Dodaj do ulubionych

Zarobki żołnierzy

30.04.23, 09:11
Czy według was, to dużo, czy za mało, aby zachęcić do wstępowania do wojska?
Według mnie tak od majora, to całkiem ok, ale ilu zostanie majorami?
Najwięcej to tych niższych stopni potrzeba, a tu zarobki nie powalają.

żołnierze szeregowi (marynarze): 4560 zł;starsi szeregowi (starsi marynarze): 4630 zł;kaprale (mat): 5160 zł;starsi kaprale (starszy mat): 5220 zł;plutonowy (bosmanmat): 5260 zł;sierżanci (bosmani): 5540 zł;starsi sierżanci (starsi bosmani): 5600 zł;młodszy chorąży (młodszy chorąży marynarki): 5650 zł,chorąży (chorąży marynarki): 5980 zł;starszy chorąży (starszy chorąży marynarki): 6100 zł;starszy chorąży sztabowy (starszy chorąży sztabowy marynarki): 6250 zł;podporucznik (podporucznik marynarki): 6300 zł;porucznik (porucznik marynarki): 6460 zł;kapitan (kapitan marynarki): 6700 - 6850 zł;major (komandor podporucznik): 7200 - 7550 zł;podpułkownik (komandor porucznik): 7950 - 8690 zł;pułkownik (komandor): 9240 - 10 580 zł;generał brygady (kontradmirał): 11 400 - 12 150 zł;generał dywizji (wiceadmirał): 12 750 - 13 700 zł;generał broni (admirał floty): 14 400 - 15 500 zł;generał (admirał): 17 750 zł.

Obserwuj wątek
    • fogito Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:12
      Mało.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:15
      Moim zdaniem, to się powinno zaczynać od ponad średniej krajowej, czyli teraz od 7000 zł.
      • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:20
        Ahahahaha, wiesz, że ta rzekoma średnia krajowa nie obejmuje małych firemek i umów cywilnoprawnych?
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:22
          No i co z tego?
          • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:26
            To, że nie jest miarodajna.
            Oferta 4560 + dodatki dla szeregowego czyli kogoś, kto nie musi mieć nawet matury to bardzo dużo.
            • fogito Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:01
              Ale ryzyko, ze go zastrzelą w czasie wojny spore. I o to głównie chodzi.
              • leosia-wspaniala Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:23
                Przecież za działania wojenne dostają więcej, to są zarobki kolesi w koszarach...
                • fogito Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:38
                  No tak, ale jakoś trzeba przyciągnąć kolesi do koszar. Żeby potem mogli robić za mięso armatnie. Ta początkowa suma jest niziutka.
      • mia_mia Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:47
        To kto powinien zarabiać poniżej średniej krajowej?
        • niemcyy Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 12:03
          Ktos, kto w razie wojny nie bedzie musial ryzykowac zyciem.
          • mia_mia Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 13:49
            W czasie wojny, jak widać choćby po Ukrainie, biorą wszystkich i wszyscy ryzykują życiem.
            • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 13:57
              Nie wszyscy w takim samym stopniu.
              • mia_mia Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 16:48
                Przeszkoleni żołnierze mają większą szansę przetrwać niż wcieleni na szybko cywile, którzy byli skrzypkami, nauczycielami czy florystami.
                • niemcyy Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 16:57
                  Jest jeszcze cala masa cywili, przede wszystkim kobiet, ktorzy nie zostali i nie zostana wcieleni.

Ogolnie pracownicy niewykwalifikowani typu np. sprzataczki, kurierzy, nauczyciele, ktorzy nie ogarniaja ortografii, to kandydaci do zarabiania ponizej sredniej.
                  • joana012 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:22
                    niemcyy napisał(a):

> Jest jeszcze cala masa cywili, przede wszystkim kobiet, ktorzy nie zostali i ni
                    > e zostana wcieleni.
                    >
                    > Ogolnie pracownicy niewykwalifikowani typu np. sprzataczki, kurierzy, nauczycie
                    > le, ktorzy nie ogarniaja ortografii, to kandydaci do zarabiania ponizej srednie
                    > j.

Sprzątaczki i nauczyciele obok siebie jako nie ogarniający ortografii. Jak ten kraj ma liczyć na rozwój skoro gawiedź tak nisko ceni edukację
                    • niemcyy Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:38
                      Sama sie rozwin. Nie nauczyciele jako generalnie nieogarniajacy (to jedno slowo) ortografii, tylko ci nauczyciele, ktorzy jej nie ogarniaja.

Dla odmiany bycie sprzataczka nie oznacza nieznajomosci ortografii.
                    • fogito Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:41
                      A po co gawiedzi edukacja. Przed wojna było masę analfabetów i wszystko ku temu zmierza. Mnie zawsze rozczula tekst uczniów na prośbę o przeczytanie pracy domowej. Nie mogę odczytać i nie wiem co napisałem. I super. Mniejsza konkurencja na uniwersytetach.
                      • joana012 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:48
                        fogito napisała:

> A po co gawiedzi edukacja. Przed wojna było masę analfabetów i wszystko ku temu
                        > zmierza. Mnie zawsze rozczula tekst uczniów na prośbę o przeczytanie pracy dom
                        > owej. Nie mogę odczytać i nie wiem co napisałem. I super. Mniejsza konkurencja
                        > na uniwersytetach.

Rozumiem że siebie i swoje dzieci do gawiedzi nie zaliczasz i szkoła oraz umiejętność choćby czytania jest wam potrzebna. Reszta niech się wali
                        A co do żołnierzy to jeśli to kwoty netto to są ok a jeśli netto to trochę niskie dla początkujących. Chociaż jeśli wziąć pod uwagę fakt dodatków czy emerytury przed 50 to też jest ok.
                        Znam żołnierza który głównie siedzi w koszarach a w zimie szkoli żołnierzy jeżdżących na nartach. Nie urobi się facet
                        • fogito Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:53
                          Niech się walą ci, którzy nie chcą z tej darmowej edukacji skorzystać. Ja skorzystałam a syna wykształciłam za grube pieniądze.
                          Co do żołnierzy. Żeby zachęcić do wstępowania do wojska trzeba zaoferować większe pieniądze. Po to, aby w czasie wojny byli gotowi.
                          • kariwitch00 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:36
                            Sprawdź statystyki ilu dla przykładu szeregowych w polskiej armii ma wyższe wykształcenie i ilu młodych ludzi którzy przychodzą obecnie do wojska. To nie są czasy gdzie wyższe jest tylko w oświacie i ona jest ponad reszta.
                            • fogito Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:44
                              A ktoś pisał, ze tak jest. Niech się żołnierze kształcą ku chwale ojczyzny. Jestem jak najbardziej za.
                        • joana012 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:55
                          joana012 napisała:

> fogito napisała:
                          >
                          > > A po co gawiedzi edukacja. Przed wojna było masę analfabetów i wszystko k

> A co do żołnierzy to jeśli to kwoty netto to są ok a jeśli netto to trochę nisk
                          > ie dla początkujących.
                          Errata
                          A jeśli brutto to trochę niskie..
                      • kariwitch00 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:54
                        A co takiego robią te nauczycielki poza tym ze klepią w kółko to samo.Jaką niesamowita wiedza musza się wykazywać, maja podstawę programowa i latami odtwarzają to samo. Może to robić w tych czasach algorytm i byłoby to z korzyścią dla dzieci bo by ich nie oceniał subiektywnie na zasadzie kto mi pasuje a kto nie i tym samym nie wpływał na potencjał, nie podcinał skrzydeł mogłyby więcej osiągać bez tego ludzkiego emocjonalnego nastawienia lubię albo nie lubię, subiektywnej sympatii czy antypatii do ucznia.
                        • fogito Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:59
                          Hahaha nic nie robią. No zupełnie nic. I dlatego zamknijmy szkoły i wyślijmy dzieci do domów. Będzie lepiej dla wszystkich.
                          • kariwitch00 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:03
                            W tych czasach większość młodych ludzi ma jakieś studia, również w wojsku na najniższych szczeblach, to już nie te czasy, wyższe wykształcenie jest obecnie osiągalne dla większości, wystarcza chęci taki to system edukacji.
                            • fogito Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:06
                              Ale większość tych chęci nie ma, wiec się nie wykształcą.
                              • kariwitch00 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:11
                                W wojsku tez się robi studia i jeszcze armia zwróci za to pieniądze, żaden problem i wyczyn w tych czasach.
                                • fogito Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:35
                                  I często tylko chęci brak.
        • 1012ja Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 06:56
          W czasie wojny najwięcej ginie cywilów więc bycie w armi jest stosunkowo bezpieczne
    • bene_gesserit Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:19
      ...kapelan wojskowy, w zależności od stopnia, od 6300 do 10580.

Nie o same zarobki chodzi, o wojskowa emeryturę też. Po 15 latach.
      • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:21
        40%podstawy wymiaru więc bez szału.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:24
        Teraz już jest 25 lat, a emerytura to tylko 60% podstawy.
        To ile się ten żołnierz nachapie tej emerytury?
        • zosia_1 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:46
          "To ile się ten żołnierz nachapie tej emerytury" resztę dorobi. Za rok będę miała staż 25 lat i tylko 44 lata. Nie mogę liczyć nawet na 60% podstawy emerytury. Poza tym to są tylko podstawy. Mundurówki, 13-stki, stażowe i nie wiem co jeszcze. Kto na początku swojej drogi zawodowej beż specjalnego wykształcenia może dostać tyle co szeregowy?
          • babcia47 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 13:35
            Doplaty do mieszkania gdy nie ma mieszkania służbowego, , doplaty do remontu sluzbowego mieszkania, dopłaty do letniego wypoczynku i bezpłatne bilety dla członków rodziny bezpłatne leki z tym że nie wiem czy wszystko jeszcze obowiązuje. Stałe zatrudnienie
            • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 13:57
              Kłamiesz.
            • demono2004 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 15:29
              babcia47 napisała:

> Doplaty do mieszkania gdy nie ma mieszkania służbowego, , doplaty do remontu sl
              > uzbowego mieszkania, dopłaty do letniego wypoczynku i bezpłatne bilety dla czło
              > nków rodziny bezpłatne leki z tym że nie wiem czy wszystko jeszcze obowiązuje.
              > Stałe zatrudnienie
              >

Mam mundurowych w rodzinie i czegoś takiego, jak bezpłatne leki dla członków rodziny, nie ma. Inne rzeczy tez do konca sie nie zgadzają.
              • babcia47 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 07:05
                Napisałam, że nie wiem czy to jeszcze obowiązuje ale na pewno co do leków działało do lat 90- tych bo do apteki chodziłam tylko z receptą A pieniądze co najwyżej na inne leki. Dopłaty do mieszkania niesluzbowego obowiązywały do końca lat 90-tych conajmniej
                • babcia47 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 07:07
                  Co do mieszkań możliwe, że dotyczyło to oficerów, kolega porucznik dostawał
                  • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:57
                    Dopłaty w służbie więziennej obowiązywały jeszcze kilka lat temu. Nie wiem jak dzisiaj ale jeden z kuzynów męża miał dopłate do mieszkania (70 tysiecy), drugi do wynajmu co miesiąc.
              • babcia47 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 07:48
                Ps. Mój ojciec był wysokim oficerem. Dopłaty do remontów mieszkania służbowego mieliśmy zawsze, leki odboeralismy baz opłat w szpitalu wojskowym lub w aptece ale była oznaczona jako 100% ulgi, moje pobyty na obozach, koloniach czy zimowiskach były tylko częściowo płatne a gdy wyjeżdzałam gdzieś nawet prywatnie to dostawałam specjalny bilet który był też powrotnym ale nie pamiętam czy to było tylko raz w roku czy częściej. Gdy wybrałam się nad morze pod namioty to taki właśnie miałam i gdy jechałysmy z koleżanką która też miasta uprawnienia na zimowisko z zakładu naszych mam. Obowiązywał z legitymacja szkolna bo innych dokumentów jeszcze nie miałam
                • babcia47 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 07:53
                  UPS. Na zimowisko jechałam od taty ale musiałysmy dojechać do odległego miasta wojewódzkiego gdzie był punkt zborny.
                • tromedlov Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 09:22
                  30 lat temu.
                  30 lat temu.
                  I jeszcze dodam - 30 lat temu.
                  25 lat temu moja siostra kupiła mieszkanie w Warszawie za 80 tys. zł i jęczała, że strasznie drogo.
                  • kk345 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 10:28
                    Przecież babcia wszystkie wątki tak konstruuje, opierając sie na faktach sprzed 30-40 lat... Ten nick nie jest dobrany przypadkowo...
                  • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:54
                    Dzisiaj nie maja dopłat do mieszkan albo do wynajmu?
                    • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:00
                      Mają świadczenie mieszkaniowe wypłacane co miesiąc oraz przy odejściu odprawę mieszkaniową, nie wiem czy każdy dostaje 100 tys na głowę członka rodziny i od czego to dokładnie zależy ale od 50 tys jest na 100% czyli mając żonę i dwójkę dzieci z 200 tys żołnierz dostanie.
        • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:46
          NO zdecyowanie wiecej niż ja i ty.
    • alicia033 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:19
      marynarka wojenna w takiej kałuży jak Bałtyk to wyrzucanie pieniędzy w błoto.
      Więc zdecydowanie za dużo.
      • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:22
        Tak.
    • kozaki_za_kolano Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:20
      Ale piszesz o pensji, a zdaje się wojskowi mają różne dodatki w pracy. Jedzenie, kwatera, dofinansowanie na zakup mieszkania i takie tam. Nawet mają mieszkania służbowe, które mogą wykupić tanio (znajomy tak ma, mieszkanie w dobrym punkcie od wojska).
      Więc to nie jest tylko pensja, tylko pensja plus dodatki.
      Nawet to jedzenie przy dzisiejszych cenach ma znaczenie.
      • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:23
        Wyżywienie tylko, jeśli jest skoszarowany lub na poligonie. Nie ma dofinansowania na zakup mieszkania.
        • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:29
          triss_merigold6 napisała:

> Wyżywienie tylko, jeśli jest skoszarowany lub na poligonie. Nie ma dofinansowan
          > ia na zakup mieszkania.

Nie tylko dla skoszarowanych i tych na poligonach. Mój mąż obsługuje śmigłowce i ma codziennie obiad za free w pracy,
        • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:46
          Ale juz wszelkie inne dodatki mają.
      • kafana Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 08:45
        Zgadza się.
    • olpa7 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:22
      Żołnierze mają mnóstwo dodatków. To co jest tu podane to jest podstawa. Dodatek od wysługi, dodatek za brak kwatery, dodatek w zależności w jakiej jednostce się pracuje, dodatek rozlakowy jeśli się jest z dala od rodziny. Wszyscy wojskowi jakich znam mało nie mają
    • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:23
      Po pierwsze te kwoty, które zamieściłaś to tak zwana podstawa. Do tego dochodzą różne dodatki i tzw bonusy np za staż służby, świadczenie mieszkaniowe (jest różne zależy od regionu, ale najniższe to kilkaset złotych). Plusem jest 13, mundurówka, świadczenie urlopowe (4 osobowa rodzina to około 6 tysi dodatkowo podczas urlopu, może i więcej teraz). A po odejściu do tzw cywila to odprawa mieszkaniowa czyli kilkaset tysięcy złotych. Mój mąż ma stopień chorążego i dobija do około 10 tysi miesięcznie.
      • starczy_tego Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:30
        Odprawa mieszkaniowa po kilkaset tysięcy złotych??? Nie wierze….co za bogaty kraj
        • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:39
          Tak, dostaje się około 100 000 zł na jednego członka rodziny tylko za to że nie zostaje się w mieszkaniu służbowym.
        • skumbrie Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:40
          Słusznie nie wierzysz, forum przyjmie wszystko.

I skoro jest to takie eldorado, dlaczego nie ma chętnych?
          • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:42
            Kto Ci powiedział, że nie ma.
            • skumbrie Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:04
              A taki jeden Kowalski 😉
            • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:17
              Bo to jest specyficzne zajęcie i środowisko i nie dla każdego, moim zdaniem odnajdą się tam tylko ludzie o określonej konstrukcji psychicznej, niektórzy pewnie się tam męczą bo wiedzą że nigdzie nie zarobią większych pieniędzy.
              • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:52
                Choć w zasadzie niekoniecznie trzeba się tam męczyć, myślę że gdybym tam miała ojca czy męża to bym dała radę.
          • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:47
            skumbrie napisała:

> Słusznie nie wierzysz, forum przyjmie wszystko.
            >
            > I skoro jest to takie eldorado, dlaczego nie ma chętnych?
            Nie jestem trollem i nie ukrywam się pod fejkowymi kontami. Odprawa mieszkaniowa jest faktem, liczy się ją od wysługi lat, stażu służby a także od średniej ceny metra kwadratowego mieszkania. Przelicznik jest różny, ktoś kto odchodzi po 15 latach służby dostanie mniej, ktoś kto odchodzi po 25 lub 30 latach służby dostanie sporo. U nas to akurat około 100 000 na głowę, choć i tak lepiej opłaca się służyć dalej. I taką właśnie decyzję podjęliśmy
          • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:49
            Chętnych jest sporo, czasem problemem jest to że ci młodzi adepci wojska nie wytrzymują nawet kilku dni bez telefonu i sami rezygnują , choć warunki na tzw przygotowawczej mają super (telewizor, gry, Play station, sprzątaczka im sprząta sale) itd
            • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:56
              Problemem jest to, że za mało jest chętnych odpowiedniej jakości.
              • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:10

> Problemem jest to, że za mało jest chętnych odpowiedniej jakości.

Większość młodych chłopaków mieszkających blisko mojego bloku poszła do wojska i widzę jaką zmianę zaliczyli. Jeszcze 2-3 lata temu siedzieli bez celu na ławkach w małym parku między blokami i weekendowo chlali piwsko, zawsze było głośno, dziś zostali nieliczni, którzy drogę do wojska mają zamkniętą bo zdążyli już zarobić jakiś wyrok. Reszta w wojsku się zaaklimatyzowała ( co akurat obserwuje mój mąż) i zamiast wieczorami chlać piwo to biegają bo niedługo egzamin z wfu. I co najważniejsze są grzeczniejsi. Ja widzę dużą zmianę nie tylko w ich zachowaniu ale i mentalności.
                • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:20
                  Aha to dobrze że tacy istnieją, lubię takie pozytywne historie.
          • demono2004 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 15:31
            skumbrie napisała:

> Słusznie nie wierzysz, forum przyjmie wszystko.
            >
            > I skoro jest to takie eldorado, dlaczego nie ma chętnych?

Jest kupa chętnych do wojska, wiec nie wiem, skąd info, ze takowych nie ma.
            • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 15:36
              I co z tego, skoro duża część z nich do niczego się nie nadaje.
              • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 15:58

> I co z tego, skoro duża część z nich do niczego się nie nadaje.
                Młode pokolenie nie nadaje się by funkcjonować w zhierarchizowanej strukturze bo wyrosło w kulturze indywidualizmu i to by było na tyle.
              • demono2004 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 19:54

> I co z tego, skoro duża część z nich do niczego się nie nadaje.

Nie szkodzi, ze się nie nadają. Grunt,. ze tylu ochotników się tam pcha.
        • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 09:41
          To zawsze było i było wyliczane na podstawie tzw. norm (stopień, wysługa lat).
          • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:00
            Bo ludziom się wydaje że to co się podaje publicznie to jest całe uposażenie żołnierza, a w wojsku jest bardzo dużo dodatkowej forsy, dużo zależy od formacji i miejsca w jakim się jest, ile ma się lat wysługi niektórzy panowie mają z tego tytułu po 2500 dodatku czyli tyle ile niektórzy zarabiają na etacie i nikt nie mówi że do tego 4600 szeregowy ma co miesiąc świadczenie mieszkaniowe w kwocie która jest zależna od garnizonu są takie gdzie jest to + 1000 zł czyli już się z tego robi nieco więcej a gdzie reszta. Najlepiej jęczeć w kraju gdzie 70% ludzi zarabia poniżej 4 tys netto.
            • babcia47 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 13:41
              Znajomy syna zdecydował sie na wstapienie do wojska i na " dzien dobry" dostał 5200zl na rękę
    • bywalec.hoteli Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:20
      Pytanie ile jest różnych dodatków i przywilejow i ile trwa służba.
      Jeśli te kwoty są naprawdę netto to moim zdaniem wysokie zarobki
      • bywalec.hoteli Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 12:38
        Koleżanki piszą ze realnie 2-3 razy tyle. Zarabiają wiec bardzo dobrze. Pytanie czy wraz ze wzrostem stopnia wojskowego jest wymagana matura a później studia?
        • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 12:41
          TAK
        • triss_merigold6 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 13:07
          Oficer musi mieć jednolite studia magisterskie.
          • bywalec.hoteli Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 13:11
            Pytanie czy nie lepiej doinwestować nauczycieli, młodych lekarzy i pielęgniarki?
            • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 16:07
              Może od razu zafundujmy wszystkim lekcje rosyjskiego. Przydadzą się
              • bywalec.hoteli Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 16:41
                Uważasz ze żołnierz poniżej oficera powinien zarabiać więcej niż nauczyciel? Potem osiągnięcia w nauce, wynalazkach i innowacjach i poziom uczelni na świecie mamy jaki mamy
                • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 17:02
                  Na nic zdadzą się wypasione szkoły, dofinansowani nauczyciele i uniwersytety z pierwszej światowej ligii, jeżeli nie będziemy mieli wojska na poziomie. Stare przysłowie mówi: jeżeli nie chcesz płacić na swoje wojsko to będziesz płacił na cudze. Tak to jest niestety stworzone.
                  • bywalec.hoteli Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 19:51
                    Nie przesadzasz aby?
                    • tromedlov Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 09:28
                      Nie zauważyłeś wojny za wschodnią granicą?
                      • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:01
                        Wojna jakąs toczy się ciagle gdzies na świecie. Bez dobrej edukacji nie ma dobrego panstwa, nie ma też dobrego wojska.
                        • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 17:18
                          hanusinamama napisała:

> Wojna jakąs toczy się ciagle gdzies na świecie. Bez dobrej edukacji nie ma dobr
                          > ego panstwa, nie ma też dobrego wojska.
                          >
                          Tu nie chodzi o to że gdzieś tam zawsze jest jakaś wojna. Ta wojna toczy się w sąsiednim kraju i my bezpośrednio graniczymy z agresorem, który nie pała do nas sympatią. Na nic się zda tysiące wykształconych filozofów, ekonomistów lub filologów jak nie będziemy mieli dużej armii, dobrze wyposażonej i przede wszystkim wyszkolonej. Nadmienię tylko że wyszkolenie nie jest równoznaczne z wykształceniem.
                  • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:01
                    Nie bedziemy miec wojska na poziomie jak z podstawówki wyjądą głąby ...
                    • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 17:20
                      hanusinamama napisała:

> Nie bedziemy miec wojska na poziomie jak z podstawówki wyjądą głąby ...
                      >
                      A obecnie wychodzą głąby z podstawówki? Chyba nie jest tak źle z tym wykształceniem. Ps. Nawet głąba da się wyszkolić na dobrego żołnierza
              • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:00
                Przypominam, ze we Francji nauczyciel dostaje wiecej niż policjant. U nas wszystko na głowie postawione
                • mamawojtuska79 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 17:25
                  hanusinamama napisała:

> Przypominam, ze we Francji nauczyciel dostaje wiecej niż policjant. U nas wszys
                  > tko na głowie postawione
                  >

A Francja ma jakąś wojnę u swoich sąsiadów?graniczy z Rosją? Jakbyś nie zauważyła to mają zupełnie inne położenie geograficzne i zupełnie inną sytuację geopolityczną. A tak swoją drogą to powinni jednak policjantom trochę dołożyć, strażakom też, za te spalone samochody, rozruchy itd. Ci tak doskonale dofinansowani nauczyciele jakoś nie potrafią wychować tego młodego pokolenia.
    • ewa_mama_jasia Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:22
      4,5 tys. netto dla młodego człowieka bez średniego wykształcenia to mało?
      • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:25
        ewa_mama_jasia napisała:

> 4,5 tys. netto dla młodego człowieka bez średniego wykształcenia to mało?
        A gdy nie ukończył 26 roku życia może liczyć na większą podstawę.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 19:06
        Nie są netto, to pensja brutto, nie napisałam, moja wina.
        • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 19:16
          4600 dla szeregowego to jest netto.
          • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 19:44
            Podałaś podstawę netto bez dodatków, nie jest tak że każdy żołnierz w konkretnym stopniu ma na rękę tyle samo, zależy co robi, gdzie służy i ile ma lat wysługi. W skali kraju źle nie mają ale to dobrze wojsko nie powinno dziadować.
    • leosia-wspaniala Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:22
      A teraz dolicz wszelkie dodatki i przywileje.
    • sajgonetka Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 10:49
      Weź pod uwagę że to jest podstawa.
      Do tego mają wysługę, mundurowe, szkoleniowe, premie stałe i premie zmienne.
      Realnie wychodzi 2-3 razy tyle co z rozdzielnika.
      • grey_delphinum Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 11:30
        Żołnierze dostają mnóstwo dodatkowej kasy i innych bonusów. Myślę , że przeciętny człowiek nawet nie zdaje sobie sorawy, jak wiele jest rozmaitych dodatków i rekompensat. W ogólnym rozliczeniu spokojnie można doliczyć drugie tyle lub więcej (wiem z pierwszej ręki, o czym piszę)
        • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:59
          BO w przeicętnej pracy dodatki nie stanowią drugiej pensji albo i prawie 2 .
    • tokyocat Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 12:08
      Zacheta to wiek emerytalny.
      • mia_mia Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 16:51
        Moi znajomi przed 50 na emeryturze, oczywiście nadal pracują i będą jeszcze długo, bo są młodzi i w pełni sprawni.
    • damartyn Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 13:56

Dla mnie mało. Armia nie musi być liczna, ale musi być dobrze wyposażona, wyszkolona i opłacana tylko taka ma sens.
      Jak jest tak dobrze, to dlaczego jest tak źle?
      Pomimo intensywnej kampanii „Zostań żołnierzem Rzeczypospolitej” rzeczywista liczba żołnierzy w 2021 r. wzrosła zaledwie o 3486 wojskowych i pod koniec roku wyniosła 113 586 żołnierzy. W ciągu całego roku do służby przyjęto 9651 żołnierzy (dla porównania w 2020 r. 7529), najwięcej, bo aż 7234, szeregowych. W tym samym czasie mundur zdjęło 6165 osób – jak wylicza NIK w sprawozdaniu wykonania budżetu MON za poprzedni rok, do którego dotarliśmy, o 965 więcej niż planowano (5200). To największa liczba odejść z wojska za rządów PiS.

Spośród zwolnionych aż 1925 żołnierzy (31,2 proc.) nie nabyło uprawnień emerytalnych. W tej grupie zdecydowaną większość stanowili szeregowi. Część z nich nie sprawdziła się w wojsku, dla innych armia nie spełniła oczekiwań.
    • krwawy.lolo Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 14:27
      Moim zdaniem do wojska idą ci, (w dzisiejszych czasach, nie za peerelu, gdzie siódme dziecko uciekało przed nędzą) którzy tego bardzo chcą. Także możnaby im było płacić grochówką w menażce. wink
      • niemcyy Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 17:00
        Można by wink, stad pomysl premiera, zeby lud robil za miske ryzu.
    • no_name33 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 15:23
      Jakieś dziwne. Mój ojciec, starszy chorąży to miał na wcześniejszej emeryturze ponad 6 tys. (75%) gdzieś z 15 lat temu. Wiem, bo mu rozliczałam PIT.
      • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 30.04.23, 20:11
        W rozdzielniku masz uposażenie chorążego około 6 tys a tu już Ci ktoś napisał że pan ma realnie 10 bo tak to wygląda, dodatkowo inne przywileje, gratyfikacje, mundurówki, nagrody + ma zapewniony posiłek a prawa emerytalne nabył po 15 latach.
    • lisciasty_pl Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 08:43
      Znam szeregowego, który ma tak odstawioną chałupę że mnie byłoby stać może na połowę tego co on tam ma. Nie zazdroszczę, stwierdzam fakt. Te oficjalne kwoty nijak się mają do zarobków. Jest tym szeregowym już długie lata, pytałem czemu nie awansuje to mówi że woli swoją grzędę bo robi swoje i nie ma problemów.
      • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:55
        W mundurówce dodatki stanowią często drugą pensję albo i wiecej. Podanie u nich gołej pensji to zart.
    • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:53
      Ale tu trzeba doliczyć dodatki. W mundurówce to nie są małe kwoty. Mało z krzesła nie spadłam jak usłyszałam o róznicy gołej pensji u służbie więziennej a takiej z dodatkami: za stopień, za wyłsugę lat (liczone już od 2 lat pracy), do tego ryczał za dojazdy pracy, mundurowe (tutaj jak mudnur nie ejst zniszcozny zostaje zwyczajnie kasa w kieszeni), dodatek motywacyjny (za pozostanie na służbie po okresie kiedy przysługuje emerytura) i 13.
      W efekcie kuzyn męża (40 latek), z dodatków ma więcej niż samej pensji.
    • luderka Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:56
      To tylko podstawowe zarobki, oprócz tego mają milion dodatków i praw.

Znajomy z wojska dostał mieszkanie (lub kasę na jego zakup). Dostał emeryturę w wieku 45 bodajże lat (kilka lat temu). Stosunkowo niewielka obecnie ta emerytura, ale to przecież zdrowy chłop który normalnie pracuje teraz na cały etat z dobrymi zarobkami.
      Żałuję, że nie poszłam pracować do wojska, choćby do biura czy zaopatrzenia. Miałabym dużo lepszą sytuację finansową niż obecnie po latach pracy u "prywaciarzy".
      • hanusinamama Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 11:58
        Wszyscy , którzy piszą, że mundurowy dostaje wcześniejsza emeryture małą (bo 60%) niech sprawdzą ile sami dostaną po wypracowanych swoich latach. Kazdy z nas w wieku 60 lat dostanie mniej niż 40 letni chłopak z mundurówki
        • luderka Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:04
          Znajomy dostaje ok 1500zł/mc netto nie mając 50 lat. Nie był nikim znacznym w tym woju.
          Czyli dostaje tyle ile wielu z nas dostanie jako jedyne pieniądze gdy już dopracuje do swoich 60/65 lat wielu emerytalnego.
          Więc jest to mało dla emeryta który musi z tego wyżyć ale nie dla emeryta 40latka który normalnie dalej pracuje i zarabia.
        • niemcyy Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:09
          Niech kazdy idzie do mundurowki i bedzie mial lepiej. Rzadko kto w wieku 18-22 lat byl odpedzany kijem od wojska i jakos tam wybral zawod nie ze wzgledu na wlasne korzysci, tylko dla jakichs wyzszych celow.
    • obrus_w_paski Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:01
      Nie wypowiem się na temat stricte finansów, bo nie mam pojęcia o kosztach życia w pl, wypowiem się o jakości życia- mój kolega z podstawówki, który ledwo skończył jakaś zawodówkę na początku 2000, poszedł do wojska i jest już od 3 lat na emeryturę- poszedł na nią w wieku 36 lat. Dzieci wciąż małe, zona wciaz młoda, facet ma czas ja ogarnianie dzieciaków, półprofesjonalny (w swojej kategorii wiekowej) sport, wyjazdy, itp.
      • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:11
        Pewnie tak ale co tam prawdopodobnie przeżył to jego, wojsko nie jest dla każdego, ma też bardzo duży wpływ na życie osobiste nie tylko żołnierza ale całej jego rodziny, wyjazdy, życie poza domem, coś za coś.
        • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 12:25
          Pewnie to też zależy, różne rzeczy robi się w wojsku ale nie sądzę by wielu ludzi było chętnych na dłuższą metę siedzieć w kontenerach i namiotach spędzając dużo czasu poza domem.
      • kariwitch00 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 14:26
        obrus_w_paski napisała:

> Nie wypowiem się na temat stricte finansów, bo nie mam pojęcia o kosztach życia
        > w pl, wypowiem się o jakości życia- mój kolega z podstawówki, który ledwo skoń
        > czył jakaś zawodówkę na początku 2000, poszedł do wojska i jest już od 3 lat na
        > emeryturę- poszedł na nią w wieku 36 lat. Dzieci wciąż małe, zona wciaz młoda,
        > facet ma czas ja ogarnianie dzieciaków, półprofesjonalny (w swojej kategorii w
        > iekowej) sport, wyjazdy, itp.
        Czasami tacy młodzi emeryci przed czterdziestka zakładają rodziny i na wcześniejszej emeryturze opiekują się swoimi małymi dziećmi i domem a wówczas kobieta może spokojnie pracować, bardzo dobry model.
      • lisciasty_pl Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 15:26
        Te wczesne emerytury to jest patologia. Wyszkolony chłop w kwiecie wieku jest tracony. Rozumiem jakby były jakieś działania wojenne ale w czasie pokoju?
        • fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 15:33
          lisciasty_pl napisał:

> Te wczesne emerytury to jest patologia. Wyszkolony chłop w kwiecie wieku jest t
          > racony. Rozumiem jakby były jakieś działania wojenne ale w czasie pokoju?
          To jest przeszłość coraz mniej ludzi będzie się łapać na te wcześniejsze emerytury, nowo wcieleni i ci którzy są już w armii od jakiegoś czasu nie będą mogli przechodzić po 15 latach.
        • kariwitch00 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 15:53
          Nie słyszałam aby ktoś się zajmował dużymi dziećmi na emeryturze i w dodatku takimi które nie są niepełnosprawne ale rocznym już tak. Do tak małego dziecka musi być ktos do opieki 24/7 jedna osoba musi sie poświecić wiec to dobra sytuacja że facet ma taka mozliwosc czasowo i finansowo.To jest korzystne dla rodziny a później i tak pójdzie dorabiać do emerytury bo każdy dorabia.
    • mlodyniedowziecia Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 20:39
      Rozmawiałem ostatnio z koleżanką - żoną wojskowego. Jego ostatnia pensja na stopniu podoficerskim - 7000 zł netto. Bo poza zasadniczą pensją dostaje jeszcze szereg dodatków. Planują odejście z wojska, wzięcie 300 tys. na mieszkanie i.... z powrotem do służby, bo podobno tak można (chłop ma niecałe 45 lat, więc w domu siedział nie będzie).
      I teraz porównajmy sobie zarobki tego podoficera (wystarczy chyba matura) z nauczycielem dyplomowanym. Albo szeregowego (4500 zł na początek + dodatki) z młodym belfrem. Idziemy w kierunku państwa autorytarnego, bo resorty siłowe płacą najlepiej.
      Tak samo było przed II Wojną Światową. Młody oficer - 400 zł, nauczyciel nieco około 1/2. I oficer dostawał jeszcze mnóstwo różnych dodatków (na ordynansa, na służącą, na mieszkanie, na niepracującą żonę, na dzieci), więc de facto miał 4-5 ówczesnych średnich pensji.

• fioletowa01 Re: Zarobki żołnierzy 01.05.23, 20:59
        Moim zdaniem ci co wybrali tez zawód powinni zarabiać bo to zajęcie nijak się ma do etatu w cywilu a już porównania służby wojskowej z pracą nauczyciela jest pozbawione sensu, uważam że trzeba mieć jaja by spędzić w wojsku te 25 lat.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka