Dodaj do ulubionych

Robak w uchu

20.05.23, 15:02

Earworm - melodia wpadająca w ucho, której nie mozna się pozbyć.

Czasem się do mnie coś przyczepi, ale na ogól to, co lubię i po paru godzinach mija.
Tym razem nie mija. Budzę się z tą melodią (i słowami, tam jest szlagwort!) rano, gra mi w chwilach nieuwagi, towarzyszy jak ćma palącej się świecy cały dzień. Najgorsze, że nie znoszę tej piosenki. Próbowałam zaleczyć innymi natrętnymi piosenkami i utworami, i to takimi, które lubię i nic. Wraca.

Jak się pozbyć 'Wymieeeenieęęęę cięęęę na leeepszyyyy model'?
Obserwuj wątek
    • chatgris01 Re: Robak w uchu 20.05.23, 15:21
      Nie wiem, czy lepszy, ale tez sie pozbyc nie mozna cool

• chatgris01 Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:47
          Cudne stwory! big_grin
    • borsuczyca.klusek Re: Robak w uchu 20.05.23, 15:25
      Myślałam, że będzie dosłownie o robakach, które wlazły komuś do ucha 🙄

www.youtube.com/shorts/Qp1xzEa_HOA
      • heca7 Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:08
        Mojemu bratu kiedyś wlazła jakaś muszka. Robił gdzieś na Mazurach operat w szczerym polu. No i wrócił do samochodu i coś mu bzyczało. W szpitalu w Olsztynie mu wyjęli to cudo.
        • szybki-lisek Re: Robak w uchu 20.05.23, 21:42
          Mojemu mężowi wlazł robak do ucha. Wykazałam się niezwykłą przytomnością i poswiecilam do ucha telefonem. Robak wylazł.
          (Przytomność wzięła się stąd że dosłownie kilka dni wcześniej usłyszałam o tym sposobie w radiu)
      • bene_gesserit Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:49
        To był klikbajt!
        A za filmik dziękuję - właśnie tak się czuje, jakby mi pająk skłądał jaja, i to nawet nie w uchu, ale mózgu. Z tym że cham cały czas tam siedzi sad
    • yuka12 Re: Robak w uchu 20.05.23, 15:29
      Też tak miewam 🤣. Ostatnio dobre kilka dni męczyłam się z "Tabular bells II" Oldfielda. Spałam, budziłam się, pracowałam i wypoczywałam z muzyką.
      Na szczęście już ucichła 😁.
      • stephanie.plum Re: Robak w uchu 20.05.23, 15:51
        nie jest najgorsza!
    • gama2003 Re: Robak w uchu 20.05.23, 15:36
      Najgorzej jak wejdzie głupia reklama.
      Zamieniam głupie na coś co lubię i czasem działa.
      Najdłużej mnie trzymało kici kici miał miał, będę ciebie brał brał. OSTRZEGAM - szukać i odtwarzać na własną odpowiedzialność !

Remonciarze w starej pracy słuchali tego non stop. Załatwiło mnie na bardzo dlugo.
      • boogiecat Re: Robak w uchu 20.05.23, 19:27
        gama2003 napisała:

> Najdłużej mnie trzymało kici kici miał miał, będę ciebie brał brał. OSTRZEGAM -
        > szukać i odtwarzać na własną odpowiedzialność !
        >
        >
        > Remonciarze w starej pracy słuchali tego non stop. Załatwiło mnie na bardzo dlu
        > go.

Placze🤣
      • bene_gesserit Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:29
        gama2003 napisała:

> Najgorzej jak wejdzie głupia reklama.

O tak!
        My prawie nie oglądamy telewizji, ale jak oglądamy zawsze leci to samo: nie da sie powczymać mie
        Nie wiem, co ona reklamuje, bo zawsze z odrazą wyłączamy dzwięk jak najszybciej.

> Zamieniam głupie na coś co lubię i czasem działa.

No właśnie mi nie działa, tydzień już cierpię.
        Przeczekam, w końcu musi minąć.
        > Najdłużej mnie trzymało kici kici miał miał, będę ciebie brał brał. OSTRZEGAM -
        > szukać i odtwarzać na własną odpowiedzialność !

Nie ma mowy, nie odtworzę.
        • gama2003 Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:58
          Jesteś mondrom kobietom !

Kici kici jest jak klątwa. Czepia się uszu i jęzora. Tfu.
      • katriel Re: Robak w uchu 21.05.23, 02:41
    • ardzuna Re: Robak w uchu 20.05.23, 16:07
      Nie żaden robak, nie przejmujmy wszystkich angielskich frazeologizmów, bo i tak się już niedobrze robi od tego pidżynu, którym teraz mówią ludzie w Polsce.
      Wyprzyj go inną natrętną melodyjką. Posłuchaj sobie kilka razy np. "szambo 24 pl".
      • bene_gesserit Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:32
        Po pierwsze, cały czas testuję chwytliwość tematów wątków na ematce - ten jest z serii 'jak z >>Faktu<<'. Żre, chociaż temat dość miałki.

Po drugie, to zgrabny i nader obrazowy idiom, nie mający odpowiednika w mojej ukochanej polszczyźnie.

Po trzecie - przetłumaczyłam.

Szamba nie będę słuchać. Odtruwam się intensywnie, może mi w końcu minie.
        • ardzuna Świerzbowiec uszny 20.05.23, 22:20
          bene_gesserit napisała:

> Po drugie, to zgrabny i nader obrazowy idiom, nie mający odpowiednika w mojej u
          > kochanej polszczyźnie.

Większość polskich idiomów też nie ma odpowiednika w angielskim, ale jeśli je przetłumaczysz słowo po słowie, cały internet będzie z ciebie boki zrywać, jak nieudolnie mówisz po angielsku. To działa w obie strony. My mamy natrętną melodię i starczy, nie do wszystkiego musi być idiom.

> Szamba nie będę słuchać. Odtruwam się intensywnie, może mi w końcu minie.

Jeśli nigdy nie słuchałaś, to musisz nadrobić big_grin To kultowy klip www.youtube.com/watch?v=_joQEa-mB-w
          • bene_gesserit Re: Świerzbowiec uszny 20.05.23, 22:46
            Napisałaś to na klawiaturze, popatrując na ekran komputera
            Języka nie powinno się zaśmiecać, ale puryści psują zabawę.

Szamba nie posłucham, nie mogę zwalczać dzumy cholerą.
            • ardzuna Re: Świerzbowiec uszny 21.05.23, 00:03
              bene_gesserit napisała:

> Napisałaś to na klawiaturze, popatrując na ekran komputera

Klawiatura była już w klawesynie. A nawet więcej klawiatur.

Jedno i drugie to słowa pochodzenia obcego, nazywające desygnaty, których wcześniej w polszczyźnie i na świecie nie było. Naprawdę upierasz się na tłumaczeniach z angielskiego na polski w stylu "dziękuję z góry = thank you from the mountain", tylko w drugą stronę? I ze śmiertelną powagą twierdzisz, że tak się właśnie dokonuje tłumaczeń z języka na język? Masz tu więcej tak udatnych tłumaczeń www.etutor.pl/forum/thread/52558-smieszne_tlumaczenia.html

Warto pamiętać o podstawowym błędzie, który dość powszechnie popełniają nowicjusze - otóż próbują oni tłumaczyć idiomy słowo po słowie. Jednak taki przekład stanowi tekst zupełnie niezrozumiały i absurdalny. Na przykład idiom "every cloud has a silver lining" oznacza, że nie ma tego złego, co by nie wyszło na dobre. Natomiast przetłumaczony dosłownie na język polski brzmiałby: "każda chmura ma srebrną podszewkę" - taka konstrukcja jest dla nas zupełnie pozbawiona sensu.

bookland.com.pl/Blog/post/tlumaczenie-idiomow-metody-i-przyklady
          • ponis1990 Re: Świerzbowiec uszny 21.05.23, 20:34
            Polskie szamba liderem są w kraju... <3
          • pampelune Re: Świerzbowiec uszny 23.05.23, 10:37
            ardzuna napisała:

> Jeśli nigdy nie słuchałaś, to musisz nadrobić big_grin To kultowy klip

Ja właśnie nadrabia, dzięki! Jest wspaniała i przypomina o bogactwie polszczyzny 🥰

Betonowe zbiorniki na szambo, deszczówkę, gnojówkę i gnojowicę.
            Od wielu lat się tym zajmujemy, całą Polskę zaopatrujemy.
            • ardzuna Szamba24.pl 23.05.23, 22:39
              <3
              Zasłużony hit. Komentarze też są wymowne, warto poczytać. Np. "Zamówiłem od nich już trzy szamba w tym jedno dwukomorowe. Tak naprawdę mam kanalizację i te zbiorniki leżą na podwórku, ale nie mogłem sobie odmówić po obejrzeniu tej reklamy. Pan kierownik to złoty facet, można pożartować a i wódeczki się napić. Żona jest na mnie wściekła za te szamba za domem, w tajemnicy zamówiłem właśnie czwarte, jeszcze nic nie wie. Pozdro."
      • palczak.madagaskarski Re: Robak w uchu 22.05.23, 15:29
        Z tym robakiem w uchu jest też taki problem, że po angielsku mamy "earthworm", czyli dżdżownicę. Po polsku nie ma tej gry słów i wychodzi słabo.
    • boogiecat Re: Robak w uchu 20.05.23, 19:25
      Watek dla mnie! Od trzech tygodni nuce pod nosem francuska miedzynarodowke, nawet moj facet juz peka.
      C’est la luuuuteeeee finaaaaleeee!

Moze sporobuj😀
      • chatgris01 Re: Robak w uchu 20.05.23, 19:33
        Do mnie sie tak kiedys przyczepilo Aux armes, citoyens ! Formez vos bataillons ! cool

Ale ostatnio to raczej reklamy, np. fresh Leclerca, ta muzyka jest czepliwa.
        • memphis90 Re: Robak w uchu 20.05.23, 19:45
          >Aux armes, citoyens ! Formez vos bataillons
          Czy potem jest
          „garçon! garçon!”

???
          • chatgris01 Re: Robak w uchu 20.05.23, 19:49
            Nie, potem jest o maszerowaniu i nieczystej krwi podlewajacej bruzdy pol.
            • memphis90 Re: Robak w uchu 20.05.23, 19:53
              Cos każe mi śpiewać „garcon, garcon!”….
              • boogiecat Re: Robak w uchu 20.05.23, 21:56
                memphis90 napisała:

> Cos każe mi śpiewać „garcon, garcon!”….
                >

Marchons, marchons!

Masz syndrom anaszpana 😀
                • memphis90 Re: Robak w uchu 21.05.23, 15:22
                  Nie no, wszystko pasuje. Poszło wezwanie, żeby natychmiast formować batają, wiec wszyscy zaczęli wołać kelnerów - bo nie można z knajpy tak bez płacenia, nawet jeśli rewolucja wzywa!
                  • boogiecat Re: Robak w uchu 21.05.23, 17:39
                    Tak tez to sobie wyobrazam.😀

Z ciekawostek to pierwsze restauracje « dla wszystkich » powstaly podobno po Rewolucji bo niezgilotynowani dworscy kucharze szukali roboty.
            • alex_vause35 Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:12
              No dzięki, teraz przypomniała mi się włoska piosenka komunistyczna "Avanti popolo, bandiera rossa..."big_grin. Melodia jest mega nachalna.
        • katriel Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:12
          Ja dziś byłam w Lidlu i kątem oka zauważyłam na półce makaron marki Riscossa.
          Parę minut później zorientowałam się, że właśnie łażę po sklepie nucąc:
          Avanti o popolo, alla riscossa
          Bandiera rossa, bandiera rossa...
          • alex_vause35 Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:12
            Razem! big_grin
            • pampelune Re: Robak w uchu 23.05.23, 10:44
              alex_vause35 napisała:

> Razem! big_grin
              >

Dołączam, bo wbiłam w YT z ciekawości.
              Też słyszycie:
              "Bandera rossa na signalce gna!"? 🤣
        • bene_gesserit Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:34
          Żeby był przebój, nie wystarczy chwytliwa melodyjka. Musi być jeszcze szlagwort - wielu twórców całkiem dobrej muzyki tego nadal nie rozumie.
          Na szczęście rozumiem tylko kulinarny francuski, i to piąte przez dziesiąte. Nie przyczepi się.
        • boogiecat Re: Robak w uchu 20.05.23, 21:59
          chatgris01 napisała:

> Do mnie sie tak kiedys przyczepilo Aux armes, citoyens ! Formez vos bataill
          > ons !

Oezu😀 tez to mialam, gdy uczylam dziecko; ale Marseillaise zawsze lubilam, Miedzynarodowka mi weszla jakos tak cholera

Stary Bugi mowi, ze mam ideologiczne, krotkotrwale acz potezne pasje.
    • marinella Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:35
      Nie mam dla was za grosz współczucia albowiem mi od kilku miesięcy włącza się w głowie Arka Noego taki duży taki mały może swieeeeetym być, a nie słyszałam tego z 20 lat.
      • bene_gesserit Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:47
        OK, wygrałaś, masz gorzej.
        "Od kilku miesięcy"? Nie ma dla mnie nadziei sad
        • marinella Re: Robak w uchu 20.05.23, 20:52
          To są chyba jakies zmiany w mózgu neurodegeneracyjne. Składam to u mnie na karb wieku. Porzuć nadzieję, jak u Dantego.
      • boogiecat Re: Robak w uchu 20.05.23, 22:01
        Ozesz, ten watek to jeden wielki koszmar😺
        • marinella Re: Robak w uchu 21.05.23, 07:40
          Wstałam właśnie i znowu mi się włączyło OJP. To muszą być jakies skutki indoktrynacji religijnej, widzę ze na dole forumka tez ma religijne pieśni nagrane i autoodtwarzajace sie w mózgu
          • bene_gesserit Re: Robak w uchu 21.05.23, 10:00
            Ja, a u mnie ranek bez wycia! Robal nie żyje. Albo się uśpił
          • boogiecat Re: Robak w uchu 21.05.23, 11:26
            Zainspirowalas mnie- musze popytac wokol znanych mi katolikow francuskich, ciekawa jestem czy tez to maja😀

Co u twojego synka i pato-Simonka ?
            • marinella Re: Robak w uchu 21.05.23, 19:17
              Posłuchałam się mądrości foruma i simcio się odpimpal od marinelka , za to przypimpał się do innych dzieciaków i rodzice są wzywani regularnie do szkoły.

Ja za to zaczęłam nową krucjatę teraz przeciwko maitresse na zastępstwie, która urwała się ze średniowiecza ze swoimi chamskimi tekstami - czym uczeń grzeczniejszy, tym bardziej mu dowala. Jutro kolejna rundka boksowania.

Kiedy jedziesz na gofry ? Ja właśnie wróciłam ponad tydzień temu i sprawdzę powiadam Ci pięknie było, to miejsce działa jak aparat tlenowy.
              • boogiecat Re: Robak w uchu 21.05.23, 20:25
                marinella napisał(a):

> Posłuchałam się mądrości foruma i simcio się odpimpal od marinelka , za to przy
                > pimpał się do innych dzieciaków i rodzice są wzywani regularnie do szkoły.

Ciekawe jak skonczy. Dobra to nauka dla Marinelka😎

> Ja za to zaczęłam nową krucjatę teraz przeciwko maitresse na zastępstwie, która
                > urwała się ze średniowiecza ze swoimi chamskimi tekstami - czym uczeń grzeczni
                > ejszy, tym bardziej mu dowala. Jutro kolejna rundka boksowania.

My mielismy taka AED, wredna bicz do poukladanych dzieci, w tym mojej bombeli. Trzymam kciuki Dzihadowno😘

> Kiedy jedziesz na gofry ? Ja właśnie wróciłam ponad tydzień temu i sprawdzę pow
                > iadam Ci pięknie było, to miejsce działa jak aparat tlenowy.

A wez, ceny polecialy w gore trzykrotnie, jest drozej niz w Danii (jade na polowe lata poodkrywac DOGLEBNIE ten kraj😀). Ale na gofry na pewno wroce bo to jest TO miejsce, gdzie mi dobrze🙂. Jezdzicie regularnie poza sezonem?
                • marinella Re: Robak w uchu 22.05.23, 05:38
                  O, widzę, ze znasz temat. Pomściłaś bombelę ? Ja się zabrałam za ematkowy polski dżihad niech Francuzi poznają trochę obcych kultur 😈

Dania brzmi super, nie będzie upałów ! Czekam na relację smile

Jeździmy tam sporo, wcześniej przez wiele lat pracowałam zdalnie, potem pandemia wiadomo, teraz ciagle z dzidziusiem, wiec w każde wakacje szkolne.
                  Zaraz spróbuje napisac Ci na priv

• boogiecat Re: Robak w uchu 22.05.23, 13:39
                    O to pisz! Ja juz raz do ciebie napisalam na priva sie przedstawic i wogole, ale mi odeslalo- ze nie masz poczty gazetowej (?).

Opowiem o reszcie wieczorem, ide na fabryke.
                    • nellamari Re: Robak w uchu 22.05.23, 14:29
                      No to przecież Ci napisałam nawet specjalnie nowe konto otworzyłam smile masz ?
                      • boogiecat Re: Robak w uchu 22.05.23, 21:48
                        Sory sory, w poludnie na chybcika czytalam. Ale kurde nie mam nic od ciebie. Zaraz wysle cos na nellemari, zobacz czy przyszlo. Kiedys tak z Kura cos nam nie szlo, az ktos majacy moj mejl perso zrobil za posrednika, czy tam na odwrot.

ZA TO ODKRYLAM PIEKNA PRIMULE W PIELUSZE!!! Primula, czemus mnie nie uprzedzila ze mi wyslalas?!
                • nellamari Re: Robak w uchu 22.05.23, 05:53
                  Głupia poczta.

Teraz będę cierpieć na rozdwojenie jaźni, ale priva masz
          • stephanie.plum Re: Robak w uchu 21.05.23, 18:41
            może to pomoże na skutki religijnej indoktrynacji?

wyznam, jak na spowiedzi, że mnie nieraz ten "utwór" prześladuje...
            • boogiecat Re: Robak w uchu 21.05.23, 20:13
              Alez Stefanio, co Stefania!?! 🤣

Odsluchalam do samego konca oczekujac na nie wiem co.

Ps zawsze jak potwornie przeklinam przy szefie to potem sobie wmawiam, ze on na pewno wie ze osoby inteligentne przeklinaja poniewaz maja kreatywny stosunek do jezyka
              • stephanie.plum Re: Robak w uchu 22.05.23, 15:38
                cóż, znam to od córki pastora!

sorki, że Cię naraziłam, jest to rzecz tak głupia, że aż fascynująca.

:~O
      • pocieszka Re: Robak w uchu 21.05.23, 14:39
        marinella napisał(a):

> Nie mam dla was za grosz współczucia albowiem mi od kilku miesięcy włącza się w
        > głowie Arka Noego taki duży taki mały może swieeeeetym być, a nie słyszałam te
        > go z 20 lat.
        Zawsze możesz zmienić nieco tekst:
    • primula.alpicola Re: Robak w uchu 20.05.23, 21:38
      Od paru dni stalkuje mnie Mori.
      • k.messi Re: Robak w uchu 20.05.23, 23:12
        A jeśli juuuuuuuż...!
    • naturella Re: Robak w uchu 20.05.23, 21:46
      Bosz, temat dla mnie. Wczoraj się przyczepiło i nie może odczepić, Scott McKenzie i „Twelve-Thirty” - I used to live in new york city, Everything there was dark and dirty”. A wszystko przez rozmowę z moją córka, że w życiu nie mogłaby mieszkać w Stanach, ja na to, że ja bym mogła w San Francisco - i moje myśli natychmiast pogalopowały do piosenki „San Francisco” Scott McKenzie, a potem prościuteńko do tej drugiej. Niech ktoś ją wyłączy smile
    • szarsz Re: Robak w uchu 21.05.23, 06:47
      Mnie skutecznie leczy wodzionka

Ta szczęśliwie jeszcze nigdy się nie przyczepiła na dłużej, bo tylko w łeb sobie strzelić
      • stephanie.plum Re: Robak w uchu 21.05.23, 18:42
        aaa, kocham to!
    • mayaalex Re: Robak w uchu 21.05.23, 07:15
      Mnie czasem dopada dobry Jezu a nasz panie, zwlaszcza jak cos w domu robie. Najgorsze, ze samo przychodzi, bez koniecznosci uslyszenia na pogrzebie…
      • primula.alpicola Re: Robak w uchu 21.05.23, 14:32
        Wygrałaśbig_grin
      • stephanie.plum Re: Robak w uchu 21.05.23, 18:43
        :~D
    • melisananosferatu Re: Robak w uchu 21.05.23, 15:58
      Ponoc Wamdue Project 'King of my castle ' jest na to dobre 😀
    • asia_i_p Re: Robak w uchu 21.05.23, 18:32
      Puścić sobie Baby shark. Ale nie jestem pewna, czy o taką zamianę ci chodzi.
      • stephanie.plum Re: Robak w uchu 21.05.23, 18:43
        zła kobieto!!!

:~D
        • sylwianna2018 Re: Robak w uchu 21.05.23, 22:42
          Może spróbuj Fiesta, fiesta, fiesta americana🤣
    • conena Re: Robak w uchu 22.05.23, 06:37
      Jest jedna jedyna piosenka na świecie, która leczy earwormy. To wiedza pradawnych Indian. Posłuchaj „Final coutndown” zespołu Europe.
    • szarmszejk123 Re: Robak w uchu 22.05.23, 07:13
      Ja od kilku dni śpiewam " peaches, peaches, peaches.. " 🙄

consent.youtube.com/m?continue=https://m.youtube.com/watch%3Fv%3DimSefM4GPpE%26cbrd%3D1&gl=NL&m=1&pc=yt&hl=it&src=1
    • swinka-morska Re: Robak w uchu 22.05.23, 11:11
      Podobno zaśpiewanie na głos całej robaczywej piosenki pozwala się jej pozbyć wink

Mnie najbardziej wkurzała kolęda, która przyczepiła się do mnie w sierpniu...
    • kazaszkaa Re: Robak w uchu 22.05.23, 12:09
      Moje dzieci ostatnio przyniosły ze szkoły "Dziś na obiad będzie pomidorowaaaaaa zrobiona z rosołu z wczoraj" na melodię "Naucz mnie od nowa" Sarsy. Głupie jak but i niestety dobrze siada w uchu.
    • martishia7 Re: Robak w uchu 22.05.23, 15:41
      Pozdrawiam: www.youtube.com/watch?v=w0AOGeqOnFY
    • turzyca Re: Robak w uchu 22.05.23, 15:46
      Czasem pomaga przesłuchanie danej piosenki kilka razy.
      A jak nie da się robaka wyrzucić, to można zastąpić innym. Są strony, które mają zbiór standardowych robaków, możesz sobie puścić kilka, aż trafisz na takiego, który wygryzie z mózgu poprzedni. Konkretnego adresu nie polecę, googlam po angielsku i szybko znajduję.
    • marusia_ogoniok_102 Re: Robak w uchu 22.05.23, 22:04
      Od paru dni "Kaczka dziwaczka" z Pana Kleksa, zupełnie bez powodu.
      I dzisiaj "O mój rozmarynie", ale to na okoliczność posiania rozmarynu.
    • chococaffe Re: Robak w uchu 22.05.23, 22:24
    • pampelune Re: Robak w uchu 23.05.23, 10:54
      bene_gesserit napisała:

> Jak się pozbyć 'Wymieeeenieęęęę cięęęę na leeepszyyyy model'?

Kiedyś przeczytałam, że dobrze działa ta piosenka i rzeczywiście, ja nigdy się na niej nie zawiodłam.

Mam wrażenie, że łatwo się wkręca, ale też łatwo się wykręca. Dobrze nagwintowany robak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka