Dodaj do ulubionych

Religia/etyka w LO

29.07.23, 10:07
Przypominam tylko, bo sama tez się dowiedziałam z ematki, że nie trzeba zgłaszać dziecka do żadnego z tych przedmiotów.

Formularz w LO mojego syna i u dwojga innych dzieciaków z rodzicami których rozmawiałam, wyglądał tak, jakby istniały tylko dwie opcje: 1. Będzie chodzić na religię i 2. Będzie chodzić na etykę. Tymczasem jest opcja 3. Nie wybiera żadnego z tych przedmiotów
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 10:28
      Ale co konkretnie chcesz wiedzieć? Nie wybiera żadnego z przedmiotów i nie chodzi. O ile dyrekcja sama na to nie wpadnie, należy cisnąć, żeby ww zajęcia były o 7 rano lub po lekcjach.
    • zwyczajnamatka Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 10:43
      Nie trzeba też zapisywać dziecka na WDŻ
      • mnnm Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 11:18
        zwyczajnamatka napisał(a):

> Nie trzeba też zapisywać dziecka na WDŻ

Nie trzeba, bo uczeń jest zapisany z automatu. Można z zajęć zrezygnować.

1.Uczeń niepełnoletni nie bierze udziału w zajęciach, jeżeli jego rodzice zgłoszą dyrektorowi szkoły w formie pisemnej rezygnację z udziału ucznia w zajęciach.
        2.Uczeń pełnoletni nie bierze udziału w zajęciach, jeżeli zgłosi dyrektorowi szkoły w formie pisemnej rezygnację ze swojego udziału w zajęciach.
        3.Zajęcia nie podlegają ocenie i nie mają wpływu na promocję ucznia do klasy programowo wyższej ani na ukończenie szkoły przez ucznia.
      • ga-ti Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 13:28
        Z WDŻ to można ewentualnie wypisać, bo uczeń zapisany jest z automatu.
    • matacznik Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 10:46
      geez_louise napisała:

> jakby istniały tylko dwie opcje: 1. Będzie chodzić na r
      > eligię i 2. Będzie chodzić na etykę. Tymczasem jest opcja 3. Nie wybiera żadneg
      > o z tych przedmiotów
      >
      Jest i czwarta: wybieram oba. Dwa binarne pozwalają zakomunikować wszystkie cztery opcje, przy czym domyślnie (bez zaznaczania) jest właśnie niechodzenie na żadne z tych nieobowiązkowych zajęć.
      • ophelia78 Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 10:50
        I tak powinno byc: bo uczen domuslnie jest niechodzenie, chyba ze rodzic zapisze.
    • ophelia78 Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 10:49
      Akurat na ematce to chyba wszyscy wiedzą.

Po prostu na takim formularzu nie zaznaczas nic. Akurat jest on poprawny: bo na religie/etykę trzeba zapisać (a nie, że zapisani są z automatu i potem kto chce to wypisuje - co było praktyka szkol przez lata).
      Dobrze robią.
    • mama-ola Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 14:44
      U mojego syna była gwiazdka i odsyłacz "niepotrzebne skreślić". Skreśliłam obie rzeczy jako niepotrzebne. Na etapie oddawania formularza nikt się nie przyczepił. Być może na pierwszej wywiadówce temat wypłynie. Cóż, powiem wówczas, że syn w podstawówce też na nic nie chodził, bo prawnie nie ma przeszkód.
    • pkt4a Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 16:20
      geez_louise napisała:

> Przypominam tylko, bo sama tez się dowiedziałam z ematki, że nie trzeba zgłasza
      > ć dziecka do żadnego z tych przedmiotów.
      >
      > Formularz w LO mojego syna i u dwojga innych dzieciaków z rodzicami których roz
      > mawiałam, wyglądał tak, jakby istniały tylko dwie opcje: 1. Będzie chodzić na r
      > eligię i 2. Będzie chodzić na etykę. Tymczasem jest opcja 3. Nie wybiera żadneg
      > o z tych przedmiotów
      >
      >

10/10
      nie wybieram żadnego z tych przedmiotów

.
    • princy-mincy Re: Religia/etyka w LO 29.07.23, 17:35
      u corki było
      religia tak/nie
      etyka tak/nie
      i chyba jeszcze wdz
      ze wszystkich nieobowiązkowych zrezygnowała