Dodaj do ulubionych

Autobus+metro. Pytanie.

26.05.23, 20:49
Pomóżcie nieogarnietej.
Muszę gdzieś jechać metrem i autobusem. To znaczy najpierw autobus, a potem przesiadka do metra. Skasuję bilet w autobusie, a potem ten skasowany wkładam do bramek w metrze?? Otworzą się?
Bo jakoś lekko zgłupiałam w tym temacie..
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 20:51
      Tak, otworzą się i wyplują bilet z drugiej strony. Weź go ze sobą wink
      • piabodensteinweinsberg Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 20:59
        angazetka napisała:

> Tak, otworzą się i wyplują bilet z drugiej strony. Weź go ze sobą wink

To to ja wiem, tylko on już będzie skasowany w autobusie.
        >
        • angazetka Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 21:01
          No i? Niczego to nie zmienia.
        • skumbrie Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 21:05
          Dopóki nie upłynie czas przewidziany na bilevi, każdy kasownik i bramka go przyjmie 😉
          • skumbrie Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 21:05
            *na bilecie
    • jakis.login Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 20:53
      Zależy jaki kraj i jaki bilet…
      • piabodensteinweinsberg Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 20:59
        jakis.login napisała:

> Zależy jaki kraj i jaki bilet…

Polska, normalny bilet.
    • ga-ti Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 21:10
      Spoko, jeśli jeszcze będzie czas działania biletu (wydrukuje się godzina ważności przy skasowaniu) to włożysz bilet z jednej strony, a ten otworzy bramkę i wyjdzie dziurką na górze, zabierz bilet ze sobą.
      Możesz wielokrotnie otwierać bramki w metrze, póki bilet będzie ważny.
      • ga-ti Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 21:12
        Ps. wybierając bilet miej na uwadze to, że w niektórych miejscach lubią robić się korki i szacowany czas przejazdu może się wydłużyć i nagle się okazuje, że w ciągu 20 minut nie dojedziesz.
        • ayelen40 Re: Autobus+metro. Pytanie. 27.05.23, 07:29
          I to jest największa bzdura. Powinien liczyć się czas wedle rozkładu jazdy.
    • sandy_cheeks Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 21:15
      Da się przejść przez bramki z już skasowanym, ważnym biletem, ale jak masz jakieś obawy, to możesz zjechać windą, wtedy nie trzeba mijać żadnych bramek.
    • kochamruskieileniwe Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 22:26
      Jednoale. Jeżeli kupisz bilet w automacie w autobusie, to musisz mieć też wejściówkę do metra. Bo te bilety z autobusowego automatu są w innym rozmiarze. Wejściówki zwykle gdzieś , przed bramkami są w takich pojemnikach. Szukaj na ścianie lub filarze.
      • anilorak174 Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 22:28
        Wystarczy zeskanować qr kod z biletu w nowej bramce. Wejsciowek dawno już nie widziałam.
        • kochamruskieileniwe Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 22:38
          O. A tego nie wiedziałam. Ostatnio brałam wejściówkę. Z miesiąc temu...
          • kurt.wallander Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 22:52
            Nie widuję tych wejściówek. Albo skanuje się bilet w bramce, albo mozna zjechać windą. Unika sie wtedy przechodzenia przez bramkę (kiedyś nie mogła mi sczytać kodu i mam uraz wink)

Oczywiście, bilet musi być ważny (na bilecie jest wydrukowana godzina, do której jest wazny, w przypadku zakupu w biletomacie w autobusie, albo drukuje się, podczas pierwszego skasowania biletu w pierwszym pojeździe).
            • cisco1800 Re: Autobus+metro. Pytanie. 27.05.23, 00:16
              Wejściówki są w punktach obsługi pasażera w metrze, jeśli ktoś się uprze wink
            • sol_13 Re: Autobus+metro. Pytanie. 27.05.23, 03:51
              kurt.wallander napisała:

> Nie widuję tych wejściówek. Albo skanuje się bilet w bramce, albo mozna zjechać
              > windą. Unika sie wtedy przechodzenia przez bramkę (kiedyś nie mogła mi sczytać
              > kodu i mam uraz wink)

Ja kupuje bilety 20-minutowe tylko w aplikacji, często jest problem ze sczytaniem kodu. Po prostu wchodzę za kimś, mnóstwo osób tak robi.
    • anilorak174 Re: Autobus+metro. Pytanie. 26.05.23, 22:27
      Bilet z paskiem magnetycznym kupiony w biletomacie poza autobusem normalnie wkładasz w bramkę. Jeśli kupujesz bilet w biletomacie w autobusie to wygląda on 8naczej i w starego typu bramkę go nie włożysz. Musisz zeskanować qr kod w bramce nowego typu (na drugiej linii wszystkie są nowe, na pierwszej zawsze jest jedna nowa).
      • samanta1010 Re: Autobus+metro. Pytanie. 27.05.23, 06:34
        alternatywne w telefonie w apce np bankowej kupujesz bilet i wtedy chodzisz na qr kod

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka