Dodaj do ulubionych

Spuchnięte stopy - help!!

07.07.23, 06:57
Po 24 h podróży spuchły mi stopy, niestety minęło już kilka dni, a opuchlizna się utrzymuje, co robić?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:15
      Pić więcej płynów, ruszać nogami, robić masaże strumieniem letniej wody.
    • bulzemba Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:22
      Pij! Byle nie %
      Odstaw sól.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:27
      Zbadać mocz.
    • mysiulek08 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:30
      idziesz na cito do lekarza, robisz badanie krwi i moczu, lekarz zapewne zapisze cos na odwodnienie
      a doraznie moczenie stop w chlodnej wodzie z chlorkiem lub siarczanem magnezu albo zwyklej soli kamiennej/morskiej
      • night_and_day Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:44
        To nie takie proste, jestem na wakacjach. Poza tym, nie miałam problemu z obrzękami przed wyjazdem.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:51
          A jesz coś nowego, albo dużo czegoś, czego tyle w domu nie jadłaś?
          Stopy mogą puchnąć z powodu alergii.
          • night_and_day Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 08:15
            Nie, spuchły na pewno w podróży, bo czułam, że narasta obrzęk, tylko, że nie chce zniknąć. Nerek nie podejrzewam, niewydolność żylna prawdopodobna, ale przed wyjazdem miałam normalne, szczupłe stopy.
            • lauren6 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 08:20
              Czy te obrzęknięte nogi są ciepłe? Jeśli tak to na cito na tamtejszy sor.

Masz jakieś ubezpieczenie? Na wszelki wypadek umówiłabym wizytę lekarską.
    • gryzelda71 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:51
      No jak kilka dni i nic domowego nie pomaga typu pokrzywa, masaże, smarowanie maścią z kasztanowca to jednak lekarz.
      • nuta15 Re: Spuchnięte stopy - help!! 07.07.23, 07:59
        Jeżeli jesteś nad wodą pomóże brodzenie w zimnej wodzie, najlepiej do kolan. Alternatywnie możesz zastosować kąpiele nóg w zimnej wodzie, najpierw krótkie same stopy, potem coraz dłuższe do kolan. Takie zabiegi pobudzają krążenie , redukują zastój limfy i niwelują obrzęki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka