Dodaj do ulubionych

Ematki 45+ ...

13.07.23, 09:47
Czy któraś stosuje lub stosowała suplementy na objawy menopauzy?
Nie HTM, tylko suplementy.
Pomogły na coś? Czy może zupełnie bezskuteczne?
Obserwuj wątek
    • annpierle Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 10:06
      Używałam, bezskutecznie zupełnie.
      Ale myślę, że warto spróbować, bo każdy organizm reaguje na swój sposób.
    • shellyanna Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 10:10
      Tak, czerwona koniczyne - gie dawała.
    • jennifer1 Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 11:48
      Stosowałam różne, żaden nie pomógł... Dopiero plastry hormonalne zrobiły robotę
      • mankora Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 16:26
        A kiedy warto zacząć brać plastry?
        • shellyanna Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 16:44
          mankora napisała:

> A kiedy warto zacząć brać plastry?

Po HTZ warto sięgnąć, kiedy zaczynasz czuć objawy.
          • karen_ann Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 17:19
            No dobrze ale HTZ nie mozna stosowac do konca zycia i czy ktos wie czy za kilka lat organizm się ustabilizuje bez htz?
            • snakelilith Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 21:22
              karen_ann napisała:

> No dobrze ale HTZ nie mozna stosowac do konca zycia i czy ktos wie czy za kilka
              > lat organizm się ustabilizuje bez htz?

Teoretycznie jak nie masz przeciwwskazań, to nowoczesną HTZ możesz stosować do końca życia. U większości kobiet jednak objawy z czasem się osłabiają/znikają. U niektórych już po roku, u innych po 5 latach, choć istnieją kobiety, które męczą się z tym dłużej. HTZ nigdy nie uzupełnia hormonów do stanu przed menopauzą, więc nawet z HTZ mamy przystosowanie organizmu do nowej sytuacji hormonalnej i dawki możesz z czasem próbować zmniejszać.
    • bruy-ere Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 11:53
      Falvit Estro pomaga na uderzenia gorąca albo granulat z szyszek chmielu po prosto zaparzać, tylko cholernie gorzkie, więc może już ten Falvit lepszy (też wyciąg z szyszek chmielu zawiera).
    • extereso Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 12:08
      Konieczne ale uczciwie przyznać że mało regularnie więc albo dlatego sobie bo nieskuteczna nic nie dawała
    • damartyn Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 12:33
      Niestety nie.
    • zona_mi Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 12:36
      Stosowałam Menopauzol, 2 x dziennie 2 kapsułki.
      Przez około miesiąc zmniejszał mi objawy, obecnie zdarza się leciutkie, niemal niezauważalne uderzenie gorąca raz na kilka dni - aktualnie biorę 1 kapsułkę raz dziennie.
    • india-mia21 Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 15:13
      Remifemin w czasie farmakologicznej menopauzy. Nie pomogło.
    • jeste_m_sobie Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 15:40
      Podepnę się. Szukam czegoś na nocne poty. Dokuczajami okropnie, a najgorsze jest to, że z tego powodu bardzo często się przeziębiam. Biorę dużo innych lekow I bałabym sie interakcji hormonami, bo mam nieciekawe doświadczenia.
    • karen_ann Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 16:02
      Pije siemię lniane ma działanie estrogenne i krwawnik który tez poprawia profil hormonalny oraz soyfem.
      Dobrze jest uzupełnić magnez i witaminy z grupy B
      Niestety ostatnio zaczęłam brac estradiol transdermalnie, więc nie wszystko naturalnie
    • mava1 Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 16:25
      można sobie spokojnie darować
    • panifyksika Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 18:26
      Soyfem forte. Objawy wypadowe zniknęły. Po miesiącu stosowania. Dla mnie lek stulecia
      • korniz Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 18:32
        Ja mam tylko hustawke nasrtojow. Nic nie Borę a może coś polecacie?
    • natalyaxx Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 18:51
      Nie jestem 45+, ale totalnie nie rozumiem tej niechęci/obawy do HTZ w Polsce. Jestem po raku i jak tylko przyjdzie menopauza przywitam HTZ z otwartymi ramionami, żadne koniczyny i inne bzdury nie dadzą tego efektu.
      • atanazja0 Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 19:54
        HTZ zwiększa ryzyko raka piersi. Onkolożki że specjanością - piersi odradzają w prywatnych rozmowach. W oficjalnych danych przyznaje się, że trochę zwiększa ryzyko. Podobno większość chorujących brała HTZ
        • snakelilith Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 21:16
          atanazja0 napisała:

>Podobno większość chorujących brała HTZ

Bzdura. Ryzyko zachorowania na raka piersi rośnie z wiekiem, niezależnie od tego, czy bierzesz HTZ czy nie. Wyliczone w wielu metaanalizach ryzyko dotyczy przede wszystkim starych terapii, z formą estradiolu, której się u nas w Europie już nie stosuje, i metodyka tych badań nie zawsze jest przekonywująca. Mimo tego zakłada, się, że ryzyko przy nowoczesnych terapiach (transderamalny estradiol w małych dawkach i bioidenyczny progesteron) jednak istnieje, nie jest jednak specjalnie wysokie. O dużo wyższy wpyłw ma nadwaga, alkohol w postaci 2 kieliszków wina dziennie i palenie papierosów, i to każdy z tych czynników osobno ma większy wpływ niż HTZ. Praktycznie ryzyko przy HTZ podwyższa się dopiero po 5 latach terapii, a to daje wielu kobietom kilka lat na dopasowanie się do nowej sytuacji hormonalnej i ogarnięcie najgorzsych objawów. HTZ nie polega wcale nie wyrównaniu poziomu hormonów do tego przed przekwitaniem, a jedynie złagodzeniu objawów.
    • me-lissa Re: Ematki 45+ ... 13.07.23, 19:53
      Moja mama panicznie bojąca się „chemii” stosowała suplementy. G dały

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka