Dodaj do ulubionych

Chrońmy, chrońmy życie!

10.06.23, 19:19
oczywiście tylko do urodzenia. A co potem, to sami wiecie. Pisowski wojewoda właśnie zmniejszył Siostrom z Broniszewic dotacje na funkcjonowanie ich domu. Dom dobry, który znam bo moje przyjaciółki mają tam dzieci.
Wpis od sióstr:
NIE WIERZYMY, ŻE TO SIĘ STAŁO 😢😢😢
Od tygodnia nie możemy dojść do siebie 😞😞😞 Otrzymaliśmy pismo ➡️ z ⬅️ Urzędu Wojewódzkiego, w którym uprzejmie 🫣🫣🫣 odebrano naszym Chłopcom 600.000 zł na ich życie bieżące. To jest 1/3 rocznej dotacji. Czyli przez 4 miesiące tego roku nie możemy funkcjonować jako DOM 🥺🥺🥺
Smutek zalał nasze serca, że tak niesprawiedliwie zostali potraktowani Najsłabsi i Odrzuceni i tak zwani niepotrzebni 🥺🥺🥺 Ufamy Bogu ❤️‍🔥 Który nas nigdy nie zostawia w trudnych sytuacjach i prosimy Go, aby poruszył Wasze serca ❤️❤️❤️ oraz ludzi, którzy chcą i mogą nam pomóc 🫂🫂🫂Wiemy, że nie było dla Was problemem wybudowanie Domu Chłopaków, kiedy Chłopcom groziło zamknięcie ich Domu❤️‍🔥❤️‍🔥
Oczywiście robimy wszystko, aby Chłopcy nie odczuli konsekwencji tej niezrozumiałej dla nas decyzji władz państwowych ❤️❤️❤️ Nie tracimy nadziei, że po raz kolejny będziecie z nami i pomożecie nam udźwignąć konsekwencje niesprawiedliwego traktowania Chłopaków, którzy w tej sytuacji wydają się być osobami niepotrzebnymi i bardzo pokrzywdzonymi przez podejmujących tak bezsensowną decyzję ❤️❤️❤️
Pomóc można Chłopakom, dokonując wpłaty na utworzonej do tego zbiórce 🫂🫂🫂 Link do zbiórki w pierwszym komentarzu ❤️❤️❤️ Dziękujemy Wam za zrozumienie i pomoc ❤️❤️❤️

www.facebook.com/photo?fbid=281040807772488&set=pcb.281040954439140
Zbiórka:
zrzutka.pl/wp4kd6?fbclid=IwAR0nBGL99CIrVgbnnyTrPHzix6TSNnLFsa0rdJfVnlz3v7pWMrFiDflnplY
Można by oczywiście rzec, że KK w Polsce jest tak bogaty, ze sam mógłby dofianansowac dom ale z jakiegoś powodu ten dom jest solą w oku KK i Caritas, mimo licznych próśb sióstr, nie chce im pomagać (można o tym poczytać na ich fanpagu). Najbardziej pomaga Jurek Owsiak.
Załączam jedno z wielu ładnych zdjęć z domu:
Obserwuj wątek
    • ayelen40 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 19:29
      Poyebane to. Dostają różne dziady, a tam, gdzie trzeba, ech...
      • snajper55 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 16:30
        ayelen40 napisała:

> Poyebane to. Dostają różne dziady, a tam, gdzie trzeba, ech...

Dziady dostają i się dzielą, zasilając partyjną kasę, a takie... to by wszystko na kaleki wydały. [sarkazm]

S.
    • woman_in_love [...] 10.06.23, 20:00
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
    • kadfael Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 20:01
      Czytałam. To jest skandal nad skandale. 😡
    • alpepe Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 20:13
      A przecież te dzieci mogły były się nie wydarzyć. Przynajmniej większość z nich.
      • pkt4a Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 20:26
        o to to właśnie

-
        www.facebook.com/rafal.betlej.betlejewski/?locale=pl_PL
      • headonshouldersbaby Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 11:46
        szatanski komentarz - fuj
    • trzebasiebawic Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 20:30
      Komuś trzeba zabrać, żeby komuś dać kiełbasę wyborczą. A przecież oni nie pokrzyczą długo i zbyt głośno...
    • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 20:34
      I proszę, kolejny dowód na to, że ludzie nie łączą kropek.
      Wspieraj kościół, więcej kobiet umrze w ciąży.
      • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:37
        Chodzi ci o to, że ta zbiórka jest "na kościół"? Nie, na funkcjonowanie domu dla tych dzieci, chłopców i mężczyzn.
        • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:40
          Jest na kościół. Na rozwiązywanie problemu, który w dużej mierze by nie zaistniał, gdyby nie kościół.
          Jest wspieraniem kościoła.
          Dodatkowo w wielu takich domach dzieci doznają niewyobrażalnej przemocy, która wychodzi po latach lub przypadkiem.
          Kościól jest dość bogaty by utrzymywał ten dom sam, zwłaszcza, że chce by kobiety rodziły każdą ciążę.
          Łączcie kropki, do cholery.
          • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:52
            >Kościól jest dość bogaty by utrzymywał ten dom sam
            Oczywiście, że by mógł i jest wystarczajaco bogaty ale w ogóle nie jest tym zainteresowany i nie dokłada do niego ani grosza. Dobrze byłoby ich zmusić ale jak?

>Na rozwiązywanie problemu, który w dużej mierze by nie zaistniał, gdyby nie kościół.

Nie wiem jak pozostali chłopcy i mężczyźni ale synowie moich przyjaciółek to dzieci adopcyjne, po mamach niepełnosprawnych intelektualnie, z całym mnóstwem niepełnosprawnego rodzeństwa. W tej chwili dorośli, urodzeni, kiedy nie obowiązywało aktualne prawo. Ja uważam, że to super, ze chłopcy trafili do rodzin moich przyjaciółek, chwała im za to i chwała, że znalazły i opłacają (7800 miesięcznie) miejsce, w którym jest im dobrze i dobrze będzie tez po śmierci rodziców (taki był w ogóle cel znalezienia takiego miejsca).

>Dodatkowo w wielu takich domach dzieci doznają niewyobrażalnej przemocy, która wychodzi po latach lub przypadkiem.

Prawda jest taka, że generalnie osoby z ni, we wszystkich dps-ach doznają przemocy. Polski system w ogóle sobie nie radzi. Dom w Broniszewicach to wyjątkowe pod tym względem miejsce na mapie Polski.
            • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:53
              Jak zmusić? Prosto: nie pomagając siostrom. Przecież o to kosciołowi chodzi by ludzie to utrzymali.
              • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:56
                >Przecież o to kosciołowi chodzi by ludzie to utrzymali.
                Skąd ci to przyszło do głowy? Kościół akurat najchętniej by to zlikwidował. W niczym, w prowadzeniu domu nie pomaga.
                • cegehana Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:02
                  Dostarcza personel.
                  • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:05
                    Nie, nie do końca. Tam głównie pracują pracownicy świeccy- terapeuci, fizjoterapeuci, opiekunowie, pielęgniarki. Siostry to organizują i pozyskują sponsorów.
                    • cegehana Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:13
                      Siostry nie mogą podejmować własnych inicjatyw zawodowych bez zgody i decyzji kościelnych przełożonych. Gdyby kościół nie chcial, to by tam ich nawet nie było.
                      • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:18
                        Akurat zakony działają z dużą autonomią. Tak np tłumaczone jest dlaczego episkopat nic nie robi z Rydzykiem (bo podlega pod Redemptorystów). Choć tę autonomię struktury kościelne jak chcą mogą zniszczyć. Wcale bym sie nie zdziwiła, jakby te dotację pis obciął na polecenie hierarchów kościelnych,żeby siostrom ten dom zamknąć.
                        • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 10:04
                          Twoja naiwność jet kosmiczna.
                          Kościół nic nie robi z Rydzykiem, bo nie chce zrobić, popiera go.
                    • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 10:03
                      Siostry nie mogłyby tego robić, gdyby nie miały zgody przełożonych, nie wolno im.
                      Jednak nie rozumiesz kompletnie.
                • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 10:02
                  Personel tego domu to zakonnice.
                  No faktycznie, nic nie ma wspólnego z KK, nic kompletnie.
                  Jak można tego nie widzieć?
      • iwles Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:44

Przeciez to nie były pieniądze na działalność kultu religijnego. Weź się ogarnij, bo tym wpisem pokazujesz, że popierasz pis.
        • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:47
          Popieraj kościół. Tylko nie płacz, że kobiety umierają rodząc.
          • iwles Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:49
            Wściekłaś się, czy co?
            Wiele sióstr zakonnych pomaga np. w szpitalach, jako pielęgniarki.
            Czy w imię łączenia kropek mam odmawiać podłączenia kroplówki?
            • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 21:55
              No ja odmówiłam. Państwowy szpital to profesjonalny personel zatrudniony przez organ prowadzący szpitala. Grzecznie poprosiłam o „cywilną” pielęgniarkę, nie było ani jednej uwagi w moją stronę.
              • gryzelda71 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:12
                Jakas ty dzielna, połączyłaś kropki.
                • taniarada Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:22
                  Nie tylko szpitale ,domy opieki .W takim była moja teściowa choć nie wierząca .Łączymy kropki .
                  • iuscogens Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:43
                    Moja siostra też chodzi do Wtz, które mają swoją siedzibę na terenie parafii. Nic to, że prowadzi je świecka fundacja, jest świecka kadra (rewelacyjna zresztą) a siostra ma genialna opiekę tam. Powinno się zapewne oprotestowac te wszystkie wtz, które mają jakikolwiek związek z Kościołem, najwyżej niech niepełnosprawni siedzą w domu, skoro ktoś ich wcześniej nie wyskrobał uncertain
                    Tak w ramach informacji, na miejsce na warsztatach moja siostra (w Warszawie) czekała ROK. Rok siedzenia w domu i nudzenia się. Never again.
    • cegehana Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:01
      Ufamy Bogu - dokonujcie wpłaty 😀
      • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 10:05
        Otóż to.
        Ale nie, to nie kościół, siostry same sciana
        Więc tak, dalej nie będzie aborcji. I tyle.
    • vivi86 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:06
      Jematusie będą klaskać uszami. Co tam chłopaki, można przecież dowalić siostrom (są w KK).
      • balladyna Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 11:56
        Ok. To nie będę dowalać KK. Uważam, że to psim obowiązkiem państwa jest utrzymywać te dzieci. W szczególności państwa, które za wszelką cenę dąży do rodzenia dzieci upośledzonych.
        • dramatika Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:19
          balladyna napisała:

> Uważam, że to psim obowiązkiem państwa jest utrzymy
          > wać te dzieci. W szczególności państwa, które za wszelką cenę dąży do rodzenia
          > dzieci upośledzonych.

Eugenika powinna być zabroniona, koniec, kropka.
          • pursuedbyabear Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:35
            To se weź na utrzymanie syna mojego przyjaciela - ciężko upośledzony, po przeszczepie, przykuty do łóżka. Dożył wieku ponad prognozy lekarzy, ale wymaga całodobowej opieki. Rodzice nie młodnieją. Zgłaszasz się, huiku?
            • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:43
              Nie widzę postu na który odpowiadasz więc pewnie jakiemuś trollowi, tłumaczę jednak, jakby ktokolwiek miał,wątpliwości, że takiego domu szuka się dla dziecka, z perspektywą starzenia rodziców i śmiercią rodziców przed dzieckiem. Po pierwsze takie domy często przyjmują pensjonariuszy wyłącznie do pełnoletności, po drugie takiego miejsca się szuka jak jeszcze jak się jest sprawnym (i w ogóle żywym) i ma się czas żeby stopniowo dziecko przyzwyczajać do zyci w nowym miejscu a nie potem nagle porzucać w zupełnie obcym.
            • dramatika Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:55
              pursuedbyabear napisała:

> To se weź na utrzymanie syna mojego przyjaciela - ciężko upośledzony

Niby dlaczego?
              Stanowimy społeczeństwo i jako takie powinniśmy solidarnie płacić na to, aby nie trzeba było wprowadzać rozwiązań rodem z III Rzeszy. Kwestia jest tylko tego, co nazwiemy zbrodnią - moim zdaniem kontrola urodzeń, aby wyeliminować "niepełnowartosciowe" płody to jest rozwiązanie hitlerowskie.
              • pursuedbyabear Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 13:30
                Dlatego, że nie masz qrwa pojęcia, jak wygląda życie z taką osobą i jak trudno znaleźć dom opieki dla takowej, więc łatwo ci kocopoły pierdolić. Odpisywać nie musisz, wracasz na listę śmieci.
              • woman_in_love Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 14:08
                Stanowimy społeczeństwo i jako takie powinniśmy solidarnie płacić na to, aby nie trzeba było wprowadzać rozwiązań rodem z III Rzeszy

tak, jednak wolnościowcy i wyborcy konfy po polibudzie powinni płacić więcej niż inni
            • nika_1985 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 17:30
              Dać Markowi, Mateuszowi i Dudzie. Nie h się wczuja jak to jest..ale oni nawet nie chcą rozmawiać , wywalają niepełnosprawnych z sądu. W tym PiS to tylko urodzić choćby warzywo a potem zostawić..niech się rodzina martwi. Ewentualnie ksiądz pobłogosławi
          • nika_1985 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 17:28
            Bez jaj
      • cegehana Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 14:15
        Niepełnosprawnym chłopakom znacznie bardziej pomogłoby, gdyby ich los nie zależał od zakonnic. Nie ujmując ich pracy i to w sumie nie jest zarzut kierowany do tych zakonnic, a do państwa które wyręcza się kościołem w swoich obowiązkach.
        • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:01
          Ja sie zupełnie z tym zgadzam, tyle, że państwo praktycznie całkowicie abdykowało z tego obowiązku. Temat dosyć dokłądnie zgłębiałam około 10-15 lat temu. system opieki dla ciężko niepełnosprawnych, niepełnosprawnych intelektualnie w stopniu głębokim, z zaburzeniami zachowania to prawie zawsze najcięższe psychotropy i pasy. I mozna by to w sumie nazwać cichą eutanazją, gdyby to rozwiazanie miało cokolwiek wspólnego z DOBRA śmiercia. Ale to nie jest żadna dobra smierć, to wyjątkowo okrutna, sadystyczna śmierć.

Wtedy moi przyjaciele założyli Dom Autysty w Poznaniu. Najpierw zjeżdzili pół świata ucząc się i szkoląc jak ten problem rozwiazany jest w cywilizowanym świecie. W końcu zdecydowali się na format szwedzki ale kupili go z USA. Zbudowali piękny dom, zapewnili aktualnie środki na jego funkcjonowanie ale tak naprawdę wciąż nie mają zabezpieczenia na przyszłość. To jest kilkadziesiąt osób, które całkowicie zrezygnowały ze swojego zycia po kilkanaście godzin dziennie, w ramach nieodpłatnej pracy, piszą wnioski, pozyskują sponsorów, tworzą projekty i szukają dla nich finansowania. To nie jest rozwiazanie dla każdego, nie każdy temu podoła.

jak juz te siostry są, to dobrze, ze robią coś pożytecznego i wypełniają lukę. A dom prowadzą dobrze, choć nie bez potknięć, to akurat wiem z pierwszej ręki.
          • cegehana Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:17
            Gratuluję sukcesu Twoich przyjaciół, oby działali jak najdłużej, a działać będą dopoki nie dojdzie do sytuacji takiej jak w domu chłopaków - brak środków i można co najwyżej "ufać Bogu". Załóżmy zresztą że zbiórka się powiedzie, siostry zbiorą kwotę na utrzymanie domu do konca roku: co potem? Przyszłość tych pacjentów raczej należy planować na kilkadziesiąt lat do przodu - nie jest zabezpieczona nawet na rok wprzód. No chyba, że ktoś tam na górze rzeczywiście zarządził "cichą eutanazję".
            • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:25
              Tpo jest grupa społeczna z punktu widzenia partii politycznych całkowicie nieistotna. A nie mamy chyba w Polsce takiej kultury dbania o najbardziej potrzebujacych, żeby opieka nad nimi była oczywista. Daltego bujają sie doraźnie ze swoimi problemami.
              Byłą kiedyś osoba, ktora byłą prawdziwmym wizjonerem w kwestii edukacji i usamodzielnainia osób z autyzmem i ni -Aram Rybicki. On w Gdańsku wprowadził, jak na warunki Polskie, rozwiązania cąłkowice rewolucyjne a w Polskim prawodawstwie odpowiednie finansowanie edukacji. Pech chciał, że zginął w katastrofie smoleńskiej. I to jest naprawdę wielka strata dla Polski. Jego żona usiłowała dźwignąć i pociągnąć jego dzieło życia ale jej nie udało wyjść poza strefę lokalną.
    • samawsnach Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:07
      Draństwo, to jedyna tak wzorcowa placówka, jaką znam.
    • woman_in_love Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:12
      bo moje przyjaciółki mają tam dzieci

dlaczego nie usunęły ciąży? po wieku widać, że wyrok TK jeszcze nie obowiązywał
      • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:19
        tak jak pisałam u góry, to akurat dzieci adopcyjne.
        • woman_in_love Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:22
          straszne i niewyobrażalne
    • renciarka Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:35
      Nie wiem dlaczego ematki nie łączą kropek, że skoro one, jak i większość społeczeństwa nie praktykuje teraz religijnie i nie wrzuca na tacę ani złotówki, niedługo w tych domach opieki będzie tylko pajęczyna. Rząd skoncentrowany jest na kiełbasie wyborczej i na takie przybytki łoży baaaardzo niechętnie. Najwyżej coś tam ostatnio pis przebąkiwał, że pracownicy DPSów będą dostawać dodatkowe pieniądze do pensji. Dlaczego oni, osoby zdolne do pracy, a nie podopieczni? Wiem, będę baaardzo chamska: jak im coś nie pasuje, to niech "zmienią pracę i wezmą kredyt". Tym bardziej, że oni się nie przepracowują. Co to za fiozofia zmienić pieluchę? Nie chcę, by w DPS było tylko jedno jajko na śniadanie dla podopiecznego, bo trza zwiększyć pensję pracownikowi. Tym bardziej, że każdy z nas może tam kiedyś trafić. I to bynajmniej nie jako pracownik.

Kiedys pewien uczestnik dziennego ośrodka pytał mnie, czemu tamtejsi opiekunowie nie dostają "darmowych" obiadów. Pomijając już to, ze "nie ma darmowych obiadów", o czym powie jazdy ekonomista, doradziłam mu szczerze, żeby wcale się tak tymi pracownikami nie przejmował. Bo oni sie nim w ogóle nie przejmują. A jeśli już, to moze jakiś idealista jeden na dwudziestu pięciu. A podopieczni, nawet jak sami coś na kuchni upichcą, zaraz latają z goferkami i sałatkami dla nich. Lepiej poczęstować koleģę, który ma 700 zł zasiłku
      • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 10.06.23, 22:46
        >Nie wiem dlaczego ematki nie łączą kropek, że skoro one, jak i większość społeczeństwa nie praktykuje teraz >religijnie i nie wrzuca na tacę ani złotówki, niedługo w tych domach opieki będzie tylko pajęczyna.

Tłumacze po raz kolejny: to nie jest dom finansowany przez kościół. To jest dom prowadzony przez zakon ale finansowany przez darczyńców (nie wpłacających na kościół, tylko wpłacających konkretnie na ten dom), przez rodziny podopiecznych i przez państwo (tak jak państwo finansuje inne dps-y, których bardzo w Polsce brak).
        • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 10:06
          To jest dom prowadzony przez kościól i kościół robi sobie nim pr.
          Więc niech na niego płaci.
          • po_godzinach_11 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 11:55
            panna.nasturcja napisała:

> To jest dom prowadzony przez kościól i kościół robi sobie nim pr.
            > Więc niech na niego płaci.

Przecież nikt Ci nie każe płacić, więc odczep się od tych, którzy chcą tym dzieciom pomagać. Po prostu się odczep..
        • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 10:06
          I nie, w Polsce jest nadmiar domów opieki, nie brak.
          • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 11:52
            Parsknęlam śmiechem na tę wysyarczającą ilość domów opieki w Polsce. widać, że nie masz o tym zielonego pojęcia. W Polsce jest taki bark somów opieki, że praktycznie można powiedzić, że instytucjonalna opieka nad ciężko chorymi i niepełnosprawnymi nie istnieje. A ta homeopatyczna ilosć , która jest, jest na tragicznie niskim poziomie i to są dwa de facto umieralnie. Dom w Broniszewicach prawdopodobnie jest jedynym miejscem w Polsce, które trzyma jako taki poziom.
          • tylko.przelotem Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:13
            Bzdura
      • kk345 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 09:54
        >Tym bardziej, że oni się nie przepracowują. Co to za fiozofia zmienić pieluchę?

No to już masz pomysł na pracę, leniu śmierdzący, zamiast gnić w domu i pisać głupoty w internecie, idź do lekkiej pracy przy zmianie pieluch.
    • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 00:19
      Presja ma senssmile
      Przyszło z centralnego komitetu partyjnego, ze jednak za duży szum sie zrobiłsmile
      www.facebook.com/dpsbroniszewice
      • kaki11 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 02:12
        Całe szczęście! czytałam o tym na insta, i mega wkur* że znowu mają stracić najbardziej potrzebujący.
        Ale tak też ciekawa jestem, ile jeszcze jest różnych ośrodków które straciły fundusze, bo wątpię, żeby potrzebne było tylko te 600 000, i o ilu się nie dowiemy bo mniej medialne np. albo mniej się rozejdzie po sieci.
        • panna.nasturcja Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 10:07
          Mniej medialne, bi „siostrzyczki” nie prowadzą sciana
        • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 11:53
          własnie czytałam, że wszystkie domy opieki w Wielkopolsce straciły i jest walka o kolejne miejsca.
          • kaki11 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:28
            masz jakiś link? nie umiem tego wyszukać, wyskakuje mi tylko pismo z którego wynika, że tracą omawiane Broniszewice i Pleszew sad ale prawdę mówiąc nie bardzo by mnie zaskoczył taki obrót sprawy...
    • woman_in_love Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:10
      Downy powinny być abortowane przymusowo, a ich matki byc scigane prawnie gdy sie nie zgodza na aborcje...

Ale abstrahując od tego, to sad jakis czas temu wycenil utrzymanie dziecka z zespolem downa na 7630,20 zł miesięcznie - tyle maja placic rodzice, ktorzy oddali go do domu dziecka. Dom dziecka ma "korzyści skali" wiec utzymanie takiej osoby indywiduanie jest jeszcze wyższe. Tak czy siak co najmniej tyle powinna wynosić teraz renta rodzinna czy tam zapomoga dla takiego dziecka placona przez panstwo, skoro panstwo zmusilo do ich urodzenia.

Środki na to powinny zas pochodzić od młodych wolnościowców po polibudzie głosujacych za konfą, czyli: cale to b2b informatyczne powinno być ścigane z urzędu i obkladane skladkami jak etat, a ryczałt za usługi informatyczne powinien byc ustalony na 20% minimum.
      • maribel2 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:35
        Uważam twój komentarz za obrzydliwy. A co z dziećmi które rodzą się z innymi ciężkimi wadami?
        • woman_in_love Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 12:41
          #nikogo
          • maribel2 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 14:16
            Możesz rozwinąć swoją myśl. Znam dzieci, które miały być zdrowe, ale choroba dawała znać o sobie później, np zespół stwardnienia guzowatego, mózgowe porażenie dziecięce powstaje w okresie okołoporodowym. Co z tymi dziećmi? Masz pomysł?
    • skumbrie Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 13:56
      Siostry powinny się zgłosić do KK po pomoc.

1 800 na funkcjonowanie DPS-u? Chętnie poznałabym wydatki. Tej informacji jakoś siostry nie opublikowały. Podobnie jak sławetna Chmurka. Jedni i drudzy płaczą tylko z powodu obciętej subwencji.
      • iwles Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 14:42

Myślisz, że nie rozliczają się z dotacji???
        🤣
        • skumbrie Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:02
          Jesli chodzi o przedstawicieli KK nic mnie nie zdziwi. Bez względu na płeć i nie wiem, jak szlachetne przedsięwzięcie.
          Ciekawe, że na ematce zakonnice znalazły poparcie wink
          • iwles Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:12
            skumbrie napisała:

> Ciekawe, że na ematce zakonnice znalazły poparcie wink

Poparcie znalazło to, co one robią, bez względu, czy to zakonnice KK, czy innej religii, czy osoby cywilne.
            Ty, osoba negującą, oczywiście jestes gotowa stworzyć podobny dom?
            • skumbrie Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:21
              Przykro mi, ja sobie gęby powołaniem nie wycieram, misji nie mam tym bardziej.
              KK namawia do rodzenia chorych dzieci, niech się nimi potem opiekuje albo zrzuca to na zakonnice. W końcu zdaniem KK do niczego innego się nie nadają.
              • dramatika Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:36
                skumbrie napisała:

> KK namawia do rodzenia chorych dzieci, niech się nimi potem opiekuje

A ty powinnaś osobiście utrzymywać morderców, skoro sprzeciwiasz się morderstwom (zakładam że się sprzeciwiasz).
                • skumbrie Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 16:07
                  Dramatisiu, a przeczytaj raz jeszcze, tylko ze zrozumieniem dla odmiany.

KK namawia, więc niech KK się opiekuje.
                  Dlaczego mam utrzymywać morderców? Namawiam gdzieś do mordowania?
                • woman_in_love Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 17:16
                  utzrymujemy ich, placac podatki za wiezienia

natomiast nie naszym, a waszym obowiązkiem: czyli "wolnociowców" i katolików powinno być utrzymywanie downow i powiinniście mieć w związku z tym nawet dodatkowy podatek
                  • skumbrie Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 17:42
                    KK tez utrzymujemy. Niestety.
          • vivi86 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:58
            Jestem mile i bardzo zaskoczona.
      • livia.kalina Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 14:52
        >Siostry powinny się zgłosić do KK po pomoc.
        ależ one ciągle sie zgłaszają i ciągle dostają odmowę. I pisza o tym zupełnie otwarcie. Tak jak piszą, ze pomocy nigdy im nie odmawia Jurek Owsiak i najlepszy, najdroższy specjalistyczny sprzęt mają właśnie od Orkiestry. I też otwarcie o tym piszą.
        • skumbrie Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:03
          >Ależ one ciągle sie zgłaszają i ciągle dostają odmowę.

I tak powinno być, w końcu KK nie jest od zajmowania się urodzonymi, tylko ratowania nienarodzonych. Spójnie i konsekwentnie tongue_out
        • dramatika Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 15:32
          livia.kalina napisała:

> >Siostry powinny się zgłosić do KK po pomoc.
          > ależ one ciągle sie zgłaszają i ciągle dostają odmowę.

Co ma do tego Kościół Katolicki?
          Oznacza to, że nie można się sprzeciwiać na przykład morderstwom, złodziejstwu i oszustwom, jeśli nie ofiaruje się osobistej daniny na system więziennictwa?
          Kościół Katolicki, jak też każda inna instytucja i człowiek ma prawo się sprzeciwiać eugenice, nie będąc przy tym obarczany odpowiedzialnością za skutki niestosowania eugeniki. Eugeniki się zwyczajnie nie powinno stosować, a skutki niestosowania powinna ponosić cała społeczność.
          • woman_in_love Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 16:50
            Kościół Katolicki i jego wierni powinni być jak najbardziej obarczani odpowiedzialnością za skutki niestosowania "eugeniki" i tylko wy powinniście ponosić tego skutki
            • nika_1985 Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 16:58
              A ja dałabym tych 65 chłopców z wysokim upośledzeniem PiSowi.. niech się Jarus zajmuje z Duda.
              Albo ksiezulkom, w sumie to jeszcze lepiej.
              Bo w PL to najlepiej rodzic..a potem jakoś to będzie..czy dzieci upośledzone , im więcej tym lepiej.. rząd pomoże....... Można się jeszcze modlić
              • skumbrie Re: Chrońmy, chrońmy życie! 11.06.23, 17:09
                Księżulkom to jednak nie. Szkoda tych dzieci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka