Dodaj do ulubionych

Storczyk jak przesadzić?

22.04.23, 14:51
Wiadomo, że forum wie wszystko 😀. Mam kupione podłoże do storczyków i teraz co dalej? Mam egzemplarz, który chce wyjść z doniczki, więc pewnie coś muszę usunąć, żeby się zmieścił. W każdym razie emamo ratuj 🙏
Obserwuj wątek
    • heca7 Re: Storczyk jak przesadzić? 22.04.23, 14:55
      Storczyk przesadza się bardzo prosto wink Wysypujesz korę starą, wyjmujesz storczyka nie łamiąc mu "korzeni". Wsadzasz do nowej, większej osłonki i zasypujesz nową korą/ podłożem. Koniec. A, namoczyć możesz w wodzie.
      Ja mam takiego włóczęgę, który mi już któryś raz zwiewa z doniczki. Raz go rano znalazłam na parapecie big_grin Co go zasypię podłożem to po paru miesiącach wyłazi.
      • alicia033 Re: Storczyk jak przesadzić? 22.04.23, 15:55
        heca7 napisała:

> Ja mam takiego włóczęgę, który mi już któryś raz zwiewa z doniczki. Raz go rano
        > znalazłam na parapecie big_grin Co go zasypię podłożem to po paru miesiącach wyłazi.
        >
        To go nie dręcz więcejwink. Większość storczyków uprawnych to epifity, mają potrzebę korzeni "na wierzchu".
        • heca7 Re: Storczyk jak przesadzić? 23.04.23, 08:42
          Oczywiście, że ma te swoje korzenie na wierzchu. Ale nie mogę pozwolić żeby leżał sobie bez niczego na parapecie wink Musi się choć jednym wąsem trzymać doniczki! Przy czym jest mu bardzo dobrze, często kwitnie i wypuszcza nowe liście.
    • princy-mincy Re: Storczyk jak przesadzić? 22.04.23, 15:43
      przesadzasz wtedy,gdy nie kwitnie, ale to pewnie wiesz.
      ja kupuje wieksza oslonke jesli musze, obcinam uwiedle korzenie, wkladam do nowej oslonki i dodaje podloze. voila.
      • premeda Re: Storczyk jak przesadzić? 22.04.23, 16:06
        No właśnie dopiero skończyły kwitnąć, dlatego chcę przesadzić.
    • 35wcieniu Re: Storczyk jak przesadzić? 22.04.23, 15:43
      Jak wychodzi to pewnie część starych korzeni ma zgniłych albo wyschniętych, te trzeba obciąć. Resztę wsadzasz do nowej doniczki, zastosujesz korą i tyle.
      • 35wcieniu Re: Storczyk jak przesadzić? 22.04.23, 15:44
        Zasypujesz*
    • irma223 Re: Storczyk jak przesadzić? 22.04.23, 16:53
      Wyjmujesz ze starego podłoża, obcinasz białe (i czarne) korzenie, zostawiasz zielone. Zielone są żywe. Jeśli nie ma nowej, większej doniczki, to ze starej usuwasz stare podłoże, wsypujesz na dno nowe, wkładasz korzonki storczyka, obsypujesz nowym podłożem. Gotowe. Jest zasada, która mówi, by go nie podlewać (nie namaczać) po przesadzeniu przez jakiś czas, ale ja się nigdy do tej zasady nie stosowałam. Storczyki nie zgłaszają mi żadnych zastrzeżeń.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Storczyk jak przesadzić? 23.04.23, 07:58
      Jak chciałam odświeżyć storczyka, to wyciągałam, czyściłam, ucinałam sporo starych korzeni a czasem i liście i wsadziłam do nowego podłoża.
      Kiedyś miałam storczyka który nac wysokość mial już ze 20 cm i wyglądał brzydko, uciełam w połowie, zostawiłam z 3 korzenie, przeżył, po kilku latach wywalilam bo mialam go serdecznie dosc.
    • autumna Re: Storczyk jak przesadzić? 23.04.23, 08:49
      Dostałam niedawno storczyka w takiej mikrodoniczce, już mi z niej zaczyna wypełzać, czekam tylko na koniec kwitnienia, żeby przesadzić. Jak to jest z tymi doniczkami? Bo z jednej strony czytam, że do storczyków służą te plastikowe przezroczyste doniczki, bo korzenie lubią światło. A z drugiej są do nich ceramiczne osłony. To co w końcu ma najwięcej sensu? Da się trzymać w samej plastikowej doniczce? To będzie stało stabilnie, nie przewróci się?
      • heca7 Re: Storczyk jak przesadzić? 23.04.23, 09:06
        Ja od zawsze trzymam w plastikowej osłonce i doniczce. Najlepiej jak doniczka ma w środku taki rant żeby korzenie nie stały w wilgoci. I wszystkie storczyki bardzo ładnie rosną i kwitną. Nie zostawiałabym w samej plastikowej osłonce bo wg mógłby się przewracać jak przeschnie.
        Czasem można kupić szklane doniczki do storczyków...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka