02.06.23, 15:48
Dziewczyny,

co sie robi z torbiela na jajniku o wielkosci ponad 8 cm?
Kazali mi czekac, bo wiekszosc sama znika.
W tym czasie zero joggingu i wysilku fizycznego, bo pekniecie lub skret grozi powaznymi konsekwencjami, a z pewnoscia wymaga szybkiej wizyty na SOR i natychmiastowej operacji.

Jakos mi sie nie podoba siedzenie na bombie i czekanie, a za miesiac chetnie wyjechalabym na wakacje.
No ale co? Mam z tym tak lazic po odludnych parkach narodowych? hmmmm ...
Pytam bo nigdy w zyciu nie mialam.
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Torbiel 02.06.23, 16:12
      Kazali czekać, a w międzyczasie przestać normalnie żyć? Bez sensu! Ja mam pełno torbieli na jajnikach i jako weteranka powiem, że nic nie znika, a jeśli nawet, to pojawiają się nowe. Skonsultuj się z innym lekarzem. Operacja brzmi groźnie, a to moze wymagać tylko prostego i rutynowego zabiegu.
      • berber_rock Re: Torbiel 02.06.23, 16:16
        No dobra. laparoskopia, wiec moze i nie operacja (chociaz to podobno zalezy od wielkosci tego balonika - przy duzych czasami tna podobno).
        • joyce_byers Re: Torbiel 04.06.23, 21:04
          Laparoskopia - dzisiaj zabieg, jutro do domu, za 2 dni możesz sobie jechać gdzie tam chcesz. Szwy rozpuszczalne na max 2 szwy w 3 miejscach. Po 4 dniach byłam w pracy na pełen etat.
      • szmytka1 Re: Torbiel 02.06.23, 22:21
        Ja miewałam, znikały. Chodziłam tylko na.monitoring cyklu, żeby trzymać rękę na pulsie.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Torbiel 03.06.23, 10:02
          To chyba zależy od tego jakiego typu to torbiele. Czynnościowe znikają same, ale chyba też nie rosną do takich rozmiarów. Endometrialna raczej sama nie zniknie.
      • konsta-is-me Re: Torbiel 09.06.23, 18:04
        Ale jest różnica czy wiele czy jeden...
        Miałam jeden, wielkości pomarańczy prawie, po czym po jakimś czasie samoistnie zniknął .
        Torbielowatość jajników to trochę co innego ,wtedy rzeczywiście jest ,tak jak piszesz.
    • nika_1985 Re: Torbiel 02.06.23, 16:16
      Ja miałam 6cm na jajniku. Jeden lekarz zbagatelizowal, drugi powiedział,że poprzez tabletki nic się nie wchłonie bo jest za duża i szybko skierował mnie na laparoskopowe usunięcie torbieli.
      Doradzam konsultacje jeszcze gdzie indziej bo z tym nie ma żartów. Podczas ciśnienia może pęknąć..i jak mówisz to zycie z tykająca bomba. W poniedziałek idź do innego gina
      • nika_1985 Re: Torbiel 02.06.23, 16:19
        Wiesz..im się z reguły nie chce manewrować laparoskopem...wola prościej rozciac i tyle.
        Ja się upierałam jednak,że wolałabym laparoskopowe..oto i pamiętam,że umowa była taka,że laparoskopowe robią ale i tak jakby coś było nie tak..komplikacje to muszą ciąć normalnie.
        Wszystkie w mojej sali były z torbielami.. różnymi i wszystkie miały laparo, oprócz jednej babki.
        Rzucałam z narkozy jak kot,ale w miarę było okwink
        • nika_1985 Re: Torbiel 02.06.23, 16:21
          Zwał jak zwał..po laparo teoretycznie szybciej dochodzisz do siebie, niż po cięciu.. no i estetyczniej wygląda.Ake jak lekarze mi mowili- czy laparo czy cięcie to ingerencja więc operacja, zabieg.
        • berber_rock Re: Torbiel 02.06.23, 16:21
          Narkozy to akurat sie najmniej boje. Jestem weteranka. To bedzie moja 11 ... (odpukac ...).
          • nika_1985 Re: Torbiel 02.06.23, 16:28
            To zaprawiona w bojach.
            Idź serio do innego gina i nie daj się zbyć,że poczekamy itp. bo tu już nie ma co czekać..aż przy 10 cm czy 14 dadza skierowanie do szpitala? Bzdura. Albo wykazujesz na sor już rozlana w środki?? Nie daj się zbyć.
            Poczytaj internet..6cm to już duża torbiel a Twoja to 8..spora.
            Na wakacje z torbiela to mega ryzykowne i nie jechałabym. Mi przy 6cm zakazał autem jeździć bo jak zmieniałam sprzęgło to torbiel się ocierała i mogło coś się stać..
    • zaczarowanyogrod Re: Torbiel 02.06.23, 16:45
      Ja miałam na dwóch około 8 cm i dostałam skierowanie do szpitala. Jedna była wypełniona krwią. Poszłam do innego i potwierdził że trzeba wyciąć bo mogą pęknąć lub skręt jajnika. Po miesiącu od zaniesieniu skierowania miałam termin do szpitala i tam wyszło że torbiele urosły jedna miała trochę ponad 9 a druga 10 cm. Byłam rozcinana, bo na laparoskopię za duże i jedna była z przodu druga z tyłu trudno by się było dostać.
      • zaczarowanyogrod Re: Torbiel 02.06.23, 17:04
        To może nie zniknąć. Słyszałam że komuś znikły, ale były mniejsze i jakieś konkretne i jakieś leki brała.
        • szmytka1 Re: Torbiel 02.06.23, 22:23
          Mnie znikły, bez.lekow, ale był monitoring, czyli lazilam na usg i obserwowała mi.to lekarka czy rośnie, czy się wchłania. I tak do.kolejnego cyklu.
    • motyllica Re: Torbiel 02.06.23, 17:03
      Kazał czekać i obserwować bo pewnie nie wie jak szybko taka urosła, chyba że ty wiesz?
      Co innego jak rosła przez lata.

Mam od 15 lat co najmniej, obserwowali podczas ciąży, bo ryzyko pęknięcia. Ale jak była tak jest, chyba 4 cm.
      Nikt mi nigdy nie zakazał wysiłku, to bez sensu takie czekanie jak nic nie możesz robić
      • berber_rock Re: Torbiel 02.06.23, 17:10
        motyllica napisała:

> Kazał czekać i obserwować bo pewnie nie wie jak szybko taka urosła, chyba że ty
        > wiesz?
        _ Niestety nie wiem. Wiem jedynie ze we wrzesniu roku temu nie bylo.
        • nika_1985 Re: Torbiel 02.06.23, 22:36
          Tzn takie obserwowanie Ci ile cm urośnie to nic nie da.. to i tak jest już spore. Są różne typy. I tak finalnie najlepiej usunąć. Idź do innego lekarza bo szkoda czekać, im szybciej się pozbędziesz tym.lepiej..
          A lekarz niech sobie obserwacje robi na kimś kto ma 0,5 mm torbiel..a nie 8.
          Bo jak Ci pęknie..to jestem ciekawa czy taki.madry będzie. Z takimi rzeczami nie ma zartow
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Torbiel 03.06.23, 10:05
        Mam tak samo. Od 5 lat torbiel 3 cm. Żyję normalnie. No, ale 3 cm a 8 to jednak różnica.
    • sajgonetka Re: Torbiel 02.06.23, 17:10
      Chyba najbezpieczniej usunąć.
      Na już - idź na konsultacje do innego lekarza, albo dwóch.
      • nika_1985 Re: Torbiel 03.06.23, 14:39
        Szlag by to trafił..wróciłam od gina i okazuje się że mam cyste..4cm ale niby nieoperacyjna
    • malinowe-wino Re: Torbiel 02.06.23, 17:17
      Ja dostalam pigulki antykoncepcyjne na torbiel. Nie wiem czy sie wchlonela bo dopiero co zaczelam brac.
      • berber_rock Re: Torbiel 02.06.23, 18:04
        Niestety u mnie ten sposob nie wchodzi w gre sad
        • mharrison Re: Torbiel 02.06.23, 18:24
          A jaki masz rodzaj torbieli? Powiedzieli coś? Niektóre mogą zniknąć, z samej swej natury, inne nie.
      • kamin Re: Torbiel 02.06.23, 21:16
        Pigułki można brać na torbiel czynnościową, powstałą z przerośniętego pęcherzyka Graffa. Tyle, że one są bardzo częste ( zwłaszcza w premenopauzie) I bez pogułek też znikną same.
        Gorzej jeśli to torbiel np. endometrialma. Wtedy trzeba usunąć.
        • berber_rock Re: Torbiel 03.06.23, 07:57
          kamin napisał(a):

> Pigułki można brać na torbiel czynnościową, powstałą z przerośniętego pęcherzyk
          > a Graffa. Tyle, że one są bardzo częste ( zwłaszcza w premenopauzie) I bez pogu
          > łek też znikną same.
          > Gorzej jeśli to torbiel np. endometrialma. Wtedy trzeba usunąć.

Dzięki.
          Ta odpowiedź dała mi najwięcej, bo lekarz też się upierał ze ten typ znika sam z reguły po okresie.
          Tyle że jestem w premenopauzie i okres miewam raz na święte nigdy.
          Hormonów przepisać nie mógł bo jestem po leczeniu raka piersi.
          Operować nie chciał bo jeśli z jego doświadczenia wynika że w 80% przypadków to znika to no właśnie....
          • snakelilith Re: Torbiel 03.06.23, 16:40
            berber_rock napisała:

> Dzięki.
            > Ta odpowiedź dała mi najwięcej, bo lekarz też się upierał ze ten typ znika sam
            > z reguły po okresie.
            > Tyle że jestem w premenopauzie i okres miewam raz na święte nigdy.
            >

Problemem jest, że te przeciągające się w okresie premenopauzy cysty produkują estrogeny i to całą masę. Po czymś takim endometrium jest zwykle też pogrubione i miesiączka może wypaść silniejsza niż zawsze. Czasem trzeba zrobić nawet łyżeczkowanie. Nie wiem więc, czy w twoim przypadku takie hormonalne piki są korzystne i czy krótko brany preparat z gestagenem hamującym ten proces i "wywołującym" miesiączkę nie byłby jednak lepszy.
      • brittaanna Re: Torbiel 03.06.23, 16:26
        Moje dwie, wielkości mandarynki zniknęły po antykonceptach. Dwa miesiące brałam.
        Więc spokojnie. Gdyby były do wycięcia to byś dostała skierowanie. Ale nie zaszkodzi iść do innego giną, jeśli nie masz zaufania
    • arabelax Re: Torbiel 02.06.23, 18:28
      A jaka to torbiel?
      Te czynnosciowe same znikaja. Ja mialam prawie 10 cm i zniknela.
      Mialam tez endometrialna, tu mialam laparoskop.
      • olaxxxx Re: Torbiel 01.09.23, 16:32
        Witam, torbiel zniknęła samoistnie czy brała pani jakies tabletki np antykoncepcyjne?
    • karotka_plus Re: Torbiel 02.06.23, 18:35
      Leczy a nie czeka... Jestem świeżo po leczeniu. Moja miała 5cm w październiku. W listopadzie 3 cm. W litym jej nie było. Ginekolog do którego poszłam powiedział wprost - zaczynamy od tabletek, jak nie pomogą to laparoskopia. Tabletki zadziałały rewelacyjnie, kuracja trwała pól roku. We wrześniu kontrola.
      Pierwszy gin u którego byłam ot tak, kontrolnie (co roku w styczniu chodziłam) stwierdził, że czekamy, po 5 miesiącach dalej czekamy. W lipcu miałam coroczne kontrolne USG jamy brzusznej i ten lekarz uświadomił mnie, że nie mam co czekać.
    • miki.20105 Re: Torbiel 02.06.23, 18:52
      Ja miałam na wakacjach torbiel 10 cm. Ledwo chodziłam ale dopiero po powrocie się o tej torbieli dowiedziałam. Na szczęście wszystko sie wchłonęło
    • spirit_of_africa Re: Torbiel 02.06.23, 20:22
      Ja miałam 6cm dostałam czopki i leki anty. Pomogło po 2 czy 3 cyklach dopiero. Natomiast kolejnym krokiem gdyby nie pomogło miała być punkcją torbieli pod usg.
    • kora.bez.loginu Re: Torbiel 02.06.23, 22:52
      Na moją brałam hormony - nie pomogły, wywiązał się stan zapalny i wylądowałam na stole operacyjnym z zapaleniem otrzewnej, musiałam też mieć transfuzję krwi. Usunęli z jajnikiem. Więc jak dziewczyny radzą - inna konsultacja.
      • lalkaika Re: Torbiel 03.06.23, 20:30
        Miałam dokładnie tak samo.
        Inna konsultacja i biegiem.
        • nika_1985 Re: Torbiel 04.06.23, 07:37
          Kurcze jeszcze oprócz tej torbieli co wykazał gin wczoraj zrobiłam mi się brodawka wiadomo gdzie..jest mała i mam skierowanie do szpitala ginekologicznego na usunięcie jej.
          Ktoś miał usuwane coś z intymnych części ciała? Bolało? Nie wiem czy robią to laserowo w szpitalu..ale myślę,że nie.
          Gin powiedział,że to wytnie.. dostanę oczywiście znieczulenie..rano przyjdę i po sprawie wracam do domu.
          • snakelilith Re: Torbiel 04.06.23, 18:05
            nika_1985 napisała:

>
            > Ktoś miał usuwane coś z intymnych części ciała? Bolało?

Miałam usuwaną małą ciemną zmianę w tym miejscu, na pograniczu skóry i śluzówki. Plamkę miałam tam całe życie, ale kiedyś zaczęła się trochę powiększać i ściemniać, dermatolog zaproponowała wycięcie zanim zrobi się poważniej i blizna byłaby duża. Usuwano klasycznie, nożem, mały szew, w znieczuleniu miejscowym. Nie czułam nic, tylko lekkie ciągnięcie przy szyciu. Rany w tym miejscu goją się bardzo szybko. Przez jakiś czas trochę drażniły mnie w tym miejscu majtki, dziś nawet nie wiem dokładnie gdzie to było.
    • ayelen40 Re: Torbiel 04.06.23, 14:26
      Jak ponad 8 cm, to się w zasadzie już operuje. Ja czekałam 5,5 cm.
    • eriu Re: Torbiel 04.06.23, 14:42
      A jak upadniemy to co? Przecież nie ma gwarancji, że nie padniesz albo ktoś na ciebie nie wpadnie. W sklepie ktoś może w Ciebie wózkiem wjechać. Niech ten ginekolog wyda opinię na piśmie, że zabieg nie jest konieczny jak taki mądry. Zobaczysz, że już może nie być taki chętny do tego, bo to jest podpisanie się pod taką opinia medyczną.

Szukaj innej opinii.

Poza tym jeśli masz prace siedząca powiedz, że zakaz wysiłku fizycznego nie wchodzi w grę, bo rozwali Ci kręgosłup. A co z zakupami? Magicznie będą się w domu pojawiać? Przyniesienie zakupów to wysiłek fizyczny, to samo sprzątanie.
      • nika_1985 Re: Torbiel 06.06.23, 15:31
        Eh w pt idę na usunięcie tej brodawki. Niestety nie będzie to laser ale skalpel.
        O 7.00 mam być na izbie w szpitalu ginekologiczym ,niby wytną i po sprawie.
        Oby tylko szew był rozpuszczalny
        • ayelen40 Re: Torbiel 06.06.23, 16:04
          Ja akurat lepiej znoszę nierozpuszczalny. Powodzenia, odezwij się po!
          • nika_1985 Re: Torbiel 06.06.23, 16:20
            Kurcze, ja nie wiem jak lepiej znoszę, no ale.brodawka będzie przynajmniej wycieta.
            Nie wiem jeszcze tylko co z tą torbielą.
            Śmiać mi się chce bo ten post został napisany dzień przed moją wizyta u gina na której się okazało,że też mam coś. Ehh..samo życie.
            A ja serio..sprawdzam się jak psychiczna dwa X do roku
            • nika_1985 Re: Torbiel 07.06.23, 13:22
              Hmm myślicie,że z okresem mozna iść wycinać brodawkę na wardze sromowej?
              • ayelen40 Re: Torbiel 07.06.23, 13:39
                Na logikę nie, ale zawsze przed ustalaniem terminu lekarz pyta o dzień cyklu i jego długość. A może jednak można, jeśli pacjentka stosuje tampony albo kubeczek? Tylko co z higieną po zabiegu...
                • snakelilith Re: Torbiel 07.06.23, 13:49
                  ayelen40 napisała:

> Tylko co z higieną po zabiegu...

Nic specjalnego. Śluzówka w tym regionie goi się prawie błyskawicznie. Sprzyja temu nawet wilgotne i kwaśne środowisko. Myć można się normalnie, może tylko nie używać drażniących detergentów przez kilka dni. Tampony nie przeszkadzają, przy kubeczku nie jestem pewna, bo on wymaga pewnej manipulacji, a miejsce może być po prostu bardziej tkliwe.
                  Przy miesiączce jednak bym nie wycinała, bo krzepliwość krwi jest wtedy niższa i rana może podczas zabiegu może mocniej krwawić.
                  • nika_1985 Re: Torbiel 07.06.23, 14:56
                    Dzwoniłam tam ale póki nikt nie odbiera.. ta brodawka jest jak bardzo mała.. jak kasa gryczana
                    • nika_1985 Re: Torbiel 07.06.23, 15:03
                      Dodzwoniłam sie i powiedziałam,żebym była w pt. Spokojnie da się zrobic
                      • nika_1985 Re: Torbiel 07.06.23, 15:03
                        *powiedziała
    • maleficent6 Re: Torbiel 07.06.23, 17:17
      8 cm to dużo, nie czekaj, tylko konsultuj z innym lekarzem.
      • nika_1985 Re: Torbiel 09.06.23, 17:59
        Już po wycięciu brodawki. Oczywiście na izbie wzięli mnie jak do regularnego zabiegu..EKG, covid test, venflon, badanie krwi no i badanie ginekologiczne chociaż przyszłam z brodawka i z okresem to przy okazji obadali torbiel i..dali łóżko. W znieczuleniu miejscowym wycięła.brodawke..zalozone mam dwa szwy ,nic nie boli.
        Mam natomiast monitorować za miesiąc dwa torbiel i jak co to umówić się na zabieg laparoskopowy jeśli kuracja lekami jej nie zmieni.
    • wapaha Re: Torbiel 01.09.23, 18:48
      Dokładnie takie zalecenie dostala kolezanka +l4- u niej skończyło się usunięciem.
      • nika_1985 Re: Torbiel 01.09.23, 19:03
        Ja z kolei tydzień temu bylam u ginekologa i okazało się,że ani śladu po torbieli..była ale zniknęła. Ucieszyłam się no ale trzeba monitorować mimo wszystko
    • eva_evka Re: Torbiel 02.09.23, 10:28
      Ja miałam takie torbiele, 8 i 10 cm. Wchlonely się same po 3 miesiącach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka