Dodaj do ulubionych

Kuroniówka

18.06.23, 08:46
Dziewczyny proszę czy któraś z Was się orientuje jak wygląda zasiłek z urzędu pracy po świadczeniu rehabilitacyjnym Pod koniec lipca kończy mi się zasiłek rehabilitacyjny.Nie pracuje.Czy należy mi się zasiłek z urzędu pracy.Prosze poradzicie.
Obserwuj wątek
    • profes79 Re: Kuroniówka 18.06.23, 08:57
      Warunkiem przyznania zasiłku jest udowodnienie, że przez min. 365 dni w okresie 18 miesięcy poprzedzających rejestrację było się zatrudnionym na podstawie umowy o pracę z wynagrodzeniem nie niższym niż stawka minimalna.

A to z Twojego posta nie wynika.
      • malinka81 Re: Kuroniówka 18.06.23, 09:12
        Zwolniłam się z pracy w lipcu 2022 roku.
        • profes79 Re: Kuroniówka 18.06.23, 09:57
          To według mnie zapomnij o zasiłku bo nie spełniasz warunków ale oczywiście do potwierdzenia w UP, bo nie widzę nigdzie czy i jak liczy się tu świadczenie rehabilitacyjne ale na moje oko nie będzie się wliczać.
          • malinka81 Re: Kuroniówka 18.06.23, 10:13
            Czemu skoro nie minęło 18 miesięcy od końca zatrudnienia?
            • zalamana_50 Re: Kuroniówka 18.06.23, 12:54
              malinka81 napisała:

> Czemu skoro nie minęło 18 miesięcy od końca zatrudnienia?

Chociażby temu, że po zwolnieniu się z pracy przez x miesięcy od zarejestrowania nie przysługuje zaslek dla bezrobotnych. A piszesz, że się zwolniłaś
            • profes79 Re: Kuroniówka 18.06.23, 13:26
              Dlatego, że warunkiem jest rok zatrudnienia przez ostatnie półtora roku - a jeżeli zwolniłaś się w lipcu 2022 to prosta matematyka mówi, że tego warunku nie spełniasz. Do tego jak pisze zalamana, jeżeli sama złożyłaś wypowiedzenie to pół roku od rozwiązania umowy o pracę zasiłek nie przysługuje.

Natomiast mamtrzykoty pisze, że zasiłek rehabilitacyjny też jest traktowany na równi z zatrudnieniem w określonych przypadkach - i ma rację; takie pytanie najlepiej zadać w PUP bo my tu dywagujemy na podstawie rzeczy znalezionych w sieci.

Chyba, że zarejestrowałaś się jako bezrobotna zaraz po rozwiązaniu umowy o pracę, wtedy to w ogóle nie podejmuję się rozwikływać tej zagadki. Weź dokumenty; idź do urzędu pracy i tam zapytaj; mając papiery w ręku najprędzej coś sensownego powiedzą.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Kuroniówka 18.06.23, 10:22
      Bierz dokumenty i idź do urzędu pracy, tam się dowiesz, jak będzie w twoim przypadku i będziesz wiedziała na czym stoisz. Żeby uzyskać informację, nie musisz czekać do lipca, powiedzą ci też kiedy złożyć dokumenty. Może już można?

z czeluści internetu wynika, że raczej go dostaniesz:

Świadczenia z ZUS wypłacane po ustaniu zatrudnienia (zasiłek chorobowy, świadczenie rehabilitacyjne oraz zasiłek macierzyński) również wliczają się do okresu 365 dni uprawniającego do nabycia prawa do zasiłku. Tak jak w przypadku zatrudnienia, ich wysokość ma znaczenie. Ważne, aby świadczenie naliczane było od co najmniej minimalnego wynagrodzenia. Jeśli w trakcie pracy wynagrodzenie było co najmniej minimalne, to i świadczenia z ZUS będą naliczane od wymaganej przez urząd wysokości. To, że faktycznie otrzymujemy np. 80 proc. wynagrodzenia, nie wpłynie na prawo do zasiłku, ponieważ, jak zostało wspomniane wcześniej, liczy się podstawa naliczania świadczeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka