07.05.23, 11:16
Czy robienie jej co 10-14 dni nie niszczy paznokci? Bo sorry po 2 tyg jest juz naprawde duzy odrost, ktory zle wyglada
Obserwuj wątek
    • brenda_bee Re: Hybryda 07.05.23, 12:10
      Hybryda zazwyczaj jednak niszczy paznokcie. Ja robiłam co 2,5 tygodnia bo odrost był dla mnie nie do przyjęcia. Po 4 latach bez przerwy miałam bibułkę nie paznokcie. Teraz odpoczywam 4 miesiąc robiąc japoński. Bardzo pomogło.
      • larix_decidua77 Re: Hybryda 07.05.23, 22:59
        brenda_bee napisała:

> Hybryda zazwyczaj jednak niszczy paznokcie. Ja robiłam co 2,5 tygodnia bo odros
        > t był dla mnie nie do przyjęcia. Po 4 latach bez przerwy miałam bibułkę nie paz
        > nokcie. Teraz odpoczywam 4 miesiąc robiąc japoński. Bardzo pomogło.
        >
        Przez 4 miesiące nie odrósł ci nowy paznokieć, tylko masz uratowany japońskim?
        • figa_z_makiem99 Re: Hybryda 07.05.23, 23:58
          🤣
        • brenda_bee Re: Hybryda 08.05.23, 07:42
          Pewnie odrósł ale już po pierwszym japońskim paznokcie lepiej wyglądały a z każdym kolejnym były mocniejsze. Nadal są liche ale to nie to, co było od razu po zdjęciu hybrydy.
        • daszka_staszka Re: Hybryda 08.05.23, 12:14
          Ja mam tak długa płytkę że wymiana trwa 5-6 miesięcy,wiem bo miałam bruzdę nawiązującym i tak długo zarastała odskorki do wolnego brzrgu
    • kasia_piet Re: Hybryda 07.05.23, 12:15
      Niszczy. Odchodzi płytka od łożyska, jest też cieńsza. Znam osoby, które mówią, że robią hybrydę od 2 lat non stop i nic im nie jest w paznokcie. Hmm... jednak jest. Niszczenie własnej płytki paznokciowej, robienie z niej syfu, żeby na powierzchni wyglądało ładnie, to moim zdaniem mocno nierozsądne. Paskuda w złotym papierku. Te onycholizy, zakażenia, bakteriami, grzybem... fuj. Żeby nie było, sama spróbowałam i po 3 hybrydach mam paznokcie o wyglądzie nieporównywalnym do moich własnych zdrowych twardych paznokci. Teraz je chcę doprowadzić do stanu sprzed hybrydy. Wiem, dochodzi tu też kwestia osobnicza, jakość materiałów, umiejętności manikiurzystki.... ale nie ma cudów, płytka się niszczy. Ja pozostanę przy zwykłych lakierach.
      • figa_z_makiem99 Re: Hybryda 08.05.23, 00:01
        Płytka się niszczy bo jest pilowana i cienka. Robiłam hybrydę latami, odrosły mi paznokcie i są takie jak przed hybrydą, czary panie...
        • 35wcieniu Re: Hybryda 08.05.23, 00:13
          No niesamowite. Jak odrosła to jaka ma być. Chodzi przecież o stan zanim odrosną.
          • figa_z_makiem99 Re: Hybryda 08.05.23, 00:24
            Skoro robisz hybrydę jednorazowo, to rzeczywiście czas odrastania jest długi, hybrydę robi się cały czas. Po kilku latach odczekanie 2 miesięcy, to nie jest problem.
      • evening.vibes Re: Hybryda 08.05.23, 07:18
        kasia_piet napisała:
        > Znam osoby, które mówią,
        > że robią hybrydę od 2 lat non stop i nic im nie jest w paznokcie. Hmm... jedna
        > k jest.

Ty wiesz lepiej big_grin

• sasha_m Re: Hybryda 08.05.23, 10:07
        Robię od 5 lat, własnoręcznie. Nic mi nie odchodzi, nie wiem, co to bakteria, grzyb i inne zło. Najdłuższa przerwa wynosiła 2 miesiące i spowodowana była kontuzją. Również nic się wtedy nie działo i nie zaobserwowałam zniszczonej płytki.
        Ale ja nie matowię, nigdy, bo to mechaniczne ścieranie, więc logiczne, że płytka robi się coraz cieńsza. Bez tego zabiegu lakier trzyma się u mnie doskonale. Na pedicure chodzę do salonu, tam również nie pozwalam matowić płytki.
    • robin1025 Re: Hybryda 07.05.23, 16:35
      Już pisałam w innym wątku o tej tematyce, że właśnie doprowadzam do stanu sprzed po monophazie (lżejsza forma hybrydy). Czas zanim odrosną paznokcie to ok 2 m-cy. Mi wlazła onyholiza. Generalnie jest dramat bo brzydko to wygląda a zamalować nie idzie bo nie wolno. Mam specjalny krem jem na tony witaminy i dodatkowo kapsułki Gal do olejowania.
    • larix_decidua77 Re: Hybryda 07.05.23, 22:57
      Po ilu jest odrost to zależy kto robi i komu. Paznokci nie niszczy hybryda tylko przerwy pomiędzy. Tzn albo robisz hybrydę non stop albo wcale. Hybrydę ściąga się frezarką zostawiając cienką warstwę bazy. Pod spodem jest zmatowiony paznokieć, który odrasta. Hybrydy nie robi się: "na wesele", "komunię", " po odbiór dyplomu". Jak ktoś chce pezestać robić, to paznokieć u dłoni odrośnie w jakieś 3 miesiące. Żadne zabiegi nie niszczą paznokci na stałe, odrasta zawsze zdrowy i nienaruszony.
      • figa_z_makiem99 Re: Hybryda 08.05.23, 00:03
        Właśnie, co wątek to te same brednie. I trzeba robić u sprawdzonej kosmetyczki, a nie taniochę gdzie można się zarazić.
        • taje Re: Hybryda 08.05.23, 07:36
          Jakie znowu zarazić? Z hybrydą podstawowy problem polega na uszkodzeniach mechanicznych przy nakładaniu/zdejmowaniu. Higiena pracy cię przed tym nie uchroni. Poza tym można mieć reakcję/alergię na chemię w hybrydzie - dziewczyny nawet na tym forum opisywały.
      • czerwonylucjan Re: Hybryda 08.05.23, 00:03
        Dlaczego mialby niszczyc czas pomiedzy? Co to za idiotyzm?
        • igge Re: Hybryda 08.05.23, 00:10
          Też nie rozumiem.
          Niszczy nieprawidłowe zdejmowanie hybrydy.
          Ale nawet i wtedy odrastają ok tylko na początku miałam konieczność extra pielęgnacji.
          Ktoś wyżej opisał że zdejmuje się ostrożnie frezarką.
          Podobno też moczenie w acetonowym zmywaczu nic złego nie robi.
          • daszka_staszka Re: Hybryda 08.05.23, 12:15
            Aceton to akurat bardzo dużo złego robi paznokciom
        • figa_z_makiem99 Re: Hybryda 08.05.23, 00:27
          Chyba chodziło o to, że jeśli hybrydę robi się tylko na specjalne okazje kilka razy do roku, wtedy ma się non stop zniszczone paznokcie po zdjęciu między hybrydami.
        • larix_decidua77 Re: Hybryda 08.05.23, 08:06
          czerwonylucjan napisał(a):

> Dlaczego mialby niszczyc czas pomiedzy? Co to za idiotyzm?
          Nie niszczy czas. Nie wiem czego nie rozumiesz. Po zdjęciu hybrydy i nie nałożeniu kolejnej, pozostaje zmatowiony paznokieć z usuniętą górną warstwą, nie jest to zbyt piękne a paznokieć nie jest normalnej grubości. Trzeba poczekać aż odrośnie. Dlatego nie robi się przerw między hybrydami, żeby tego uniknąć. Robiąc hybrydę jedną za drugą, za kazdym razem zostawia się cienką warstwę bazy i matowi odrosniętą cześć. Jak robi się hybrydy od czasu do czasu to się chodzi z takimi uszkodzonymi paznokciami i ma się poczucie, że są zniszczone. Robiąc nawet 20 lat hybrydę paznokcie będą w takim samym stanie jak przy pierwszym zabiegu.
          • czerwonylucjan Re: Hybryda 08.05.23, 14:33
            W takim razie zdejmujac tez mozna zostawic ta cienka warstwe bazy..
      • 35wcieniu Re: Hybryda 08.05.23, 00:17
        Nie widziałam żeby ktokolwiek gdziekolwiek twierdził że hybrydy uszkadzają paznokcie na zawsze. Przecież wiadomo że odrasta.
        Chodzi o uszkodzenia od razu po zdjęciu.

Tak jakbyś się dziwiła że ktoś mówi że mu dekoloryzacja zniszczyła włosy, a to nieprawda bo odrastają. No odrastają, mowa o uszkodzeniach po zabiegu.
        • figa_z_makiem99 Re: Hybryda 08.05.23, 00:29
          To po co robić, żeby od razu zdjąć? Tak samo jakbym raz ufarbowala włosy i czekała aż mi odrosną w całości wkurzona. Trzeba robić regularnie.
        • larix_decidua77 Re: Hybryda 08.05.23, 08:12
          Jeżeli masz zamiar zrobić hybrydę i zdjąć, to lepiej pomaluj zwyklym lakierem. To nie jest zabieg na raz. Jeśli ktoś ma taki glupi pomysł, żeby sobie robić hybrydę 4 razy w roku, to tak, będzie chodzić ze zniszczonymi paznokciami. A jeżeli ktoś sie decyduje robić na stale, to raczej ma świadomość, że jeśli po 10 latach mu się odechce, to musi poczekać chwilę aż paznokcie odrosną.
      • evening.vibes Re: Hybryda 08.05.23, 07:16
        larix_decidua77 napisał(a):
        > Paznokci nie niszczy hybryda tylk
        > o przerwy pomiędzy. Tzn albo robisz hybrydę non stop albo wcale.

Bzdura.

Hybrydę ściąga
        > się frezarką zostawiając cienką warstwę bazy.

Bzdura.

• larix_decidua77 Re: Hybryda 08.05.23, 08:12
          No może tobie jedzie do gołej skory, mi zostawia cienką warstwę bazy.
          • evening.vibes Re: Hybryda 08.05.23, 09:52
            > No może tobie jedzie do gołej skory, mi zostawia cienką warstwę bazy.

O acetonie słyszała?
            • larix_decidua77 Re: Hybryda 08.05.23, 11:13
              Dla mnie możesz nawet pić aceton, ale to świństwo i akurat takie ściąganie niszczy paznokcie.
              • evening.vibes Re: Hybryda 08.05.23, 12:18
                > Dla mnie

To miło - zdejmuję acetonem od lat i mnie nic nie niszczy.
      • taje Re: Hybryda 08.05.23, 07:29
        Nieprawda, np po onycholizie kształt płytki może ulec zmianie na trwałe.
    • memphis90 Re: Hybryda 08.05.23, 09:27
      Jak pisałam w poprzednim wątku - nie matuję mocno, wyrównuje tylko powierzchnie bloczkiem o małej gradacji (jak podczas zwykłej pielęgnacji), używam bazy peel-off, ściągam acetonem, wiec odchodzi praktycznie jak lakier. Płytka nie jest zniszczona i jak mi się nie chce robić nowego lakieru, to zdejmuję hybrydę i tak zostawiam - a paznokcie wyglądają normalnie.
      • taje Re: Hybryda 08.05.23, 09:39
        A co to ta baza peel-off?
        • memphis90 Re: Hybryda 08.05.23, 09:49
          Ja mam akurat taką
          Maluje się tym płytkę paznokcia bez brzegów - tam na brzegach baza będzie przylegać bardziej. Podczas ściągania acetonem zmywacz musi rozpuścić tylko tą cienką warstwę na obrzeżach, a środek w zasadzie odchodzi sam. Teoretycznie może się to przekładać na krótszą trwałość hybrydy, ale ja nosze max. 2 tygodnie i tyle spokojnie wytrzymują.
    • princy-mincy Re: Hybryda 08.05.23, 09:34
      niszczy. ja nuz sobie obiecalam, ze wiecej n8e zrobie, choć to wygodna opcja.
      zamiast hybrydy bede malowac lakierem winykowym, dluzej trzyma na paznokciach niz zwykly lakier.
      na razie jednak musze podleczyc paznokcie manicure japonskim, olejkami i regenerum.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka