Dodaj do ulubionych

Wątek wyżalny

17.05.23, 08:48
Jest połowa maja a dziś o 8 rano było 3,5 stopnia,jak, kuwa, w styczniu 🙄🙄🙄 piec się ciągle włącza wieczorami, pójdziemy z torbami przez rachunki za gaz...już za zeszły rok mieliśmy 3000€ do dopłacenia a w maju w zeszłym roku już na pewno nie grzaliśmy.
Wieje, leje, pizdzi, mam dooooość 😡😡🥶
A co u was ujowego?
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:00
      Po 2 kolejnych latach z upiornymi upalami bez przerwy od polowy kwietnia do konca wrzesnia, ten zimny i deszczowy maj mnie bardzo cieszy cool
      Zawszec to juz ponad miesiac potencjalnego ukropu mniej. Zielen soczysta i rozbuchana.
      Niemniej, 3,5 stopnia to juz przesada, wspolczuje (u mnie sie utrzymuje 9-14°)
      • berdebul Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:03
        Mnie martwi, bo ceny warzyw i owoców będą wysokie. Nic nie rośnie bo jest zimno/leje.
        • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:04
          Przy upale i suszy bylo z tym jeszcze gorzej.
          • berdebul Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:07
            Zapylacze nie latają jak pada, ani jak jest zimno. Wiec nie, nie było gorzej jak było ciepło.
            • snakelilith Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:27
              Ale gdzie? W Polsce? U mnie w pół-zach Niemczech jest roślinny overkill. Nawet mój mąż psika i smarka, a to występuje tylko przy wyjątkowo zapylonych latach. Codzienie wyglądam przez okno i nie mogę się nadziwić jaką mamy zieloną dżunglę wokół, już dawno tak nie było, a to tylko dzięki większym opadom w tym roku. Może wyrówna to trochę niedobry wilgotności gleby powstałe w ostatnich latach.
              • berdebul Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:23
                U mnie nie ma overkilli. Niektórych owoców nie będzie w ogóle, bo nie miało ich co zapalić. Za to trawa rośnie super, tylko ciężko na niej przeżyć.
        • szmytka1 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:58
          U mnie susza. W maju 1 dzień deszczowy, wczoraj. W kwietniu deszczu wcale sobie nie przypominam.
      • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:05
        Deszcz mi przeszkadza o wiele mniej jak jest ciepło:p
        Żeby było te 10-15 stopni to bym nie lamentowała, ale 3,5+ wiatr i deszcz prosto w ryj nastraja mnie morderczo
      • boogiecat Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:07
        Team #zimnymokrymaj

mnie dodatkowo wychodzi miesiac mniej smarkania pylkami
      • gama2003 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:43
        To samo czuję.
        Deszcz to dobrodziejstwo.
        Nawet jeśli ktoś kocha upały, żyć na żywej planecie musi. Zima była sucha. Niech ta ziemia namaka.
        To jest powietrze do oddychania. Bez smogu, pyłków i wilgotne. Mniam.
        • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:54
          "Zima była sucha"

Nie u mnie🙄
        • berdebul Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:05
          Ulewne deszcze nie pomagają przy suszy.
          • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:28
            Ale przecież nie są ulewne. Są siąpiące i z przerwami, akurat idealne na uzupełnienie wilgoci.
            Tzn, nie wiem jak w reszcie kraju, ale u mnie akurat są takie wink
            • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 12:57
              U mnie tez nie sa ulewne, od ponad miesiaca prawie codziennie siapi, mzy i popaduje. Co cieszy, bo w zimie byly ponad 2 miesiace bez kropli deszczu (a normalnie to sporo pada w zimie).
            • berdebul Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:13
              U mnie ulewy, jedyny plus to pełne zbiorniki na deszczówkę. Następnego dnia już jest sucho jak się zacznie grzebać w ziemi.
              • szmytka1 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:47
                Zazdroszczę, bo u mnieziemiaspekana od suszy,siąpilo 1 dzien tylko
      • wkswks Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:10
        Od dwóch, trzech lat maje u mnie w Bawarii tak właśnie wygladaja: bardzo zimno i deszczowo. W lipcu za to upał. Więc absolutnie nie podzielam twoich obserwacji o upale od połowy kwietnia (!!!!).
        • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:11
          U mnie taki zimny i deszczowy maj jest pierwszy raz od 2006 roku (srodkowo wschodnia Francja).
        • nenia1 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:35
          wkswks napisał(a):

> Od dwóch, trzech lat maje u mnie w Bawarii tak właśnie wygladaja: bardzo zimno
          > i deszczowo. W lipcu za to upał. Więc absolutnie nie podzielam twoich obserwacj
          > i o upale od połowy kwietnia (!!!!).

Mogło tak być. Byłam parę lat temu w Holandii właśnie w maju, głównie z powodu kolorowych pól tulipanowych
          i była bardzo ładna pogoda, było ciepło i słonecznie. Wiatr oczywiście nad morzem głowę chciał
          urwać, ale pogoda była słoneczna.
          W tym roku zresztą byłam z początkiem maja przez 10 dni w Austrii, land salzburski, więc nie aż tak daleko Bawarii i przyznam, że pogoda bardzo przyjemnie mnie zaskoczyła, bo na te 10 dni pobytu padało przez
          1 dzień, a w inne dni pogoda była naprawdę bardzo ładna, po dolinach chodziliśmy w krótkich rękawkach
          i wróciłam z niemodną opalenizną.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:27
        Co? Od wielu lat jest wujowa pogoda do maja. W 2018 było lato stulecia, gdzie rzeczywiście w kwietniu zaczęły się upały i trwały do października.
      • fandorina Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 16:15
        Myślę tak samo - nie znoszę upałów i wolę już ten deszcz.
      • kamin Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 16:29
        Gdzie były te upały od połowy kwietnia do końca września? Bo chyba.nigdzie w.Polsce. W.ubieglym roku zimny maj, deszcowy czerwiec i znowu zimny wrzesień. Tęsknię za temperaturą powyżej 18 stopni wiosną
        • ga-ti Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 22:39
          No właśnie, niech wiosna będzie wiosną, a nie upały i zimno na zmianę. A jak deszcz, bo potrzebny, to też mogłoby być ciepło przy tym. Czemu deszcz oznacza automatycznie drastyczny spadek temperatury?

Na wschodzie Polski zmarzły kwiatki drzewek owocowych, teraz to im żaden deszcz nie pomoże sad
    • berdebul Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:01
      Leje i pizdzi. Poważnie zaczynam rozważać zakup suszarki.
      • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:04
        Ja też! Wczoraj mężowi mówiłam, że chyba już czas.
      • enia17 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:04
        Irlandia
        Rano 8 stopni po południu 20
    • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:07
      Mam pms i pada deszcz, muszę coś jeszcze pisać?
      • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:08
        Przytulam 🤗
        • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:16
          szarmszejk123 napisał(a):

> Przytulam 🤗

Dzięki!
          Ty też się trzymaj, w końcu będzie cieplej.
      • boogiecat Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:10
        Wytypujmy jakas twoja ofiare😍

Ja mam wieczorem dlugi likend, a cos mnie kurfa nie cieszy
        • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:15
          boogiecat napisała:

> Wytypujmy jakas twoja ofiare😍
          >
          Skąd wiedziałaś? Tak, pragnę mordować.

> Ja mam wieczorem dlugi likend, a cos mnie kurfa nie cieszy

Jak to długi weekend, że w srodę?🤔
          • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 12:59
            Tez mam dlugi likend tongue_out (we Francji czwartek jest wolny, swieto katolickie).
            • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:00
              U mnie też:p
            • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:06
              Jakie święto jest w czwartek?
              • lella_two Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:08
                To my w Polsce nie obchodzimy jakiegoś katolickiego święta?! Nie może to być!
              • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:09
                Wniebowstąpienie.
                • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:29

> Wniebowstąpienie.

Srrraniewbanie.
                  Gdzie jest petycja, chcę się podpisać.
                  Przy okazji 8.12 możemy załatwić.
              • niemcyy Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:31
                arthwen napisał(a):

> Jakie święto jest w czwartek?
                >
                Wniebowstapienie. W polskie niebo wstapil w niedziele wink
                • ageman Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:59
                  Ten zgniły Zachód ma długi weekend z okazji wniebowstąpieni Zbawiciela a katolicka Polska musi pracować :p
                  • ageman Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:03
                    No i jeszcze 2 dni Zielonych Świątek mają 😞

To się wyżaliłam
                    • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:05
                      Weź nic nie mów, tu co chwila świeta takie i srakie, wakacje majowe, letnie, jesienne, zimowe,urodziny króla i uj wie co jeszcze. Raz się tak zamotalam, że zaprowadziłam córkę do szkoły w jakieś kolejne święto i pocałowaliśmy klamkę:p
                      • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:13
                        We Francji sa dwutygodniowe ferie co 6 tygodni big_grin
                        Plus oczywiscie wakacje.
                        • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:15
                          Dzieciom fajnie, rodzicom jakby mniej :p
                      • samaasma Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 16:31
                        Już do szkoły chodzi o matko a dopiero co się przecież urodziła
                        • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 17:55
                          Cudze dzieci szybko rosną:p
                    • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:09
                      Moj ojciec rocznik 1937 pamieta jeszcze wolne poniedzialki zielonoswiatkowe w Polsce, zniesli to dopiero gdzies w latach 50.
                  • lella_two Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 19:15
                    Też żeśmy sobie króla Polski wybrali...
            • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:27
              chatgris01 napisała:

> Tez mam dlugi likend tongue_out (we Francji czwartek jest wolny, swieto katolickie).
              >

Co, kurde?! A dlaczego w Polsce nie, pytam! Jesteśmy Chrystusem Narodów czy nie, do cholery!
              • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:39
                Za to nie ma wolnego Bozego Ciala, to sie wyrownuje (czesciowo, bo poniedzialek zielonoswiatkowy tez wolny).
                • boogiecat Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 15:30
                  my jestesmy Cora Kosciola kurde, powinnismy miec tez to Boze Cialo
          • boogiecat Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 15:31
            primula.alpicola napisała:

> boogiecat napisała:
            >
            > > Wytypujmy jakas twoja ofiare😍
            > >
            > Skąd wiedziałaś? Tak, pragnę mordować.

moge z toba zhejtowac wieczorem dowolny temat

a nie jestes juz ekhem zabujana?

> > Ja mam wieczorem dlugi likend, a cos mnie kurfa nie cieszy
            >
            > Jak to długi weekend, że w srodę?🤔

to wy w tej Polsce nie macie nawet katolicyzmu??? big_grin tongue_out
            • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 21:02
              boogiecat napisała:

> a nie jestes juz ekhem zabujana?

Jaaa, zabujana..? Mówisz o tym listopadowym crushu, którego z trudem i wysiłkiem nie dopuściłam do siebie?
              To już mi przeszło, przecież to było wieki temubig_grin

> to wy w tej Polsce nie macie nawet katolicyzmu??? big_grin tongue_out

No właśnie!
    • paola.brunetti Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:16
      Ja się cieszę, bo dawno nie chodziłam tak długo w wiosennych ubraniach, często prosto z zimowych kurtek przeskakiwało się do koszulek z krótkim rękawem. A teraz kolejny tydzień zakładam trencz! Ale fakt, że u mnie aż tak zimno nie jest, dziś rano było 8 stopni. Wegetacja trochę opóźniona, ale myślę, że za parę dni będę mogła już pojechać do ogrodnika po pelargonie do skrzynek, bo ma być coraz cieplej.
      • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:19
        Ja nadal chodzę w zimowych 😡
      • kafana Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:54
        A mój nadal wisi w szafie trochę za zimno a poza tym wystaje mi spod parasola:p ale bardzo brakuje mi kaloszy! Ukradli mi jakiś rok temu i teraz mi ich brakujeeeeee
    • feniks_z_popiolu Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:16
      Leje, pada, mży od wczoraj. Przyrodzie deszcz potrzebny ale mógłby padać tylko w nocy. Temperatura ok 10 więc źle nie jest. W sumie wolę niż upały.
      • 1012ja Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:11
        I ja się podpiszę.
    • atenette Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:17
      Mam dosyć tej pogody. I to tak naprawdę dosyć. Chce mi się płakać jak widzę za oknem kolejny zimny, pochmurny dzień. Ta pogoda dała mi w tym roku w kość. Przeżyłabym chyba niskie temperatury gdyby słońce było, rzygać mi się chce jak widzę to wiecznie szaro-białe niebo. Mam dosyć.
    • lella_two Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:19
      Zimno. Zimno. Bujam się co noc ze skrzynkami rozsad na linii tunel- dom, bo jednak chmury wiszące przez cały dzień się rozwiały i będzie przymrozek🤦‍♂️
    • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:20
      Dla mnie jest super, ale fakt, że nieco cieplej mamy, bo rano było chyba 8 czy 9 stopni. A teraz to nie wiem. Niby pada, ale chociaż nie pyli, wiec też nie jest źle. Za to zielono wink
    • kochamruskieileniwe Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:23

Mazowsze. Z ogromnym niedoborem wody w glebie na głębokości 28-100 cm. W tym roku mapy wilgotności wyglądają o niebo lepiej niż w latach ubiegłych.
      W Warszawie pogoda dla mnie idealna. Wiosenna, a nie letnia. Deszcz pada w sumie drugi dzień. Z wczorajszą przerwą. Ja tam lubię taką pogodę. Wreszcie normalnie.
      • triss_merigold6 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:30
        Jest super zieleń, dla mnie pogoda idealna jak na maj i jest ciepło.
        • gama2003 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:51
          O tak. Zieleń wybucha gejzerami.
          Widać zachwyt tą wodą z nieba. Takie soczyste zielone plus chłodne wilgotne powietrze to coś dla mnie.
          Chłonę, bo za chwilę przyjdzie gorunc i moja wegetacja. Gdyby w drodze było słoneczne lato do 25 st czekałabym utęskniona.
          • szmytka1 Re: Wątek wyżalny 18.05.23, 20:28
            Ciągle słyszę o tej wodzie z nieba, kiedy u mnie nie pado już że 2 miesiące
        • georgia.guidestones Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 12:51
          triss_merigold6 napisała:

> Jest super zieleń, dla mnie pogoda idealna jak na maj i jest ciepło.
          Ciepło było w weekend i będzie w nastepny. Dziś w tej chwili odczuwalne może 10-11 st. Brrrr
          • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:07
            No, 10-11 stopni, czyli całkiem ciepło jak na połowę wiosny.
            • kamin Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 16:31
              A ić. Jeszcze miesiąc i równonoc a później powoli w stronę kolejnej jesieni. Mamy zdecydowanie zbyt długą zimę.
              • arthwen Re: Wątek wyżalny 18.05.23, 14:48
                Mnie pasuje wink Upały w trakcie ostatnich paru lat mnie dobijały (mimo klimy w domu, bo jednak czasem człowiek chciałby wyjść...)
        • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 19.05.23, 22:25
          Ooo zieleń tak. Zabrano mnie ostatnio w taką zieloną dzicz, ale W TAKĄ ZIELONĄ DZICZ, że nie mogę się pozbierać z zachwytu, że istnieją jeszcze takie miejsca.
      • afro.ninja Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:30
        Maj w Warszawie jest przepiękny, jest bardzo dużo drzew, no i kwitnie bez.
      • la_mujer75 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:52
        Potwierdzam. Jest super i ciesze się, że pada. A zieleń jest cudna.
    • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:32
      Ujowe jest to, że powinnam być teraz na Sycylii-, ale straciłam dowód. Pogoda to już tylko wisienka na tym ujowym torcie
      • jkl13 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:37
        Daniela, co się stało?
        • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:40
          Zgubiłam (albo ktoś mi ukradł, ale raczej zgubiłam-) dowód osobisty. Paszport mam dopiero wyrabiany, bo poprzedni stracił ważność. Wycieczka na Okęcie żeby wyrobic tymczasowy i lecieć plus drugi bilet kosztowałyby niewiele mniej niż straciłam, więc sobie odpuściłam takie ruchy.
          • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:43
            bardzo mi przykro ☹️☹️
          • turbinkamalinka Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:44
            Współczuję.
            • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:47
              Cóż, pociesza mnie jedynie to, że na Sycylii dotąd pogoda też nie rewelacyjna (jest tsm reszta naszego towarzystwa). Gdyby mieli słońce to bym sobie chyba w łeb strzeliła z łuku.
              • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:52
                To fakt, w całej IT pogoda nie zachwyca. Pod Rzymem pozalewało, na południu wiatr piach z Afryki przyniósł i zostawił, szwagierka dziś rano samochód z błota skrobała, bo do tego jest paskudna wilgoć. Normalnie w maju na plażę już chodzili:p
              • celandine Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:54
                Pogoda na Sycylii jest taka, że musieli zamknąć szkoły.
                • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:03
                  celandine napisała:

> Pogoda na Sycylii jest taka, że musieli zamknąć szkoły.

No teraz to mnie zmartwiłaś, co się takiego dzieje? Znajomi wczoraj wysyłali zdjęcia - trochę padało i było pochmurno ale bez tragedii.
                  • celandine Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:11
                    Palermo zalane, Agrygent i Trapani też. Był czerwony alert, dziś już lepiej. Na wschodzie wyspy pogoda lepsza.
                    • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:25
                      Oni są na wschodzie. Ale mieli w planie pojechać do Palermo na dwa dni
                      Dam im znać w takim razie, bo nie wiem na ile sprawdzają lokalne newsy.
                      • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:29
                        Jakieś ryzyko obsunięć chyba było też w związku zalaniami.
          • jkl13 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:55
            Bardzo,bardzo współczuję. Kakałko sobie zrób wieczorem w domu, mi ono zawsze pomaga. Albo może wiaderko kakałka, jeden kubek może nie wystarczyć na takie smutki...
            • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:02
              Chyba wannę. Wanna kakałka może mi pomoże
              • hanusinamama Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:10
                Sprawdź pogodę na Sycylii ...poprawi ci się humor.
      • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:56
        O, współczuję.
        Paszportu nie masz? Czy zorientowałaś się, że dowód zniknał dopiero na lotnisku?
        • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:01
          Paszport mam wyrabiany, poprzedni stracił ważność, wniosek składałam bez pośpiechu, bo przecież MIALAM DOWÓD 😭
          A że nie mam dowodu zorientowałam się rano przed wylotem
          • pade Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:07
            o rany, współczujęsad
          • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:32
            To jeszcze tak dla pewności - ale zgłosiłaś/zablokowałaś dowód? Akurat Ciebie pewnie nie ma potrzeby o to pytać, ale pod wpływem emocji może wylecieć z głowy smile
            • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:33
              A dobra, widzę niżej. Cofam smile
      • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:32
        O nie. Współczuję.
      • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:33
        Dzięki zbiorczo za wszystkie wyrazy współczucia. Już mi lepiej
      • backup_lady Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:44
        Przekichane.
        Wiem, że głupie pytanie, ale zgłosiłaś zgubienie dowodu / zastrzegłaś czy co tam się robi?
        A Sycylia nie zając, nie ucieknie smile
        • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:51
          Zastrzegłam, tak.
          • primula.alpicola Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:31
            Może los czuwał, na Sycylii jest teraz bardzo niefajnie. Podtopienia i osuwiska.
            • daniela34 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:34
              Niby tak ale na zachodzie. Na wschodzie może nie jest tak szałowo jak bym marzyła, ale tragedii nie ma. Więc i tak mi żal. No ale trudno. Zrobiłam sobie wiadro kawy, siedzę pod kocykiem i czytam Wiszącą małpę Machulskiego. Przecież się nie powieszę na wlasnych stringach.
              • szafireczek Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:57
                Nic nie dzieje się przypadkiem, widocznie w gwiazdach było to zapisanesmile
    • miss_fahrenheit Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:33

> A co u was ujowego?

Deszcz, składki i podatki.
      • kafana Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:56
        Hahhaa dokładnie - kwintesencja maja.
        Ale w krk są Juwenalia - musi padać - zawsze pada w Juwenaliasmile
    • simply_z Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:35
      U nas leje i jest chlodno, sorry ale 13 stopni to jest zimnica, a nie maj. Nie zalozylam ani razu nic letniego, poza podkoszulkiem. Caly czas pelne buty, trencze itd. Plus, ze jest zielono ale do dupy z takim czyms..
    • turbinkamalinka Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:35
      Nie samą pogodą człowiek żyjetongue_out U mnie podobnie. Dziś ma być 13, jutro 11 I ma ciągle padać. Zastanawiam się czy w piecu nie rozpalić, bo może zimno nie jest, ale jest jakoś wilgotno. Jest zwyczajnie fuj. Mój sąsiad wczoraj rozpalił (chyba mu się opał skończył), tak smierdziało, że zastanawiałam się czy gdzieś pożaru nie ma.
      Marchwka po 5 zł kg i króliki mają limitowane przysmaki. Powiększyło mi się stadko o dwie sztuki, były trzy maluchy ale jednego świnia (to znaczy króliczyca) odrzuciła. A że to czarny dziki diabeł to na razie nie zaglądam do małych. Nie dość że ta wredota na mnie fuczy, to boję się że odrzuci resztę. Ale chyba są dwa. i dla obydwóch mam już dom, gdzie pasztet nie jest ulubioną potrawą smile
      • turbinkamalinka Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:37
        A i jeszcze Comber sobie mojego psa ustawił tak, że jak puszczam go jako automatyczną podkaszarkę, to mój pies ucieka do domu tongue_out
    • mayaalex Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:40
      Ucieklismy od belgijskiej pogody do Turcji bo dzieci maja akurat tydzien wakacji a maz ma sporo spraw do zalatwienia (nie lezymy na all inclusive ani nie zwiedzamy specjalnie niestety wiec to dla mnie nie sa prawdziwe wakacje ale przynajmniej pogoda jest lepsza niz u nas). Za to starszego tak pogryzly jakies komary-bestie ze ma pelno napuchnietych wielkich babli a ja wczoraj, jak zupelny swiezak, stwierdzilam, ze skoro sa chmury i powiewa wiatr to przeciez nie ma sensu sie smarowac filtrami bo co mi takie slonce zrobi… No i dzis mam czerwony dekolt i plecy, jak jakis debil. I cala rodzina co chwile mi mowi „oj, ale jestes czerwona” smile Dobrze ze chociaz na twarzy bylam posmarowana (bardzo polecam w zwiazku z tym nowy primer inkey list spf 30, z jakims glutaminianem czy innym czyms, buzie mam gladka i niezjarana).
    • gulcia77 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:44
      Nareszcie opady!!! I normalna majowa pogoda. Ostatnie lata to była susza, takie deszcze bardzo się ziemi przydadzą.
      • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:49
        Deszczu się nie czepiam, ale te temperatury to nie za bardzo "normalna, majowa pogoda" . Dla mnie normalna majowa pogoda to 8-10 w nocy i 15-20 w dzień. 3,5 stopnia, co to kufa ma być.. w południe dociagnie może do 10, ale w połączeniu z zimnym wiatrem szału nie robi.
        • lella_two Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 12:32
          Mnie też opady nie robią, ale w tym zimnie zamieram jak płaz i mam gadzie myśli😜
      • kandyzowana3x Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 12:03
        Ni pamietam jak z opadami, ale zeszloroczny maj tez byl dosyc zimny.
        • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 12:05
          U mnie w zeszłym roku już w marcu chodziliśmy bez kurtek, co było znów przesadą w drugą stronę...
    • 71tosia Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:47
      Ja wieczorami pale w kominku, z lamka wina i książka przy kominku pogoda mi nie przeszkadza smile
    • kropkacom Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:49
      Zieleń, trawniki takie soczyste... Żal się gniewać na deszcz. Zdaje sobie sprawę jednak, że aby był efekt długofalowy musiałoby padać częściej i może mniej gwałtownie aby ziemia wodę przyjmowała.

Rozumiem strach z rachunków.
      • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 09:57
        U mnie to te trawniki za chwilę zgniją, bo są dosłownie pozalewane, woda stoi w parkach.
    • hanusinamama Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:02
      Mnie "zjedzo" ślimaki bezdomne. Wczoraj wieczorem zebrałam 70 sztuk, dzisiaj rano ponad 40...
      • turbinkamalinka Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:07
        hanusinamama napisała:

> Mnie "zjedzo" ślimaki bezdomne. Wczoraj wieczorem zebrałam 70 sztuk, dzisiaj ra
        > no ponad 40...
        >
        U mnie bezdomnych mało. Za to winników dużo. Kilkanaście lat temu matka sąsiada wpadła na pomysł hodowli winników. Pouciekały jej i teraz są w całej wsitongue_out Ale może dlatego nie ma bezskorupnych?
        • hanusinamama Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:11
          NIe. Bezdomne nie mają silnego sobie przeciwnika. To jest obcy gatunek u nas.
          Winniczki nie są az tak żarłoczne, wolą podwiędłe liście. Bezdomne wpieprzyły mi do korzonka nawet słoneczniki, które już miały 5 cm wysokości. W jedną noc!!!
          • turbinkamalinka Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:18
            hanusinamama napisała:

> NIe. Bezdomne nie mają silnego sobie przeciwnika. To jest obcy gatunek u nas.
            > Winniczki nie są az tak żarłoczne, wolą podwiędłe liście. Bezdomne wpieprzyły m
            > i do korzonka nawet słoneczniki, które już miały 5 cm wysokości. W jedną noc!!!
            >
            Ja to się na ślimakach nie znam. Zastanawia mnie jedynie czemu u mnie dominują (ale nie jest ich jakoś dużo) winniki i zwykłe skorupowe. W zeszłym roku bezskorupowe siedziały u mnie w "pierwszej" sałacie. Wyrwałam wywaliłam z tymi ślimakami i miałam w zasadzie spokój.
          • arthwen Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:36
            Eee.. moje koty to robią w 30 sekund. Nawet takie, które mają już 20 cm.
            (Tak, kretyńsko uprawiamy przypadkiem słonecznik na balkonie - miałam mieszankę dla ptaków, ale przylatywały głównie sikorki, które słonecznikiem gardzą i małpy mi rozrzuciły po donicach. I teraz mi ten słonecznik kiełkuje wszędzie, z części wywaliłam, ale stwierdziłam, że jedną dużą donicę mogę poswięcić. To się kot do niej dobrał...)
          • cudko1 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:57
            wyloz im jakies kosci z miesem ugotowane, skupia sie na tym i zostawia roslinki suspicious fujjj wiem ale to prawda
            kiedys moj psior zostawil kawalek na ogrodku, nawet nie chce opisywac tego co znalazlam rano <rzyg>
            • hanusinamama Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:33
              Wiem bo jak jakiegoś rozdepczę to potem na nim żywi się 5 innych. One się dobierają nawet do jaj w gniazdach na ziemi...paskudne. Bleh
          • rosie Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 15:47
            Winniczki podobno żywią się jajami tych bezdomnych. Jeże mam od kilku lat, pojawiają się jesienią. W tym roku mam w ogródku ropuchę, zrobiła sobie kryjówkę pod agrotkaniną (rzucilam jesienią byle jak pod płotem, przycisnęlam kamieniem. Część ogródka wzdłuż płotu wyściółkowałam skoszoną trawą. Teraz po deszczu na tej trawie jest
            mnóstwo ślimaków. Może wysyp miejscami skoszoną trawę i zbieraj te ślimaki?
            • hanusinamama Re: Wątek wyżalny 19.05.23, 08:29
              Mam jeża od lat. Teraz już chyba 2 lokator, bo one żyją góra 5 lat a od 13 lat mieszkania tutaj mieszka z nami jeż. Mam ropuchę Zuzię w starej drenie. Łazi mi bażant rano...ale to chyba za mało. Kupiłąm granulki polecone przez berdebul ( bezpieczne dla jezy, bo slimak sie zakopuje w ziemi i tam sdycha- wysycha). Nie stosuje żadnej chemii do tej pory...no trudno
              • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 19.05.23, 08:38
                Mnie w ogrodzie pomoglo zbieranie (reczne). Jak przez dwa kolejne lata wyzbieralam po prawie 300 wielkich osobnikow (wylazily zwlaszcza po deszczu na trawnik), to w kolejnych latach pojawialy sie tylko pojedyncze (i male) sztuki (ktore tez oczywiscie zbieralam).
                • hanusinamama Re: Wątek wyżalny 19.05.23, 14:07
                  Ja tak zbieram od lat. Ten rok jakiś wyjątkowo urodzajny w ślimaki. Takiej ilości tego drobnego gówna jeszcze nigdy nie widziałam.
                  W zeszłym roku dałam rade rozkładajać arbuza. Wieczorem na plastrach arbuza było aż czarno. Teraz czuje ze przegrywam tę walkę
      • berdebul Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:26
        Sypię Vitrolem. Najpierw zbieram skorupkowe. Później wybijam to inwazyjne gufno.
        • hanusinamama Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:33
          NO chyba tez tak muszę. Ale ja mam jeża w ogrodzie...
          • hanusinamama Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 14:34
            Ok doczytałam ze mozna stosować w obecności ptaków i jeży. Kupuje najwieksze opakowanie
    • rosie Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:08
      Pada, w ogródku powschodziła marchewka, pietruszka i buraczki. Żałuję, że nie wsiałam ogórków. W pogodzie zapowiadali jeszcze zimne noce i zaplanowałam siew na 20 maja. W porównaniu do poprzednich lat tegoroczny maj jest piękny. Może i jest zimno ale zielono, bo pada deszcz smile.
      • panna.nasturcja Re: Wątek wyżalny 18.05.23, 02:07
        Dokładnie. Jest pięknie, niesamowicie zielono, taka świeża soczysta zieleń, wszystko kwitnie jak szalone. Nareszcie normalny maj.
    • mid.week Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:11
      Jak mi za zimno to wspominam ubiegloroczne upaly i od razu żal mi mija 🙂
    • beata985 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:17
      Ja poważnie zastanawiam się nad kupnem płaszcza przeciwdeszczowego i kaloszy 🙄🤦‍♀️
    • snakelilith Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:21
      No sorry, ale wreszcie normalna wiosna. Takie pamiętam z lat 90 tych - mokre, chłodne, przyjemne i zielone. Nie pamiętam już kiedy ostatni raz była tak bujna roślinność. Na łąkach są grube dywany kwiatów, jakby w tym roku oszalały chcąc wykorzystać wilgoć, bo nie wiadomo kiedy znowe będzie. Ostatnie lata były suche jak wiór. Uwielbiam taki klimat.
      Nie bardzo wiem też skąd u ciebie 3,5 stopnia rano, macie tam jakiś polarny mikroklimat? U mnie jak pokazuje wykres temperatur, nocą mamy świeże 10-11 stopni, w dzień pomiędzy 15-20. Oby jak najdłużej. Walić upały. Pewne rzeczy są więc może faktycznie ujowe, ale na pewno nie pogoda.
      • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:27
        No nie wiem,może mieszkam na holenderskim biegunie zimna:p
        W tej chwili jest 8 stopni, ma być max 13 a w nocy 3 🤷
        • ggrr.ruu Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 10:37
          Nasza Młoda miota na temat holenderskiej pogody słowa, których lepiej nie powtarzać big_grin
        • snakelilith Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:02

> No nie wiem,może mieszkam na holenderskim biegunie zimna:p
          > W tej chwili jest 8 stopni, ma być max 13 a w nocy 3 🤷

A przestań. wink Gdzie ty mieszkasz? Sprawdziłam prognozę pogody dla Aachen, ty chyba jesteś gdzieś tam po drugiej stronie granicy i tam od kilku dni temperatury w nocy nie spadają poniżej 8 stopni. Koniec kwietnia był trochę chłodniejszy, w nocy 1 maja było właśnie gdzieś w okolicach 3 ale ja pamiętam, że 1 maja 1985 w Polsce na Śląsku padał śnieg. I to nie w nocy, a w dzień. Pamiętam tą datę dokładnie.
          U mnie w Zagłębiu Ruhry jest dziś faktycznie trochę chłodno. Przesunięci zimni ogrodnicy. Aktualnie jest 12 stopni ale przy pięknym słońcu, po południu do godziny 18 tej ma być 15 stopni. Idziemy gdzieś w plener i chyba założę moją letnią puchówkę na t-shirt. Ale w niedzielę były 22 stopnie. Zmokłam trochę na spacerze, bo przyszła nagle jakaś chmura, ale po krótkim tropikalnym deszczu wyszło słońce i zrobiło się jak w saunie. Byłam tylko w letniej bluzce i lnianych portkach, i było już zdecydowanie za ciepło. I ponad 20 stopni przewidują na weekend na cały region, w Aachen 22, u mnie 25, a w holenderskim Arnheim 23. Mam nadzieję, że tylko przejściowo i potem wrócimy do 15-20.
          • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 11:12
            Proszę, screen z pogodynki w telefonie:p maksymalna wzrosła o dwa stopnie, ale w nocy nadal 3 🤷
          • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:24
            Ja pamietam snieg w maju 1986.
            • szarmszejk123 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:29
              Skoro pamiętasz, to raczej nie było coś normalnego:p
            • chatgris01 Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 13:34
              chatgris01 napisała:

> Ja pamietam snieg w maju 1986.
              >
              ... i okazalo sie, ze zle pamietam, bo to byl faktycznie 1985 tongue_out (w 1986 byl Czernobyl i cieplo).
      • mid.week Re: Wątek wyżalny 17.05.23, 16:06
        U mnie dzis rano bylo niewiele wiecej