Dodaj do ulubionych

samotne podróżowanie

27.06.23, 14:53
jak to wygląda z punktu widzenia kobiety?
nie myślę o wycieczkach objazdowych, ale o samodzielnej organizacji. podróżowałam jako nastolatka ostatni raz sama, potem trochę na studiach, ale minęło dwadzieścia lat, no i nie znam wszystkich kierunków. tam gdzie jeździłam, znałam cel i zwykle język.
mówię o wyjazdach zagranicznych, polskę mam opanowaną.
czy spotkałyście się z sytuacjami niebezpiecznymi, na które kierunki trzeba uważać? południe, zachód europy będzie ok? czy samotność mocno ogranicza wam spacery? nocne powroty do hotelu? komunikacja publiczna.
ps. może któraś się przyłączy wink
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 15:19
      Oczywiście, że podróżowałam sama. Dotyczy to głownie koncertów/spotkan literackich plus czasami spotkań 'pracowych" ale na prywatnym gruncie. Rozumiem, że to drugie w sumie nie spełnia kryteriów pytania bo w sumie nie byłam "sama".

Nie wiem czy w Europie i tzw świecie zachodnim są kierunki, na które trzeba jakoś szczególnie uważać (ewentualnie można się upewnić na stronach rządowych podrózniczych, niekoniecznie jednego państwa). Na pewno wszędzie (jak pewnie w miejscu twojego zamieszkania) trzeba zachować zdrowy rozsądek i przestrzegać podstawowych zasad bezpieczeństwa typu w miejscach typowo turystycznych, dworcach, stacjach metra itd uważaj na kieszonkowców. Zakwaterowanie w bezpiecznym miejscu. Tryb bywania/zwiedzania musi zgrać się z bezpiecznym dojazdem itd.
    • pursuedbyabear Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 15:22
      Tak, podróżowałam sama po Europie i Azji. Zero problemów.
    • lady.madrugada Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 15:37
      Podróżowałam sama po Azji, byłam sama w Afryce. Zasady bezpieczeństwa takie same jak w parze czy grupie.
    • jak_zwykle_wszystko_zajete Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 15:48
      Podróżuję sama, w zasadzie po całym świecie. Zachowuję sporo rozsądku, więc na przykład nie włóczę się sama w nocy. Śpię w hotelach, przemieszczam się raczej wypożyczonym samochodem/taksówką, a nie komunikacją publiczną (ale to tez kwestia wygody).
      Najwiecej trudności sprawiało mi… samodzielne chodzenie do knajp, ale tu mnie ematka wyleczyła wink
      • chococaffe Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 15:56
        Mnie najwięcej mamy, w tym te googlowskie..poszłam kiedyś samochodem big_grin
        • simply_z Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 16:07
          ?
          • chococaffe Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 16:10
            w opcjach map googla nie zauważyłam, że automatycznie ustawwienie miałam na samochód. W związku z tym poszłam trasą samochodową, kilkakrotnie dłuższą, bo było dużo ulic jednokierunkowym w tym rejonie.big_grin A szłam z walizką.
            • simply_z Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 19:17
              Aaa ok
    • bi_scotti Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 16:13
      Jedyne czego mi czasem brakowalo/brakuje gdy podrozuje czy w ogole jestem gdzies sama tego companion, z ktorym mozna dzielic zachwyt czyms tak, tego okrzyku "look! alez pieknie!" - I'm too shy zeby tak zakrzyknac do jakichs przypadkowych, obcych ludzi dookola wink Poza tym no issue - I'm okay alone czy to w podrozy, kinie, lesie, knajpie, teatrze, na molo ... wherever smile Milych wakacji dla wszystkich, pojedynczo, w parach, w grupach! Cheers.
    • angazetka Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 16:13
      Jeździłam sama po Europie (duże miasta). Nigdy nic mi nie groziło, byłam raczej rozsądna, ale nie, że od zmroku w hotelu wink Uwielbiałam to.
    • mikams75 Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 17:06
      Akurat zachod i poludnie Europy sa latwe w podrozowaniu i spokojnie mozna samotnie, nie widze problemu.
      W niektorych tylko miejscach zastanowilabym sie nad korzystaniem ze zbiorkomu poznym wieczorem.

> ps. może któraś się przyłączy wink

w sensie, ze moze ktos chcialby z Toba podrozowac? Hmm a nie szkoda ci urlopu? wink
    • bazia_morska Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 17:09
      Po Europie to luz (sama głównie służbowo), Turcja tez spoko. Do krajów typu Uzbekistan, Iran, Afganistan nie pojechałabym w pojedynkę.
    • nutella_fan Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 18:52
      Ja aktualnie jestem sama, w Azji. Po ciemku uważam i nie wyłażę z hotelu. Reszta normalnie.
      • bazia_morska Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 19:15
        Za Uralem?
    • clk Re: samotne podróżowanie 27.06.23, 18:57
      Byłam sama i w USA, i w Azji o Europie już nie wspomnę.
      Na dworcu w kuala lumpur czułam się bardziej bezpiecznie niż na lokalnym dworcu u mnie w Niemczech po 21.
      Oczy trzeba mieć dookoła głowy. Jak wszedzie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka