Dodaj do ulubionych

Absurdy rekrutacji

06.07.23, 14:19
Mało rzeczy mnie tak wkurza, jak brak poszanowania dla cudzego czasu oraz działania bezsensowne. Mieszkamy w małym mieście. Dziecko wybrało trzy szkoły. 2x technikum (po trzy klasy) i LO. Do technikum, wiadomo, trzeba wykonać badania. W szkole pierwszego wyboru dostał skierowanie tylko na klasę pierwszego wyboru, w tej drugiej - na wszystkie trzy kierunki. No dobra, może w tej pierwszej kolejne skierowania dają dopiero po wstępnych wynikach i liście zakwalifikowanych. Jak pisałam, małe miasto, lekarz wyznaczony do badań ten sam. Zatem wszystkie badania odfajkowaliśmy na jednej wizycie. Dziś młody doniósł świadectwo i wyniki egzaminu oraz zaświadczenia lekarskie i.... dostał skierowanie na badania na pozostałe dwa kierunki szkoły pierwszego wyboru. Bo potem nie zdąży. Ku.wa! Jakby nie mogli ich dać od razu 🙈 Teraz znowu będziemy się umawiacie na wizytę, a już z terminami krucho, bo wszyscy się zapisują na ponowne badania plus ci, którzy dopiero teraz na te badania idą...
Obserwuj wątek
    • slonko1335 Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 14:32
      zapytaj czy ci nie wystawią bez badań na te dodatkowe kierunki, nie powinno byc problemu jeżeli sa te same zagrożenia wpisane
      • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 14:43
        Nie wiem czy są te same. A wypisanie papierka i tak wiąże się z rejestracją i wizytą.😐
    • panna.nasturcja Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 14:48
      Paranoja. Badania powinny być dopiero po przyjęciu do konkretnej klasy w jednej szkole.
      Bo tak jak jest marnujemy nie tylko czas, ale jednak i „zasób” jakim jest lekarz z jego wiedzą.
      • pyza-wedrowniczka Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 14:59
        Pewnie chcą badania przed, żeby osoby, które by nie dostały pozytywnej opinii lekarza nie blokowały miejsca w rekrutacji
        • hanusinamama Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:29
          Słyszałaś aby ktoś tych badan nie przeszedł???
      • memphis90 Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 15:01
        >Badania powinny być dopiero po przyjęciu do >konkretnej klasy w jednej szkole.
        Tez bez sensu, bo jak ktoś tej zdolności nie dostanie, to
        1. będzie w czarnej d…
        2. niepotrzebnie przyblokował miejsce innym
        • rosie Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 22:23
          To badanie to czysta formalność, wszyscy je przechodzą. Jak ktoś ma dużą wadę wzroku to nie może być i informatykiem a jak ktoś waży 130kg to nie może być elektrykiem, no ale to chyba oczywiste i każdy rodzic doradzi dziecku w momencie wyboru szkoły.
          Skierowanir dopiero po ogłoszeniu list ma sens, szkoła do której rekrutuje mój syn ma 35 miejsc w danym zawodzie, chętnych jest z pierwszego wyboru 65 a ogolnir 120. Chyba lepiej wysłać do lekarz medycyny pracy 35 osób niż 120?
          • taje Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 22:34
            Dlaczego nie może być informatykiem z dużą wadą wzroku? To jakiś absurd. Jak się zdaje na informatykę na uniwersytet to nikt badań nie wymaga, więc jaki sens ma wymaganie tego w technikum?
            • kira_03 Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 15:27
              Bo Polacy lubią sztucznie podkręcać normy + uwielbiają papierki z pieczątkami.
            • panna.nasturcja Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 16:32
              Dokładnie. Mój mąż jest informatykiem, dużą wadę wzroku ma od dziecka.
              Zresztą ja mam pół rodziny informatyków, większość w okularach od dziecka.
              • memphis90 Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 17:39
                Ale daltonista na lakiernika to już tak nie za bardzo…

A niektorzy to nawet nie są świadomi, tj „pielęgniarka w szkole to mówiła cos kilka lat temu, ale ja nie wiedziałem, ze to jest to….” (True story i żeby to jedne…)
          • emateczka Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 18:31
            Dlaczego elektryk nie może ważyć 130 kg?
            Serio pytam... Mój elektryk jest baaardzo gruby, ale fantastycznie pracuje i nie zamianilabym go na żadnego innego, nawet z sześciopakiem 😂
            • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 18:34
              Bo z założenia chyba musi wykonywać pracę na wysokości, w sensie na drabinie i jak jest gruby to mało sprawny? Pojęcia nie mam w sumie.
      • princy-mincy Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 15:04
        A ja jednak uwazam, ze lepiej przed.
        Corce bez problemu wystawiono zaswiadczenia lekarskie o braku przeciwskazan (Lekarz POZ, nie lekarz medycyny pracy).
        Tak mialaby tylko 2 dni po powrocie z obozu by obskoczyc lekarza i doniesc papiery do szkoly.
        • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 15:22
          U nas jest wskazany konkretny lekarz, niestety. Pewnie prywatnie mogłabym iść gdzieś indziej, ale to teraz niewiele zmienia, bo i tak musimy iść drugi raz, przez te skierowania na raty 😐
          • princy-mincy Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 16:31
            Rozumiem, po prostu nie zgadzam sie z panna nasturcja, ze powinno sie isc po ogloszeniu listy zakwalifikowanych.
            Wg mnie lepiej przed.
            • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 16:45
              Tak, też uważam że przed. Mało tego papiery do szkół składało się od 165 maja. I od wtedy można było spokojnie ogarniać sobie te badania. A teraz będzie tłum, bo część osób zostawiła na ostatnią chwilę, a część będzie szła "dorobić" brakujące... Nie mówiąc już o tym, że ktoś mógł po prostu wyjechać.
              • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 17:16
                A teraz kwitnę przy telefonie, podobnie jak pewnie ze sto lub więcej osób, usiłując zarejestrować dziecko 😤
            • panna.nasturcja Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 16:34
              Ja po prostu uważam, że szkoda lekarza na wystawianie papierków, które, na ogół, nie są do niczego potrzebne.
              A wystawiania
              W ich do dziesięciu klas to już w ogóle marnowanie zasobów.
    • purchawkapuknieta Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 18:03
      Wszystkie okoliczne punkty medycyny pracy dały mi termin na sierpień. Najszybciej 8 sierpnia. No cóż zrobić? Jutro pojadę do technikum i dowiem się, co w takim przypadku.
    • taje Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 18:13
      A to są inne badania na każdy z tych kierunków? Nie rozumiem, dlaczego nie mogą tego skoordynować i wymagać tego samego pakietu badań.
      • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 18:25
        Są inne warunki pracy i czynniki szkodliwe. Oczywiście, że to nie są jakieś mega specjalistyczne badania (w przypadku zdrowego dziecka głównie wywiad i ogólne badanie plus wzrok/słuch) Można było to zrobić na jednej wizycie, ale szkoła dała ciała. A teraz ja zebrałam ochrzan i pretensje od lekarki .
        • bajgla Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 18:31
          Ja wiem, że lekarze w Polsce uwielbiają ochrzaniać pacjentów za wszystko (co mi pani głowę zawraca taką błahostką, ale dlaczego tak późno, dlaczego postępuje pani zgodnie z zaleceniami innego lekarza, przecież w guglu jest: dlaczego nie postępuje pani zgodnie z zaleceniami i leczy się dr guglem) - ale za co tym razem?
          • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:24
            Że już był. I dlaczego tyle kierunków. Przecież można 3 😁
            A jej płacą tylko za jedno zaświadczenie...
      • panna.nasturcja Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 16:35
        To w ogóle nie są badania.
        To jest wywiad.
        Marnowanie pieniędzy.
    • hanusinamama Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:28
      Ale to jeden ten sam papier nie wystarczy do całego technikum??? Kazda klasa ma swoje osobne badania?
      • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:29
        Oczywiście. Bo inne są czynniki szkodliwe i wymagania na poszczególne kierunki.
        • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:30
          Znaczy, generalnie - ankieta dotycząca stanu zdrowia wszędzie taka sama i badania niespecjalistyczne pewnie zbliżone, więc w normalnych warunkach wpisać nazwisko w kilku zaświadczeniach. No ale papierki muszą być...
          • hanusinamama Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:32
            NO o tym mówię papierologia.
            • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:35
              No papirologia, ale ona wszechobecna. Koleżanka nauczycielka mająca aktualne badania medycyny pracy chcąc zatrudnić się na 4 godziny w innej szkole, również na stanowisku nauczyciela, musiała udać się po zdolność do lekarza medycyny pracy...
            • memphis90 Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 20:13
              No nie, bo na różnych kierunkach masz różne narażenia i różne przeciwwskazania. Osoba z silną astmą może iść np na architekturę wnętrz, ale już na renowację czy kierunek z tworzeniem szkła to nie za bardzo, bo za duże narażenie na związki chemiczne. A osoba z chorobą narządu ruchu może zostać np złotnikiem, ale już budowlańcem po technikum niekoniecznie.
              • hanusinamama Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 22:35
                Ciekawe. Pytałam koleżanki jak wyglądało takie badanie u jej syna. 2 rózne klasy w jednym technikum i 3 klasa w drugim technikum. Badanie w sumie to samo.
                Jakby te badania były faktycznie dokładne może miałoby to sens...nie są. Pan "doktor" odwalił, papierek wystawił. Łódź.
                • memphis90 Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 17:42
                  No ale jakie chcesz mieć badania? Badanie jest jedno, różne są natomiast przeciwwskazania dla konkretnych kierunków.
        • hanusinamama Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:31
          I ten lekarz robi tak specjalistyczne badanie ze ono się tak różni?? NO nie chce mi się wierzyć. Nie piszę, że tobie nie wierzę ale to jest beznadziejnie głupie z tymi badaniami. Juz pomijam, że masa dzieci przewaliłą się wśród znajomych przez te badania i nikogo nigdy nie uwalili nimi.
          • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 19:34
            No napisałam że niespecjalistyczne pewnie takie same. Wzrok, ewentualnie daltonizm wykluczyć, słuch, podstawowe neurologiczne. Pytania o alergie.
            Pewnie bardziej pod górkę jest, jak dziecko na coś tam choruje, ma wadę wzroku czy słuchu.
          • memphis90 Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 20:15
            >Juz pomijam, że masa dzieci przewaliłą >się wśród znajomych przez te badania
            A te dzieci takie ogólnie zdrowe czy cos ze zdrowiem szwankuje na przykład…?
            • hanusinamama Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 22:36
              Już nie rób z siebie takiej specjalistki w medycynie. Fakt jest taki, ze to badanie trzeba odbyć i tyle. jak komuś brakuje ręki nie pójdzie na tokarza.
              • panna.nasturcja Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 16:37
                Otóż to. To jest do niczego niepotrzebne, w takiej formie jak występuje.
                Tak samo jak totalna fikcja medycyny pracy.
              • memphis90 Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 17:44
                >Już nie rób z siebie takiej specjalistki >w medycynie.
                🤷‍♀️
                Klasyka - mam inne zdanie, wiec zaczyna się kopanie po kostkach… Setio myślałam, ze mamy to za sobą, widać nie…
    • princy-mincy Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 22:10
      dla mnie absurdem rekrutacji jest fakt, że w XXI wieku, w kraju, które posiada Ministerstwo Cyfryzacji, nie mogę wygenerować elektronicznie wyniku E8, tylko dziecko/rodzic musi isc po papier do szkoły, tenże papier zeskanowac do formy elektronicznej, dołączyć do elektronicznego wniosku i wysłać online. Nie, papier to papier, trzeba go mieć i juz.
      • panna.nasturcja Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 16:38
        To jest kompletny absurd.
    • slonko1335 Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 22:50
      Czym jest wg Was urzędowo potwierdzona kopia dokumentu? Bo moim zdaniem dokładnie tym samym co oryginalny dokument. Znaczy w normalnym świecie ma te sama moc a przynajmniej ja na potwierdzonych kopiach bez problemu wszystko zalatwiam ...ale nie w naszej rekrutacji. ....gdzie każą do wniosku skanować oryginalne dokumenty i wysyłać to online, następnie przywozić sobie potwierdzone kopie a po zakwalifikowaniu przywozić oryginały... amba jakaś....
      • renia266 Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 22:56
        W Poznaniu musisz wypelnic wniosek on line potem wydrukowac potem podpisuje rodzic i dziecko. Potem to skanujesz i potem ten sam dokumnet podpisujesz jeszcze raz podpisem elektronicznym. Jakby jeden podpis elektroniczny nie wystarczyl. A potem to wszystko i tak donosisz do szkoły łacznie z tym papierkiem ze szkoly ktorego nie mozesz sobie sam wydrukowac z systemu.
        • slonko1335 Re: Absurdy rekrutacji 06.07.23, 23:00
          Tak z wnioskiem u nas ta sama zabawa...
        • princy-mincy Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 15:36
          Nie musisz podpisywac elektronicznie skoro skanujesz z podpisami rodzica i dziecka.
        • memphis90 Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 17:49
          Eeee, no przecież nie!

Albo drukujesz, podpisujesz, skanujesz
          Albo podpisujesz elektronicznie
          I żadnego wniosku nie zanosisz fizycznie do szkoły.

W Poznaniu.
          • renia266 Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 18:02
            Tez tak myślalam. W zeszlym roku jednak po wyslaniu podpisanego elektronicznie wniosku zostalam wezwana o uzupelnienie brakow formalnych poprzez wydrukowanie wniosku, podpisanie reczne wskanowanie i podpisanie elektroniczne. Remonomowane poznańskie Lo.
            • little_fish Re: Absurdy rekrutacji 07.07.23, 18:37
              To ja się chyba zaczynam cieszyć, że do nas jeszcze cyfryzacja nie dotarła i rekrutację mamy analogową. Co prawda trzeba się pofatygować do wybranych szkół osobiście, ale wychodzi na to, że z tym wszystkim mniej pie..olenia, niż z tą nowoczesnością 😜

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka