąską patologią: „za zaszczyt pracy w szkole uzyskujesz możliwość dorobienia”. Wiesz, co się stanie, gdy dorabianie przyniesie większy przychód przy mniejszym wysiłku? No właśnie😅
                • bistian Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 20:32
                  droch napisał:

> Jeśli argumentem za równą pensją wszystkich nauczycieli ma być „możliwość dorob
                  > ienia miastowych” - to pachnie mi to niewąską patologią: „za zaszczyt pracy w s
                  > zkole uzyskujesz możliwość dorobienia”. Wiesz, co się stanie, gdy dorabianie pr
                  > zyniesie większy przychód przy mniejszym wysiłku? No właśnie😅

Wielu nauczycieli dorabia konkretne pieniądze, nie rezygnując z etatu, a nawet biorąc coś dodatkowo, bo taka jest potrzeba w szkole. Ci ograniczający pracę w szkole do minimum, zazwyczaj prowadzą korki dla studentów albo mają mocno rozbudowaną działalność i swój rynek.
                  Wyrównanie zarobków by się przydało, ponieważ na starcie to są bardzo zniechęcające pieniądze, lepiej iść z inną działalność. Tego nikt nie zrobi, ponieważ to są "wyrzucone pieniądze" według wielu, nie przekłada się to na wyniki wyborów, więc po co?

To jakaś nowa akcja wokół szkoły w celu zrealizowania innych celów, jak zwykle.
                  • triss_merigold6 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 20:39
                    W celu dalszej prywatyzacji sfery edukacji.
              • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 08:57
                <może dorobić na korepetycjach, może dorobić gdzie indziej, w tak małych miejscowościach już nie ma takich szans.

Przy rynku korków online, na przeszkodzie do dorabiania stoi co najwyżej kiepki internet.
                • bistian Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 09:22
                  skumbrie napisała:

> Przy rynku korków online, na przeszkodzie do dorabiania stoi co najwyżej kiepki
                  > internet.

W małych miejscowościach i małych wsiach, internet bywa lepszy, niż w miastach, jeżeli samorząd dopilnował i skorzystał z możliwości budowy sieci w ramach wyrównywania szans, na to były pieniądze z Unii.
                  Problemem jest brak kontaktu z nauczycielem, nie wszyscy lubią zajęcia w sieci, większość jednak woli kontakt osobisty. Nie wiem, jak to się zmieniło w trakcie pandemii, teraz nie znam rynku, może faktycznie coś drgnęło?
                  • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:14
                    Zmieniło się i to bardzo. Co więcej, teraz nie uczeń woli, tylko nauczyciel woli. Chętnych na korki nie brakuje i to nie uczniowie dyktują warunki.
                    • kub-ma Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:55
                      Dokładnie tak
                • felis.viridis Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 17:58
                  Tak z ciekawości: po ile teraz są korki z angielskiego?
                  • mhanutka Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 08:25
                    50 zł u licealistki z certyfikatem C2. To Zgaduję że u dobrego nauczyciela z doświadczeniem od 100 w górę
                  • slonko1335 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 11:29
                    Egzaminator, przygotowanie do egzaminu 8 klasisty placę 65 zł za dwie godziny lekcyjne. Grupa 2 osobowa. Wyniki wyraźnie lepsze z próbnego na próbny. W szkole angielski dramat.
            • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 17.04.23, 16:58
              Ale mieszkanie kupuję raz, a czynsz za nie płacę do końca życia.

Aktualnie mam czterocyfrowy czynsz za 60 metrów w bloku z lat siedemdziesiątych.
          • babcia47 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 22:48
            Kto ci powiedział, że wyżywienie czy czynsze, niektóre media wyższe lub tyle samo? Z tego co czytam wręcz przeciwnie. W marketach owszem ceny takie same ale większą możliwość kupienia np płodów rolnych za niższe cenę jeszcze pod drzwi przywoża. Pracowałam w 10 tyś. miejscowościach tam w małych sklepach lub w sklepie firmowym przy unijni.ceny były bardzo przystępne. Cena wody, wywózki śmieci są bez porównania niższe ja np za odpady za 1 osobę płacę miesięcznie 15,50 w tym segregowane i ekologia ile nazbierac w przydomowym ogródku bo miasto wybudowali kompostowania i ceni darmowe surowce od mieszkańców. Czynsze też są niższe z tego co czytam. Moje miasto trochę nietypowe bo teren przygranicznej i marketów galerii z laskowymi sklepami od zabicia ale w tej małej mieście też już jest Dino, skład budowlany nimi do mojego miasta mają tylko7 km. Samych biedronek ja w obrębie mam w odległości 15 km, na terenie powiatu ok 10 sztuk.
            • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 08:58
              I przy takiej dużej liczbie sklepów płaczesz na forum, że masło kosztuje 7 zł?
          • mamalgosia Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 17:19
            Kiedys poroenywalam koszty zycia w moim 150tysiecznym miescie z Warszawa i wszystko mamy drozsze: wode, smieci, komunikacje. Ciuchy i jedzenie tak samo.
            Jedynie nieruchomosci u nas znacznie tansze, ale jak juz ktos mieszka, to koszty zycia nawet i 1,5 razy wyzsze niz w Wwie
      • babcia47 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 22:32
        W tych gminach i powiatach już jest koszmar. Mój syn skończył studia pi k5orych mógł prowadzić właśnie informatyczne, zajęcia techniczne, coś tam jeszcze i miał uprawnienia do nauczania języka angielskiego. Szukał pracy w zawodzie ale nie dość że pensja z gatunku śmiesznych to na własny koszt i z własnej inicjatywy musiałby znaleźć odpowiednią ilość godzin w kilku szkołach i okolicznych miejscowościach zorganizować sobie transport między nimi by wyrobić chociaż pensum. Bez problemu znalazł pracę pod domem, za wyższą pensję gdzie w ciągu 5 lat awansował na kierownicze stanowisko. W szkołach dalej są wakaty i dokładnie godzin a ja dalej nie wiem jakim cudem w mojej młodości każdy nauczyciel pracował tylko w jednej szkole choć były jeszcze takie przedmioty jak plastyka, muzyka, zpt i mogli się z tego utrzymać. Coś jest nie halo w obecnym szkolnictwie. Mąż też był nauczycielem w technikum, gdzie uczył przedmiotów zawodowych ale po 10 latach już zaczęła się robić taką mizeria ze odszedł do przemysłu
      • furiatka_wariatka Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:09
        Mi się wydaje, że on ma taką intencję. Zapaść edukacji obecnej władzy jest jak najbardziej na rękę. Nauczyciele religii i historii wg pis się znajdą, a im gorzej wykształcony naród tym dla nich lepiej. Wyhodują sobie jeszcze większą rzesze nowych wyborców.
      • demodee Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 11:12
        > Ale kiedy poczytałam o pomysłach płacenia mniej w gminach wiejskich i więcej w miejskich, to do mnie dotarło, że to nie jest takie złe zabezpieczenie przed kretynami.

Ale w PRLu nauczyciele wiejscy dostawali specjalny dodatek za pracę na wsi. A teraz byłoby odwrotnie.
        • mari.sol Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 11:21
          Do tej pory dostają.
      • bablara Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 17.04.23, 14:06
        asia_i_p napisała:

> Ja kiedyś myślałam, że likwidacja Karty Nauczyciela to nie jest taki zly pomysł
        > .
        >
        > Ale kiedy poczytałam o pomysłach płacenia mniej w gminach wiejskich i więcej w
        > miejskich, to do mnie dotarło, że to nie jest takie złe zabezpieczenie przed kr
        > etynami.

A ja nie rozumiem oburzenia, w prawie każdym zawodzie w większych miastach zarabia się więcej. W prywatnych firmach więcej niż w państwowych.

• asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 17.04.23, 14:40
          Ale to nie jest każdy zawód. Państwo ma obowiązek tak zorganizować edukację, żeby każdy uczeń miał dostęp do szkoły mniej więce na miejscu, więc jako rodzic mam prawo pytać, skąd oni wezmą matematyka dla mojego dziecka, jeżeli o 20-30 kilometrów dalej będzie zarabiał sporo więcej.
          • droch Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 17.04.23, 14:59
            Państwo ma obowiązek tak zorganizować edukację, żeby każdy uczeń miał dostęp do szkoły mniej więce na miejscu, więc jako rodzic mam prawo pytać, skąd oni wezmą matematyka dla mojego dziecka, jeżeli o 20-30 kilometrów dalej będzie zarabiał sporo więcej.

Ale to mniej tak samo, jakbyś liczyła, że w powiatowym szpitalu będziesz mieć takich samych kardiochirurgów jak w szpitalu wojewódzkim...
            • little_fish Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 17.04.23, 15:14
              Nie, to nie jest tak samo. Bo specjalistyczne usługi są ograniczone. Ale już lekarza pierwszego kontaktu czy stomatologa to chcesz mieć dobrze wykształconych, prawda?
              Nikt nie oczekuje, że w każdej wsi będzie top liceum z nieskończoną liczbą profili. Ale edukacja na poziomie podstawowym powinna być zabezpieczona.
            • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 17.04.23, 15:56
              Nie, nauczyciel nie jest jak kardiochirurg. To bardziej jest, jakbym liczyła, że w powiatowym szpitalu będę miała jakiegokolwiek chirurga, pediatrę i pielęgniarki.
    • daniela34 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:28
      To jest tak jak z tym pomysłem, żeby nauczyciele pracowali po 8h w szkole. Najpierw przy tablicy a potem robiąc robotę papierkową - wszystko fajnie tylko GDZIE???
      I jak z tymi, żeby pracowali dłużej przy tablicy i uczyli pięciu, siedmiu czy iluś tam przedmiotów - fajnie, tylko już często uczą kilku i łatają dziury.
      I jak z tym, żeby pracowali w wakacje i ferie - super, tylko czas pracy to jest jedyne, co niektórych trzyma jeszcze w szkole (zwłaszcza matki kilkulatków).
      Wszystko super i można by. Tylko najpierw, psiakość, trzeba zreformować cały system. A kolejnego wstrząsu ten pacjent może już nie przeżyć.
      • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:35
        To pierwsze jeszcze najbardziej wykonalne, tylko te zdublowane roczniki muszą sobie iść.

To drugie ma zabawne side-effects przy kompletowaniu komisji nadzorujących matury.

Problem jest taki, że nikt tak naprawdę nie określa priorytetów i nie patrzy na system całościowo, tylko załatwia problemy - w tym mommencie Czarnek załatwia niedobory nauczycieli w dużych miastach, kompletnie nie biorąc pod uwagę, że oni się przecież w tych miastach nie zespawnują, tylko przyjadą z mniejszych. Ale to już będzie następny problem.

Przysięgam, mój kot ma lepiej opanowane myślenie przyczynowo-skutkowe.
        • daniela34 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:39
          No póki co to pierwsze nie jest możliwe w wielu szkolach, a Czarnek zdaje się wcale nie myśli o rozgęszczaniu szkół jak pójdą sobie podwójne roczniki tylko wręcz przeciwnie. Moja przyjaciółka uczy w krakowskiej podstawowce: pokój nauczycielki ma powierzchnię połowy mojego salony, gabinetów nie ma, a w salach uczą się na 2 zmiany. I nie jest to kwestia podwójnego rocznika tylko tego, że dawna wiejska szkola stała się szkoła rejonową dla krakowskiej "sypialni."
      • kamin Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:39
        Ale roboty papierkowej też mają różną ilość. Wfisci, plastycy czy informatycy mają prosić o pisanie uczniow rozprawek, żeby mieć nad czym posiedzieć po południu razem z polonistami czy historykami?
        • daniela34 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:42
          To też. Ale można teoretycznie wymagać od nich odsiedzenia dupogodzin. Nie byliby pierwszymi pracownikami zmuszanymi do tego 😀
          Dla rozrywki napiszę wan, że prezes sądu okręgowego we Wrocławiu wymyślił sobie ostatnio, że adwokaci na dyżurach obrończych będą siedzieć 12h w pokoju w sądzie. Za darmo (bo wynagrodzenie należy się tylko wtedy jak podczas dyżuru trafi sie jakaś sprawa) - tym samym moje współczucie dla dupogodzinnych jest dość ograniczone 😆
          • droch Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:55
            Zaraz, zaraz, a czy to nie jest tak, że co do zasady dyżury obrończe są pełnione w sądzie, a prezes SO może wyrazić zgodę na pełnienie go w innym miejscu?
            A skoro może wyrazić zgodę, to może też jej nie wyrazić...
            • daniela34 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:04
              Ale żaden przepis obecnie nie obliguje adwokatów do przyjmowania obron karnych. Dopóki umożliwiali dyżury telefoniczne (I to była powszechna praktyka, z przyczyn oczywistych) to mogli liczyć na chętnych. Teraz się mogą zdziwić.
              • misiamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:54
                żaden przepis powiadasz? zaraz się ten brak nadrobi (żart, oczywiście)
                • daniela34 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:04
                  😄 Ja z dużą satysfakcją obserwuję adwokackie zmęczenie materiału - jak już nawet w mojej izbie pojawiła się szansa na rzucenie urzędówek cywilnych i administracyjnych to znaczy, że system za chwilę padnie i o ile nie wprowadzą nakazu pracy niewolniczej to sędziowie w rodzaju pana prezesa będą sobie bronić sami. Ja to nawet widzę: sędzia będzie biegał między ławą obrończą a stołem sędziowskim zmieniając po drodze togę 😉
                  • mlodyniedowziecia Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 17.04.23, 19:05
                    Sam spotkałem w sądzie młodą panią adwokat - zamieniła dyżury, obrony, zażalenia na jutro, na stanowisko pełnomocnika procesowego ZUS-u, dupogodziny, pewną pensję oraz prawo do zwolnienia lekarskiego.
                    Był taki wiersz Konopnickiej "Wolny najmita" i tak niestety teraz wyglądają wolne zawody.
                    Sędziowie już uciekają (faktycznie z zawodu, lub po cichu), bo takiego tempa pracy nikt normalny nie wytrzyma (700 spraw cywilnych na biegu w referacie w niewielkim rejonie). Radcowie często zarabiają po 3-3,5 tys. zł netto, a adwokaci nawet nie tyle, gdy opłacą ZUS, lokal, składki, programy i szkolenia, księgową, samochód itp.
            • maleficent6 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:14
              Z zasady owszem.
      • inny.kwiatek Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:53
        Ten system nie zostanie zreformowany dopóki się nie rozleci na amen.
      • mamkaantka Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 21:06
        Wakacje? Ferie? Moja psiapsi do połowy lipca działała w rekrutacji, a od połowy sierpnia egzaminy poprawkowe, rady itp Nauczyciele nie mają urlopu na żądanie jak wszyscy inni
    • mia_mia Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:31
      Kolejny ukłon w stronę szkolnictwa prywatnego i ED😉
      • hanusinamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:39
        To Jest w tym celu robione. Ponad połowa szkół prywatnych jest rękach KK. Za kilka lat ateista będzie miał wybór dobra katolicka A słaba państwowa....co wybierze?
        • runny.babbit Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:41
          Ale skąd wezmą nauczycieli w tych katolickich? Wam się wydaje że tam płacą nie wiadomo ile? Poza tym jest przepaść pokoleniowa, młodzi nauczyciele są jak jednorożec.
        • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 09:02
          >Ponad połowa szkół prywatnych jest rękach KK.

Zmień lekarza albo dilera...
          • milva24 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 10:10
            W moim mieście owszem, szkoły z najlepszymi wynikami to są prywatne, katolickie. O paru prywatnych niewyznaniowych słyszałam od znajomych, ale tam wyniki egzaminów szorują po dnie.
            • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:19
              Wyniki zależą od poziomu uczniów. Jeśli katolickie robią odsiew, a niewyznaniowe przyjmują jak leci, to mają to, co mają.
              Z g... bata nie ukręcisz.
              • milva24 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:51
                A jest to możliwe, znam sytuację gdy szkoła dała do zrozumienia, że uczeń "nie pasuje" do niej. Konkretów nie znam ale matka była po rozwodzie, przy czym była też kiedy dziecko przyjmowali więc to raczej nie miało wpływu za to młoda była nie wybitna.
            • volta2 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:29
              to jemateczka będzie pięknie recytować na jasełkach, wszak do szkoły katolickiej sama kaska nie wystarczy, może i ślub kościelny nabędzie?
              • milva24 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:49
                Nie wiem jaka jemateczka, moje chodzą do szkoły publicznej a nie wyznaniowej i na religię nie uczęszczają.
                • volta2 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 11:57
                  teraz? to nie ma problemu, mówimy o sytuacji, gdzie w publicznych będą wakaty, a w katolickich wykwalifikowani nauczyciele, godziwie opłacani. szczerze, to nie znam prywatnych szkół, gdzie są takie cuda, godziwie zarabiają ci, którzy są zatrudnieni bo matka/ciocia/wujek jest w zarządzie, reszta woli etat na karcie w publicznej placówce. i jak zabiorą w publicznej kn, to wtedy bez różnicy, gdzie się pracuje, dojdzie do głosu kwestia kasy.
                  • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 12:24
                    Dawno nie miałaś do czynienia z zatrudnionymi w prywatnych. Czasy "wolę na kartę" w stolicy bezpowrotnie minęły.
                    Tak, żyję w stołecznej bańce, wiem.
                    • volta2 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 19:19
                      cały czas mam. na kartę wolą osoby, które mają dodatkową działalność, które zaczynają i nikt ich jeszcze nie chce, te które mają koreptetycje, te, które muszą często opuszczać bo dzieci/choroby własne. w prywatnej - nikt ich trzymał nie będzie a tu trzymają, i jeszcze 13 wpływa.
                      piszę o stolicy
      • smoczy_plomien Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 22:56
        Nie, to jest plan upadku edukacji. Po co PiSowi wyedukowane i świadome społeczeństwo?
    • kotejka Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:44
      No dobrze, a co w zamian? Bo jeżeli kodeks pracy, 26 dni urlopu i 40 godzin w robocie na podstawowej pensji bez nadgodzin, to ja nie zostaje ani miesiąca
      A szkoda, bo lubię, to co robię, mam efekty, jestem nauczycielem dyplomowanym i zamiast na papierkowym rozwoju i awansach z urzędu mogę się wreszcie skupic ma uczniach
      Na korepetycjach, terapii i zajeciach dodatkowych wyjdę w dwa tygodnie na to, co teraz w miesiąc
    • inny.kwiatek Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:46
      Nareszcie. Aż sie zdziwiłam, że od tego ministra taki sensowny pomysł wyszedł. Ale i tak się nie odważą, niestety.
      • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:48
        Patrzysz na to z punktu warunków zatrudnienia pojedynczego nauczyciela, a nie z punktu widzenia rozłożenia istniejących nauczycieli między szkołami. I on też z tego punktu widzenia patrzy.

To się skończy jak przy likwidacji gimnazjów - te problemy, co je przewidywali głupi defetyści, jakoś się cudem zmaterializują, a minister będzie siedział na glebie, rozcierał kość ogonową i jęczał "A to szaman cholerny".
        • daniela34 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:52
          I jak z ukraińskim zbożem i jak z nakazem maseczek wprowadzonych rozporządzeniem i jak z deforną sądów i postawą UE i jak z Turowem i jak z pierwotny wersją przepisów ustawy ukraińskiej i jeszcze mogę tak długo wymieniać. Zawsze się okazuje, że ci co mówili "Stary, to jeb...ie" mają rację a PiS się dziwi, bo "Kto to mógł przewidzieć???"
          • inny.kwiatek Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:00
            Ale w tym przypadku jak wreszcie nie jeb… to nigdy nie będzie porządnej reformy
            • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:05
              Jak jebnie, to też nie będzie, patrz a) psychiatria, b) opieka społeczna nad seniorami, c) inflacja itd., itp. Masz typowe dla ludzi, którzy duzo czytali, złudzenie, że rzeczywistość poddaje się fabułom literackim, i jak jest najpierw w dół, to potem musi być zmartwychwstanie.

Zaryzykuję tezę, że każdy ruch tego rządu jest potencjalnie szkodliwy i naprawdę niezłą myślą byłoby ich zachloroformowanie na resztę kadencji.
              • tanebo001 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:24
                To nie wina PiSu tylko Tuska bo nie ma programu!
              • milva24 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 10:12

> Zaryzykuję tezę, że każdy ruch tego rządu jest potencjalnie szkodliwy i naprawd
                > ę niezłą myślą byłoby ich zachloroformowanie na resztę kadencji.
                >
                No niestety.
        • inny.kwiatek Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:59
          Ńie, Asiu. Patrzę na to z punktu widzenia osoby, która widzi, że do reformy jest cały system, od nowa.
          Najpierw dyskusja kogo chcemy mieć na koniec 12 lat nauki, potem jak tego dokonać, jakimi metodami, potem kształcenie nauczycieli tak, by mieli umiejętności by powyższe wykonać.
          Zniszczono u nas reformę sześciolatków między innymi tym, że nauczyciele klas początkowych nie umieli pracować inną metodą niż ławka, dzwonki, oceny.
          Zniszczono próbę odejścia od ocen zewnętrznych, bo nauczyciele przeszli na punkty, bużki i sformułowania, które oznaczały stopnie.
          I tak można dalej.
          Skaczemy gasząc pożary zamiast zreformować całość od początku do końca.
          Czyli najpierw cel, potem dobrane metody, potem wykształceńie kadry by umiała realizować zel metodami.
          Inaczej nie będzie nic.
          • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:02
            Ale on nie chce reformować systemu od początku do końca. Chce jesienią (tą, czyli od chlapnięcia ozorem do realizacji mamy pół roku maks) znieść Kartę Nauczyciela. Czujesz różnicę?
          • evening.vibes Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:01
            inny.kwiatek napisała:
            > Czyli najpierw cel, potem dobrane metody, potem wykształceńie kadry by umiała r
            > ealizować zel metodami.

A co ma kształcenie kadr do przejścia nauczycieli z KN na KP?
          • hanusinamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:41
            On nic nie chce zreformować. Przekręcić tylko jedna wajchę....
            • milva24 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 10:13
              Zgadzam się, to żadna reforma.
      • iza232 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:41
        inny.kwiatek napisała:

> Nareszcie. Aż sie zdziwiłam, że od tego ministra taki sensowny pomysł wyszedł.
        > Ale i tak się nie odważą, niestety.

Jesteś aż taka głupia czy wyrachowana??
        • hanusinamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:41
          Juz Ci napisała że wszystkie reformy poległym przez nauczycieli...
        • triss_merigold6 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:55
          Stawiam na głupotę.
        • grey_delphinum Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:58
          iza232 napisała:

> inny.kwiatek napisała:
          >
          > > Nareszcie. Aż sie zdziwiłam, że od tego ministra taki sensowny pomysł wys
          > zedł.
          > > Ale i tak się nie odważą, niestety.
          >
          > Jesteś aż taka głupia czy wyrachowana??

Zwyczajnie jest głupia.
    • skumbrie Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:51
      <Co myślicie o najnowszym pomyśle ministra dzbana?

Zlikwiduje czy nie, to niczego nie zmieni. Wielu nauczycieli i tak jej nigdy nie przeczytało i swoich praw nie zna.
      • malenka9 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 17:24
        skumbrie napisała:

Wielu nauczycieli i tak jej nigdy ni
        > e przeczytało i swoich praw nie zna.

Śmiała teoria.
    • chococaffe Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 17:52
      Myślę, że w dzisiejszych czasach nie zdecydowałabym się na dziecko
      • starczy_tego Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:26
        Powiedziała rozmnożona starsza pani
        • chococaffe Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:27
          Tak.
          • vivi86 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:06
            😁
          • starczy_tego Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:31
            Wiec takie głębokie przemyślenia są delikatnie mówiąc niefortunne
            • chococaffe Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:55
              Dlaczego???
            • chococaffe Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 09:01
              ?
              • starczy_tego Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 15.04.23, 23:57
                forum.gazeta.pl/forum/w,567,175741081,175741081,Czyli_nie_jest_zle.html Ten wątek idealnie to pokazuje. Jesteś jak bulzemba 🙄
                • chococaffe Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 05:31
                  Czyli chlapnełoś coś bez zastanowienia, teraz przywołujesz wątek bez sensu i nie na temat, w którym nawet się nie udzielałam.

Nie potrafisz uzasadnić swojego komentarza w żaden sposób - bywa. Na przyszły raz zastanów się zanim klikniesz "wyślij"
                  • starczy_tego Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 08:31
                    A czemu piszesz do mnie w takiej formie? Nie jestem niebinarne. Po prostu tego typu teksty to jest jedna retoryka - nieodpowiedzialne baby, które się teraz rozmnażają, a nie powinny. Nie odpisuj, miłej niedzieli
                    • chococaffe Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 16.04.23, 08:37
                      Nie. Nic nie pisałam o żadnych babach i odpowiedzialności. Pisałam o sobie. O sobie.

Być może w twoim świecie jest tak, że chcesz narzucać innym swoje przekonania i jak ktoś pisze "ja" to od razu myślisz, że tobie ktoś coś każe. W moim świecie mój wybór dotyczy mnie. Mnie. I nie narzucam go innym. Niech każdy/kazda robi jak chce. Nie przenoś na mnie swoich uczuć i swojego widzenia świata.
        • hanusinamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:11
          Też jestem zamiana starsza panią. Gdybyśmy wyjechali do innego kraju kilka lat wcześniej pewnie bym miała 3 dzieci albo właśnie była w ciazy.
          • starczy_tego Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:32
            Decyzja o 3 dziecku a decyzja o pierwszym dziecku to ździebko inny kaliber, chyba nie muszę tłumaczyć?
            • hanusinamama Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:43
              No inny. Teraz też bym się pewnie zastanawiala. Albo.majac te 28 lat bym wyjechała.
    • asfiksja Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:27
      Jest możliwość, że kazali mu palnąć coś od czapki, ze względu na rolników itd.
      Ale jeśli naprawdę mają takie plany - no cóż. W tej chwili sytuacja jest daleka od idealnej. Opowiadał mi kolega dr fizyki, że chciał się zatrudnić częściowo w szkole. Zaoferowano mu pensję na poziomie około wynagrodzenia minimalnego i status "nauczyciela początkującego" - a on miał już potwierdzone doświadczenie w nauczaniu studentów i początkujący nie był w żadnym sensie. Karta Nauczyciela jednak umożliwiała zatrudnienie go tylko w taki sposób. Nie jest to, jak widać, doskonały instrument prawny. Problem w tym, że po zmianach PIS będzie jeszcze gorzej (vide sądownictwo, które też było daleeeeekie od ideału, teraz jest po prostu jeszcze bardziej niewydolne).
      • asia_i_p Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:32
        No i to w pełni podsumowuje sytuację. Źle jest mieć czyraka, ale to nie znaczy, że dopuszczę do siebie małpę z brzytwą, żeby mi go wycięła.
      • triss_merigold6 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 18:46
        Karta Nauczyciela to jedno, ale samorząd może dac dodatek motywacyjny w bardziej adekwatnej wysokości.
        • iwoniaw Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 19:11
          triss_merigold6 napisała:

> Karta Nauczyciela to jedno, ale samorząd może dac dodatek motywacyjny w bardzie
          > j adekwatnej wysokości.

Może albo i nie może. Nie w każdej gminie podatki płaci KGHM. Rozmontowania systemu powszechnego szkolnictwa państwowego akt ostatni?
          • triss_merigold6 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 20:12
            W sumie to myślę o dużych miastach gdzie niedobory kadrowe są największe. Warszawę stać by było na wysokie dodatki motywacyjne i dopłacanie chociażby nauczycielom przedmiotów zawodowych w technikach i branżowkach, ale po co, Ratusz ma inne priorytety.
            • iwoniaw Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 20:33
              Jak się nad tym zastanowić, to wszyscy mają inne priorytety, od rządu i jego wyborców począwszy. A ta garstka uważająca edukację publiczną za coś istotnego jest statystycznie nieistotna, taka prawda.
            • agus-ka Re: Likwidacja Karty Nauczyciela 14.04.23, 21:58
              Gdyby duże powiaty ponosiły koszty kształcenia tylko swoich uczniów, miałyby na dodatki dla nauczycieli szkół ponadpodstawowych, w tym tych uczących przedmiotów zawodowych. Ale powiaty ościenne umywają ręce i ani myślą o wzięciu odpowiedzialności lub chociaż pokryciu kosztów ponad subwencje.
              • triss_merigold6 Re: Likwidacja Karty Nauczyciela