princesswhitewolf 03.07.23, 10:35 Jak wrazenia? Mi sie jak narazie podoba. A o kolejnym Wiedzmin 4: Uwielbiam Henia w tej roli 👅( tu pies lizacy ekran) i Liam go nie pobije - nie ta charyzma... ale dajmy mu szanse, moze chopak zaskoczy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dramatika Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 10:40 Obejrzałam. Flaki z olejem, opędzanie fabuły niekończącymi się dialogami o emocjach, taka "Moda na sukces". Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:13 Co gorsza, z debilnymi dialogami, zupełnie niepasującymi do tego uniwersum, np. Yarpen pytający Geralta i Yennefer coś w stylu "You two f*uck each other again?". Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:25 Jest taki zabieg stylistyczny, że się przemyca elementy współczesne do historycznych realiów (Wiedźmin jest stylizowany na średniowiecze), ale to też trzeba umieć robić. Ten zespół trubadurów też zachowywał się jakby ich wyjęli z murzyńskiego teledysku, wyszło żenująco. Z Netflixowych klimatów, (pomijając to, że z Jaskra zrobili geja, bo to już chyba nikogo nie zaskakuje), to mnie zachwyciło przemycenie wegetarianizmu Specjalnie na początku umieścili całą trójkę na stepach, a nie w lesie (jak ukrywali się wynajmując różne domy), aby karmić ich samymi warzywkami Odpowiedz Link Zgłoś
berdebul Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 16:45 Liczyłam, ze zespół zostanie pożarty ale zepsuli. Odpowiedz Link Zgłoś
cojapaczem Re: Wiedzmin 3 06.07.23, 17:53 Jaki wegetarianizm ??? Z zamkniętymi oczami oglądałas??? W drugim ( tym kamiennym ) domu Geralt przynosi upolowanego dzika a u Yarpena na stole leżą pieczone kurczaki( albo kaczki ) Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 14:42 Ee tam, mi sie Geralt podoba i moze gadac co chce. Sliczny Odpowiedz Link Zgłoś
marjari_cat Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 18:35 Pierwszy odcinek oglądam po 15 minut, bo dłużej nie daję rady. Bardzo bym chciała, żeby mi się podobało, ale niestety straszne nudy, flaki z olejem, durne dialogi i irytująca Ciri. Może zmęczę 3 odcinki, żeby dać szansę, ale nie wiem, czy dam radę. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 19:02 bo na to sie patrzy a nie oglada. Tak jak z niektorymi watkami na ematce robie. Kto by sie tam w byle co wglebial Odpowiedz Link Zgłoś
cojapaczem Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 10:49 Ten sezon jak do tej pory najlepszy. Henio ( i Liam) to była od początku pomyłka wolałabym Nikolaja Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 10:52 Jestem po 3 odcinkach i póki co jest: bleh. Tak wiem, że to Netflixowy budżet i nie nastawiam się na serial poziomu Rodu Smoka czy wizualnie Pierścieni Władzy. Bezsensownej fabuły nie da się usprawiedliwić niskim budżetem. Do tego dochodzą takie idiotyzmy jak las generowany przez CGI (naprawdę nie dało się pojechać z kamerą do lasu i nakręcić dwóch gadających ze sobą postaci????). Nie dziwię się, że ludzie po latach doceniają stary serial z Żebrowskim. Do tego wkurza mnie, że Netflix robi z Ciri dokładnie to samo Amazon zrobił z postacią Galadrieli. Coraz bardziej irytuje mnie ta postać. Jedynie Geralt się broni świetną grą aktorską. Szkoda, że aktor porzuca serial, ale wcale mu się nie dziwię, że nie chce nazwiskiem firmować takiego paździerza. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:00 cojapaczem napisała: > drewniany henio i gra aktorska Wiedźmin generalnie był stworzony jako drewniany, więc pasuje. Natomiast w 3 sezonie rozgadany jak ematka. Zamiast siekać potwory to łazi i dywaguje. Odpowiedz Link Zgłoś
cojapaczem Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:02 w ksiażkach mu się jadaczka nie zamyka Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:07 cojapaczem napisała: > w ksiażkach mu się jadaczka nie zamyka Chyba jakieś inne książki czytałam. Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 17:46 Wiedzmin w.ksiazkach jest sarkastycznie dowcipny. Ma błyskotliwe puenty i sporą samoświadomość. W serialu jest drewnianym mięśniakiem. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 14:44 >drewniany henio i gra aktorska big_grin Cojapaczem no to nie znasz roli. On ma byc drewniany. To taka postac u Sapkowskiego a nie zaden orator Odpowiedz Link Zgłoś
kamin Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 17:47 Musiałam czytać innego wiedzmina. "Mój" był dowcipny, z.dużą wiedzą o świecie i wrażliwy pod skorupą cynika. Odpowiedz Link Zgłoś
a.n.i.a.78 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 10:52 mi się podoba, jednak nie wyobrażam sobie zmiany aktora w przyszłym sezonie. jakoś nie wydaje mi się, żeby wspomniany Liam mógł tak mruczeć jak Henry i to spojrzenie... Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:10 Ja po traumie pierwszego sezonu kolejnych nie tknalem. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:12 1 sezon był dobry jak na Netflix, ale pan pewnie z frakcji, że jak coś na milimetr odstaje od książek, to nadaje się do spuszczenia w kiblu Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:34 Jakby to był milimetr to jeszcze ale pierwszy sezon z książkami to miał wspólny tylko tytuł (poza względnie sensownym odcinkiem że Strzyga i Foltestem). W końcu showrunnerka w którymś wywiadzie palnela, że w tych książkach to za dużo tekstu jest więc absolutnie nie dziwi fakt, że sezon sprawia wrażenie jakby scenarzysta w ogóle książki nie czytał. Moja pierwsza reakcja po obejrzeniu sezonu była: muszę obejrzeć polskiego Wiedźmina; przy tym chlamie jawi się jak arcydzieło godne Oscara... Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:45 Prezentujesz beton umysłowy. Akurat zmiany jakie wprowadzili dobrze zrobiło całej opowieści, zwłaszcza wątek Yennefer. Serial ma natomiast problem od 2 sezonu, że luki w scenariuszu i braki akcji wypełnia mieleniem ozorem i robi się z tego mydlana opera wypełniona dialogami, gdzie zmienia się tylko sceneria. 95% filmów i seriali na Netflixie ma ten problem i co gorsza, nie jest to wina budżetu, tylko targetu, na jaki nastawiają się "showrunnerzy". Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 17:31 Tak zrobiło dobrze, że oglądalność drugiego sezonu poleciała w porównaniu z pierwszym na pysk. Ciekawe jak będzie z trzecim chociaż może im widowni napędzi pożegnanie z Cavillem. Beton umysłowy to prezentują ludzie, którzy usprawiedliwiają wybebeszenie prozy Sapkowskiego i posklejanie z epizodów czegoś, co jest kompletnie niespójne, chaotyczne, pozbawione jakiejkolwiek sensownej chronologii (cały czas mówię o pierwszym sezonie) i głębszego sensu (jakbym miał punktować co spieprzono w serialu N to życia by mi nie starczyło). Opowiadania Sapkowskiego same w sobie tworzą jakąś tam całość (nawet same opowiadania, nie liczę sagi) i w większości prezentują jakąś spójną historię, w przypadku Miecza Przeznaczenia przesyconą jakąś dawką humoru. W "dziele" N nie zostało z tego nic. Tak naprawdę co w mojej ocenie wyszło im fajnie, to choreografia walki Renfri z Geraltem ale to wszystko, co w tym serialu da się bez bólu zębów oglądać. Mieli budżet; mieli aktorów - wyszła im koszmarna kupa, której żaden znający i lubiący twórczość Sapka człowiek spokojnie nie obejrzy. To wygląda trochę jak Pierścienie Władzy Amazona - z tą różnicą, że Amazon zawalił sprawę praw autorskich a tu jakby tych praw autorskich nie było i określono serial jako "inspirowany Wiedźminem" to nikt by się nie czepiał. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 17:51 Ty profes wyglądasz na gościa, który będzie się czepiał w teatrze, że scenografia jest z kartonu Ma być 1:1, wszystko ładnie po kolei i w linijkę, inaczej foch i problemy z OCD Odpowiedz Link Zgłoś
profes79 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 20:39 Nie. LOTR mimo wszelkich zmian według mnie jest ok; pewne kwestie uważam za uzasadnione (np. brak Bombadila czy podmiankę Glorfindela na Arwenę); tych kilka które wywołują zgrzyt zębów (elfy w Helmowym Jarze) jestem w stanie przełknąć biorąc pod uwagę całość; za to już Hobbita odpuściłem (aczkolwiek tu wytrzymałem do drugiej części). Wiedźmin netflixowy koło Hobbita nawet nie stał. Odpowiedz Link Zgłoś
yuka12 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 13:34 Przyznam, że nie czytałam Sapkowskiego. Nie grałam. Oglądałam kiedyś polski serial. Zaczęłam oglądać Wiedźmina na Netflixie. Znudził mnie, skończyłam po 2 odcinku. Mąż jako fan serii próbuje od kilku dni przebrnąć przez najnowszą serię. Wczoraj cierpiałam z nim. Nudny, brak powiązań między scenami, brak ogólnej, spójnej koncepcji i prowadzenia aktorów, wkurzające i gwałtowne reakcje Ciri (i niezrozumiałe), wędrówka bez zaopatrzenia (dwie kobiety idą lasem bez eskorty, koni, zapasów jedzenia, kocy itp). Ech. Nawet mąż miał dość i przełączył na coś ciekawszego. Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:18 Kocham Wiedzmina. Nie samego, uwielbiam też wszystkich innych. Gównoprodukcji już nie tykam, bo to dla mnie dosłownie - jakby ktoś zrobił kupę na mój ulubiony świat fantastyczny. Odpowiedz Link Zgłoś
better.call.kim Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 12:57 Niestety, mam poczucie życia w czasach, kiedy wszystkim moim ukochanym światom albo urwano głowę i nasr*no do środka (Gwiezdne Wojny, Wiedźmin), albo co najmniej dowalono bezsensownie zbędne, słabe, zrobione tylko dla kasy dziełka (Indiana Jones, Bond, Obcy). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 14:45 No i co moff moof albo zaloz o tym watek! Odpowiedz Link Zgłoś
dreg13 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 19:16 No co mogę… Może jestem już za stara? Wynudziłam się. Dobre kino przygodowe jest dla mnie wtedy, kiedy sceny akcji nie dominują. Tzn są, ale nie zabierajà 90 proc czasu ekranowego. A tu nie ma historii, jest tylko jedna wielka długa scena pościgów. Ma być jak we współczesnych tego typu produkcjach - nieistotna jest historia, ważne żeby się cały czas działo więcej, lepiej, szybciej. Logiki tu nie ma za grosz. Niektore sceny takie, że hm… wtf??? W dodatku prawie na samym początku zafiksowałam się na tym, że główna bohaterka wygląda jak postać z gry komputerowej. Zero nawet jednej zmarszczki. A że w domu akurat oglądałam 4 sezon Sukcesji, to raziło mnie to już do samego konca i w sumie to w ogóle byłoby jak gra, gdyby nie to, że współczesne gry stawiają właśnie na historię i zanurzenie w opowieści, a nie na ciągłą napierdalankę. A, żeby była jasność - trylogię oglądałam wiele razy i leci u mnie przynajmniej raz do roku (dzieci uwielbiają). Kryształowej czaszki nie liczę, dawno nie widziałam, ale bardziej mi się na pewno podobała niż to ostatnie. Odpowiedz Link Zgłoś
marianna1960 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 11:30 Jak poprzednie słabizna szkoda czasu Odpowiedz Link Zgłoś
abidja Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 12:52 Nuda, nudą pogania niestety. Ogladam z sentymentu i wyłapuje co scenarzysci postanowili zachowac z Sapkowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
aadrianka Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 13:04 Gdyby ktoś mi 20 lat temu powiedział, że będę kiedyś z sentymentem wspominać dzieło Szczerbica, wydrwiłabym go, bezlitośnie wykpiła i miała za totalnego idiotę. Owszem, Cavill sprawdza się nieźle, choć kudy mu do Żebrowskiego. Backstory Yennefer trafiła mi do przekonania. Joey Batey daje radę. I to chyba wszystko, co dobrego mogę o tym serialu powiedzieć. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 16:23 O! Mam podobnie. Anna Dymna jako Melitele, ech... Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 17:52 I Buzek jako Pavetta. Chyba gdzies znajde i obejrze. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 16:40 A tak! Melitele to byla bogini a Nenneke kaplanka w jej swiatyni. Maria Peszek chyba zas byla Yola. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 13:12 Weszłam i chciałam napisać, że Wiedźmin 3 to świetna gra i akurat w sporej przecenie na GOG (na Steamie chyba zresztą też), ale to chyba nie na temat Odpowiedz Link Zgłoś
nosorozecwlochaty Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 13:59 Oglądam właśnie pierwszy sezon. Kiedyś byłem wielkim fanem książki natomiast polski serial mnie srogo zawiódł. Czyli chyba standard wśród fanów. (Tak, wiem że wątek jest o trzecim sezonie ale że temat podchodzący to się wypowiem). I jak na razie mi się podoba. Wygląda to naprawdę ładnie i tak magiczno-mistycznie jak fantasy powinno wyglądać. W polskiej wersji Góry Sowie wyglądały jak Góry Sowie, zamek w Malborku jak zamek w Malborku a ludzie jak przypadkowi kolesie zgarnięci w tramwaju i przebrani w średniowieczne ciuchy. Już nie mówiąc o tym że w obszarze scenografii i efektów specjalnych bieda aż piszczała. Na Netflixie wstydu nie ma. Oczywiście amerykańscy twórcy nie byliby sobą gdyby wszędzie nie nawrzucali czarnoskórych ale ponieważ świat jest fantastyczny to jakoś tacy czarni rycerze w sensie dosłownym rażą mniej. Tak więc wygląda to ładnie i fabuła wciąga. Barwne dialogi Sapkowskiego gdzieś po drodze w sporej mierze się pogubiły ale broni się to bez neologizmów i gier słownych z książki. Natomiast jest bardzo prawdopodobne że z każdym sezonem będzie to coraz gorsze. Taki niestety jest nasz świat. że jak jest jakiś fajny film lub serial to twórcy będą go zarzynać i wypuszczać coraz gorsze części dopóki kasa będzie się zgadzać i póki wszyscy nie zaczną tym rzygać. I nie jest to nowe zjawisko, tak już było w latach 80-tych, np. Miami Vice czy Robin Hood z Michaelem Praedem. Odpowiedz Link Zgłoś
frntta666 Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 15:10 Jakis nudny ten sezon. Cavill cudny jak zawsze, ale tak poza tym malo wrazen. Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 16:28 Jeszcze nie obejrzalam. Maz mnie przymusil do obejrzenia calego TWD (ogladam tylko dla Negana mimo, ze to swir i zloczynca; 'you are beautiful' Joe Cockera juz nigdy nie bedzie juz takie samo). Potem pewnie wezmiemy sie za 'Negan and Megan' (spim off z TWD) , dokonczymy the last of us i obejrzymy Wiedzmina na swieta. W tzw miedzyczasie kupilam w tutejszym aldiku 'Krew Elfow' zeby zobaczyc czy tlumacz dal rade. Pewnie znow zrobie przesluchanie audiobookow, ktore sa swietne. Odpowiedz Link Zgłoś
cojapaczem Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 18:18 >Maz mnie przymusil do obejrzenia calego TWD to jest przemoc domowa Odpowiedz Link Zgłoś
melisananosferatu Re: Wiedzmin 3 03.07.23, 18:23 Nie jest az tak zle. Jak pisalam, w koncu doczekalam Negana (nosz kurde, ja az sie zle czuje, ze mu kibicuje) i Samanthy Morton grajacej Alphe. Odpowiedz Link Zgłoś