Dodaj do ulubionych

Odmienne przekonania córki

03.08.23, 11:22
Hej, czytam te forum od czasu do czasu, ale takiego „problemu” jeszcze nie spotkałam. Ja i mój mąż mamy raczej dosyć liberalne poglądy, nasze otoczenie podobnie, w takim duchu wychowywaliśmy tez dzieci. Moja córka od nastoletnich lat zaczęła chodzić do kościoła i żyć tym wszystkim, chociaz generalnie od zawsze miała zupełnie inne spojrzenie na świat niż ja. Obecnie wraz ze swoim chłopakiem planują zamieszkac razem dopiero po ślubie co uważam za absolutnie bezsensowny pomysł, ale ona odrzuca wszystkie argumenty. Dodatkowo planują dużą rodzine a ona siedzenie w domu z dziećmi. Szanuję jej wybór, ale również nie uważam tego za zbyt rozsądne, myśle ze nie muszę tłumaczyć czemu. Dziwnie czuje się z tym ze moja córka jest kimś tak kompletnie innym ode mnie i sama nie wiem czy moje odczucia są normalne? Czuje ze chyba powinnam być bardziej wyrozumiała, bo nie robi nic złego i mamy naprawdę dobrą relację, ale jest mi chwilami niewytłumaczalnie przykro
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:23
      Ojojojam. Artykuł "się pisze"?
      • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:24
        Czyli jednak nie warto było pisać, bo oskarżenia o trolling gwarantowane.
        Wierzcie lub nie, pytam całkiem poważnie bo nie mam z kim o tym porozmawiac
        • z_lasu Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:27
          Tak, tak. Pierwszy wpis tego nicka na jakimkolwiek gazetowym forum i od razu temat na g..noburzę.
          • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:29
            Ale ja nie chcę gownoburzy, ja chce tylko żeby ktoś mi powiedział czy moje odczucia są normalne bo czuje się zle. Założyłam konto właśnie w celu tego posta.
            • leosia-wspaniala Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:37
              Widocznie nie jesteś taka liberalna, jak ci się wydaje. Obejrzyj sobie angielski serial "Breeders", tam jest wątek córki ateistów, która zaczyna chodzić do kościoła.
              • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:43
                Najwyraźniej właśnie nie jestem, bo nie powinnam mieć z tym żadnego problemu dlatego tez pisze tu. Dzięki za polecenie
                • danaide2.0 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:18
                  A filmu dokumentalne o sektach oglądaliście/młoda oglądała? Warto mieć świadomość pewnych mechanizmów.
                  • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:32
                    A polecasz jakieś ciekawe?
                    • danaide2.0 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:38
                      www.filmweb.pl/serial/Bądźcie+życzliwi%3A+Modlitwa+i+posłuszeństwo-2022-10013899
                      www.filmweb.pl/serial/Bardzo+dziki+kraj-2018-803155

Inna sprawa, że jeśli ona siedzi w tych klimatach dość mocno, to wyparcie gwarantowane.
              • igge Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:18
                Ten serial jest ogólnie niezły, polecam cały obejrzećsmile.

Co do tematu wątku - owszem czasem boli, że dzieci są różne od nas i dorastają i mają własne pomysły i poglądy i decyzje i chcą żyć inaczej niż rodzice. Przyzwyczaisz się autorko.

Twoje odczucia są chyba normalne i to, że z czymś Ci źle. Przejdzie Ci. Im szybciej zaakceptujesz, że córka nie jest Twoją kopią i ma prawo być inna niż Ty i realizować swój model życia, tym lepiej. Powodzenia.
          • vivi86 Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 15:02
            Jaka tam g...burza. liberala? Ponoć tak. To jaki ma problem z poglądami córki?
        • mara_marzanna Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 18:44
          Amatorka. Tutaj najpierw trzeba pokazać pazy, gołe stopy, wydobyty skręt i sukienkę łyżwiarki zdobytą od męża odpowiednim stosunkiem. Dopiero wtedy uznana zostaniesz za tutejszą, inaczej jesteś trollo.
      • galaxyhitchhiker Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:49
        Z "te forum"? Ja wiem, że standardy spadają, ale mam nadzieję, że jednak nie aż tak.
      • primula.alpicola Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:52
        alpepe napisała:

> Ojojojam. Artykuł "się pisze"?
        >

Ale że "te forum" ?
        • hanusinamama Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 21:51
          Na gazecie "artykułów" nie czytasz???
    • zbarazowa Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:34
      Pewnie toll, ale temat ciekawy.
      Drogie emamy. To nie jest tak że obyczajowy postęp jest nieunikniony i będzie zawsze postępował. Ten postęp. Jednak kolejne pokolenia lubią się buntować przeciw poprzednim.
      Dojdziecie, sądzę że już w najbliższym pokoleniu, do ściany i kolejne pokolenia pójdą w konserwatyzm. Na emamie, jeśli przetrwa, będą wątki: syn i synowa chcą ochrzcić dziecko! I to w tradycyjnym rycie rzymskim po łacinie! Co zrobiłam źle????Syn przestał chodzić na homoparady, jadą na rekolekcje, co ta baba z nim zrobiła! Ratujcie smile

Czekam z niecierpliwością może dozyje smile
      • leosia-wspaniala Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:41
        >Dojdziecie, sądzę że już w najbliższym pokoleniu, do ściany i kolejne pokolenia pójdą w konserwatyzm.

A kiedy w Polsce jako całości, nie w wielkich miastach, ludzie odeszli od konserwatyzmu...? O jakiej ścianie mówisz w przypadku kraju, w którym prokuratura ściga za poronienie, a za tęczową torbę kobieta oberwała na ulicy, zaś prokuratorka, która ścigała napastniczkę, właśnie została ukarana? U nas ściana jest właśnie po drugiej stronie, na szczęście powoli odbija i księża się zaczynają kończyć, trzeba będzie z Afryki importować tongue_out
      • alicia033 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:50
        zbarazowa napisała:

> Dojdziecie, sądzę że już w najbliższym pokoleniu, do ściany i kolejne pokolenia pójdą w konserwatyzm.

przypomnisz może jakiś przykład z historii na ten powrót do chrztów i wiary?

>
        > Czekam z niecierpliwością może dozyje smile

cóż, każdemu wolno marzyć...
      • zona_glusia Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:40
        >To nie jest tak że obyczajowy postęp jest nieunikniony i będzie zawsze postępował. Ten postęp. Jednak kolejne pokolenia lubią się buntować przeciw poprzednim.
        >Czekam z niecierpliwością może dozyje
        Raczej nie dożyjesz, bo moim zdaniem, to tak nie działa. Kolejne pokolenia lubią się buntować przeciw poprzednim i może to być bunt konserwatywny, czemu nie, ale to już jest inny konserwatyzm, bo nie ma powrotu do przeszłości.
      • nutella_fan Re: Odmienne przekonania córki 05.08.23, 05:56
        👏
    • triss_merigold6 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:45
      Try harder.
      Niezależnie od trollingu lub nie, znam taki przypadek z reala, tylko, że z ową dużą rodziną bezrobotna pani realizowała się w domu w dużym stopniu na koszt rodziców, bo pan małżonek na uczelni nie zarabiał zbyt dużo.
      • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:07
        Nic nie trolluje, wręcz głupio było mi tak pisać ale tutaj można zrobić to anonimowo. Jej chłopak tez nie zarabia na tyle żeby utrzymać żonę i wielka rodzine, chociaż ma perspektywy na zarabianie dobrych pieniędzy za jakiś czas, chyba zostaje mi tylko tego życzyć
        • borsuczyca.klusek Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:12
          Skoro nie zarabia to ich plany może zwyczajnie zweryfikować życie.
        • extereso Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 13:38
          Ja z kolei w ogóle nie planowałam dzieci a potem się zmieniło. Plany planami nie ma co się przywiązywać.
        • nangaparbat3 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 19:04
          Pewnie że tak. Może będzie szczęśliwsza, niż żyjąc "liberalnie"? Nigdy nie wiadomo.
          Moja też pojechała po całości, tyle że w dokładnie przeciwnym kierunku. Pozostało mi zaakceptować wreszcie, że dorosła i że to jej życie.
        • vivi86 Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 15:07
          Jak nie zarabia a tyś nie troll to ekonomia szybko ich wyjaśni.
      • vivi86 Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 15:07
        No za dużo grzybów w barszcz. Znam kilkoro różnych wierzących dzieci niewierzących rodziców (nie są rodzeństwem ani spokrewnieni) ale od sklejenia wiary z nie pracowaniem zajechało trollem.
        • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 05.08.23, 22:00
          Ależ ja wiem ze jedno wcale się z drugim łączyć nie może, moja córka nie jest jedyną głębiej wierzącą osobą jaką znam, chodzi o to wszystko razem wzięte
    • extereso Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:49
      No ok, mam podobnie z jedną córką- ona ma bardzo otwartą głowę, jej facet jest bardziej na prawo niż my na pewno. Też mieliśmy/mamy z tym problem. Ale gadaliśmy np tak
      mąż: - przecież ja jestem akceptujący, a z zaakceptowaniem tych poglądów mam problem Ja: akceptujesz megaliberalne poglądy, czyli te co my mamy tylko bardziej, żadna sztuka m: pomyślę, chyba masz rację. I tak pomału pomału rozwijamy się w tej akceptacji. Ułatwia nam, że córka nie podjęła decyzji typu duża rodzina i housewife, aktywnie się rozwija, umie dbać o swoje. A facet ma dobrą naturę i jest bardzo zakochany i łagodny. Ale czuję klimat. Doszliśmy do wniosku, że póki życia póty rozwojusmile
    • auksencja15 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:50
      Troll, ale znam przypadek typka, który (z niewierzącej rodziny), dołączył do zielonoświątkowców i ma fiksacje religijne na każdym poziomie (wychodzi z pokoju jak są sceny seksu w serialu, zamieszkanie po ślubie, brak wiary w ewolucje itp),
      , znalazl sobie podobna żonę i płodzą dzieci. Rodziny z obu stron maja ich za weirdosow.
    • borsuczyca.klusek Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:51
      Będę miła i odpiszę na serio.
      Twoje uczucia są normalne, ale też musisz pogodzić się z tym, że córka jest zupełnie odrebnym bytem, który ma prawo do swoich przekonań, wyborów a nawet do popełniania błędów.
      Poza tym jest młoda i jeszcze może jej się x razy zmienić. A nawet jak spełni swoje obecne marzenie i będzie w tym szczęśliwa, to pozostaje się wtedy tylko cieszyć jej szczęściem.
      Możesz jedynie zachować się tu jak rasowa ematka i z góry zakomunikować, że ty się bombelkami zajmować nie masz zamiaru 😉
    • primula.alpicola Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 11:54
      Tak, też miałabym z tym problem. No ale zrobić nic nie można, bo co niby?
      Jestem dorosła, ogarnę swoje wewnętrzne problemy w razie czego.
      • lilia.z.doliny Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:52
        Jestem dorosła, ogarnę swoje wewnętrzne problemy w razie czego
        <serduchoslę>
        • primula.alpicola Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:41
          O dzięki, odsyłam❤
          Co u Ciebie?
          • lilia.z.doliny Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 17:18
            Ech... nie chcesz wiedzieć
            • primula.alpicola Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 19:11
              sad
    • majaa Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:06
      Nie wiem, czy to faktycznie Twój problem, czy po prostu szukasz nośnego tematu na artykuł, ale tak czy inaczej... dzieci dorastają i mają prawo do swoich własnych przemyśleń, wyborów i decyzji, nawet tych niezgodnych z "linią" rodziców. Jeśli córka uważa, że to, co jej wpajaliście to jednak nie jest jej świat i chce żyć inaczej, to cóż, chyba po prostu trzeba się z tym pogodzić. Jeśli jej jest z tym dobrze, czuje się szczęśliwa, że znalazła własną drogę, to nie rozumiem, dlaczego Tobie jest przykro.
      • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:11
        Sama nie wiem czemu, chyba dlatego że miałam jakieś podświadome oczekiwania ze „moja krew” faktycznie nią będzie, a jesteśmy swoimi przeciwieństwami pod tyloma względami. Dodatkowo tez nie do końca umiem zrozumieć to co opisałam wyżej, ale spróbuje na to spojrzeć tak jak piszecie tu
        • majaa Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:34
          Jesteście przeciwieństwami, w wielu sprawach się nie zgadzacie, ale... córka chce o tym z Tobą rozmawiać, najwyraźniej ma do Ciebie zaufanie, czuje, że akceptujesz ją taką, jaka jest i może na Ciebie liczyć. To wiele znaczysmile
    • danaide2.0 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:09
      Ale co jest prawdziwym problemem: siedzenie w domu z dziećmi (do tego nie potrzeba wzmożenia religijnego) czy jednak religia? Nie da się ukryć, że Kościół i sekty oferują pewien rodzaj wspólnoty, który określonemu typowi osobowości leży - a alternatyw za dużo nie ma.
      • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 05.08.23, 22:01
        To wszystko razem, religia i hmm klimat i styl jej praktykowania
    • la_mujer75 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:10
      Też odpiszę na poważnie- nie byłabym zadowolona, chociaż córki nie posiadam, a uważam, że wchodzenie w takie patriarchalne układy jest dużo gorsze dla kobiety, niż mężczyzny.
      Mam synów. I nie byłabym szczęśliwa, gdyby którys z nich związałby się z mocno wierzącą i mającą prawicowe dziewczyną. Wizja, że wnuki (no, bo jak taka wierząca, to zakładam, że dzieci byłyby ) plakalyby na moim pogrzebie, że babcia trafi do piekla, bo była niewierząca, jakoś mi się nie podoba!
      No, ale co zrobić? Trzeba akceptować !
      • triss_merigold6 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:13
        Problem z taką dziewczyną polega na tym, że jej pomysłem na życie jest bezwładnej zwisanie na facecie i później dzieciach, których życzy sobie mieć dużo.
        • triss_merigold6 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:14
          Nie trzeba akceptować, tolerancja czyli niechętne znoszenie wystarczy.
        • la_mujer75 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:32
          Jakoś nie podejrzewam, że moi będa trzepac kasę, więc jeszcze gorzej.
          A tu np. co rok kolejny bombelek... "I mamo, nie mamy kasy na pieluchy"
          O, matko. Koszmar.

Moi rodzice mają wśród swoich znajomych taką wierząca parę, ale powiedzmy, że w młodości byli w miarę normalni (btw- ona z dwa razy robiła aborcję, bo antykoncepcja to grzech wink )
          Ich dzieci się związały z jeszcze bardzij bogobojnymi partnerami.
          Córka juz ma 5, a powiedziala, że jak trafi się kolejne, to też się będa cieszyć.
          I mieszka z rodzicami (w połowce domu). Ona pracuje, zarabia lepiej niż ten jej bogobojny mąż. Mąż to nieogar albo leń, trudno orzec.
          No i ciagle podrzuca te dzieciaki swojej matce, bo nie może sobie pozwolić na odmawianie kolejnych zleceń.
          A synek też podrzuca swoje, czyli 4.
          I kobieta, lat 65 ma do ogarnięcia czasami 9 wnucząt, gdzie najstarsze ma 13 lat.
          Dla mnie kobieta chce zywcem pójśc do swojego nieba.
          Mnie taka wizja nie kręci!
          • triss_merigold6 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:45
            Słabo mi.
            • borsuczyca.klusek Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:54
              Triss ty byś się żadną miarą nie dała tak wrobić, więc nie masz co przeżywać 😅
              • triss_merigold6 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 13:33
                No nie. 😁 Raczej nie.
                • borsuczyca.klusek Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 13:40
                  Prędzej piekło by zamarzło 😉
          • pani_tau Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:09
            "Dwa razy aborcja, bo antykoncepcja to grzech".
            Kocham to 😂😂😂
            • muireade Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 17:56
              Katolicka logika wymiata.
              • memphis90 Re: Odmienne przekonania córki 05.08.23, 09:14
                Kara boska za aborcje. Nie chciała czworaczki, będzie ogarniać 9 czy 10. 😈😈😈
          • primula.alpicola Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:44
            la_mujer75 napisała:

>
            > A synek też podrzuca swoje, czyli 4.
            > I kobieta, lat 65 ma do ogarnięcia czasami 9 wnucząt, gdzie najstarsze ma 13 la
            > t.

O boże w niebiesiech to jest wizja z koszmaru.
        • hanusinamama Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 21:06
          Patrz: moja prawicowa, mocno wierząca i konserwatywna matka...całe życie pracowała zawodowo i dorobiłą się 2 dzieci. Ale moze to dlatego ze to na prowincji, w Stolicy na pewno jest jak piszesz....
      • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:16
        Czyli to ja mam szanse tez być tą babcia… teraz się przeraziłam jeszcze bardziej tongue_out
        Tutaj akurat potencjalna druga strona rodziny nie ma z tym problemu, chłopak córki i jego rodzina są bardzo konserwatywni
        • borsuczyca.klusek Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:22
          Tych wnuków jeszcze fizycznie nie ma, więc aż tak bym się tym teraz nie martwiła 🙄
        • danaide2.0 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:27
          No to Święta będą fajne...
          • z_lasu Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:08
            Co kto lubi...
          • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 05.08.23, 22:16
            Dla nas to będzie egzotyka tongue_out ale akurat córka ze swoją potencjalną teściową bardzo się lubią
        • nangaparbat3 Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 17:51
          A córka ma zawód?
          Taka konserwatywna rodzina może być pociągająca jak się patrzy z dystansu, po wejściu do niej różnie bywa.
          • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 05.08.23, 22:06
            Obecnie pracuje, skończyła szkole rok temu, zrobiła jeden szybki kurs potrzebny jej do tej pracy i tak to koniec. Ale ja akurat uważam ze iść na studia tylko „dla zasady” to nie jest tez dobry pomysł, wiec nie naciskam zupełnie.
            Tak, rodzice jej chłopaka to taki modelowy przykład z zewnątrz patrz idealnej konserwatywnej rodziny, może to ją też jeszcze zachęca dodatkowo
    • kanna Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:10
      U syna Alana Aldy u Woodego Allena za odmienne poglądy dziecia odpowiedzialny był niegroźny guz mózgu.
      Może warto sprawdzić?
      • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:18
        Tego tropu nie brałam jeszcze pod uwagę tongue_out ale córka raczej jest zdrowa psychicznie i fizycznie
        • pani_tau Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:10
          Miała rezonans głowy? Bez tego nie stwierdzisz czy na pewno nie ma guza.
      • alpepe Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:21
        To samo miałam dopisać.
    • aghula Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:15
      Rozumiem problem. Byłoby mi dziwnie gdyby synowie odrzucili wychowanie w niewierze, byłabym trochę... zawiedziona. Ale nic to, zaakceptowałabym i szła dalej.
      Znam przypadek, gdzie matka ateistka nie pojawiła się na ślubie kościelnym córki, która związała się z mocno wierzącym i sama stała się wierząca. Tego nie ogarniam.
      • jasnozielona_roslinka Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:00
        Ale ta formuła chyba nic nie pisała o tym że córka nie była chrzczona, nie chodziła na religię. Domyślam się że autorka (na99 proc troll) w tej historii jednak wychowywała dziecko religijnie
        Bardziej szokujące byłoby jakby dziecko ateistów nagle stało się konserwatywnym katolikiem i postanowiło zostać w domu z licznym przychówkiem i tam też swoje pociechy kształcić (homeschooling)

A co do autorki- jeszcze żadnych dzieci nie ma córka i to że ona sobie historię opowiada jak to zostanie w domu i będzie miała liczne dzieci ...to są dokładnie tylko marzenia córki - mogą nie móc być zrealizowane, mogą się zmienić itp
      • ania357 Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 14:23
        Ja bym byla dramatycznie zawiedziona glownie poziomem intelektualnym dziecka, ktore od malego wychowywane bez religii nagle daje sobie wcisnac te bajki o krasnoludkach. Latwiej mi zrozumiec, ze ktos nasiaka tymi tresciami od wczesnego dziecinstwa i ma je wpojone tak gleboko, ze mimo inteligencji i wyksztalcenia nie jest w stanie odejsc od religii lub pozbyc sie wszystkich watpliwosci, ale transfer w druga strone (u moich wlasnych dzieci) byloby mi bardzo trudno zaakceptowac.
        • zona_glusia Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 19:10
          >Ja bym byla dramatycznie zawiedziona glownie poziomem intelektualnym dziecka, ktore od malego wychowywane bez religii nagle daje sobie wcisnac te bajki o krasnoludkach.
          To nie ma nic wspólnego z poziomem intelektualnym, raczej z potrzebami duchowymi czy emocjonalnymi.
          • auksencja15 Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 19:12
            Jak najbardziej ma. Trzeba robić takie fikołki logiczne, żeby „wierzyć”, ze naprawdę jestem zdziwiona spotykając wykształconych inteligentnych na pierwszy rzut oka ludzi wzmozonych religijnie.
    • 71tosia Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:19
      No cóż znam młodych którzy tez planowali duża rodzine, 3 dzieci minimum po pierwszymi się odmieniło smile
    • 1matka-polka Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:20
      Jaś Kapela a rebours? Owszem zdarza się.
    • ga-ti Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:21
      Ha, ha, mój mąż też chciał dużo dzieci, a w praktyce, ledwie go na trzecie "namówiłam" big_grin
      Jeśli dobrze wychowałaś córkę, to pozostaje mieć nadzieję, że jest mądra, rozsądna i wie, co robi. Są ludzie szczęśliwi w dużych rodzinach, a są i tacy, którym sie marzenia młodzieńcze nieco zmieniają.
      A tak z drugiej strony, jeśli mają mieć dużo dzieci to dobrze jest żyć w pewnej wspólnocie, zawsze jest wsparcie, pomoc, zrozumienie... a z tego, co obserwuję to te religijne-rodzinne całkiem nieźle się wspierają.
      No i pozostaje Ci zweryfikować te niby liberalne poglądy...
      • aniani7 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 17:22
        Mój fryzjer marzył o siódemce lub ósemce dzieci. Życie udowodniło mu, że dwójka to już dużo, tak że ten.
    • ruscello Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:27
      Moja siostra i jej narzeczony mają podobną wizję, on ogólnie jest dosyć konserwatywny. Staramy się nie rozmawiać na niektóre tematy, z córką pewnie byłoby mi trudniej. W każdym przypadku to odrębna osoba i tak samo jak ja ma prawo do własnych poglądów. Na szczęście nie ma obowiązku zajmowania się 5 siostrzeńców naraz wink
    • midge_m Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:27
      To, to forum!
    • mdro Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:50
      "Obecnie wraz ze swoim chłopakiem planują zamieszkac razem dopiero po ślubie"
      A w zasadzie w czym problem?

"Dodatkowo planują dużą rodzine a ona siedzenie w domu z dziećmi"
      Znam kilka dziewczyn, które chciały mieć "dużą rodzinę". Na ogół stanęło na jednym dziecku. Siedzenie w domu to niezbyt dobra opcja, tu spróbuj ją przekonać.
      • ania357 Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 14:27
        mdro napisała:

> "Obecnie wraz ze swoim chłopakiem planują zamieszkac razem dopiero po ślubie"
        > A w zasadzie w czym problem?
        >

W tym, ze nie przetestuje, czy facet nadaje sie do zycia pod jednym dachem. Lepiej wiedziec to przed slubem i moc sie wycofac, gdyby okazali sie niekompatybilni.
    • irma223 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 12:54
      Wyrośnie z tego.
    • volta2 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 13:27
      Coraz częściej słyszę o takim modelu rodziny, gdzie młode dziewczyny, często córeczki zapracowanych, robiących karierę mateczek, chcą wcześnie wyjść za mąż, kościelne i być stay at home mother. I mieć kilkoro dzieci. Osoby, które mi o tym mówią, mówią z ogromną porcją pogardy w kierunku tych dziewczyn i nie są to ich przyszłe teściowe, tylko osoby z najbliższej rodziny panny. Żal, że nie chcą już na starcie pędzić za karierą. w tym modelu pomaga zwykle wybór faceta, który jest specem od IT i stać go na taki model.
      • eriu Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 13:54
        Nomen omen. Stać go na taki model kobiety. Warto posłuchać kiedyś jak tacy konserwatywni panowie, których stać się potrafią wypowiadać. W życiu bym nie chciała być od kogoś takiego zależna. Taki też często wymieni potem na nowszy model jak mu nie będzie pasować. Ale każdy ma prawo się uczyć życia na swoich zasadach.
      • auksencja15 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 13:55
        Nie trzeba „pędzić za kariera”, wystarczy mieć zwykła prace bez ciśnienia przecież, można pracować na niepełny wymiar czasu, można mieć własna działalność. Takie babeczki jak opisujesz to kandydatki na rozwieszone/owdowiałe bezrobotne bez środków na życie lub wymagające utrzymywania od dzieci na starość
        • borsuczyca.klusek Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:10
          Właśnie to jest zabawne, że jako alternatywę dla siedzenia w domu podaje się pogoń za karierą. Otóż większość ludzi i to zarówno kobiet i mężczyzn nie robi wcale jakichś oszałamiających karier tylko mają pracę i możliwości zarobkowe, które im pozwalają na mniej lub bardziej wygodne życie.
          A scenariusz, że partner zejdzie przedwcześnie lub wymieni na nowszy model zawsze trzeba brać pod uwagę. Nawet dzisiaj na forum mamy wątek pani, którą mąż zostawił po 30 latach według niej dobrego małżeństwa.
          • auksencja15 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:57
            przy prawdziwej karierze np w korpo to nawet trudno związek jakikolwiek utrzymać 🤷‍♀️ mężczyznom się to częściej udaje, takiego pracoholika nie ma potem 16h/dobę w domu, niczym się nie zajmuje, gdyż wszystko na siebie bierze żona (która się na ten układ zgodziła)
        • iuscogens Re: Odmienne przekonania córki 05.08.23, 08:52
          auksencja15 napisała:

> Nie trzeba „pędzić za kariera”, wystarczy mieć zwykła prace bez ciśnienia przec
          > ież, można pracować na niepełny wymiar czasu, można mieć własna działalność. Ta
          > kie babeczki jak opisujesz to kandydatki na rozwieszone/owdowiałe bezrobotne be
          > z środków na życie lub wymagające utrzymywania od dzieci na starość

No właśnie o to chodzi, nie ma co gadać głupot o tym, że trzeba mieć jakąś zabójcza karierę, bo większość ludzi jej nie ma. Ale chodzi o to, żeby taka kobieta miała stabilną, normalną pracę, przyzwoicie płatną, ciągłość zatrudnienia i ubezpieczenia. Nie jestem wąska specjalista, nie robię super kariery, ale mam normalną, stabilną robotę, kokosów nie zarabiam ale jak mi mąż nagle, poważnie zachorowal to mimo ogromnego stresu wiedziałam, że przynajmniej z mojej pensji będę miała kasę na rachunki i bieżące życie i nie musiałam się stresować, że będę musiała na szybko szukać jakiejkolwiek pracy za najniższą krajową, żeby zapłacić czynsz i kupić jedzenie.
      • m_incubo Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 19:04
        Faceta stać, oczywiście.
        Pytanie, czy dziewczynę stać na bezstresowe bycie wyposażeniem mieszkania.
        • hanusinamama Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 21:18
          Wszyscy od dobrych kilku lat grzmią, że młode kobiety nie pchają się do małżeństwa i nie chcą mieć dzieci (albo planuje je mieć późno), ludzie różnych specjalizacji zastanawiają się czemu i co z tym robić...bo społeczeństwo się starzeje...a u volty jakiś równoległy świat chyba. Alternatywny
      • hanusinamama Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 21:16
        W dziwnym środowisku zyjesz...u mnie czegoś takiego nie ma. Ogólnie ślubów mało. Ludzie zyją na kocią łapę albo się nie pchają do poważniejszych związków.
        Wszedzie trabią, ze młode kobiety nie pchają się do małżeństwa i macierzyństwa....u volty jak zwykle odwrotnie.

I jak się ma do tego mąż w IT? Pytam, bo moj jest programistą i czemu ja pracuje (nawet wolnego na czaś ciązy nie miałam). No jak to tak??
        • waleria_bb Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 21:48
          Też tego zupełnie nie widzę. Mam bańkę rówieśników (30) i po ślubie 1 para, reszta nawet nie dotarła do etapu zaręczyn. Nikt nie ma dzieci. Na siedzenie w domu nie decyduje się żadna kobieta.
          Co do męża pracującego w IT... Skomentuję tak. Mam przeambitną dobrą znajomą, która po bardzo średnim kierunku studiów zdecydowała się na to, że spróbuje wejść w branżę IT i programować. Udało się i nie musi wisieć na swoim facecie programiście. To jest rada od czapy w dzisiejszych czasach, żeby szukać rokujących portek- czytaj z dobrym zawodem i zarobkami. To się nie sprawdzi u ludzi do 30, bo młodzi faceci nie chcą mało zaradnej dziewczyny, nie zwrócą uwagi na bezrobotną w kontekście dłuższej relacji.
    • runny.babbit Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:02
      Ile lat ma córka? Może to wciąż jakiś bunt przeciwko rodzicom. A jeśli nie, to trudno, pozostajr to zaakceptować, choć rozumiem że to przykre gdy dzieci są tak odmienne w poglądach. No i pocieszyć się, że ludzie zmieniają się przez lata, nabywają doświadczenia. Córka wcale nie musi wyjść za tego właśnie chłopaka, a po urodzeniu dziecka może dojść do wniosku, że tyle wystarczy. Co więcej, on może bardzo prędko dojść do wniosku, że druga pensja jednak by się przydała 😁
      • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:48
        Ma 20 lat, właśnie trochę uznawałam to za rodzaj buntu, bo tak to była bardzo grzecznym dzieckiem od zawsze, takim wręcz „wzorowym”. Ale dziś już chyba straciłam nadzieje ze jej to minie, wiec zostaje mi to zaakceptowac, tez fakt, kto wie co będzie kiedyś
        • jasnozielona_roslinka Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 15:11
          Hmm szansa że zaręczeni 20 latkowie zrealizują swoje pomysły jest mała
          Ale może chociaż oszczędzisz pieniądze na utrzymywaniu jej na studiach. Do niepracowania i edukowania dzieci w domu wystarczy jej średnie wykształcenie. Chyba nie ma ambicji studiować
          • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 18:49
            Nie, nie planuje studiować, obecnie pracuje i odkłada pieniądze wink
            • jasnozielona_roslinka Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 20:35
              No i super
              Win-win dla ciebie
              Oszczędniej dla ciebie ( większość studentów jest w całości lub częściowo utrzymywana przez rodziców a ty jej nie musisz)
              Ciężar odpowiedzialności i finansowy za maluchy będą ponosić młodzi a ty się będziesz cieszyć byciem babcią ( nikt cię nie zmusi do opieki bo niby jak, chociaż znam babcie co ledwo chodzą a dzieci potrafią codziennie im podrzucać pociechy- nie idź w to)

• runny.babbit Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 15:52
          Jest bardzo młoda. Żyła już sama? Bez rodziców, bez chłopaka?
          • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 18:35
            Nie, mieszka obecnie z nami, bo rok temu skończyła szkołę
        • hanusinamama Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 21:09
          A ten ślub juz teraz? Czy za jakiś czas?
          Bo wiesz ona moze nie wyjsc za niego za mąż.
          Znana mi bardzo prawacka, katolicka para też tak planowała...no niestety dzieci nie mają. Na invitro im buk nie pozwala...chcieć coś to jeszcze mało
    • pani_tau Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:19
      Jak ci zacznie kwękac to zawsze będziesz mogła jej doradzić, aby swoje cierpienie ofiarowała Bogu i pokładała w nim ufność a on jej będzie błogosławił. Tym sposobem masz ją z głowy.
      Jakby ci wciskała, że oto Bóg jej powiedział, iż wszelką pomocą służyć jej bedziesz to ty od razu, że dosłownie przed chwilą z Nim rozmawiałaś i nakazał ci trzymać się z daleka, bo on się wszystkim zajmie, tylko nierychliwy jest, więc póki co niech się sama o siebie troszczy.
      • jasnozielona_roslinka Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 14:38
        A i koniecznie jakby jednak nie ogarnęli finansowo licznej rodziny z jednego dochodu : jak Bóg dał dziecko to da na dziecko
    • majenkirr Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 15:17
      aldi.77.05 napisała:
      > Dodatkowo planują dużą rodzine a on siedzenie w domu z dziećmi.

A szanowny kandydat na zięcia czym się zajmuje? Stać go będzie na taka gromadkę?
      • aldi.77.05 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 15:36
        Najogólniej mówiąc to marketingiem, ma też jakiś sklep online. Jak na 22 lata (bo tyle ma) zarabia dobrze, ale na ten moment nie na tyle żeby utrzymać samemu liczną rodzinę
        • beneficia Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 19:35
          20 i 22 lata? Specjalnie bym się nie przywiązywała do ich planów, chyba że córka od razu wyraziłaby oczekiwania co do Twojego zajmowania się dziećmi, no ale to już Twoja decyzjasmile
        • hanusinamama Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 21:10
          A lsub juz zaplnowany? Data jest?
          Jak nie to jeszcze wiele się może zmienić smile
    • nutella_fan Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 15:18
      Rozumiem cię, bo ja jestem wierząca i jakby mi dziecko od wiary odeszło i zaczęło poglady lewackie glosic czy coś gorszego, miałabym duży problem z zaakceptowaniem tego. Obawiam się, że by to nie nastąpiło.
      • yoko765 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 17:11
        Też chcieliśmy mieć kilkoro dzieci, po pierwszym dziecku z nadpobudliwością psychoruchową, problemami finansowymi w tamtym okresie, co wiązało się z tym iż mijaliśmy się w drzwiach że względu na opiekę nad małym przeszło nam.
      • yoko765 Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 17:11
        Też chcieliśmy mieć kilkoro dzieci, po pierwszym dziecku z nadpobudliwością psychoruchową, problemami finansowymi w tamtym okresie, co wiązało się z tym iż mijaliśmy się w drzwiach że względu na opiekę nad małym przeszło nam.
      • hanusinamama Re: Odmienne przekonania córki 03.08.23, 21:33
        Och bosze....jakbym mamusię słyszała. jakby ci to delikatnie napisać...no nic nie poradzisz.
      • auksencja15 Re: Odmienne przekonania córki 04.08.23, 16:01
        Przecież nie da się nikogo zmusić do wiary. Wiara to dar i łaska. Jak można tego nie akceptować?
        • memphis90 Re: Odmienne przekonania córki 05.08.23, 09:23
          Zmusić sie nie da, ale potomek mógłby choćby udawać do czasu, kiedy mu łaska wiary wreszcie powróci!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka