Dodaj do ulubionych

Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc

29.06.23, 11:13
Mam "trudne" zyly do pobierania krwi. Schowane, mozna je tylko wymacac. I teraz z mojego doswiadczenia sporego:
- pielegniarki / lekarze w rodzinnych przychodniach no problemo za pierwszym strzalem sa
- w labach wiadomo rutyniarze z rentgenem w oczach
- szpitale pielegniarze 50:50. Mlodzi, ok ucza sie, ale po trzech nieudanych probach grzecznie kolegow starszych wzywaja, ci zazwyczaj daja rade
- a lekarze to totalna porazka. Na kilkudziesieciu trafilam na 2, ktorzy nie mieli najmniejszego problemu (byli wolani przed poddajacych sie pielegniarzy.
Ooook, mozna powiedziec rutyna wyjasnia. Ale wlasnie wracam od pani doktor, ktora zajmuje sie WYLACZNIE pobieraniem krwi do testow. I mam za soba 7 prob (to juz rekord), w tym probe pobrania ze stopy (nie polecam), w koncu skonczylo sie na wykapywaniu z wierza dloni. Wygladam jak ostatni cpun a musze isc na komisariat. 🙄 Rozumiecie ta logike? Moze u Was inaczej...
Obserwuj wątek
    • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:19
      Powierzni dloni, nie wnetrza 🤦‍♀️
    • arthwen Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:31
      Jak przestaniesz jeść raz na trzy dni, to problem sam zniknie :p
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:34
        To juz nudne serio... 🙄 Jak przytyje, to mi sie zyly magicznie pokarza a lekarze naucza pobierania krwi? Mam tak od dziecka.
        • gryzelda71 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:36
          Spoko. Ty opanujesz i będziesz mistrzynią w pobieraniu krwi.
        • primula.alpicola Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 19:42
          andallthat_jazz napisała:

> To juz nudne serio... 🙄 Jak przytyje, to mi sie zyly magicznie pokarza a lekar
          > ze naucza pobierania krwi? Mam tak od dziecka.

Żyły to już cię pokarały🤭
        • zalamana_50 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 06:19

> To juz nudne serio... 🙄 Jak przytyje, to mi sie zyly magicznie pokarza a lekar
          > ze naucza pobierania krwi? Mam tak od dziecka.

Tak pokarzą ci się. Tylko ciekawe czym się pokarzą 🤣 kara musi być sensowna
          • rosapulchra-0 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 08:30
            Powinno być pokarają 😉
    • jakis.login Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:36

> Rozumiecie ta logike?

Co?

> Moze u Was inaczej...

No raczej, u nas lekarze nie studiują 6 lat i nie robią wieloletniej specjalizacji, żeby potem zajmować się wyłącznie pobieraniem krwi.
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:42
        No ta pracuje w osrodku zajmujacym sie testami na tuberkuloze i chorobami tropikalnymi. Tam nie ma pacjetow tylko ludzie przychodza sie testowac. Ona pobiera krew, choc jak widac, chyba nie powinna. Co robi poza tym nie wiem, tam tylko pobiera.
        • jakis.login Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:57

> No ta pracuje w osrodku zajmujacym sie testami na tuberkuloze

Aha. Ale gruźlicę diagnozuje się rentgenem ew. badaniem śliny.

• andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:05
            Aha. To nie dosc, ze wkluc sie nie potrafi, to rowniez niedouczona, podobnie jak reszta tutejszej sluzby zdrowia, bo wymagaja IGRA test lub Mendel-Manaux-Test od pracownikow sluzby zdrowia. Dopiero po pozytywnym tescie rentgen. Dzieki, powiem jej o tej slinie, moze lepiej sobie z tym poradzi... 🙄
            • jakis.login Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:15

> wymagaja IGRA test lub Mendel-Manaux-Test

Aha. To faktycznie. Przy próbie tuberkulinowej pobiera się krew?
              • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:17
                Tak. Czasem nawet 7 razy.... 🙄 Zartuje. Tak to test z krwi.
                • jakis.login Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:19

> Tak. Czasem nawet 7 razy.... 🙄 Zartuje. Tak to test z krwi.

"Jak się pobiera próbkę do badania?
                  W celu wykonania skórnego testu tuberkulinowego próbka nie jest potrzebna, ponieważ badanie wykonuje się na skórze pacjenta".
                  • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:22
                    Normalnie. Tak, jak pobieraja krew. IGRA to badanie krwi i to zrobilam.
                • po_godzinach_1 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:19
                  Próba tuberkulinowa Mantoux, odczyn tuberkulinowy Mantoux, test Mantoux, PPD – badanie diagnostyczne wykonywane w profilaktyce i rozpoznawaniu gruźlicy. Jest to najczęściej wykonywana w Polsce próba tuberkulinowa.

Została wprowadzona przez Charlesa Mantoux w 1908 roku.

Polega na wstrzyknięciu śródskórnym 2 jednostek tuberkuliny w środkową część grzbietowej powierzchni przedramienia.
                  • panna.nasturcja Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:28
                    Ale u anny jest inaczej, jak zawsze.
                    • po_godzinach_1 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:29
                      panna.nasturcja napisała:

> Ale u anny jest inaczej, jak zawsze.

Zdecydowanie inaczej.
          • memphis90 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 16:47
            Teraz się robi QuantiFeronTest z krwi.
        • hanusinamama Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:25
          U nas w szpitalu zakaźnym w Łodzi też lekarze nie pobierają krwi...jakoś nie chce mi się wierzyć, że w Austrii lekarz się tym zajmuje
          • turbinkamalinka Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:39
            hanusinamama napisała:

> U nas w szpitalu zakaźnym w Łodzi też lekarze nie pobierają krwi...jakoś nie ch
            > ce mi się wierzyć, że w Austrii lekarz się tym zajmuje
            >
            też nie spotkałam się z lekarzem pobierającym krewsmile Jestem dziwnie pewna, że 90% lekarzy miałaby z tym problem smile No ale wiadomo w Wiedniu jest inaczej
            • leosia-wspaniala Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 14:04
              >też nie spotkałam się z lekarzem pobierającym krewsmile

I to jeszcze wyłącznie tym big_grin Bo pacjentów w placówce brak big_grin
              • leosia-wspaniala Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 14:04
                *zajmującym się
                • turbinkamalinka Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 21:23
                  leosia-wspaniala napisał(a):

> *zajmującym się
                  Ja jakoś wielkiego doświadczenia szpitalnego nie mam, tyle co ciąże. W przychodni krew pobierały pielęgniarki. W szpitalu lekarz nie zakładał wenfonów, nie pobierał krwi, nie podawał leków. W zasadzie mam wrażenie że lekarz na oddziale porodowym był zbędny.
                  • nuka_2 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 00:27
                    Zbędny zwłaszcza, kiedy potrzebne jest pilne cesarskie cięcie albo skrócenie II fazy porody przy użyciu proznociagu albo kleszczy
                    • turbinkamalinka Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 10:43
                      nuka_2 napisała:

> Zbędny zwłaszcza, kiedy potrzebne jest pilne cesarskie cięcie albo skrócenie I
                      > I fazy porody przy użyciu proznociagu albo kleszczy

Nie no. Ja pisałam o porodzie bez komplikacjismile Ja lekarza przy ostatnim porodzie nie widziałam, był tylko na obchodach smile
            • rosapulchra-0 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 04:41
              W UK, jeśli leżysz na oddziale, to lekarze pbierają krew i zakładają kaniule. Robią to też uprawnione do tego pielęgniarki.
              • hanusinamama Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 16:48
                Jesteś pewna, że krew pobierają lekarze?? Nadmiar ich tam macie?
                • rosapulchra-0 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 08:35
                  To do mnie? Jeśli tak, to tak. Jestem pewna. Lekarze pobierają krew na badania. I zakładają kaniule. Najczęściej wykonują takie zabiegi lekarze rezydenci.
            • kocynder Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 06:39
              No właśnie NIE JEST inaczej. Opisana pani doktor pomimo, że zajmuje się TYLKO tym (a nie prowadzeniem pacjentów) i tak ma z tym problemy. big_grin
            • afro.ninja Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 16:56
              Lekarz pobrał mi krew, bardzo profesjonalnie, zero siniaka, ale był stomatologiem, to nie wiem czy się liczy?!
              • kocynder Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 17:14
                Jeśli stomatolog medyczny to pewnie tak... wink
          • kocynder Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 06:37
            W żadnym ze znanych mi szpitali lekarze nie zajmują się pobieraniem krwi, także w Centrum Medycyny Tropikalnej. Raz się zdarzyło, że lekarz sam mi pobierał krew, nie mam pojęcia dlaczego on, ale zrobił to zwyczajnie, mimo, że żyły mam kiepskie. Od jednego wkłucia trafił w żyłę. Czyli co do zasady lekarz UMIE pobrać krew, natomiast idiotyzmem jest by się tym zajmował specjalista chirurg, kardiolog czy neurolog. smile
          • zalamana_50 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 06:21
            hanusinamama napisała:

> U nas w szpitalu zakaźnym w Łodzi też lekarze nie pobierają krwi...jakoś nie ch
            > ce mi się wierzyć, że w Austrii lekarz się tym zajmuje
            >
            I słusznie, że nie wierzysz. Przecież to wstrętna klamczucha
            • rosapulchra-0 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 08:49
              W UK to robią. Nawet moja GP pobierała mi krew.
    • alpepe Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:37
      Nie rozumiem, ale się pochwalę, że jak mnie ostatnio pokąsały meszki w zgięciu lewego łokcia, to zapewne wyglądalam jak ciężka narkomanka, która już nie ma się gdzie wkłuć.
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:47
        No u mnie dwa zgiecia plus dlon spuchnieta. A musze na policje po zaswiadczenie o niekaralnosci. 🙄 Oj, przeswietla mnie chyba bardzo dokladnie. 🙄
        • glasscraft Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:54
          Jak przeczekasz pare godzin to przeciez te slady znikna niczym peknieta sledziona i nie beda nic musieli przeswietlac.
          • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 11:56
            Ha, ha,ha ziew
        • szmytka1 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:27
          Nie puchnie się od niewłaściwych wkluc, co najwyżej są wybroczyny i bolesność. Ja mam za sobą nawet udrażnianie na żywca zrostów w żyłę i uszkodzenie przy tym zastawek. Nie spuchło. Bolało jak cholera, owszem, zasinione jak po pobiciu, ale niech chu nie puchło. A mam problematyczne żyły i nawet żylaki w zylach rąk, ale chyba jednak nietypowa jestem, skoro nie puchnę a ty niby spuchlas. Ale nie masz się co martwić, twoja niesamowita regeneracja sprawi, że za kwadrans będzie po problemie
        • panna.nasturcja Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:30
          Zaświadczenie o niekaralności na komisariacie? Z Polski też tam dostańiesz?
          • eriu Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 10:50
            Ciekawe nie? W Polsce przecież sady wydają.
      • ichi51e Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 16:57
        Meszki potrafią dac spektakularne efekty. Kiedyś pogryzły nas oboje - na początku myśleliśmy ze tylko TZ bo to co miał to było niesamowite - całe nogi w sinych odczynach ponad setkę naliczyliśmy. A u mnie wieczorem patrze jak ukłucia szpilka ślady…
    • beaucouptrop Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:03
      A to zaświadczenie o niekaralności w Austrii na komisariacie wydają?
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:09
        A w Polsce gdzie? Na poczcie?
        • po_godzinach_1 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:12

> A w Polsce gdzie? Na poczcie?

W sądzie
          • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:14
            Tu w glownych inspektoratach policji.
            • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:16
              Czyli, ze nie wjezdzasz do byle jakiej komendy,.
              • alpepe Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:20
                To w Berlinie przyjemniej, tu się składa wniosek w urzędzie miasta i zaświadczenie przychodzi po kilku dniach pocztą.
                • po_godzinach_1 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:24
                  Zaświadczenia o niekaralności dla obywateli austriackich wydawane są na wniosek i podlegają opłacie. Wniosek można złożyć w każdym właściwym urzędzie (w Austrii: Dyrekcja Policji Federalnej / burmistrz, za granicą: przedstawicielstwo konsularne Austrii).

www.bmeia.gv.at/pl/ambasada-austrii-warszawa/serwis-dla-obywateli/poswiadczenie-zycia-inne-dokumenty-urzedowe/wyciag-z-rejestru-karnego/#:~:text=Za%C5%9Bwiadczenia%20o%20niekaralno%C5%9Bci%20dla%20obywateli%20austriackich%20wydawane%20s%C4%85,Federalnej%20%2F%20burmistrz%2C%20za%20granic%C4%85%3A%20przedstawicielstwo%20konsularne%20Austrii%29.
                  • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:33
                    Dziekuje za pouczenie. Wiem, ze sa inne drogi. Niekoniecznie szybsze. Inspektorat mam pod domem.
                    • po_godzinach_1 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:43

> Dziekuje za pouczenie. Wiem, ze sa inne drogi. Niekoniecznie szybsze. Inspektor
                      > at mam pod domem.

To świetnie. Na pewno nikt nie będzie przyglądał się twojej dłoni przy składaniu wniosku.
                • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:30
                  Tu troche (sorry pieprzenia sie), bo musisz od nich wziac formularz, online zrobic termin. Tam przedlozyc koniecznie kto tego wymaga i w jakim celu w oryginale (dla sluzby zdrowia jest specjalne zaswiadczenie, beda sciagac dane z Polski. No i mordke musisz pokazac z dowodem. Mozesz tez niby online zlozyc, ale musisz miec elektroniczny podpis a juz sie w to bawic nie chcialam.
        • panna.nasturcja Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:31
          W krajowym rejestrze sądowym.
          Gdybyś naprawdę szukała pracy to byś to wiedziala, bo musiałabyś przedstawić również takie, masz polskie obywatelstwo i w Polsce mieszkałaś jako dorosła, mogłaś być tu karana.
          • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 13:13
            Pokazuje paszport geniuszu, gdzie stoi bykiem, jakie mam obywatelstwo i tutejsza policja skontaktuje sie z Polska. Nie wiem, ile czasu zejdzie polskiej stronie przekazanie, ze mam czyste konto. 🙄🤦‍♀️
            • hanusinamama Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 13:36
              Ale u nas to nie policja to sprawdza i wydaje. A sąd...
            • panna.nasturcja Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 00:24
              Polskiej policji? Raczej na świętego nigdy, bo w Polsce policja nie wydaje zaświadczeń o niekaralności.
        • zalamana_50 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 06:22

> A w Polsce gdzie? Na poczcie?

Chciałaś błysnąć, a kolejny raz nie wyszło
    • kiddy Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:22
      No bo lekarze nie uczą się pobierania krwi. Nie od tego są. Wielu nie umie zrobić zastrzyku, założyć kaniuli, podać kroplówki. No nie uczą ich tego, bo zwykle zajmuje się tym inna cześć personelu. W przypadku pobrania krwi to praktyka czyni mistrza, a że lekarze nie pobierają krwi zbyt często, to i pobieranie im nie wychodzi.
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 13:55
        Ale powinni moim zdaniem i to mocno. Bo serio w sytuacji wyjatkowej lekarz stoi bezradnie i dzga pacjenta na oslep? Bo akurat pielegniarza w zasiegu nie ma? Skoro pielegniarz musi umiec i ogarniac rzeczy podleglym mu wedlug hierarchii i nie boczyc sie, jesli musi zrobic cos za kolezanke/kolege nizej. To lekarz powinien tez profesjonalnie ogarniac rzeczy pod nim dla dobra pacjenta. Spotkalam takich dwoch i nie mieli problemu (lekarka i lekarz). To powinien byc standard moim zdaniem. Lekarka nawet milo zrobila krotkie doszkolenie pielegniarzowi na mojej rece. I za to szacun dla niej. Przemila osoba. Inni lekarze dzgali, dlubali i czekali chyba na cud. 🙄
        • kiddy Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 14:02
          No nie, podział kompetencji jest konieczny. Lekarz nie pobiera krwi, a pielęgniarka czy pielęgniarz nie operuje pacjenta czy nie zleca leczenia. Zapewne lekarze w teorii wiedzą, jak krew pobrać, ale jak pisałam, to wymaga praktyki, a na to lekarz nie ma czasu z uwagi na swoje obowiązki.
          • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 14:23
            Nie madrze sie teraz, ale slyszalam o tzw. "szarej strefie" w srodowisku medycznym. Czyli jestesmy grupa, pacjent ponad wszystkim i kazdy reaguje, jak moze (chodzi o wyjatkowe sytuacje, nie codzienne mieszanie zadan jasno okreslonych. Prawda to?
      • draconessa Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 17:06
        Ciekawe, jestem lekarzem i uczylam sie i pobierania krwi i zakldania wenflonow i zastrzykow...
        • kiddy Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 18:07
          Ale raczej nie robisz tego na codzień, prawda?
          • rosapulchra-0 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 08:52
            Ale jednak uczyała się tych podstawowych zabiegów.
    • ophelia78 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:23
      Oczywiście ze jest w tym logika: lekarze nie zajmują się pobieraniem krwi. Tym zajmują się pielęgniarki. Wiec lekarz umieć.to pewnie umie ale ze nie ma wprawy to masz co masz.
    • hanusinamama Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:24
      W życiu mi lekarz krwi nie pobierał...pracowałam w zakłądzie naukowym przy labie szpitalnym. Tam też nigdy nie widziałam lekarza pobierającego krew...
      • rosapulchra-0 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 05:02
        W UK pobierają, włącznie z GP.
    • panna.nasturcja Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:27
      Tak, u nas zdecydowanie jest inaczej.
      I nie musimy iść na komisariat.
    • faustine Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:29
      WysypałEś sie Andal na próbie tuberkulinowej, tam nie pobiera się krwi. Ileż to razy można się kompromitować...
      • panna.nasturcja Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:33
        W nieskończoność.
        A jak się sprawa rypnie to nowy wątek i znów nowy, i znów…
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:36
        Ty mozesz ile chcesz, to nie moj problem. Jak nie wiesz jak wykonuje sie IGRA Test, to brnij dalej. Zadziwia mnie e-matka serio!
        • hanusinamama Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:41
          Kłam Pinokio kłam
      • hanusinamama Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:40
        Oraz tym, że lekarz jej krew pobierał...
      • ania2806 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:45
        jak najbardziej sa badania na TB z krwi - badane IGRA
    • sueellen Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:34
      Pij więcej wody przed pobraniem.
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:47
        Dzieki. Znam rade i pije tuz przed pobieraniem i wczesniej. Czasem pomaga. Mam nadzieje, ze na poczatku przynajmniej, nie bede trafiala na pacjentow, jak ja. 🙄 Juz sama macam sie w poszukiwaniu swoich zyl i wydaje mi sie, ze czasem sie trafi. Wiem, ktora reka lepsza. Moge na czuja pokazac, gdzie mniej wiecej szukac i czuje po wklociu, czy sukces, czy porazka. 🙄 Ale ilu juz wzdychalo i przewracalo oczami na widok moich rak. Ale sa tacy jak pielegniarka z mojej przychodni, ktora dwa razy dotknie palcem i mamy to. Ta dzisiejsza lekarka tak tlukla mnie juz po przegubach, ze glowa mala (a slyszalam od pielegniarza, ze tak juz sie nie robi, prawda to?
    • kozica111 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:36
      Nauczyć sie trzeba na kimś, brak chętnych zazwyczaj.
      Jak sobie leżałam na patologi ciąży w szptalu uniwersyteckim przewijały sie stada przyszłych doktorów, uczyli sie mierzyć ciśnienie, pobierać krew z taka pewna "nieśmiałością" bo 90 % fukało, ja nie fukałam ..ale mało takich jak ja, wiec zazwyczaj zrobia zabieg w znieczuleniu całkiem dobrze, bo pacjent nieprzytomny ale maja problem z prostymi rzeczami bo trafiają zazwyczaj na wrażliwe lelije.
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:59
        Nie fukam, daje na sobie sie uczyc, pocieszam jak nie wychodzi (ze nie sa pierwsi). Tylko dzisiejsza doktor zbila mnie z pantykulu, bo serio zupelnie nie ogarniala sprawy i mialam wrazenie, ze do pobrania wcale nie dojdzie. 🙄 Miotala sie miedzy rekami i nakladala kolejne plastry. Za wklocie w stope chcialam juz kopnac, bo grzebala mi chyba w kosciach. Ale ok, fiolka zapelniona i to najwazniejsze.
    • pulcino3 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 12:41
      Zawsze mozna nie z żyły, a z palca, mimo że będzie to dłużej trwać. Jeśli chodzi o trudność wyszukania żył, ze niby tylko dzieciom tak pobierają, a nie dorosłym to mit.
    • ichi51e Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 29.06.23, 16:55
      Nie ma prawidłowości. Kiedyś trafiłam z noworodkiem na SOR. Dlubaly dlubaly na może tu a może noga? W końcu przyszła doktor młoda dziewczyna i od razu od pierwszego strzału sukces
    • nuka_2 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 00:31
      Większość lekarzy (poza anestezjologami)) zdecydowanie gorzej pobiera krew z żyły, za to potrafi pobrać z tętnicy, kiedy potrzeba zrobić gazometrię.
      • turbinkamalinka Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 10:40
        nuka_2 napisała:

> Większość lekarzy (poza anestezjologami)) zdecydowanie gorzej pobiera krew z
        > żyły, za to potrafi pobrać z tętnicy, kiedy potrzeba zrobić gazometrię.

Bo pewnie na jakimś etapie nauki mają jakieś zajęcia i się uczą. Ale że pewnie nie ma z tego żadnego egzaminu to temat olewają. A zawsze się znajdzie jeden czy dwóch ambitniejszych którzy umiejętność pobierania krwi będą ćwiczyć.
    • rosapulchra-0 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 01:50
      Coś kręcisz. Lekarz zajmuje się tylko pobieraniem krwi? Jest lekarzem, który nie leczy ludzi? W dodatku ma slabe doświadczenie w pobieraniu, a tylko tym się zajmuje?
    • mid.week Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 11:17
      w Polsce lekarze przez cały jeden semestr mają zajęcia wyłacznie z pobierania krwi, są nawet zawody miedzyuczelniane, impreza nazywa się "Moskitnalia" a najlepsi dostają od reki staże w Wiedeńskich przychodniach.
    • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 11:45
      Rzeczywiscie sie totalnie wsypalam informacja, ze test IGRA robi sie z pobrania krwi, sorry ekspertki e-matki. Mea culpa. 😂 Tu wyniki tego wymyslonego testu.
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 11:46
        Wyniki tez spreparowane i zmyslone. 😎
    • arim28 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 19:40
      Dobra rada, która pomaga mojej córce, gdy pobierają jen krew.
      Wypić 0,5 litra wody I zrobić kilka rund biegiem po schodach, góra-dół.
      Zawsze udaje sie za pierwszym w razem pobrać .
      Bez tego rytuału, jest kłuta 5-7 razy. 😞
      • andallthat_jazz Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 30.06.23, 19:47
        Dzieki. O wodzie wiem i stosuje. O bieganiu nie. To bede w razie czego latac. 🙂
    • zanetka.x Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 08:01
      Lekarze zastępują pielęgniarki i ratowników i pobierają krew, a ratownicy medyczni i pielęgniarki zastępują lekarzy i lecza ludzi w karetkach.
    • szarmszejk123 Re: Pobieranie krwi dziwna prawidlowosc 01.07.23, 08:16
      To jest jakaś osobista sprawa z tymi żyłami bo mnie to raz mówią "o 😳 e piękne żyły, wszystko jak na dłoni!", drugi raz " nie ma żył, no nie ma, czego ja tu mam szukać!"
      Jedni zostawiają ogromne siniaki a inni ani śladu .. a żyły zawsze te same przecież, nie mamzestawu wymiennego :p

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka