night_and_day 07.07.23, 06:57 Po 24 h podróży spuchły mi stopy, niestety minęło już kilka dni, a opuchlizna się utrzymuje, co robić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:15 Pić więcej płynów, ruszać nogami, robić masaże strumieniem letniej wody. Odpowiedz Link Zgłoś
bulzemba Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:22 Pij! Byle nie % Odstaw sól. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:30 idziesz na cito do lekarza, robisz badanie krwi i moczu, lekarz zapewne zapisze cos na odwodnienie a doraznie moczenie stop w chlodnej wodzie z chlorkiem lub siarczanem magnezu albo zwyklej soli kamiennej/morskiej Odpowiedz Link Zgłoś
night_and_day Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:44 To nie takie proste, jestem na wakacjach. Poza tym, nie miałam problemu z obrzękami przed wyjazdem. Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:51 A jesz coś nowego, albo dużo czegoś, czego tyle w domu nie jadłaś? Stopy mogą puchnąć z powodu alergii. Odpowiedz Link Zgłoś
night_and_day Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 08:15 Nie, spuchły na pewno w podróży, bo czułam, że narasta obrzęk, tylko, że nie chce zniknąć. Nerek nie podejrzewam, niewydolność żylna prawdopodobna, ale przed wyjazdem miałam normalne, szczupłe stopy. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 08:20 Czy te obrzęknięte nogi są ciepłe? Jeśli tak to na cito na tamtejszy sor. Masz jakieś ubezpieczenie? Na wszelki wypadek umówiłabym wizytę lekarską. Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:51 No jak kilka dni i nic domowego nie pomaga typu pokrzywa, masaże, smarowanie maścią z kasztanowca to jednak lekarz. Odpowiedz Link Zgłoś
nuta15 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:59 Jeżeli jesteś nad wodą pomóże brodzenie w zimnej wodzie, najlepiej do kolan. Alternatywnie możesz zastosować kąpiele nóg w zimnej wodzie, najpierw krótkie same stopy, potem coraz dłuższe do kolan. Takie zabiegi pobudzają krążenie , redukują zastój limfy i niwelują obrzęki. Odpowiedz Link Zgłoś