Dodaj do ulubionych

Koniec monopolu NFZ

07.07.23, 16:17
Tak prawi Konfa. Zgadzacie się? Ja tylko pod warunkiem że usługi będą płatne przed wykonaniem - złamał pan nogę? Złożenie kosztuje w promocji 20 tysięcy. Nie ma pan przy sobie takiej gotówki? Nie szkodzi, mamy terminal płatniczy...
Obserwuj wątek
    • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:09
      Różne rzeczy można sobie prawić, gdy nie ma się szans na samodzielne rządy, a jedynie na bycie przystawką w rodzaju szmatiza.
      • tanebo001 Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:13
        Oj nie wiem czy nie mają szans - #niemanakogoglosowac
        • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:50
          Szans na samodzielne rządy? Prima aprilis był w kwietniu.
    • ewka.n Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:17
      A dzięki postulowanemu wypierpolu z EU NHS, tfu... tj. NZF zyska miliony, których nie będziemy musieli przeznaczać na składkę członkowską. Przecież N. Farage miał rację.

"Nie chcemy Żydów, homoseksualistów, aborcji, podatków i Unii Europejskiej" - piątka Konfederacji.
    • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:37
      to kolejny z powodów dlaczego nie powinno się na nich głosować
      dla przeciętnego kowalskiego nfz i nasz system ubezpieczenia zdrowotnego jest najlepszym z możliwych
      wnikliwym polecam włączyć myślenie tongue_out i poczytać jak wyceniane są procedury medyczne tongue_out
      • droch Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:48
        Bynajmniej, nasz system nie jest ubezpieczeń nie jest najlepszym z możliwych.
        Przynajmniej ja nie mogę go za taki uznać, gdy na wizytę u np. neurologa należy czekać 12 miesięcy... Upraszczając: płacisz składkę, ale świadczenie uzyskasz raczej teoretycznie.
        Nie wiem, któremu z "przeciętnych Kowalskich" to może odpowiadać.
        • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:53
          Ale mozesz sie doczekać tej wizyty. W przypadku całkowitej prywatyzacji po prostu cię nie stać, więc nie czekasz 😏 chyba że uważasz, że będziesz w tym elitarnym gronie które stać będzie na prywatne leczenie wszystkiego, łącznie z przypadkami nieopłacalnymi dla prywatnej medycyny.
          • droch Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 18:55
            Nie, to nie tak, nie recenzuję w tej chwili programu Konfederacji, tylko nieśmiało sprzeciwiam się nazwaniu obecnego systemu ubezpieczeń zdrowotnych „najlepszym z najlepszych”.
            Bo oprócz nowotworów i grypy występują setki innych dolegliwości, na leczenie których w reżimie pozaszpitalnym przeciętny pacjent nie ma dużych szans.
            • tanebo001 Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 18:58
              Nie ma idealnego systemu.
              • madami Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:39
                Tylko że to co mamy to nie jest system, to totalny chaos.
                • tanebo001 Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:45
                  Może być większy chaos.
        • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:57
          droch napisał:

> Bynajmniej, nasz system nie jest ubezpieczeń nie jest najlepszym z możliwych.
          > Przynajmniej ja nie mogę go za taki uznać, gdy na wizytę u np. neurologa należy
          > czekać 12 miesięcy... Upraszczając: płacisz składkę, ale świadczenie uzyskasz
          > raczej teoretycznie.
          > Nie wiem, któremu z "przeciętnych Kowalskich" to może odpowiadać.

patrzysz szczegółem a nie ogółem

jest najlepszym systemem jaki możemy mieć - nie chcę nawet myśleć co by było gdyby nagle zaistniała konieczność współpłacenia ( z kieszeni a nie ze składek -któreż to płacenie jest niejako "wirtualne") , niemożność wykupienia prywatnychch badań ( jak w Uk ). Powiedz wszystkim lezącym na OiOM, IT, obsługiwanych na IP, wszystkim ciężarnym-połamanym-onkologicznym - że są obsługiwani teoretycznie tongue_out

poza tym-kolejki nie wynikają z tylko systemu nfz jako takiego ale braku personelu medycznego, wyceny procedur, obsługi przez lekarzy jednocześnie kilku oddziałów ( np. SOR/IP i oddział) itp
          • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:59
            no i całe zacne grono emerytów-których jest i bedzie coraz więcej bo społeczeństwo się starzeje, a dzietność maleje
            seniorów w szpitalach, na oddziałach, na rehabilitacji
            mhm- słodko..
          • droch Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 18:52
            patrzysz szczegółem a nie ogółem

Zaznaczam, że absolutnie nie odnoszę się do programu Konfederacji, ale system działający teoretycznie dobrze na poziomie ogólnym, ale w praktyce niewydolny na poziomie szczegółowym - jest zły.
            Wszystkie przyczyny kolejek, które wymieniłaś, wynikają właśnie z parametrów naszego systemu ubezpieczeń.
            • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:35
              Nie znajdziesz NIC I W ZADNEJ dziedzinie,co sprawdza się w 100%,w każdym szczególe i zadawala wszystkich 🤷‍♀️
              • droch Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:10
                Rok czekania na wizytę u neurologa również nie mieści się, moim zdaniem, w żadnych standardach.
                • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:21
                  droch napisał:

> Rok czekania na wizytę u neurologa również nie mieści się, moim zdaniem, w żadn
                  > ych standardach.
                  Nie czekaj, idź prywatnie
                  System ochrony zdrowia daje taka możliwość (w przeciwieństwie do innych systemów w innych państwach)
                  Nie stać cie ?
                  Yo yum bardziej nie będzie cie stać gdy zniknie nfz i wszystko stanie się prywatne
                  • droch Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 01:12
                    Nie czekaj, idź prywatnie

To może dostanę zwrot części składki za wizytę prywatną, w przypadku gdy NFZ nie jest w stanie zaproponować mi sensownego terminu realizacji skierowania? Nie? Co za pech...
                    Najzagorzalsi zwolennicy NFZ lekko wymiękają przy terminach oczekiwania na wizytę (albo zwyczajnie nie znają realiów). A do neurologa dla przyjemności raczej nie chodzi się -
                    dzisiejszy system publicznej ochrony zdrowia produkuje inwalidów, których zdrowie ulega trwałej degradacji z powodu permanentnej niedostępności specjalistów dla "przeciętnego Kowalskiego".
                    Inny przykład to diagnostyka endoskopowa - NFZ oferuje zasadniczo znieczulenie ogólne, bo osiągnięcia medycyny XXI wieku najwyraźniej są dla słabych.
                    • droch Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 12:20
                      Korekta: NFZ oferuje zasadniczo znieczulenie miejscowe, oczywiście.
                      • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 16:13
                        Przelicz sobie ile wynosi cie składka i na co realnie cie stac
                        • droch Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 17:27
                          Przelicz sobie ile wynosi cie składka i na co realnie cie stac

Co jak co, ale akurat na moją składkę NFZ nie może narzekać.
                          A jeszcze przypomniało mi się - terminy rehabilitacji, kolejny hit NFZ.
                          • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 09.07.23, 10:26
                            Uświadom sobie, że najwięcej pieniędzy na opiekę zdrowotną wydajemy na starość. Więc na dobrą sprawę dopiero starzec może uczciwie stwierdzić, że nie wykorzystał swoich składek.
        • bene_gesserit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 20:44
          droch napisał:

> Bynajmniej, nasz system nie jest ubezpieczeń nie jest najlepszym z możliwych.
          > Przynajmniej ja nie mogę go za taki uznać, gdy na wizytę u np. neurologa należy
          > czekać 12 miesięcy... Upraszczając: płacisz składkę, ale świadczenie uzyskasz
          > raczej teoretycznie.
          > Nie wiem, któremu z "przeciętnych Kowalskich" to może odpowiadać.

Np przeciętna Kowalska Bene, całe życie korzystająca z lekarzy nader rzadko i wyłącznie prywatnie. Która w pewnym momencie wylądowała na stole operacyjnym z zagrożeniem życia. Bym raczej wolała nie płacić za operację, w ktora było zaangażowanych kilkoro lekarzy, w trybie pilnym, i kilkunastodniową hospitalizacją po operacji.
          • nick_z_desperacji Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 01:42
            Zdarzyło się, że byłam w szpitalu 8 m-cy. W raju Konfy pewnie siłą zmusiliby mnie do posiadania dzieci i moje dzieci do dzieci, żeby tylko miał kto ten dług spłacać.
        • zbarazowa Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:00
          Zaswiadczam, że moje dziecko leczone onkologicznie na NFZ każda z procedur otrzymało, otrzymało pełną opiekę, wszystko w mgnieniu oka od rezonansu do każdego potrzebnego badania z kontaktem z oddziałem o każdej porze dnia i nocy, nie zbierałam na niego żadnych składek. I jest zdrowe, już minęło prawie 6 lat od zakończenia leczenia.

Jakbysmy mieli system prywatny to nie wiem. Może by już dawno nie żył a my bylibyśmy bezdomni.
        • mamawojtuska79 Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 02:24
          Mi nasz system odpowiada, gdybym mieszkała w USA to przypuszczam że do tej pory spłacała bym rachunki za leczenie moich dzieci. Do neurologa mogę iść prywatnie i nie jest to dla mnie problem a koszt do tzw przełknięcia, ale koszt pobytu na OIOMie przez 4 -5 miesięcy i kilkumiesięczne leczenie nowotworu to już nie jest pikuś mimo np częściowej refundacji z ubezpieczenia pracowego. System amerykański jest do bani. Pamiętam jak oglądałam jakiś film, gdzie dziewczyna nie miała za co kupić insuliny i fikcyjnie wyszła za mąż za żołnierza żeby podpiąć się do jego ubezpieczenia i mieć lepszy dostęp do tańszej insuliny i leczenia. Nasz system nie jest bez wad, ale w obliczu ciężkich chorób przynajmniej człowiek nie bankrutuje i nie zostaje z długiem na np kilkaset tysięcy ( leczenie nowotworu u mojego młodszego syna tyle właśnie kosztowało). I nie oszukujmy się że uwolniony rynek usług w służbie zdrowia ( na styl amerykański) będzie tani, oj dopiero ceny i wizyt u specjalistów czy też badań poszybują w górę. Dlatego doceniajmy to co mamy, bo jest to najbardziej optymalny system dla zwykłego człowieka.
      • profes79 Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 17:50
        A nie wnikliwym trzeba dać do poczytania jak wygląda opieka medyczna w USA bo coś takiego usiłuje nam zafundować kucfederacja.
      • dwa_kubki_herbaty Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:32
        Dla każdego nfz jest najlepszym systemem gdy się jest poważnie chorym.
        Cycki i zęby robi się prywatnie, po recepte na katarek też można prywatnie ale jak ci przyjdzie leczyć choroby przewlekłe albo zoperować guza mózgu to nawet Dżoana z USA wracała do kraju ojców.
        • dwa_kubki_herbaty Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:35
          Do neurologa szłam z dzieckiem prywarnie jakby się okazało że wymaga leczenia to już publiczna słuzba zdrowia.
          Tak samo pod opieką kardiologa mój syn jest na nfz od 11 lat.
          • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:37
            Dziwnym trafem dzoany dzesiki Kate i Margarity wycieczkuja na ojczyzny łono z Danii Norwegii, UK, Niemiec by zarówno leczyć zęby jak i wykonać niedostępne u nich prywatnie badania usg mammografii rezonans czy tk ..
            • rosapulchra-0 Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 20:14
              Są dostępne. Co ty opowiadasz?
              • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:21
                rosapulchra-0 napisała:

> Są dostępne. Co ty opowiadasz?
                >
                Możesz w UK prywatnie wykonać rezonans ?
                • damartyn Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:38
                  Możesz. Ceny zaczynaja się od 300Ł zalezy gdzie i o jaką diagnostyke ci chodzi.
                  Niemniej w Polsce jest o wiele łatwiejszy dostęp do bardzo wielu badań, praktycznie do wszystkich. Do tego bardzo rozbudowana siec usług prwatnych , co ułatwia lecznie.
                  • dramatika Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:46
                    damartyn napisał(a):

> Niemniej w Polsce jest o wiele łatwiejszy dostęp do bardzo wielu badań, praktyc
                    > znie do wszystkich. Do tego bardzo rozbudowana siec usług prwatnych

Mówcie co chcecie, ale Konfa JUŻ uzdrowiła polski system zdrowia smile
            • mayaalex Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:52
              Wszystko jest dostepne, z Belgii po nic nie musze wracac. A do tego lekarze bez sumienia, proponuja wszelkie dodatkowe testy dostepne w trakcie ciazy i oferuja znieczulenie na zyczenie bez zadnych doplat i lapowek. Plus opieke poloznej i rehabilitantki podczas ciazy i pologu, doradcow laktacyjnych etc. Chodzilam tylko jeszcze przez jakis czas po wyjezdzie do polskiej dentystki bo dobrze mnie znala i zawsze bylam zadowolona. Ubezpieczenie zwraca 85% wydatkow za zwykle wizyty i leki, ciaza i porod 100%, wszelkie ciezkie choroby i hospitalizacje tez 100%. Nie twierdze, ze wszedzie sluzba zdrowia jest wspaniala, ale jednak oferta, czas oczekiwania plus stosunek do pacjenta sa przynajmniej w Belgii bardzo na plus w stosunku do Polski.

Caly czas chodze do polskiej kosmetolog bo uwazam ze jest swietna (choc botox robie tez u siebie) ale ona nie ma nic wspolnego z NFZ.
              • beaucouptrop Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 12:49
                Właśnie miałam to napisać, ale mnie uprzedzilas. Ja również odkąd mieszkam w Belgii nigdy nie byłam u żadnego lekarza w Polsce, ale może dlatego nie mam na imię Dzesika 😉
                A kiedy czytam na forum pytania jakie badania należy zrobić przed pójściem do lekarza niezmiennie mnie to dziwi i nie uważam tego za plus, że w Polsce można sobie zrobić prywatnie prawie każde badanie jakie sobie wymyslisz. Po to idę do lekarza, żeby to on jako osoba która ma wiedzę zlecił badania.
                Mam porównanie belgijskiej służby zdrowia z polską, bo moja rodzina mieszka w Polsce i poza kilkoma wyjątkami nie są to dobre doświadczenia. Ja zdecydowanie wolę leczyć się w Belgii.
                • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 16:15
                  Dziewczyny , i jak jest skonstruowany ten system ?
                  Ile płacicie składek?
                  Czy jest to rozwiązane inaczej ?
                  • beaucouptrop Re: Koniec monopolu NFZ 09.07.23, 08:40
                    Przede wszystkim tutaj służba zdrowia jest lepiej dofinansowania niż w Polsce. Nie przeoral jej komunizm. Z tego co gdzieś czytałam to poziom belgijskiej opieki zdrowotnej jest jednym z najwyższych w Europie.
                    Co do składek to też jak w Polsce są odprowadzane bezpośrednio z pensji. Nie powiem ci jak to wygląda procentowo, bo nie wiem dokładnie.
                    Na każdą usługę medyczną masz ustalony pułap do którego masz zwracana kwotę przez kasę chorych, która też nie zwraca 100%, a np. 85%. Idziesz do lekarza rodzinnego gdzie pułap wyznaczony jest na 30€ za wizytę ( przykład wymyslony) ty płacisz 40€, bo takiego drogiego lekarza sobie wybrałaś, kasa zwróci ci 85% z 30 €. Resztę płacisz z własnej kieszeni. Jest też możliwość wykupienia dodatkowego ubezpieczenia, zresztą wielu pracodawców płaci za takie jako dodatek do pensji, które zwróci ci różnicę ale też w granicach jakiś limitów.
                    Lekarze, którzy mają umowę z kasą chorych muszą stosować też określone limity na ceny usług. Są również lekarze, którzy nie mają umowy i oni ustalają sobie ceny jak chcą, ale pacjent o tym wie i może wybrać.
        • madami Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:42
          Niestety nie jest, poważna choroba to poważne wydatki, fajnie jest myśleć życzeniowo ale niestety i tak trzeba wyskoczyć z kasy. Bo istniejący system to system DOSTĘPNY ale tylko dla krewnych i znajomych lekarzy, pozostali muszą płacić albo czekać w nieskończoność. tak dotyczy to także raka.
          • zbarazowa Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:03
            Nieprawda. Wyleczyli mi dziecko onko, grosza nie zapłaciłam. Nie znam nikogo z lekarzy. Opieka najlepsza na świecie. CZD Ligota Katowice
            • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:27
              Oczywiście że nieprawda
            • berdebul Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:57
              Onko dziecięca jest na dobrym poziomie, ale już dla dorosłych nie - choćby leczenie raka piersi w Polsce jest na dramatycznym poziomie. O seniorach nie wspominając.
          • turzyca Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:42
            >Bo istniejący system to system DOSTĘPNY ale tylko dla krewnych i znajomych lekarzy,

Mamy oidp mniej niż 2,4 lekarza na 1000 mieszkańców. Średnia europejska to 4,0.
            Do tego W OGÓLE nie mamy asystentów medycznych i za mało pielęgniarek. Co powoduje, że realnie mamy mniej "lekarza w lekarzu" niż np. Niemcy, gdzie sporą część zadań polskich lekarzy przejmują właśnie pielęgniarze i asystentki.

Żaden sposób finansowania nie zapewni dostępu do lekarzy, jeśli dostępna liczba roboczogodzin leczniczych jest gwałtownie poniżej zapotrzebowania.

Modyfikacje, które są gwałtownie potrzebne, to natychmiastowe zdjęcie z lekarzy wszystkiego, do czego nie potrzeba studiów medycznych i specjalizacji - wykształcenie asystenta medycznego to jakieś dwa lata, koszt pracy też niższy. Po drugie potrzeba zwiększyć liczbę lekarzy, co niestety będzie trwało, bo kształcenie lekarzy jest długotrwałe. Trzeba zmienić zasady robienia specjalizacji oraz ściągać lekarzy zza granicy tak jak naszych lekarzy ściągano około roku 2000 - wybieramy fachowców, po czym fundujemy im intensywne kursy językowe na koszt państwa. I tak jest to tańsze niż pełne studia i specjalizacja.
            • jakis.login Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 07:23
              turzyca napisała:

> Po dru
              > gie potrzeba zwiększyć liczbę lekarzy, co niestety będzie trwało, bo kształceni
              > e lekarzy jest długotrwałe.

Przede wszystkim ja serio wprowadziłabym dla lekarzy i stomatologów obowiązek pracy na NFZ w określonym wymiarze godzin. Płacimy za ich naprawdę kosztowne studia, a potem jako społeczeństwo nic z tego nie mamy? Ludzie często przebąkują, ze obecna prywatna opieka zdrowotna odciąża system - guzik prawda, ona go drenuje z zasobów ludzkich.
              • memphis90 Re: Koniec monopolu NFZ 09.07.23, 10:05
                A niby dlaczego…? Czy absolwenci innych studiów również maja obowiązek „pracowania we wskazanym przez państwo miejscu”? A jeśli nie - to dlaczego mieliby to robić wybiórczo akurat lekarze? Sorry, ale niewolnictwo zasadniczo się skończyło, choć niektórzy jak widać nadal mają marzenia, by narzucać ludziom „obowiązek pracy” 🤮

Już pomijając fakt, ze staż i specjalizacja to zasadniczo praca na NFZ w określonym wymiarze godzin i za odgórnie nadzuconą stawkę (niewysoką), wiec takie studia zostają odpracowane z nawiązką.
                • jakis.login Re: Koniec monopolu NFZ 09.07.23, 10:27
                  memphis90 napisała:

> A niby dlaczego…?

Chyba wyjaśniłam? Chętnie doprecyzuje, jeśli czegoś nie zrozumiałaś.

Czy absolwenci innych studiów również maja obowiązek „pracowa
                  > nia we wskazanym przez państwo miejscu”?

Chyba nikt nie ma oprócz zdaje się absolwentów uczelni wojskowych?

> A jeśli nie - to dlaczego mieliby to r
                  > obić wybiórczo akurat lekarze?

Again, pisałam wyżej - bardzo kosztowne studia, za które płaca podatnicy.

> Sorry, ale niewolnictwo zasadniczo się skończyło

Nie postuluję przecież pracy ponad siły za darmo…?

>
                  > Już pomijając fakt, ze staż i specjalizacja to zasadniczo praca na NFZ w określ
                  > onym wymiarze godzin i za odgórnie nadzuconą stawkę (niewysoką), wiec takie stu
                  > dia zostają odpracowane z nawiązką.

Pomijając fakt ze staż i specjalizacja to wciąż etap nauki.
                • dramatika Re: Koniec monopolu NFZ 09.07.23, 11:31
                  memphis90 napisała:

> Sorry, ale niewolnictwo zasadniczo się skończyło
                  > , choć niektórzy jak widać nadal mają marzenia, by narzucać ludziom „obowiązek
                  > pracy” 🤮

Kuce muszą być solidarni i oddawać swoją kasę na przymusowy ZUS, ale lekarze nie muszą być solidarni, pracując na rzecz społeczeństwa, które łożyło na ich edukację.
    • asfiksja Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 18:31
      Jak oni się cudownie uzupełniają - PIS i Konfa. Nie mogę wyjść z podziwu. Ta sama niechęć do usług publicznych i pogarda wobec zawodów je świadczących. Tylko ta różnica, że PIS rzuca (ukradzioną nam) kasą, żebyśmy sobie sami kupili usługi prywatne, a konfa roztacza mgliste obietnice krainy mlekiem i miodem płynącej, w której będzie nas na nie stać (bo niby oni ukradną nam mniej).
      Tymczasem byłam ostatnio u renomowanego endokrynologa dziecięcego, na NFZ. Normalnie termin oczekiwania ponad rok, ale suweren miał umówione wizyty i wyjechał na wakacje bez odwołania ich. Ten przykład idzie z góry i wszyscy za to słono płacimy (pieniędzmi, zdrowiem i jakością edukacji).
      • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 18:33
        eno, właśnie w sejmie akcja veto dla ministra MON
        konfa wypowiedziała się jednoznacznie za..
    • madami Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:37
      Swoją drogą - tak powinien być koniec monopolu NFZ, lekarze powinni być rozliczani ze swojej pracy a pieniądz powinien iść za pacjentem, źli lekarze nie powinni mieć pacjentów. Ale to chyba nigdy nie nastąpi.

Ciekawa jest natomiast społeczna ślepota na fakt, że prywatna ochrona zdrowia zaczyna wypierać tę na NFZ i jak przychodzi co do czego np. pilna operacja to najzaciekliwsi obrońcy tego panującego pseudosystemu, ochoczo otwierają portfele.
      • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:41
        Ale jaki monopol..😅przecież poza nfz jest cała legalna machina ochrony zdrowia
        Gdzie ten monopol ?
        • madami Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:47
          A kto zarządza wpłaconymi pieniędzmi? Kto ustala warunki, umowy i jakość świadczeń? Ile podmiotów???
          • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:22
            Chyba inaczej rozumiemy słowo "monopol"
      • asfiksja Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:51
        >jak przychodzi co do czego np. pilna operacja to najzaciekliwsi obrońcy tego panującego pseudosystemu, ochoczo otwierają portfele.
        Jest dokładnie odwrotnie. Jak ciężko zachorują ci najbardziej zagorzali zwolennicy prywatyzacji to zwykle podkulają ogon i wracają na łono NFZ. Bo ich bajpasy, wymiana stawu czy tam wycięcie nowotworu to wyjątkowa sytuacja.
        • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:57
          Dokładnie. Prywatnie to mozna sobie leczyć grypę, alergię i dziecko urodzić. Pod warunkiem, że nie ma powikłań, bo wtedy migusiem do państwowego szpitala.
    • demono2004 Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:44
      No to nikogo nie bedzie stać na leczenie.
    • barbibarbi Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:51
      Konfa to by chciała deregulacji wszystkiego, wolny rynek i radź sobie, niech się państwo nie wpierdziela, wszystko się samo ureguluje. A jak nie będzie się chciało samo uregulować, to trzeba kupić spluwę i walczyć o swoje terytorium. To ja się pytam, po jakiego grzyba jest wtedy rząd? Po co nam jakiekolwiek zarządzanie, jak mamy sobie sami radzić? Czyli oni nie chcą od nas wiele, podatki zmniejszą (a najlepiej niech tylko jakaś symboliczna danina tylko zostanie), urynkowią obszary, które pdlegają regulacji państwa, to mamy czasy jak za króla ćwieczka, gdy plemiona ze sobą walczyły, zamki otaczano fosą, ostrzono dzidy i strzały, bo można było liczyć tylko na siebie, a państwo istniało w postaci poborców danin dla króla.
      • asfiksja Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 19:59
        > wszystko się samo ureguluje
        Jak to się mawia w konfederacji "jak umrze no to po prostu umrze".
        Ale oczywiście umrze 90-letnia babcia, ciebie, drogi wyborco, to nigdy nie spotkabig_grin
    • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 20:04
      Jeszcze kilka uwag:
      Oczywiście nasz system wymaga naprawy, chociażby walki z patologią typu lekarz przyjmuje prywatnie na państwowym sprzęcie, albo zapłać i omiń kolejkę, czy też tradycyjne łapówki. A przede wszystkim wymaga więcej personelu. To jest problem większości cywilizowanych krajów, tym bardziej nie rozumiem kto policzył, że bardziej się opłaca żeby wysoko opłacany specjalista marnował czas na administrację, recepty itp. niż zatrudnić pracowników biurowych do tego. Albo czy naprawdę drobne sprawy typu pobranie cytologii, zapalenia spojówek, uszu etc. muszą być leczone przez lekarzy specjalistów zamiast rodzinnych lub pielęgniarki. System umawiania i odwoływania wizyt - od lat się nie da. Wciąż też za dużo u nas mentalności folwarcznej w medycynie. Nie wszyscy wybierają zachód że względu na zarobki, część młodych lekarzy chce uciec od tej atmosfery, że ordynator jest następny po bogu.
    • semihora Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:01
      Ten shitowy pomysł był obśmiany już tyle razy, że nie ma sensu robić tego po raz kolejny. Powiem jak szury - wygoogluj sobie. To będzie zajęcie z większym pożytkiem niż rozpowszechnianie tych konfiarskich bzdur.
    • ciri_77 Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:18
      Jako żona chorego przewlekle ( choroba rzadka, nieuleczalna), po kilku operacjach neurochirurgicznych - mogę powiedzieć tylko stań na moim miejscu. Koszt leczenia męża ( procedury)w systemie wyceniono na 300 tyś, a przecież cały czas jest pod opieką lekarzy. Życzę szczęścia w prywatnym systemie.
      • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:26
        Ciri -kwoty gigantyczne, kto nie przeżył, nie pojmie
        Jestem.ciekawa ile emam.byloby stać na prowadzenie prywatne od a do z powikłanej ciazy+porod+połóg +całość opieki nad dzieckiem do 18rz
        • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:32
          Tylko że najczęściej postulaty prywatyzacji nie wysuwają emamy, tylko faceci, którym się wydaje że skoro zarabiają powyżej przeciętnej to byłoby ich stać 🤣
          • wapaha Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:36
            Oni wysuwają bo jest ich więcej u koryta -czasem debilizm się przebije
            Poza tym obstawiam -że jak większość nie mają pojęcia o czym piszą..
            • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 22:18
              Ale ja piszę o wyborcach. Zawsze kucami byli młodzi i zdrowi, a jak się zaczyna dorosłe życie to przestaje być wszystko takie prościutkie. ..
          • damartyn Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 22:03
            runny.babbit napisał(a):

> Tylko że najczęściej postulaty prywatyzacji nie wysuwają emamy, tylko faceci, k
            > tórym się wydaje że skoro zarabiają powyżej przeciętnej to byłoby ich stać 🤣

Nie tylko faceci.
            Bardzo wiele osób kompletnie nie ma pojęcia, ile kosztuje prosty zabieg w warunkach szpitalnych, w którym bierze udział anestezjolog, chirurg i personel pomocniczy. O skomplikowanych operacjach czy leczeniu przewlekłym, przewlekły inwazyjnym nie wspominając.
            Prywatyzacja na pewno nie usprawnia leczenia, za to na pewno bardzo je ogranicza.
      • trampki-w-kwiatki Re: Koniec monopolu NFZ 09.07.23, 09:30
        Podpisuję się. Jako córka chorego neurologicznie, po kilkutygodniowych pobytach na OIOMie i wielomiesięcznych rehabilitacjach. Ojciec miał też kilka operacji neurochirurgicznych.
        W życiu nie byłoby mnie na to stać, choć akurat składki zdrowotne płacę solidne. Ale i tak, w życiu bym nie odłożyła.
    • jonathanfranzen48 Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 21:40
      Konfa mnie przeraża. Ale czasami myślę że chciałabym zobaczyć jak ten gnojek mentzen zagryza język wprowadzając 800 od stycznia i 13 i 14 emerytury. Chciałabym zobaczyć te słowne szpagaty. Nfz jest tragiczny ale wpływ na.to ma.szereg czynników. Za mało kasy I marnotrawienie w kosmos tego co jest. Przyzwyczajenie narodu ze specjalista się naleY jak psu buda. To jest przekonanie jeszcze z PRL. W bogatych krajach zachodnich większość chorób leczy lekarz rodzinny. Upodobanie seniorów do wizyt lekarskich z jednoczesnym nie stosowaniem sie do zaleceń. Ogólnie starzejący się naród z marnymi nawykami zdrowotnymi i mający w pompie profilaktykę. Na badanie 40 plus zgłosiło się 10 % uprawnionych. Na cytologie i mammografię pewnie podobnie. Do tego taśmociąg z gabinetów prywatnych na państwowe operacje w szpitalu. I tak to się kręci. Do tego kształcenie pielęgniarek i niechętne oddawanie im uprawnień. Robią studia po to by robić zastrzyki. W USA pielęgniarka anestezjologiczna to bardzo dobry zawód. Studenci uczestniczą czynnie w zabiegach na 3 roku a stażyści spędzają w szpitalu 60 godzin w tygodniu i nie ma.buntu rezydentów. Bo młody 2 czy 3 lata się przemęczy a potem będzie wiedza i kasa. U nas burdel i nikt nie chce nic zmieniać. Powiedz emerytowi ze nie będzie 5 wizyt w miesiącu
      • runny.babbit Re: Koniec monopolu NFZ 07.07.23, 22:15
        jonathanfranzen48 napisała:

> Konfa mnie przeraża. Ale czasami myślę że chciałabym zobaczyć jak ten gnojek me
        > ntzen zagryza język wprowadzając 800 od stycznia i 13 i 14 emerytury. Chciałaby
        > m zobaczyć te słowne szpagaty.
        No proszę cię, przecież ci ludzie wstydu nie mają. Kłamią w żywe oczy i myślisz, że powieka takiemu by drgnęła, że właśnie robi z siebie kolejną przystawkę? A kogo to będzie, gdy ryje już przy korycie. Co najwyżej posmieja się z frajerów, którzy po raz kolejny nabrali się na gadkę o wywracaniu stolika i walce z systemem.
      • cegehana Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 13:01
        Ze niby polski naród jest przyzwyczajony że specjalista się należy jak psu buda?
    • cegehana Re: Koniec monopolu NFZ 08.07.23, 13:00
      Uważam, że niektóre obszary medycyny (to, co się leczy tanio, rutynowo, łatwo i szybko) może z powodzeniem bym skomercjalizowane bo obsługa przez NFZ jesz często bardziej kosztowna i skomplikowana (biurokratyczne) niż to konieczne z punktu widzenia pacjenta i lekarza. Państwo powinno działać w tych obszarach, gdzie wolny rynek nie ma szans (badania kliniczne, ciężkie i kosztowne przypadki, onkologia, choroby rzadkie, opieka nad pacjentami niepełnosprawnymi, długo niezdolnymi do pracy tj. nierentownymi).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka