15.07.23, 15:35
W porządku, zjem ogórka, pora, cebulę, kalafiora ... i wiele innych.
Ale nikt mi nie wmówi, że coś takiego, jak cukinię, bakłażana, czy brokuły (🤮) można jeść dobrowolnie, będąc trzeżwym i przy zdrowych zmysłach.
Obserwuj wątek
    • chococaffe Re: Warzywa 15.07.23, 15:38
      cukinia i bakłażan są dobre jak są przyrumienione (grill, piekarnik, patelnia)

p.s. brokuły są dobre zawsze
      • krwawy.lolo Re: Warzywa 15.07.23, 15:48
        Jadłem raz bakłażany jadalne. Ba, bardzo dobre. Były pokrojone w cieniutkie plasterki i usmażone z serem. I oczywiście odpowiednio przyprawione. Niemniej w taki sposób można przyrządzić każde obrzydlistwo. To trochę, jak drinki z colą. Z colą można i denaturat. Smak coli zabije każdy inny.
        • chococaffe Re: Warzywa 15.07.23, 15:52
          surowego, nieprzyprawionego miesa też nikt nie je. Po prostu trzeba dobrać technikę do produktu, tak zeby nam smakowało.

Oczywiście, są i produkty i potrawy, które nigdy nie będą nam smakowały o o ile to nielubienie nie powoduje jakichś niedoborów to dlaczego nie - nie trzeba jeść wszystkiego.
        • aandzia43 Re: Warzywa 15.07.23, 16:00
          Nikt mi nie wmówi że czymkolwiek można zabić odór np. bimbru. A cola w drinkach jest niestrawna, za słodko mi. Ja zjem każde warzywo, z wlasnej woli wink - odpowiada mi ich smak, ale przyznaję, że te bardziej bezpłciowe jak cukinia dosmaczam innym produktem.
          • snakelilith Re: Warzywa 15.07.23, 16:13
            aandzia43 napisała:

> ale przyznaję, że te bardziej bezpłciowe jak cukinia dosmac
            > zam innym produktem.

Cukinia to bardzo delikatne warzywo i bardzo szybko można zabić ją zbyt intensywnym dodatkiem. Zabić, znaczy, że cukinia smakowo znika i czuje się wprawdzie jeszcze jakieś warzywne farfocle, ale mogłyby być wtedy czymkolwiek.
            Ale cukinia jest faktycznie nieco słaba w wyrazie, więc wymaga trochę podkręcenia. Mnie najbardziej smakuje ze świeżym owczym serem, ziołami (oregano, rozmaryn, tymianek) z czosnkiem i oliwą w postaci zapiekanych " łódeczek". Smakuje na gorąco i zimno, jako antipasti na przykład. Wtedy cukinię jeszcze czuć, ale nie jest mdła i nudna.
            • chococaffe Re: Warzywa 15.07.23, 16:31
              imo - słabym punktem cukini (i bakłażana) nie jest jej delikatny smak tylko "żelowatość" i taka glutowatość.
              • snakelilith Re: Warzywa 15.07.23, 17:02
                Jak jest glutowata, to znaczy, że za długo gotowana. Te łódeczki z góry, są tylko blanszowane przez 2-3 minuty, a potem zapiekane przez 10 minut w piekarniku.
          • wapaha Re: Warzywa 15.07.23, 16:22
            aandzia43 napisała:

, ale przyznaję, że te bardziej bezpłciowe jak cukinia dosmac
            > zam innym produktem.
            >
            placki z cukini- krążki warzywa obtoczone w jajku, bułce tartej, posolone i popieprzone i smazone - pyszny smaak.
            I zupa -krem z cukinii - z ziemniakiem ( też mdły, słodki) -też bardzo lubię

surową z kolei obieraną obierakiem na długie wąski paski jem n surowo z innymi warzywami, twarożkiem itp
            • aandzia43 Re: Warzywa 15.07.23, 16:29
              Macie rację dziewczyny, łatwo aromat cukinii zabić więc nie ma co pchać się niej za dużo produktów. Placki z cukinii, tartej lub krążkowej, bardzo lubię.
            • default Re: Warzywa 15.07.23, 16:30
              Robię "mizerię" z cukini - czyli traktuję ją jak ogórka. Tyle że nie kroję w plasterki tylko ścieram na grubych oczkach.
              No i makaron z cukinią to u nas częste danie. Z bekonem i parmezanem.
              • aandzia43 Re: Warzywa 15.07.23, 17:17
                Robię makaron z cukinią i tuńczykiem z puszki.
    • panna.nasturcja Re: Warzywa 15.07.23, 15:48
      Nikt cie nie będzie wmawiał, serio twoje spożywcze wybory kompletnie nikogo nie obchodzą.
      • bazia_morska Re: Warzywa 15.07.23, 16:12
        W dodatku sugeruje, że po warzywach można jedynie zwymiotować, ale grzeczne forumki będą go przekonywać, ze z grilla, że z parmezanem...
        A rzygaj lolku dalej niz widzisz, przynajmniej ryzyko, ze trafię na takiego chamskiego dzbana w realu będzie znikome.
        • panna.nasturcja Re: Warzywa 15.07.23, 16:18
          Dokładnie, już masz wyżej takie wpisy.
          Zawsze będą panie łaszące się do takich panów, niestety.
    • princesswhitewolf Re: Warzywa 15.07.23, 15:52
      Parmigiana wygoogluj

cukinia w panierce, smazone placki z cukinii, kotlety ryzowo cukiniowe

brokuly z panierka z orzechami wloskimi ( czosnek, parmezan i cytryna w tym tez sa, i maslo)
      zupa brokulowa z serem Stilton,

moge pisac dalej
    • asia_i_p Re: Warzywa 15.07.23, 15:56
      A próbowałeś sałatki z pomidora i surowych brokułów? Też nie lubię gotowanych, ale surowe są bardzo smaczne (mam tak z wszystkimi kapustnymi).
      • aandzia43 Re: Warzywa 15.07.23, 16:03
        Sałatka z pomidora i surowego brokuła lub kalafiora - mniam!
      • krwawy.lolo Re: Warzywa 15.07.23, 16:18
        Może spróbuję. Też lubię surówki z dodatkiem surowej kapusty. Kiszonej nie lubię.
        • jahelena Re: Warzywa 15.07.23, 16:28
          A jakie warzywa lubi twoja żona? I dlaczego kiedyś miałeś nick "clitoris"?
    • snakelilith Re: Warzywa 15.07.23, 16:01
      Popisywanie się ignorancją i brakiem kulinarnych umiejętności nie jest seksi.
    • dwa_kubki_herbaty Re: Warzywa 15.07.23, 16:18
      Można, ja nie mogę łaczyć pomidora z ogórkiem - no mam zgon jelitowy a lubię sałatkę grecką, i okazuje się że młoda cukina super zastępuje ogóraska.
      Salatka z pomidorem i cukinia - tez jest super.
      Np. teraz jest sezon na ogórki i nie kupuje pomidorów żeby nie skończyć na ostrym dyżurze.
      A bakłażan to jako dodatek do potraw np grilowany w oliwe do kanapek albo na pizze.
    • pursuedbyabear Re: Warzywa 15.07.23, 16:20
      Twój problem. Wiele tracisz, ale chyba nikomu tu specjalnie nie żal.
      • krwawy.lolo Re: Warzywa 15.07.23, 16:33
        Twój problem polega na tym, że nie sformułowałem wątku seksownie (ukłon w stronę Snejkowej), znaczy nie zapytałem grzecznie, jakie warzywa lubicie najbardziej, a których nie, i ewentualnie dlaczego. W dodatku ośmieliłem się użyć rzygającego emłotykona. smile
        • panna.nasturcja Re: Warzywa 15.07.23, 16:36
          Czyli zwykłe chamstwo.
        • snakelilith Re: Warzywa 15.07.23, 17:05
          krwawy.lolo napisał:

> Twój problem polega na tym, że nie sformułowałem wątku seksownie (ukłon w stron
          > ę Snejkowej),

Myślałam, że erotyczna aluzja do ciebie trafi, ale najwyraźniej trzeba u ciebie młotem, więc napiszę prosto z mostu - twoja próba zamieszania na forum jest nudna jak flaki z olejem.
          • krwawy.lolo Re: Warzywa 15.07.23, 17:18
            Chyba obraziłaś jednocześnie Twoją i moją inteligencję.*

*
            Jakąś tam mam. Szczątkową, niemniej mam.
            • krwawy.lolo Re: Warzywa 15.07.23, 17:18
              W każdym razie przednia sztuczka.
            • snakelilith Re: Warzywa 15.07.23, 17:25
              krwawy.lolo napisał:

> Chyba obraziłaś jednocześnie Twoją i moją inteligencję.*

Obejrzyj jeszcze raz film, z którego jest ten cytat i zainspiruj się podejściem męskich bohaterów także do kulinarnej sztuki.
    • em_em71 Re: Warzywa 15.07.23, 16:45
      Ja mam tak z brukselką.
      • snakelilith Re: Warzywa 15.07.23, 17:11
        Brukselka jest trochę gorzka, ale jak zalejsz ją w rondlu małą ilością wody, dodasz sól, kminek i zmieloną kolendrę i gotujesz wolniutko, aż do wygotowania wody, to staje się mięciutka i słodka, ale jednocześnie pikantna. Do tego trochę pieprzu i jako dodatek do mięsa super. Choć ja zawsze podaję jakieś drugie warzywo. Do brukselki pasuje surówka z czerwonej kapusty.
    • frntta666 Re: Warzywa 15.07.23, 17:20
      Warzywa i robaki to pikus przy flakach, mozdzkach, ozorach, watrobkach ... ludzie sie dziwia Dubajkom a sami takie gowno jedza tongue_out Troche to zboczone, ale co kto lubi.
    • ewella Re: Warzywa 15.07.23, 19:25
      Jak najbardziej można wystarczy odpowiednio przyprawić🤣 cukinia czy bakłazan są jałowe bez odpowiednich przypraw, ale można zawsze te warzywka faszerować wtedy smakują lepiej albo zrobić leczo 😉 zapraszam do poczytania
      livestyleewella.pl/
      Fajny blog i ciekawe porady

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka