rita03 Re: Storczyk 29.06.23, 22:06 Pierwszy raz mi się przytafiła taka sytuacja. Hmmm... tak sie własnie zastanawiam, czy ten młody, ma sobie rosnąć, tam gdzie wyrósł, czy powinnam go obciąć, ukorzenic i zasadzić...(?) Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Storczyk 29.06.23, 22:14 Poczekaj aż będzie miał że trzy korzonki a potem obetnij razem z kawałkiem łodygi-matki ( 2-3 cm z jednej i drugiej strony) i posadz Odpowiedz Link Zgłoś
bablara Re: Storczyk 29.06.23, 22:13 Też mam takiego na gałązce. Poradzono mi, żeby nie usuwać i wsadzać oddzielnie, tylko zostawić tak jak jest będzie wyglądać bardziej dziko Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Storczyk 29.06.23, 22:47 Ładny. Nie wiem po co ludzie w ogóle kupują mi storczyki. Jestem specjalistka od ich ukatrupiania. Zabije każdego według instrukcji hodowli storczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Storczyk 30.06.23, 11:13 u mnie to najbardziej bezproblemowe rosliny. Najstarsze egzemplarze maja po min. 10lat, kwitną w zasadzie non stop. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Storczyk 01.07.23, 09:23 No ale jak 10 dni i po kwiatku? Opadają mu kwiaty czy traci liście? Bo to, że opadają kwiaty, to nie jest nic dziwnego, ale póki są liście roślina przecież nie jest kaput:p Jeśli po 10 dniach traci liście, to ja nie wiem co ty im robisz, domestosem podlewasz?:p Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Storczyk 30.06.23, 06:46 Keiki. Podobno to świadczy o tym, ze roślina mateczna nie ma za dobrych warunków i próbuje się ratować wydając potomstwo, ale nie wiem, czy to prawda. Ja nigdy nie miałam, a bym bardzo chciała. Poczekaj aż będzie mieć więcej korzeni, to odetniesz i posadzisz osobno. Odpowiedz Link Zgłoś
rita03 Re: Storczyk 30.06.23, 07:30 To jest taki storczyk, o którym myślałam, że jest spisany na straty, od długiego czasu już nie kwitł. Dawniej się takich pozbywałam, a potem obejrzałam parę filmików o pielęgnacji i ten marniutki storczyk pięknie zakwitł. Natomiast teraz mnie zaskoczył i się zastanawiałam, czy mam to "dziecko" odciąć i zasadzić. Przyznam, że wygląda to intrygująco 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Storczyk 30.06.23, 07:44 Mi ostatnio zakwitł po dwóch latach zdechlak odratowany z jednego,marnego liścia. One są nieprzewidywalne 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Storczyk 30.06.23, 08:08 O, a nie dawałam mu szans, 99% korzeni miał zgniłych. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Storczyk 30.06.23, 08:25 Teraz mam w szpitalu na balkonie 1 sztukę, zobaczymy czy sienodratuje. Liście ma wyraźniej zdrowsze, ale ma tylko ze 3 korzenie na 5 cm, więc nie wiem czy się utrzyma. Planuję go tam trzymać całe lato, jeśli wyżyje. Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Storczyk 30.06.23, 10:37 A że tak zagadam jak stara sąsiadka - on nie powinien mieć tej doniczki przezroczystej? Czy to są miejskie legendy? Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Storczyk 30.06.23, 11:15 Doniczki mają przezroczyste, osłonki na doniczki nie:p Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Storczyk 30.06.23, 08:23 Jeszcze nie odcinaj, poczekaj aż się bardziej usamodzielni, czyli więcej korzeni wyprodukuje. Jak będzie miał 3-4 korzenie na dlogosc 10 cm, to będzie bezpieczniej go odciac. Ja czytałam, że je można prowokować do kwitnienia i rozmnażania, np pogarszając im czasowo warunki. Wahaniami temp. i dostępnością światła. Ja nienprobuje, bo moje kwitną bezproblemowo akurat, ale tego dziecka to zazdroszczę. Odpowiedz Link Zgłoś
rita03 Re: Storczyk 30.06.23, 09:05 No tak chyba zrobię, dzięki za rady 😊. Aż wstyd się przyznać, że w dawnych czasach kilka takich zmarniałych wyrzuciłam. Dziś bym tak pochopnie nie postąpiła. Człowiek się uczy całe życie Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Storczyk 30.06.23, 09:09 Ja nauczona doświadczeniem wyrzucam dopiero kiedy ostatni liść opadnie :p nie wszystkie się da uratować, niestety, ale wolę walki mają i przyczajają się jak koty aż nie odzyskają sił Odpowiedz Link Zgłoś
rita03 Re: Storczyk 30.06.23, 09:35 Teraz już to wiem, ale serce boli, jak pomyślę z ilu zrezygnowałam i za szybko się poddawałam. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Storczyk 30.06.23, 15:01 Możesz odciąć, ale daj korzeniom urosnąć, ja tak sobie parę keiki załatwiłam gdy korzenie były na małe Odpowiedz Link Zgłoś
alfa36 Re: Storczyk 30.06.23, 07:37 A tak tak, też mi na takim spisanym na straty dziecko wyrosło. Ten spisany na straty kwitnie, ale liście ma kiepskie. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Storczyk 30.06.23, 10:47 prawda i nieprawda. Mam 2 storczyki na ok 15szt, ktore kwitną non stop i co roku przynajmniej jeden keiki sie pojawia, czasem 2-3 szt rocznie. Storczyki ponadz 10-letnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szarmszejk123 Re: Storczyk 30.06.23, 11:17 Tak, keiki może być ostatnim podrygiem ( rośliny też się starzeją i chcą coś po sobie zostawić na świecie:p ) , a może też być czymś kompletnie odwrotnym- od dobrobytu się w doopach poprzewracalo i płodzą:p Odpowiedz Link Zgłoś
rita03 Re: Storczyk 30.06.23, 13:08 Mam nadzieję, że w przypadku mojego storczyka, to jest ta opcja "przewracania się w doopach od dobrobytu" 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Storczyk 30.06.23, 13:19 Rito a przesadzasz je czasem, te 10letnie? Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Storczyk 30.06.23, 13:50 pytanie pewnie do mnie, bo mam 10-letnie. Przesadzam co kilka lat gdy korzenie rozrywaja doniczkę. Staram się tez odmladzac bryle korzeniowa. Gdy jest bardzo duza i ma już dosc dlugi ten trzon na ktorym kiedys byly liscie a teraz wyrastaja korzenie to podczas przesadzania odcinam na samym dole czesc tego trzonu -3-5cm Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Storczyk 30.06.23, 13:54 A tak, przepraszam, pomyliłam się. Też mam 10letnie i pewnie starsze i przesadzam tylko, jak nie dpilnuje któregoś i gniją korzenie. Przesadzasz w większe doniczki? Jak maja same zdrowe korzenie ale praktycznie 0 podloza już, tylko sama masa korzeniowa, to co robisz? Części nie ruszę, bo tam hdzie ceramiczna osłonka była porowata od wewnątrz, to korzenie przyrosly do niej, ale część mam wyjmowalna z osłonek i widzę, że nie mają już praktycznie podloza. Odpowiedz Link Zgłoś
magia Re: Storczyk 30.06.23, 14:05 jak są zdrowe korzenie to takcjak napisalam prycinam ten trzon z czescia korzeni( i zasypuje cynamonem, zeby jakiegos grzyba nie zlapal). Wtedy czesc korzeni powietrznych idzie do doniczki w miejsce tych odcietych, dzieki temu mieszcza die wciaz w doniczce fi 12. Mam tez takie giganty, ktore musoalam w oslonki fi 16 powsadzac, bo sa po prostu dyzymi odmianami Ale generalnie sraram sie trzymac korzenie w ryzach, choć nie zawsze sie udaje. Cielabym wiecej tak jak na zdjeciu z netu. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Storczyk 30.06.23, 16:32 Super, narobilyscie mi tymi zdjęciami ochoty na nowego storczyka 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Storczyk 30.06.23, 16:52 Ja chciałam koniecznie tego, ale... szkoda mi było 50 zł i nie mam miejsca. Nie kupiłam a teraz oczywiście żałuję. Odpowiedz Link Zgłoś
majenkirr Re: Storczyk 30.06.23, 21:33 Wróć I kup! Życie jest za krótkie, zeby sobie żałować . Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Storczyk 01.07.23, 09:17 Wróciłam, ale już nie było. I naprawdę nie mam miejsca Odpowiedz Link Zgłoś