Dodaj do ulubionych

Interia puka w dno od spodu

02.08.23, 09:00
Dzisiaj zapodała szerokiej publiczności taki artykuł opracowany przez panią specjalistkę od kuchni:

"Choć ogon jest tłusty i wydaje się najlepszy do rosołu, lepiej się go pozbyć. Tą częścią ciała ptak wydala i gromadzi się w niej bardzo dużo pasożytów. Podobnie jest z płucami, w których jest czasem nawet więcej pasożytów, niż w ogonie. Niebezpieczne dla człowieka substancje gromadzą się również w głowie kurczaka. Po spożyciu tych części kurczaka mogą się pojawić nieprzyjemne objawy takie jak złe samopoczucie czy ból głowy. Warto też pamiętać, że pasożyty zawarte w mięsie kurczaka są odporne na wysokie temperatury. Gotowanie i pieczenie niczego tu nie zmieni." 

Obserwuj wątek
    • milva24 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:04
      big_grin nie wiem co tu więcej napisać.
      • raczek47 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:07
        Kuźwa,właśnie jem śniadanie a tu o kurzym odbycie... jajko,które właśnie jem, mi w gardle stanęło.
        Dopisujcie: temat nie do czytania przy jedzeniu!
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:11
          Przecież to nie o odbycie, tylko o ogonie!
        • kk345 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:25
          I słusznie! To jajo, które jesz, kura przecież wydaliła tyłem big_grin
        • mdro Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 10:40
          Ptaki nie mają odbytu big_grin
        • szmytka1 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 11:14
          A ja zaplanowałam rosół na obiad...
    • heca7 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:09
      Gdzie ptak ma ogon?!
      • heca7 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:11
        Bo chyba nie chodzi o pióra tak dodam...
        • homohominilupus Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:13
          Dobre pytanie 😉
          Chyba pani o kuper chodziło.
        • em_em71 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:14
          Kuper? Ok. Ale płuca i głowa?
          • kochamruskieileniwe Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 10:49
            tak generalnie to Chinczycy w niektórych regionach maja zwyczaj podawac zupę w kociołku (specjalny stół z paleniskiem) gotowanym na drobiu. I tak - gotują to z głową tegoż drobiu (dziób, grzebienie itp) indifferent
            • jasnoklarowna Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 21:35
              Moja babcia też gotowała z głową i grzebieniem. Do dziś pamiętam jak z otwartymi ze zdziwienia oczami patrzyłam jak tą głowę z dziobem ogryza. Bardzo to lubiła. Ale ona była wojennym pokoleniem, może to zaszłości z tamtych czasów...
              Ja się nigdy nie odważyłam. A odnośnie tematu wątku to nie pamiętam by się na jakieś objawy po tej głowie skarżyła. Ale jak powiedziałam, inne pokolenie.
              • mava1 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 21:53
                w zamierzchłych czasach, kiedy w domu mielismy owczarka niemieckiego a na mięcho było kartki, to ratowlismy sie jak moglismy, żeby zwierza nakarmić. Najczęściej jechałam do tzw. jatki bo tam mięso mozna było kupic bez kartek (jesli było akurat). Ale któregos razu moja matka zdobyła skądś (pojecia nie mam skad) głowę świńską chyba, i gotowała na niej "rosołek" dla psa. Tę wystającą z gara głowę zauważył mój późniejszy mąż i był święcie przekonany, że to nasz (ludzki) rosół tak sobie pyrka na gazie. Do dzis mi to wypomina, ten łeb z zębami, i przyjac nie chce, że to dla psa było.
      • mamtrzykotyidwato5 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:13
        Kuperek jest gonem według pani specjalistki, bo co innego można by odciąć od kurczaka z tyłu?
        • kk345 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:26
          I tym kuperkiem ptak wydala? big_grin
          • eliszka25 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:37
            Wydalanie ogonem, to też bardzo ciekawa teoria 🤣
          • rosapulchra-0 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 22:20
            Nie. To się kloaka nazywa.
      • 35wcieniu Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:15
        Zapewne chodziło o kuper, który się odcina ale nie z powodu pasożytów, tylko gruczołu kuprowego.
        • mamtrzykotyidwato5 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:20
          Można wyciąć tylko sam gruczoł.
          Kuperek jest bardzo smaczny, zwłaszcza upieczony.
        • heca7 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:30
          No właśnie, kuper. A nie ogon raczej.
    • mamtrzykotyidwato5 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:30
      No to podsumujmy:
      - ptak ma tłusty ogon
      - ptak wydala ogonem
      - pasożyty gromadzą się w ogonie, płucach i głowie
      - pasożyty są odporne na wysoką temperaturę(gotowanie i pieczenie)
      - po spożyciu pasożytów ma się złe samopoczucie i ból głowy

      Ciekawe, czy zdejmą ten artykuł i jak szybko?
      A może dzisiaj jest 1 kwietnia?
      A już wiem, pani pewnie jest ekolożką i działa w kierunku: przestańcie jeść kurczaki.
      Może część uwierzy w te pasożyty, skoro wierzą w lamblie w końcówkach bananów, to czemu nie wierzyć w pasożyty w koncówkach kurczaka?
      • eliszka25 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:36
        O nogach pani jeszcze zapomniała! Na bank pasożyty gromadzą się też w nogach kurczaka i skrzydełkach pewnie też!
      • luderka Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 10:14
        Pani zjadła ogon i głowę kurczaka. A może nawet płuco. I widzicie jakie skutki!
        • malaperspektywa Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 10:44
          A mnie już od czytania tych głupot boli głowa. Bez zjadania czegokolwiek.
    • eliszka25 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:34
      Za ekspertkę się co prawda nie uważam, ale pół życia spędziłam na wsi jako córka rolnika. Mama hodowała różne kury, ale jako żywo kurczaka z ogonem nie widziałam 🤷‍♀️

      Pasożyty przeżywające pieczenie czy kilkugodzinne gotowanie w rosole, to jakieś zmutowane chyba 🤔

    • mamtrzykotyidwato5 Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 09:36
      Zapomniałam linka wkleić do całości

      kobieta.interia.pl/kuchnia/news-tych-czesci-kurczaka-nigdy-nie-jedz-zawieraja-najwiecej-paso,nId,6935248
    • mama-ola Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 10:02
      To już wiem, czemu moi synowie są tacy pyskaci. Nie że nastolatki tak mają, to przez kurczaki. Jedzą płuca i złe samopoczucie na wierzch wyłazi, ot co.
    • anorektycznazdzira Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 11:04
      Jakie te pasożyty grzeczne, że trzymają się ogona, nawet jak jakieś były odcinasz ogon (i płuca) i voila! big_grin
      Całość cudowna, do biologicznej bzdury roku by się wręcz nadawało.
    • szare_kolory Re: Interia puka w dno od spodu 02.08.23, 11:20
      Jeśli autorka kiedykolwiek jadła kurczaka, to najprawdopodobniej zjadła ełaśnie ogon, głowę i płuca. Wszystko naraz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka