Dodaj do ulubionych

Ostroga piętowa

28.04.23, 11:46
Są tutaj emamy, ktore borykały się lub borykające się z tą dolegliwością?
Jak sobie poradzilyście/radzicie z tym problemem?
Obserwuj wątek
    • madame_edith Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 11:51
      Ja się borykałam, pomogła mi fizjoterapia (masaże tej łydki i stopy), miałam też jakiś laser, ale podejrzewam, że to nie jego zasługa.siostrze pomogła fala uderzeniowa.
      Ogólnie chyba pomaga to, co boli jak diabli, ale może się mylę.
    • andaba Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 11:52
      Przeszło. Po dwóch latach, ale przeszło, po drodze były jakieś lasery naświetlania, ale nie mam pewności, czy pomogło to, czy czas (jedna seria na skierowanie, potem długo jeszcze bolało).

A wcześniej radziłam sobie... kulejąc.
      • yenna_m Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 13:07
        Radzę sobie podobnie 😂😂🤪🙈
    • aagnes Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 11:52
      To chyba szalenie popularna przypadłość, ciągle widze takie wątki.
      Odpowiedz jest jedna: fala uderzeniowa, kilka zabiegów, rozciąganie mięsni stopy, np na piłeczce, mozna obejrzec filmiki na yt.
    • mikams75 Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 12:18
      cwiczenia rozciagajace na trzy grupy miesni lydek - bardzo skuteczne, w pierwszym momencie jakby bylo pogorszenie, bo sie wszystko poruszylo i boki gorzej ale pozniej jest juz tylko lepiej przy zachowaniu regularnosci. Lepiej np. 2 razy dziennie po 2-3 min niz co kilka dni dluzsze cwiczenie. Uzyj wyszukiwarki, bylo duzo watkow, opisywalam te cwiczenia, na youtubie tez sporo znajdziesz.
      Tylko nie kupuj wkladek do butow, ktore chwilowo usmierzaja bol, za to skracaja miejsnie jeszcze bardziej i w rezultacie pogarszaja problem.
      • yenna_m Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 13:06
        Kupiłam na płaskostopie bo ortopeda zalecił.
        Wcześniej miałam na ostrogę i g... to dało.
      • yenna_m Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 13:08
        I dzięki. Poszukam 😘😘😘
    • szarmszejk123 Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 12:45
      Nie dopisze nic, czego już dziewczyny nie napisaly- fala, rozciąganie,masowanie piłką.
    • te_de_ka Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 12:46
      Najpierw przez kilka tygodni nie skumałam, ze ból, który odczuwam to jest właśnie TA znana mi z opowieści OSTROGA. A jak już zajarzyłam, to stwierdziłam, ze nie będę latać z tym po fizjo i wzięłam na przeczekanie. Wygrałam! Po kilku miesiącach przeszło🙂 Mnie bolało rano po wstaniu z łóżka i moglam to "rozchodzić".
      • silenta Re: Ostroga piętowa 29.04.23, 13:03
        A wiesz, że masz ostrogę - miałaś robione RTG? Bo to mogło być zapalenie rozcięgna podeszwowego a nie ostroga jak samo przeszło.
    • turzyca Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 12:58
      Wkładeczka na doraźny ból, żebym nie musiała kuśtykać, a poza tym ćwiczenia, ćwiczenia, ćwiczenia. Przeszło. Jak zaczyna pobolewać, to intensyfikuję ćwiczenia. Takie łatwe, które można robić praktycznie co chwila to turlanie dobrze schłodzonej puszki napoju, i chłodzi i ćwiczy.

Fakt, że ja się szybko za to wzięłam, nie zdążyło się rozwinąć do pełnoprawnej ostrogi.
    • kamire12 Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 13:03
      a czy kogos boli tylko łydka od tego?
    • jozefrobotnik Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 13:05
      Ja co prawda tylko zapalenie rozcięgna, ale moja mama męczyła się z ostroga, pomogła dopiero fala uderzeniowa
    • miki.20105 Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 13:35
      Fala uderzeniowa podobno pomaga ale ja ledwo wytrzymałam jeden zabieg. Za to pomogły ultradźwięki 10 zabiegów i noszenie butów skechers. Wkładka extra robiona na zamówienie nic nie pomogła. Ciężko jest ją umieścić w bucie i poza tym po włożeniu but jest za ciasny.
    • faustine Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 13:44
      No więc jestem tym przypadkiem, ktoremu z oferowanych powyżej propozycji nie pomogło nic. Jedynie buty do biegania i sniegowce riekar pozwoliły jakoś funkcjonować. Sama zakładałam taki wątek w ub roku. Plus wydałam niepotrzebnie kasę na osocze. W akcie rozpaczy zdecydowałam się na radioterapię nieonkologiczną i nareszcie jest efekt. Nie wiem na jak długo, narazie ból zmniejszył się gdzieś o połowę, co dla mnie już jest ogromną ulgą . Z tym że moja ostroga jest malutka za to rozcięgno podeszwowe bardzo uszkodzone.
    • pepsi.only Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 21:19
      2 tygodnie temu miałam.
      Z pomocą ematek postawiona diagnoza oraz dzieki ematkom pozbyłam się dolegliwości całkowicie!
      smile))))
      masażer drewniany,
      koncert rockowy=ćwiczenia na rozciąganie stopy i łydki,
      i piłeczka golfowa- masaż, masaż, masaż.
      I jak ręką odjął.
      forum.gazeta.pl/forum/w,567,175730702,175730702,Bol_piety.html
      • mikams75 Re: Ostroga piętowa 29.04.23, 07:41
        kontynuuj szczegolnie to rozciaganie, bo jak zaniedbasz to problem powraca.
        • pepsi.only Re: Ostroga piętowa 29.04.23, 12:03
          Ok smile
      • ewa_2009 Re: Ostroga piętowa 29.04.23, 11:52
        jaki to masażer?
        • pepsi.only Re: Ostroga piętowa 29.04.23, 12:03
          A taki drewniany, siadam przy biurku i rolkuję- jeżdżę stópkami , jedna stopa do przodu a druga do tyłu smile
          (W linku powyżej masz mój wątek, a tam zdjęcie)
    • iberka Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 21:32
      Nie mam pojęcia jak wytrzymuje cię falę uderzeniową, bo dla mnie to był koszmar....poród mniej bolał a po każdej fali wychodziłam zryczana i ledwo żywa uncertain
      • iberka Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 21:32
        *wytrzymujecie.
    • 7katipo Re: Ostroga piętowa 28.04.23, 22:00
      Nijak. Stale boli. Zwłaszcza latem - gdy więcej chodzę.
    • mia_corvere Re: Ostroga piętowa 29.04.23, 08:09
      W Czechach jest klinika, która leczy to przez rozbijanie 1 zbiegiem i praktycznie na zawsze. Poszukaj, na prawdę warto.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka