Dodaj do ulubionych

Fatalna prognoza

26.07.23, 12:18
www.onet.pl/informacje/onetwiadomosci/mamy-fatalna-proognoze-na-wakacje-seria-nizow-nadciaga-do-polski/nyfe113,79cfc278
Niech mi ktoś powie- dlaczego to niby mają być złe wiadomości? Sama mam urlop zaplanowany na sierpień i wolę, żeby popadywało i było 20 stopni niż 35 w cieniu i żar miałby się lać z nieba. Tym bardziej w obecnej sytuacji gdzie nadal jest za sucho.
Obserwuj wątek
    • simply_z Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:22
      Coz...zalezy gdzie ten urlop. Myslalam o weekendzie w gorach i "popadywanie", slaba widocznosc i sliskie szlaki, nie brzmi jakos super...
      • milva24 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:26
        Przecież nie będzie tak ciągiem, na pewno się jakiś pogodny weekend albo dwa trafią.
        • panna_lila Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:40
          no pytanie, czy się człowiek wstrzeli w ten pogodny weekend akurat
        • simply_z Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:20
          No trafia sie, tylko wiesz ze trzeba wczesniej troche sobie rozne rzeczy poustawiac, no nie?
          • milva24 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:23
            Ok, ja po prostu w sumie nie wierzę, że będzie aż tak deszczowo-burzowo. Pożyjemy, zobaczymy.
            • simply_z Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:41
              Mnie to i tak w sumie lotto, bo powlowie wrzesnia jade na urlop, gdzies gdzie pogoda jest raczej gwarantowana...
        • kurt.wallander Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:56
          milva24 napisała:

> Przecież nie będzie tak ciągiem, na pewno się jakiś pogodny weekend albo dwa tr
          > afią.

Byłaś kiedyś w górach?

• bombelek1 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:18
            Nie była. Pogoda okropna. Od tygodnia, ponad rano 15 st dochodzi do 21 albo i nie. Ani góry, ani plaża ani na zwiedzanie. Pogoda, jak mawia moja przyjaciółka, barowa.
            • panna.nasturcja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:08
              Akurat 21 stopni to jest doskonała pogoda do chodzenia po górach. Do zwiedzania także.
              • kurt.wallander Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:02
                Ale deszcz już nie.
            • wiosennedni5 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:20
              Gdzie tak?
    • iwles Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:25

A co to za wypoczynek w deszcz i burzę.
      Ani pospacerować, ani na plażę, a tym bardziej w góry ☹️
      • hanusinamama Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:27
        A ten deszcz i burza to tak ciurkiem 24h/dobę? Jestem 2 tydzien nad morzem. Czasem popada....jesteśmy na plazy, chodzimy na wycieczki, piesze i rowerowe....
    • anilorak174 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:27
      Ja tam się cieszę. Mimo, że jadę nad morze w sierpniu i póki co wg progniz ma być raczej deszczowo.
    • daniela34 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:32
      Jak komuś przez dwa tygodnie ciurkiem nad morzem *w górach chyba też) ma padać to się nie cieszy. Właśnie sobie dziś o tym pomyślałam - ludzie się wystraszyli południa Europy, bo wiadomo, co się tam dzieje i nie wiadomo, jak długo to potrwa. Ale perspektywa spędzenia 10 czy 14 dni nad morzem, jak będzie padać z niewielkimi przerwami, też nie jest kusząca. Jak lubię polskie morze i jak nie przejmowałam się, jeśli miałam kilka deszczowych dni, tak zdarzył mi się urlop, podczas którego padało przez 13 z 14 dni. Niefajnie. Nic nie schło.
      • jkl13 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:42
        Ja byłam kiedyś w górach, w lipcu, 14 dni. Nie padało tylko pół pierwszego dnia, a tak mieliśmy 13,5 dnia deszczu. Byliśmy z 2 dzieci, w tym jedno wózkowe. Po 2 dniach wózek wykładalismy folią spożywczą i dopiero wtedy wsadzaliśmy syna, w płaszczu i spodniach przeciwdeszczowych. Najgorszy urlop ever, nigdy więcej nie pojechałam w góry w lipcu.
        W tym roku urlop jeszcze przede mną, muszę wytrzymać w pracy jeszcze 3 tygodnie i jedyne co mnie pociesza, to kijowa pogoda. Nie wiem, jak bym wytrzymała w biurze, gdyby za oknem było słonecznie i ciepło. A w zimnie i deszczu jakoś nie żal tych godzin za biurkiem...
      • bombelek1 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:21
        Danielo, dziś wilgotność 100 %..
        Ciśnienie 982.
        Można iść spać 😁
        Nawet na jarmark nie ma po co iść.
        • daniela34 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:51
          W Krakowie podobnie 😃
          • jolie Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:01
            W Krakowie od 10-tej leje rzęsisty deszcz. Non stop. Nie zazdroszczę ludziom w górach.
            • igge Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:17
              W Gdańsku leje z małymi przerwami i mąż nie jest zachwycony.
        • asia_i_p Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:57
          U nas na szczęście też, pierwszy taki dzień od dwóch lat, i to jeszcze popadało spokojnie i długo, wsiąkło ślicznie, niech roślinom idzie na zdrowie.
      • hanusinamama Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:28
        Serio bywa tak ze pada ciurkiem 2 tygodnie?
        Jestem drugi tydzien, popada czasami...ale spadnie deszcz, pół godziny sucha plaża wychodzi słonce...to nie listopad.
    • jahelena Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:32
      No tak, deszczyk i 20c, czyli idealna pogoda na gry planszowe w domu. No bo słońce i upal to taki obciach. Trzeba pokazać, że jest się ponad tłuszczę januszow i grażyn.
      • milva24 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:41
        No nie, słońce i upał- super sprawa. Zakazy wstępu do lasów bo zagrożenie pożarowe, dłuższe połażenie gdziekolwiek w ciągu dnia może skutkować udarem itp. Już pomijając wpływ suszy na rolnictwo i przełożenie na ceny w sklepach.
        • jahelena Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:02
          Czyli rozpatrujesz tylko wilgoć i 20c albo sycylijski upał 35c?
          • bombelek1 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:23
            😄
        • kk345 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:45
          To logiczne, że na urlopie martwisz się o stan rolnictwa
        • koko8 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:29
          milva24 napisała:
          dłuższe połażenie gdziekolwiek w ciągu dnia może skutkować udarem itp.

say what? big_grin
          • milva24 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:04
            www.medonet.pl/choroby-od-a-do-z/urazy-i-stany-nagle,udar-cieplny--udar-sloneczny----objawy,artykul,1573375.htmlProszę.
    • primula.alpicola Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:35
      Dla mnie złe, lubię ciepło i słońce i mam go niedobór. Kolejny jesienny dzień u mnie, szlag by to trafił, a w perspektywie pół roku zgnilizny i ciemności.
    • bergamotka77 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:36
      O nie, deszcz jest najgorszy.
    • sueellen Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:38
      Uwielbiam deszcz i ciężkie chmury. Niebieskie niebo jest nudne.
      • simply_z Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:21
        I szczekajace sarenki, buhhaha
        • homohominilupus Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:13
          Co chcesz od szczekających sarenek co?
      • kurt.wallander Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:57
        sueellen napisała:

> Uwielbiam deszcz i ciężkie chmury. Niebieskie niebo jest nudne.

Np. podczas wędrówki po górach.....
        • panna.nasturcja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:10
          A wiesz, że ja lubię deszcz w górach? Od czasu do czasu, oczywiście, i pod warunkiem, że nocuję pod dachem a nie w namiocie. Ale serio lubię jak tak sobie pada, i tak ani buty, ani kurtka nie przemokną a szumi pięknie, no kocham. Z tym, że deszcz, nie burzę.
          • kurt.wallander Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 18:04
            Jak dla mnie, deszcz w górach, to zagrożenie. Do popatrzenia z zadaszonego ganku, czy innego tarasu może być, ale nie do chodzenia. No i górach pogoda potrafi zmienić się dynamicznie z lekkiego deszczu w burzę.
    • atoness Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:39
      Wybieram się na wyprawę rowerową i próbuję wcelować w pogodę niedeszczową. Deszcz jest właściwie jedynym, co będzie mi przeszkadzać.
      • bombelek1 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:23
        To około 7 sierpnia planuj..
        • atoness Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:25
          Taki jest wstępny plan. Zobaczymy.
      • droch Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:55
        A silny wiatr nie...?
        • atoness Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:28
          Wiatr przeżyliśmy i przeżyjemy. Byle nie urywało głowy. Deszcz, a nawet gradobicie też przeżyliśmy i zdecydowanie najgorzej jest być mokrym do samiutkich wnętrzności.
          • droch Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:45
            Bo ja mam tak, że kubły wody z nieba jeszcze zniosę, ale jazda kilkadziesiąt kilometrów cały czas pod wiatr jak pod prąd rzeki melasy - demobilizuje mnie.
            • atoness Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:58
              Pewnie, to nic miłego. Ale kubły wody gorsze: zimno, ślisko i g. widać.
    • marianna1960 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:40
      To jest super dobra wiadomość a nie fatalna powinno padać cały sierpień
    • agnes_gray Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:42
      Zamawiam deszcz w nocy, słońce i 25 stopni w dzień smile
      • milva24 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:43
        O tak, to byłoby optymalnesmile
    • mariola233 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:48
      A ja się właśnie pakuję na wakacje w piątek jedziemy będziemy w Lubelskim i liczę na upały
      • igge Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:30
        Życzę tych upałów wakacyjnych smile.

Moje wakacje już były i miałam właśnie upały plus ciepły i raczej słoneczny tydzień na Mazurach. Nad jeziorem momentami wiało na przemian ze słońcem z 1-2 dni ale temperatura wody w jeziorku była akurat.
        W sumie nie pamiętam ani jednego naszego urlopu w Polsce serio deszczowego. Trafiamy jakoś zawsze na niezłą pogodę.

W tym roku od maja nasyciłam się na zapas słońcem i deszcz mnie nie martwi. Muszę o parasolu pamiętać i tyle. Sierpień mokry i temperatura koło 20 stopni dla mnie ok. Żar z nieba nie jest moim ideałem pogodowym. W połowie sierpnia zaczynam i tak skupiać się na muzyce pod dachem.
    • conena Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:50
      wg pory roku przesunęły się o półtora - dwa miesiące, a kalendarz roku szkolnego nie nadążył. latko było od połowy maja do połowy lipca, a w tej chwili mamy aurę taką jak pamiętam z końca września lat 90.
      trzeba się nauczyć inaczej planować urlopy po prostu.
      • runny.babbit Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:10
        Ale ciężko przewidzieć co akurat będzie, skoro w jednym roku lato zaczęło się w kwietniu i upały były do sierpnia, w innym lipiec i sierpień są tak upalne że wszyscy padają, a i wrzesień bardzo ciepły, a czasem zdarza się taki rok jak ten. Jakbyśmy byli mądrzy, to byśmy tę deszczówkę zbierali, bo pewnie znowu zima będzie sucha.
      • bombelek1 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:25
        Gdzie? Może na południu Polski, bo ja wybrzeżu było zimno. A już co weekend to najgorsza pogoda.
        • runny.babbit Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:27
          W miarę ciepło jest w centrum Polski. I sucho również.
      • memphis90 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:26
        Ale jak „lato było od maja”? Chyba teraz przesadziłaś… Dawniej było zasadniczo 6 por roku, uwzględniając przedwiośnie i przedzimie, a czasami wymieniano nawet 8 - z przedleciem i poleciem. Astronomiczne lato zaczyna się pod koniec czerwca i nigdy nie przypadało w maju - w zasadzie klasycznie o okresie „bez przymrozków” mówiło się po „zimnych ogrodnikach”, czyli po połowie maja. Ciężko latem nazywać czas, kiedy potencjalnie zdarzają się przymrozki…
        • runny.babbit Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:43
          W ostatnich latach wiosny bywały bardzo ciepłe, przynajmniej w moim regionie. Pamiętam kilka lat temu do Wielkanocy była zima, a potem nagle szok termiczny, temperatura skoczyła i kilkanaście stopni i utrzymywała się wysoka już do końca lata. Trudno było wytrzymać.
          • kamin Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:32
            To poszukaj wątków na forum z tegorocznego mają. Zimno, noce z przymrozkami albo max 5 stopni. Nic nie chciało rosnąć.
      • koko8 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:47
        No nie wiem, w tym roku maj i czerwiec były po prostu bardzo zimne, trudno powiedzieć, żeby aura była chociaż letnia.
        • panna.nasturcja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:12
          Byłam dwa tygodnie w czerwcu nad Bałtykiem, w dwóch miejscach. Piękna słoneczna pogodna, sweter mialam może ze dwa razy wieczorem, raz padało.
      • heca7 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:56
        A dokąd przesunęła się zima, której praktycznie nie ma? wink
    • berdebul Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:52
      Z jakiegoś dziwnego powodu ludzie wolą spacerować bez konieczności zakładania sztormiaka. Przyjemniej się tez leży na leżaku jak nie pada. 🤷‍♀️
    • veronia Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:52
      Dla mnie fatalna, w deszcz odpadają rowery, konie, kąpiele w morzu. Namioty mokre. Załamka.
      • igge Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:41
        Moja córa właśnie poszła na konie. Ale muszą w hali jeździć bo pada.
    • chicarica Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:55
      Jak ktoś nie lubi to polecam Rodos.
      U nas "skitsommar" i bardzo mi to na rękę. Grzyby rosną, warzywa piękne, susza nie grozi, prąd tani bo wieje. Wyplażować się zdążyłam na urlopie w czerwcu, teraz mam taki półurlop (urlop szefa) i nie jest źle.
      • leosia-wspaniala Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:16
        >Jak ktoś nie lubi to polecam Rodos.

Bo wiadomo, jak to na ematce, nic pomiędzy. Albo pożary w 40 stopniach, albo leje i 18 stopni. Nie można pomarzyć o ciepłym lecie, ze zwykłymi letnimi burzami, bo jak nie kochasz moknąć i marznąć, to na pewno wolisz się spalić.

>U nas "skitsommar" i bardzo mi to na rękę.

Byłam niedawno u was. Pięknie, przepięknie, Sztokholm mnie zachwycił. Ale lało tak, że nawet miejscowi się momentami chowali, bo ulicami dosłownie płynęły rzeki. To nie było popadywanie, to była ulewa przeplatana ogromnymi ulewami. Drugiego dnia się trochę uspokoiło i padało już normalnie, ale wiało tak, że słupki wiatru na meteo miałam bordowe. Ogólnie dało radę, bo w muzeach można przebierać, ale taka pogoda na campingu czy w górach to koszmar.

>Wyplażować się zdążyłam na urlopie w czerwcu, teraz mam taki półurlop (urlop szefa) i nie jest źle.

A niektórzy nie zdążyli. Też byś pewnie nie była zadowolona, jakbyś mokła przez cały urlop.
        • gaga-sie Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:50
          Nie wspominając o dzieciakach szkolnych. W czerwcu to one jeszcze raczej nie mają wakacji.
          • marzeka11 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:55
            Bardzo lubię pogodę taką, jaka jest u mnie teraz- polskie lato, tak 20+ do 25 maksymalnie; idealnie jest, gdy pada w nocy, a nie w dzień. Bo myślę, że trudno jest wypoczywać rodzinom z dziećmi gdy leje deszcz.
            Wakacje koszmar to godziny na plaży i dzikie upały, marzenie o klimatyzacji itp.
          • chicarica Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:21
            Akurat mają. Od 6 czerwca.
        • chicarica Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:25
          Było trochę ciepłego, w sumie np. dziś jest ciepło i ładnie. Wczoraj padało. Wieczorem może będzie padać.
          Mieliśmy cudowne, słoneczne, gorące lato w 2018. Jakoś nikt nie chce do tego wracać. Ci sami strażacy z Polski którzy teraz są w Grecji, byli wtedy w Szwecji. Im też się chyba nie podobało. Poza tym u nas prąd jest z wody i od tego jak napełnią się teraz zbiorniki, zależy ile będziemy płacić jesienią i zimą.
          Potrafi lunąć, to prawda, ale szwedzkie lato potrafi być zmienne - jednego dnia ściana deszczu, innego słońce. Taki lajf.
          • leosia-wspaniala Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:01
            > Ci sami strażacy z Polski którzy teraz są w Grecji, byli wtedy w Szwecji. Im też się chyba nie podobało.

Ale co ma piernik do wiatraka? Czy tęsknota za normalnym, ciepłym latem automatycznie oznacza tęsknotę za pożarami lasów i tropikalnymi upałami? Zwłaszcza, jak się mieszka w Polsce i raczej nie ma się środków na to, żeby w środku zimy wyskoczyć do ciepłych krajów i lato to jedyna okazja, kiedy można się trochę wygrzać (podkreślam jeszcze raz, wygrzać, nie spłonąć żywcem).

>Potrafi lunąć, to prawda, ale szwedzkie lato potrafi być zmienne - jednego dnia ściana deszczu, innego słońce. Taki lajf.

Wiem, znam się nieco na geografii. Polskie lato też bywa zmienne, ale rozumiem rozgoryczenie kogoś, kto się martwi, że spędzi urlop w deszczu i tyle.
    • suki-z-godzin Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 12:58
      Bo teraz wszysto jest "fatalne". Nie, przepraszam: teraz wszystko jest dramatyczne, wstrzasajace, zatrwazajace itp.
      Bo zle wiadomosci sie klikaja.
      Takie mamy media wink

Zauwaz, ze na glownej stronie Onetu tytul tej wiadomosci to "Fatalna prognoza na wakacje. Lato może zostać "zablokowane"", bo jakby napisali to, co w linku - "nadciaga seria nizow" to wiekszosc pokiwalaby glowa i pomyslala "no tak, pewnie bedzie padac" i nie musialaby klikac.

Noooo, ale ZABLOKOWANE LATO to jest nius! ZABLOKOWANE LATO!!! Czy mielismy juz kiedys zablokowane lato? Co to jest ZABLOKOWANE LATO?

Nie powiem, czasem mam beke z tych glupkow co to pisza (chociaz rozumiem, szef wymaga klikalnosci), ale generalnie nie wchodze. Problem w tym, ze ciezko juz trafic na NIE klick bajtowy tytul.
    • leosia-wspaniala Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:00
      >Niech mi ktoś powie- dlaczego to niby mają być złe wiadomości? Sama mam urlop zaplanowany na sierpień i wolę

A inni nie wolą, co tu tłumaczyć? Mamy w Polsce długą, pluchowatą zimę, wiosna też ostatnio zimna i paskudna, listopad paskudny.

>popadywało i było 20 stopni niż 35 w cieniu i żar miałby się lać z nieba

Nie ma nic pomiędzy. Albo 20 stopni i deszcz, albo morderczy upał. U mnie aktualnie 15 stopni i leje od rana, nie zanosi się na koniec, pogoda jak w październiku. Chętnie przyjęłabym 25 stopni i słońce, nawet jak miałoby wieczorem popadać.
      • jahelena Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:04
        Tym bardziej, że tegoroczne lato jest dość umiarkowane. Było łącznie kilka dni z temperaturą ponad 30.
        • memphis90 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:31
          >Było łącznie kilka dni z temperaturą ponad >30.
          I wtedy, oczywiście, musiałam być w pracy! 🤬🤬🤬
        • panna.nasturcja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 16:15
          I bardzo dobrze. Tegoroczne lato jest normalne. Lipiec ma największą roczną sumę opadów w Polsce.
    • furiatka_wariatka Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:11
      Bo to już tak jest, a jest chłodniej to wszyscy jęczą ale beznadziejna pogoda, ło matko bosko. Jak jest słońce i ciepło to jęczenie, ło matko bosko, niech już się kończy ten upał.

Cieszmy się, że jest lato, nie znoszę tego wiecznego narzekania na pogodę.
      • joana012 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:17
        Nie wierzę w prognozy na miesiąc do przodu, co najwyżej potrafią ją w miarę przewidzieć na kilka dni więc nie podniecam się za bardzo. Temp 20 plus jest zadowalająca
      • leosia-wspaniala Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:17
        This.
    • dramatika Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:16
      milva24 napisała:

> Niech mi ktoś powie- dlaczego to niby mają być złe wiadomości?

Dlaczego złe wiadomości? Bo redaktorzy z wolnych mediów są teraz ściągani z urlopów, żeby coś napisać, bo gotowce z "puszki", które miały isć w sierpniu, straszące straszliwymi upałami, się teraz do niczego nie nadają tongue_out
    • memphis90 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 13:59
      Ja jestem na urlopie i właśnie pokazało mi 10stC… Wiec to już chyba przesada…

A czemu to „zle wiadomości”? No bo jak jesteś w górach, a tu grzmi, wieje i leje, to tak srednio możesz zrealizować plany urlopowe… Wchodzę sobie przedwczoraj do Czarnego Kotła, a tu alert RCB mówi mi znienacka „eee, wiesz co, ta prognoza pogody, co to ją sprawdzałas rano, ze słońce i ciepło i w ogole, to jakby jednak nieaktualna i chyba za chwile będzie tu w Ciebie waliło piorunami, wiec w sumie mogłabyś się znalezc gdzie indziej, a nie tu w górach…”
    • runny.babbit Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:21
      To idealna pogoda na zwiedzanie miast. Nie za gorąco, w razie ulewy jest gdzie się schować - muzeum, knajpa, kino.
      • leosia-wspaniala Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:03
        Gorzej jak cię złapie ulewa w miejscu, gdzie niezbyt masz się schować i potem w tym muzeum łazisz w mokrych butach. I jak lubisz się szwendać po uliczkach, a leje tak, że parasol bardziej przeszkasza niż pomaga.
        • snakelilith Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:09
          Dramat. Pomyśleć, że ludzkość przetrwała i małą erą lodowcową od 15 do 19 wieku i deszczowe lata 90 te w 20 wieku. big_grin
          • memphis90 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:17
            W XVwieku nie musieli łazić po muzeach w mokrym obuwiu…
          • leosia-wspaniala Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 15:38
            A czy ma mówię, że dramat? Po prostu niewygoda.

> Pomyśleć, że ludzkość przetrwała i małą erą lodowcową od 15 do 19 wieku i deszczowe lata 90 te w 20 wieku. big_grin

Ludzkość przetrwała wiele i co z tego? Do Egiptu raczej nie jeździsz wypoczywać, a ludzkość tam w upale taką wspaniałą cywilizację stworzyła!
        • runny.babbit Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:51
          Te same warunki w górach są lepsze? 😏
      • igge Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:48
        No, chyba, że Twoje zwiedzanie organizuje biuro podróży i musisz program realizować. Np spacer po starym mieście w ulewę.
        W mżawkę jeszcze ok ale z ulewą ciut gorzej.
      • hrabina_niczyja Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 17:59
        Fantastycznie, nie ma to jak pojechać do innego miasta, żeby posiedzieć w knajpach i kinie 🤦‍♀️
        • runny.babbit Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 10:26
          No, można też tupać nóżką na chodniku w strugach deszczu i robić głośne "buu"😂
    • stephanie.plum Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:30
      nie znasz tego zjawiska?

ma popadać, piszemy: "nadciąga armagedon, katastrofalne załamanie pogody!"

ma być ciepło, piszemy: "witamy w piekle, fala morderczych upałów".

ma wiać wiatr, piszemy: "nadciąga huragan, czy wiesz, jak ocalić życie?"

ma nic się nie dziać, piszemy: "anomalie pogodowe na niespotykaną skalę".

i co mamy? :klikalność".

prawdziwe problemy, takie, jak ocieplenie klimatu, susza itp. są o wiele mniej "klikalne".
    • 18lipcowa3 Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 14:59
      Niech mi ktoś powie- dlaczego to niby mają być złe wiadomości?

Bo ludzie płacą kupę kasy za taki np Sopot i mają nadzieję grzać się na plaży
      • stephanie.plum Re: Fatalna prognoza 26.07.23, 15:27
        no nie, jak "ludzie płacą kupę kasy", to faktycznie, deszczu nie ma prawa być.
        • 18lipcowa3 Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 09:28
          yy nie zrozumialas
      • hanusinamama Re: Fatalna prognoza 27.07.23, 17:30
        Jak ktoś płąci kupę kasy za Sopot i jest rozczarowany deszczem w lipcu czy sierpniu...to jest idiotą.
        Nad polskim morzem czasami pada, czasami jest zimno...no trzeba to być pod rozwage planując wakację
        I to pisze ja - co roku spedzam 2 tygodnie nad Bałtykiem.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka