Dodaj do ulubionych

Opad szczęki

01.06.23, 09:49
Nie wiem, może jestem jakaś zacofana. Ale rozmawiamy dzisiaj z koleżanką z pracy, i padł temat kąpieli. Jak się okazało, ona, mąż, syn 7 lat kąpią się razem.
I nie, nie z oszczędności.
To ma sprawić, że się zbliża do siebie jako rodzina.
Weźcie mi powiedzcie, czy to tylko dla mnie jest nienormalne? Ok, rozumiem kąpiel z facetem, ale dzieciak dodatkowo?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 09:52
      To nie kwestia zacofania lub braku zacofania tylko molestowanie dziecka, nadużywanie jego intymności.
      • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:16
        Raczej kwestia tego, jak się w danej rodzinie traktuje nagość
        • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:20
          Albo intymność.
        • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:27
          Tak, pedofile i rodzice uwodzący mają własne interpretacje.
          • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:07
            Wszystkie kultury sauny to pedofilia? Widocznie dyrekcja basenów to też pedofile bo dziecko do 7 roku życia idzie do szatni według płci rodzica
            • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:13
              W szatni się przebiera.
            • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:26
              Ci konkretni rodzice nie są z kultury sauny tylko z Lublina i nie chodzą do domowej sauny tylko kotłuja się w wannie w celach rzekomo kąpielowych.
              • arthwen Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:28
                A skąd wiesz? Jak z lublina to nie mogą być z kultury sauny? Bo?
                • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:30
                  Bo o niczym takim autorka nie wspomniała
                  • arthwen Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:49
                    Ale to ma się wytatuowane na czole?
                    Mój kumpel na ten przykład był przez rok w Finlandii na Erazmusie. I zaadoptował sobie kulturę sauny, do tego stopnia, nie zrobił sobie saunę w mieszkaniu, wtedy 45-metrowym, czyli serio nie miał specjalnie miejsca na zbyciu tongue_out Nie mam pojęcia czy saunują się teraz razem dwójką dzieci, które z żoną posiadają, ale dzieci akurat do sauny są przyzwyczajone, bo mają ją w domu (już większym) od urodzenia. Czy można uznać, że są wychowywane w kulturze sauny? tongue_out
                    • jednoraz0w0 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:26
                      arthwen napisał(a):

> Ale to ma się wytatuowane na czole?
                      > Mój kumpel na ten przykład był przez rok w Finlandii na Erazmusie. I zaadoptowa
                      > ł sobie kulturę sauny, do tego stopnia, nie zrobił sobie saunę w mieszkaniu, wt
                      > edy 45-metrowym, czyli serio nie miał specjalnie miejsca na zbyciu tongue_out

Przebudowanie mieszkania w takim celu to Orawie jak wytatuowanie na czole.
                • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:50
                  Bo w poście otwierającym była mowa o wspólnej kąpieli w domu, w celu zbliżenia rodziny, a nie rodzinnej saunie w ogródku.
            • biala_ladecka Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:58
              ggrr.ruu napisała:

> Wszystkie kultury sauny to pedofilia? Widocznie dyrekcja basenów to też pedofil
              > e bo dziecko do 7 roku życia idzie do szatni według płci rodzica

Na basenie nalezy korzystac z przebieralni. Nikt goly po szatni nie biega. W wiekszosci obiektow sa tzw. przebieralnie rodzinne, stworzone wlasnie na takie okazje, jak plec rodzica przeciwna plci dziecka.
              • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:05
                Na typowym basenie OSIR nie ma zwykle osobnych przebieralni, najczęściej jedna czy dwie z przewijakiem i każdy się normalnie przebiera przy szafce. I chyba byś padła na widok pryszniców w formie ściany bez żadnych przegródek i zasłonek
                • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:07
                  Chodzę na basen OSiR, są dwie ogólne przebieralnie męska i damska oraz kabinki zamykane z dwóch stron z ławeczka w środku.
                  • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:21
                    Tam gdzie ja chodzę w damskiej jest jedna kabina zamykana, więc 90 procent kobiet przebiera się przy szafce. Prysznice są otwarte
                    • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:26
                      Pisałam o zamykanych kabinach w części wspolnej, tam gdzie są suszarki i lustra. Prysznice otwarte ale osobno w części dla kobiet, osobno dla mężczyzn.
                      • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:34
                        To u nas takich nie ma, są tylko przebieralnie z jedną kabiną, a suszarki ogólne na korytarzu. Oczywiście prysznice osobne, ale chodzi o to, że do 7 roku życia dziecko idzie z rodzicem bez względu na swoją płeć. Więc takie dziecko mające 6,5 roku jest uwodzone na tych otwartych prysznicach
                        • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:39
                          Nie, ponieważ inni ludzie są tam bez związku z owym 6,5-latkiem.
                          Widzę różnicę gatunkową w zestawieniu ze wspólna kąpielą z rodzicami w domowej wannie, która to wspólna kąpiel nie ma żadnego wytłumaczenia poza molestowaniem.
                    • m_incubo Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:45
                      I oczywiście w domu są takie same warunki?
                • biala_ladecka Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:28
                  Na typowym, czyli twoim?
                  Bo na moim typowym jest po kilka kabin i żadnego problemu z zachowaniem intymnosci.
                  • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:35
                    Na 4 na których byłam w okolicy
                  • arthwen Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:39
                    Kabin prysznicowych? To literalnie z kilkudziesięciu basenów, na których byłam w życiu, to kabiny prysznicowe to miał JEDEN. Cała reszta to są otwarte prysznice, dobrze jak ktoryś jest odzielonny chociaż półścianką... (często wcale).

Chodzę obecnie najczęściej na basen AWF, w każdej szatni (damskie i męskie osobno oczywiście, nie wiem jak męskich, ale damskich jest 4, w tym jedna warunkowo koedukacyjna (dla matek z dziećmi płci męskiej)) jest _jedna_ zamykana kabina do przebierania się (powodzenia, jak masz pełne obłożenie, a za 45 minut wchodzi następna grupa), prysznice są tylko i wyłacznie otwarte, nawet takich odgrodzonych chociaż połowicznie nie ma. Na drugim, prawie nówka sztuka basenie, kabiny są dwie, ale szatnia damska tylko jedna, wiec sumarycznie wychodzi jeszcze gorzej, a ludzi tam jeszcze więcej bywa (bo na AWF jest jednak ograniczony wstęp). Kabin prysznicowych brak, tylko otwarte prysznice.
                    • biala_ladecka Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:42
                      Po kilka kabin przebieralni. Kabiny prysznicowe są w przebieralniach rodzinnych.
                      Naprawde nie ma co udowadniac, ze sie nie da. Ludzkosc juz dawno rozwiazala te problemy.
                      • arthwen Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:51
                        Może i rozwiązała, ale nie stosuje. Nie jest to standardowe rozwiazanie na basenach, a ja akurat bywam regularnie i często.
                        • biala_ladecka Re: Opad szczęki 01.06.23, 16:18
                          Przebieralnia nie jest standardowym rozwiazaniem na basenach? Aha.
                          • arthwen Re: Opad szczęki 01.06.23, 18:07
                            Owszem, w liczbie dopasowanej do liczby osób korzystających z basenu - zdecydowanie nie jest. Jedna czy dwie kabiny na całą damską szatnię to nie jest rozwiązanie, które pozwala komfortowo przebrać się wszystkim użytkownikom.
                          • heca7 Re: Opad szczęki 01.06.23, 23:16
                            biala_ladecka napisała:

> Przebieralnia nie jest standardowym rozwiazaniem na basenach? Aha.
                            >

Na najbliższym mi basenie jest tylko jedna przebieralnia w damskiej części gdzie można się "schować" z dzieckiem. Nie wiem jak w części męskiej. Wszelkie prysznice są otwarte i każdy kto przechodzi z basenu lub na basen musi je minąć i wszystko w razie czego zobaczyć wink
                • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 16:45
                  Ten brak ścianek, czy przesłon pod prysznicami to takie fajne rozwiązanie. Tanie. Puścić gadkę, że zakompleksione jak się nie podoba i luz.
          • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:18
            triss_merigold6 napisała:

> Tak, pedofile i rodzice uwodzący mają własne interpretacje.

Nagi 7 latek kojarzy ci się z uwodzeniem?
            • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:20
              Kojarzy mi się z dzieckiem które spokojnie może wymyć się samo, a wiezy rodzinne zacieśniać można poza wanna.
              • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:23
                Zacytowałam konkretną wypowiedź i do autorki tejże wypowiedzi kieruję moje pytanie.
                • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:24
                  Wybacz.
            • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:24
              Kąpanie się z siedmioletnim dzieckiem przez rodzica płci przeciwnej kojarzy mi się z uwodzeniem dziecka przez rodzica. Z nadużyciem.
              • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:26
                Przedziwne masz skojarzenia, takie trochę pedofilskie.
                • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:27
                  Jakie zachowanie rodziców takie skojarzenia.
                  • azalee Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:37
                    Jakie zachowanie rodziców takie skojarzenia.

No nie, nie dla kazdego rodzica widok jego nagiego siedmiolatka ma seksualny podtekst. Powiedzialabym nawet ze dla ogromnej wiekszosci jest to widok zupelnie neutralny.
                    • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:41
                      Odwrotnie- to rodzic narzuca siedmiolatkowi widok swoich genitaliow poprzez tworzenie konkretnych sytuacji. Nie, nie chodzi o przypadkowe zajrzenie do pokoju bez pukania tylko konkretnie o wspólną kąpiel.

To jest nadużyciem i molestowaniem.
                      • azalee Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:00
                        Do pewnego momentu dziecko traktuje to zupelnie naturalnie.
                        Zgadzam sie, ze w momencie gdy zaczyna sygnalizowac ze go to krepuje rodzice powinni absolutnie przestac. Nie wiemy jak jest w tym przypadku
                        • jednoraz0w0 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:31
                          azalee napisał(a):

> Do pewnego momentu dziecko traktuje to zupelnie naturalnie.
                          > Zgadzam sie, ze w momencie gdy zaczyna sygnalizowac ze go to krepuje rodzice po
                          > winni absolutnie przestac. Nie wiemy jak jest w tym przypadku

Ależ dzieci będące ofiarami molestowania też nie zasygnalizują że ich to krępuje bo taki wujek czy tatuś ich ich małego przyzwyczaja ze to normalne. Natomiast w którymś momencie taki dzieciak się dowie że nie, i prawdopodobnie będzie to moment w którym skonfrontuje to z rówieśnikami i jak będzie mieć pecha to juz na zawsze przylgnie do niego łatka dziecka pedofilów czy coś w ten deseń, albo nie dał borze dowie się o tym jakis ksiądz i, ze tak powiem, pójdzie na gotowe.
                      • m_incubo Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:48
                        Zgadzam się z każdym słowem.
                        I nie, nie chowam się nerwowo przed dzieckiem pod ręcznikiem ani w szatni basenowej ani w domu, ale znam też inne sposoby na zacieśnianie więzi rodzinnych niż siedzenie nago w jednej wannie.
                        Rodzice to zjeby.
                        • memphis90 Re: Opad szczęki 02.06.23, 09:21
                          A kto powiedział, ze nago? Ja na przykład w wannie jestem w majtkach z bardzo prozaicznego powodu- ażeby mi sie d… nie ślizgała.
                          • m_incubo Re: Opad szczęki 02.06.23, 16:23
                            No nikt niczego nie powiedział, ale w takim razie gdybym w wannie miała siedzieć ze starym, z dzieckiem i jeszcze w majtkach, żeby "zacieśniać więzi", a nie się po prostu jak człowiek wykąpać, to niestety nie czyni to sytuacji ani trochę bardziej normalną.
              • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:34
                A dlaczego akurat płci przeciwnej? Nie słyszałaś o homoseksualnym utworzeniu?
                • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:36
                  Chyba mniej powszechne, ale wybacz, nie będę wnikać w zboczenia.
                  • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:46

> Chyba mniej powszechne, ale wybacz, nie będę wnikać w zboczenia.

Szkoda że dopiero teraz się opamiętałaś
                    • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:52
                      Skoro nie rozumiesz to napiszę wprost: molestowaniem i nadużyciem jest zmuszanie (nakłanianie, namawianie) 7-latka do kąpania się nago z rodzicami/innymi dorosłymi.

Nie, nie chodzi o pobyt na plaży czy domową saunę, aczkolwiek saunę w wersji dzieci + rodzic odmiennej płci też uważam za nadużycie.
                      • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:57
                        Skąd wzięłaś element zmuszania?
                        Na pewno go przekupili cukierkami z białego vana żeby się przed nimi rozebrał.
                        • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:01
                          Nie muszą zmuszać fizycznie czy przekupywac, żeby miało miejsce przekroczenie prawa dziecka do intymności.
                      • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:01
                        A do jakiego wieku dziecko może się kąpać z dorosłym i dlaczego akurat do tego? I dlaczego kąpać się nie może a być na plaży już tak?
                        • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:04
                          Na plaży zwykle jest w kostiumie kąpielowym, dorośli też. Jeśli ktoś się przebiera i jest nago przez chwilę to po to, żeby zmienić czy włożyć gacie.
                        • kachaa17 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:13
                          Czytałam gdzieś, że dziecko może czuć się gorsze porównując się z rodzicem tej samej płci i może to rodzić kompleksy ale nie pamiętam o jaki wiek chodziło.
                          • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:15
                            Freud.
                • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:36
                  *uwodzeniu
          • bistian Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:42

> Tak, pedofile i rodzice uwodzący mają własne interpretacje.

Cała plaża naturystów roi się od pedofilii, ponieważ przemocowiec Tris sobie tak wyobraża nagość w rodzinie. Przemoc tak, nagość nie! 😁
            • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:53
              Plaża naturystow też ma swoją konwencję, nago są wszyscy, te plaże są oznaczone, a po zejściu z plaży ludzie się ubierają.
              Owszem, uważam zabieranie dzieci na plaże naturystow za formę molestowania, ale nie oczekuję, że inni się ze mną zgodzą.
              • majenkirr Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:16
                > Owszem, uważam zabieranie dzieci na plaże naturystow za formę molestowania, ale
                > nie oczekuję, że inni się ze mną zgodzą.

Moi rodzice byli właśnie tacy "wyzwoleni" i w Bułgarii zawsze chodziliśmy na plaże nudystów. Bardzo, bardzo źle mi z tym było.
            • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:04
              Na plaży w przeciwieństwie do wanny jest przestrzeń.
    • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 09:55
      Ze tez im wygodnie
      ....
    • alpepe Re: Opad szczęki 01.06.23, 09:55
      Jeśli to nie na plaży nudystów, to tak, to jest molestowanie dziecka i jest nienormalne.
    • mia_mia Re: Opad szczęki 01.06.23, 09:55
      Głupi pomysł, ale może chociaż są w strojach kąpielowych, a nie tych z dnia narodzinwink
    • alpepe Re: Opad szczęki 01.06.23, 09:56
      Dziwnych ludzi znasz, tak na marginesie.
    • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:13
      Ale to w Polsce się dzieje?
      • jozefrobotnik Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:31
        Lublin Borsuku 🤦
        • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:50
          Sodomia i Gomoria 🙄
          • mallard Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:14
            borsuczyca.klusek napisała:

> Sodomia i Gomoria 🙄

Ty rąk nie załamuj Borsi, tylko idź porządek z tym zrób!
    • aqua48 Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:17
      Że tez się mieszczą we trójkę. Nie widzę w tym nic dziwnego dopóki dziecko traktuje taką kąpiel jako rzecz naturalną. Jak zacznie się wstydzić to pewnie przestaną.
      • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:19
        7latek to już całkiem spore dziecko
    • marzeka11 Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:22
      Też by mi szczęka opadła. Nie, dla mnie to nadużycie intymności.
    • woman_in_love Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:35
      czy oni sa wyborcami Konfederacji?
    • sueellen Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:38
      Muszą mieć naprawdę duza wannę. Słyszałam o takich praktykach. W sumie zakrywanie nagości jest wymysłem kulturowym . Jeśli dodatkowo jeżdżą z tym dzieciakiem na plażę nudystów to pewnie dzieciak myśli że to inni ludzie są nienormalni. W sumie racja. Ciało to ciało. Skóra, mięśnie kości. Każdy ma takie same a na koniec i tak wszystko zgnije. O co ten cały szum?
      • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:48
        Kazdy na takie samo.....
      • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 10:54
        sueellen napisała:

> Muszą mieć naprawdę duza wannę. Słyszałam o takich praktykach. W sumie zakrywan
        > ie nagości jest wymysłem kulturowym.

Wiele rzeczy jest wymysłem kulturowym, ale dzięki tym "wymysłom" nasza cywilizacja wygląda tak nie inaczej.

Jeśli dodatkowo jeżdżą z tym dzieciakiem
        > na plażę nudystów to pewnie dzieciak myśli że to inni ludzie są nienormalni. W
        > sumie racja. Ciało to ciało.

Ciało to ciało, ale jednak odróżniamy intymne części ciała od innych.

>O co ten cały szum?

O poszanowanie intymności
        • sueellen Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:47
          Ale co to jest poszanowanie intymności ( w rodzinie) i kto ustanawia zasady?
          • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:26
            We własnym domu każdy sam ustala zasady w oparciu o dobro dziecka i zdrowy rozsądek. Ale nie oszukujmy się, że możemy wyrzucić do kibla obowiązujące normy kulturowe. Tzn możemy, ale może być to ocenione jak powyżej.
            • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:29
              Zdecydowanie ten wątek może służyć jako ilustracja braku norm kulturowych
            • sueellen Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:37
              No właśnie. We własnym domu ci ludzie zdecydowali że będą wychowywać dziecko w duchu cialopozytywnisci i bez wstydu przed nagością. Przypuszczam że poza domem szanują panujące społeczne normy i zasady zakrywania ciała. Prywatnie zaś uważają że ciało to ciało jakie jest każdy widzi i niechaj się nie wstydzi.
              • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:11
                A inni ludzie oceniają ich jako dziwaków, sekciarzy lub nawet jeszcze gorzej. Tak to działa.
                • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:16
                  Ale to świadczy wyłącznie o oceniających.
                  • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:21
                    A jednak sama się tą oceną mocno przejęłaś.
                    • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:26
                      Chodzi ci o ten moment dyskusji gdy kilka osób stwierdziło że mam opóźnione w rozwoju dziecko, bo się nie wstydzi nagości przed rodzicami?

Cóż, wyrosłam już z udawania że mnie coś nie rusza gdy mnie rusza. Złość skierowana do wewnątrz które znajduje ujście w strzyknięciu jadem najbardziej szkodzi temu który strzyka, co doskonale widać na przykładzie triss.
                      • jednoraz0w0 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:39
                        Co innego się nie wstydzić nagości a co innego wleźć z kimś do wanny 🤦‍♀️
              • jednoraz0w0 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:38
                sueellen napisała:

> No właśnie. We własnym domu ci ludzie zdecydowali że będą wychowywać dziecko w
                > duchu cialopozytywnisci i bez wstydu przed nagością. Przypuszczam że poza domem
                > szanują panujące społeczne normy i zasady zakrywania ciała. Prywatnie zaś uważ
                > ają że ciało to ciało jakie jest każdy widzi i niechaj się nie wstydzi.

Pierdolenie w bambus. Oni, dorośli ludzie tak sobie zdecydowali ale, uwaga, ZNAJĄ te społeczne normy i wiedzą, że na przykład na publiczny basen jednak zakłada się kostium, a szczaw wychowany w takim duchu właśnie ich nie zna bo skąd, to się wynosi z domu.
                • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:41
                  Dowie się na pierwszych zajęciach nauki pływania w zerowce/szkole, aczkolwiek skoro ma 7 lat to już się dowiedział na wf, że przebieranie się nie oznacza biegania nago po szatni.
                • aqua48 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:42
                  jednoraz0w0 napisał(a):

> Oni, dorośli ludzie tak sobie zdecydowali ale, uwaga, ZNA
                  > JĄ te społeczne normy i wiedzą, że na przykład na publiczny basen jednak zakład
                  > a się kostium, a szczaw wychowany w takim duchu właśnie ich nie zna bo skąd, to
                  > się wynosi z domu.

A co za problem nauczyć dziecko że we własnej wannie czy pod prysznicem do mycia jest się nago, a na publicznym basenie gdzie się pływa rekreacyjnie trzeba mieć kostium kąpielowy?
                • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:52
                  Twoje dziecko nie odróżnia wanny w domu od publicznego basenu? Może jakieś opóźnione
              • samawsnach Re: Opad szczęki 01.06.23, 15:41
                sueellen napisała:

>Przypuszczam że poza domem
                > szanują panujące społeczne normy i zasady zakrywania ciała. Prywatnie zaś uważ
                > ają że ciało to ciało jakie jest każdy widzi i niechaj się nie wstydzi.

Wcale bym się nie zdziwiła, gdyby to dziecko miało lepsze rozumienie na temat norm, intymności oraz wlasnych granic, również tych fizycznych niż rówiesnicy.
                • panna.nasturcja Re: Opad szczęki 02.06.23, 02:39
                  To dziecko jest molestowane i używane przez rodziców do zaspokajania własnych potrzeb. Gdybym znała rodzinę złożyłabym wniosek do sądu o wgląd w sytuację dziecka, bo tam się może dziać więcej krzywd.
    • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:17
      Ja mam opad szczęki czytając ten wątek. Serio uważacie że rodzice nie oglądają swoich 7 letnich dzieci na golasa, a jeśli tak to pedofilia, molestowanie i nieszanowanie intymności?
      • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:22
        Specjalnie nie oglądają. Nie myja już tez dzieci osobiście. Wiec nie wiem po co te kąpiele wspólne.
      • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:23
        Pewnie chodzi o to, że dzieci nie oglądają dorosłych. Dla mnie to też dziwaczne, nie chodzę nago po domu cały dzień, ale nie mam problemu z tym, że dzieci wejdą do łazienki jak się myję czy zobaczą jak się przebieram. Niektórym to się wszystko z seksem kojarzy...
        • baszkircef Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:26
          Ale dziecko może nie chcieć oglądać nagich rodziców i mieć do tego prawo.
          • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:31
            Oczywiście że może i jak dziecko to sygnalizuje, to też są to uszanować. Zazwyczaj jednak jak dziecko wchodzi w ten etap to przestaje wchodzić rodzicom do łazienki
            • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:37
              Oby rodzice tez nie wchodzili dziecku do wanny.
              • memphis90 Re: Opad szczęki 02.06.23, 09:25
                Może to dziecko włazi do wanny rodzicowi…? Moje właziły, ale teraz nie pamietam już do jakiego wieku.
          • kura17 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:34
            > Ale dziecko może nie chcieć oglądać nagich rodziców i mieć do tego prawo.

to wtedy to oznajmi lub inaczej da znac i rodzice to uszanuja.
            • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:37
              O ile nie jest zmanipulowane.
              • arthwen Re: Opad szczęki 01.06.23, 13:38
                My łazienki nie zamykamy, chyba, że mamy gości.
                Dziecko wchodziło do łazienki, jak było tam któreś z nas, myśmy wchodzili do niego (pukając wcześniej, oczywiście). Mniej więcej w wieku 10 lat zaczął zamykać zamek w łazience i od tego czasu zaczęłam np ostrzegać, że chcę się przebrać - w domyśle, żeby nie wchodził np do pokoju. Nie dlatego, że mi to też zaczęło przeszkadzać, ale właśnie, jakby czuł dyskomfort, że mnie zobaczy bez jakichś tam części ubrania.
                Problemu nie zauważam, jak miał jakieś podejrzenia, że coś jest nie tak z okolicami intymnymi (ze 2-3 razy w ciągu tych paru lat) to sam prosił o sprawdzenie (podrażnienie np, albo coś obtarł) czy to coś poważniejszego, więc całkiem zdrowe podejście ma moim zdaniem. Bez afiszowania się nagością, ale też bez przesadnego wstydu, kiedy jest potrzeba.
            • jednoraz0w0 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:42
              kura17 napisała:

> > Ale dziecko może nie chcieć oglądać nagich rodziców i mieć do tego prawo.
              >
              > to wtedy to oznajmi lub inaczej da znac i rodzice to uszanuja.
              >
              >
              Niekoniecznie oznajmi skoro od małego ma taki klimat. Raczej musiałoby najpierw gdzieś się dowiedzieć ze to nie jest norma i wtedy będzie kwas i to z kilku powodow naraz.
              • arthwen Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:44
                Moje jak najbardziej oznajmiło, mimo "takiego klimatu" od małego tongue_out
              • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:45
                W Polsce 7-latek chodzi do szkoły i ma za sobą przynajmniej zerowkę więc miał okazję dowiedzieć się jak się zachowywać w toalecie czy podczas przebierania się na wf.
            • panna.nasturcja Re: Opad szczęki 02.06.23, 02:41
              kura17 napisała:

> > Ale dziecko może nie chcieć oglądać nagich rodziców i mieć do tego prawo.

> to wtedy to oznajmi lub inaczej da znac i rodzice to uszanuja.

Nie, molestowane dziecko tego nie oznajmi a rodzice nie uszanują skoro do dziś nie uszanowali.

• kura17 Re: Opad szczęki 02.06.23, 11:32
                > Nie, molestowane dziecko tego nie oznajmi a rodzice nie uszanują skoro do dziś
                > nie uszanowali.

przeciez w takim przypadku to nie jest problem z ogladaniem rodzica nago, a ze zezwierzecialym doroslym.
                • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 02.06.23, 11:42
                  Stawianie dziecka przed faktem dokonanym tj. prezentowanie mu się nago w sytuacjach nieprzypadkowych i niekoniecznych jest molestowaniem.
        • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:27
          Rozumiem różne nieracjonalne skojarzenia, ale żeby widzieć w swoim 7 letnim dziecku obiekt seksualny to już jednak grubszy kaliber
          • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:32
            Napisz, po co kapać się z siiedmiolatkiem rodzinnie?
            • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:38
              Nie widzę konkretnego powodu za ani też przeciwko (o ile dziecko faktycznie nie wysyła sygnałów że je to krępuje). Tak jak spanie razem - po co tak skoro można nie?
              Mnie po prostu dziwi reakcja że oglądanie nagiego dziecka to molestowanie, uwodzenie i pedofilia.
              • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:42
                Pokazywanie się celowo nago dużemu już dziecku to nadużywanie jego prawa do intymności.
              • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:47
                A po co wyskakiwać z własną nagością pr,ed dzieckiem?
              • panna.nasturcja Re: Opad szczęki 02.06.23, 02:43
                kaczka_w_wisniach napisała:

> Mnie po prostu dziwi reakcja że oglądanie nagiego dziecka to molestowanie, uwod
                > zenie i pedofilia.

Bo nie rozumiesz że nie chodzi o to, że rodzice widzą nagie dziecko tylko o to, że dziecko jest stawiane w sytuacji, w której musi widzieć oraz doświadczać ciałem nagości rodziców. A to jest przemoc seksualna.
                • memphis90 Re: Opad szczęki 02.06.23, 09:29
                  Zakładasz, ze „dziecko jest stawiane”. Moje dzieci stawiają sie same - ładują mi sie do łazienki, kiedy sie kąpię, ładują mi sie do sypialni, kiedy sie przebieram… Jak tylko mogły, to ładowały mi sie do wanny, bo nie ma nic lepszego, niż wspólna kąpiel z mamą….
                  • gryzelda71 Re: Opad szczęki 02.06.23, 11:46
                    Osmio, siedmiolatki? A kiedy dziecko się nauczyć, że np drzwi zamknięte, to się puka i można usłyszeć za.chwilę.
                  • m_incubo Re: Opad szczęki 02.06.23, 16:14
                    Starsze niż kilkulatki? To może po prostu zamykaj łazienkę?
                    Jak siedzisz na toalecie/zmieniasz tampon/robisz dwójkę, to też wchodzą do łazienki?
        • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:28
          Żadne z Twoich dzieci nie ma już 7 lat i nie jest przeciwnej płci.
          • baszkircef Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:33
            Mnie chodzi raczej o poszanowanie granic drugiego człowieka, rodzic może być wyzwolony, latać po domu na golasa, ale w domu ma drugiego, małego człowieka, któremu może się to nie podobać i robienie rewolucji kulturalnej na własnym dziecku nie jest fajne.
            • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:43
              Ten drugi, mały człowiek nie wie, że widok jego genitaliów ma podtekst erotyczny. W sumie dobrze żeby tego nie wiedział..
              • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:48
                Ale mając lat 7 już odczuwa skrępowanie i zażenowanie na widok całkowitej nagości rodzica lub innego dorosłego.
                Uparcie odwracasz problem i piszesz o oglądaniu dziecka podczas gdy chodzi o ochronę dziecka, a nie rodziców.
                • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:55
                  Każdy? Mój 8 latek nadal by właził do łazienki gdzie się kąpie, gdybym nie zamykała drzwi (bo to ja chcę mieć spokój i mnie to krępuje). Ojciec nie zamyka i mu ciągle włazi. Latem kąpią się na waleta w jeziorze, możecie to gdzieś zgłosić
                  • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:57
                    Az się chce napisac, że nie każdy dzieciak jak twoj.
                    • azalee Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:02
                      gryzelda71 napisała:

> Az się chce napisac, że nie każdy dzieciak jak twoj.

Ale nie jest to tez jakis niespotykany wyjatek.
                      • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:10
                        Mój bosze za chwilę będzie to norma, te rodzinne kąpiel.
                    • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:05
                      Poczekaj, próbuję zrozumieć o co się przyczepiasz.

Triss: "dziecko w wieku lat 7 już odczuwa skrępowanie i zażenowanie na widok całkowitej nagości rodzica"
                      Ja: "nie każde bo moje np. nie"
                      Ty: "nie każde jest jak twoje "

Nie, sorry, nadal nie łapię.
                      • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:09
                        Są etapy rozwoju i dojrzałości, Twoje może być po prostu lekko opóźnione lub niewychowane i nie rozumie, że do zajetej łazienki nie wypada ładować się znienacka i bez pukania.
                        • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:12

> Są etapy rozwoju i dojrzałości, Twoje może być po prostu lekko opóźnione lub ni
                          > ewychowane i nie rozumie, że do zajetej łazienki nie wypada ładować się znienac
                          > ka i bez pukania.

Nie dopierdalaj się łaskawie do moich dzieci tylko dlatego że przegrałaś dyskusję na forum.
                          • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:20
                            Nawet nie wiedziałam, że gram...

Zwyczajnie, 7-latek w normie rozwojowej i społecznej rozumie, że są sytuacje, w których ludzie są nago i chcą być sami i jest w stanie poczekać. Powinien to rozumieć również rodzic i nie epatowac dziecka celowo widokiem miejsc intymnych.
                            • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:25
                              Przeproś i spierdalaj, triss.
                              • triss_merigold6 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:28
                                Jestem uprzejma, dlaczego się denerwujesz?
                                • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:31
                                  Denerwuje mnie gdy ktoś obraża moje dzieci. Tak mam i to raczej normalny odruch.

Co jest nie normalne to to, że dyskusja na neutralny temat wywołuje u ciebie konieczność obrażenia dzieci kogoś z kim się zwyczajnie nie zgadzasz.
                          • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:29
                            Według kogo przegrała?
                            • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:32
                              Głównie według siebie, bo gdyby miała jakiś argument to by go użyła zamiast pisać że mam opóźnione dzieci.

Jestem rozczarowana twoim wstawiennictwem po stronie takiego argumentu, borsuczyco.
                              • borsuczyca.klusek Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:36
                                kaczka_w_wisniach napisała:

> Jestem rozczarowana twoim wstawiennictwem po stronie takiego argumentu, borsucz
                                > yco.

No trudno będę z tym jakoś żyć, tym bardziej że nawet nie wiem kim jesteś 🤷‍♀️
                      • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:11
                        Twoje wskakuj co do wanny, moje jako 7lqtek samo z siebie nawet nie wchodziło do łazienki zajętej. Są inne?
                        • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:13
                          gryzelda71 napisała:

> Twoje wskakuj co do wanny, moje jako 7lqtek samo z siebie nawet nie wchodziło d
                          > o łazienki zajętej. Są inne?

Są inne, kapitanie oczywistość.
                          • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:18
                            Wygrałaś. Zaproś 8latka do kąpieli.
                  • jednoraz0w0 Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:44
                    Borzesz ty mój, na obozie cała grupa kąpaliśmy się nago w stawie ale nie pakowaliśmy się wszyscy naraz do wanny, gdzie nie ma szans na unikniecie fizycznego kontaktu! Ty serio nie widzisz różnicy?
                    • kaczka_w_wisniach Re: Opad szczęki 01.06.23, 14:46
                      A ty czytasz na co odpowiadam, czy myślisz że wszystkie moje odpowiedzi są do postu startowego?

Oczywiście że widzę różnicę pomiędzy wanną a stawem, ale czytaj może całą rozmowę a nie wyrwane z kontekstu zdania.
                • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:02
                  Jeśli odczuwa skrepowanie to rodzice powinni to uszanować. Ale skąd pomysł, że to konkretne odczuwa?
              • baszkircef Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:08
                Nie chodzi o nagość dziecka tylko rodziców, dzieciak jest na słabszej pozycji, nie każde dziecko potrafi przekazać rodzicom, że nie podoba mu się goły tata, zwłaszcza kiedy jest forsowana odwrotna narracja.
                • ggrr.ruu Re: Opad szczęki 01.06.23, 12:41
                  Jak samo wchodzi do łazienki to chyba mu nie przeszkadza.
        • gryzelda71 Re: Opad szczęki 01.06.23, 11:29
          Nie wiem po co te dzieci mają wchodzić do łazienki. Widziały nagich rodziców.