mallard 04.08.23, 09:11 Do destynacji, czy wystarczy Im cel podróży, czy też miejsce docelowe? Bo ja przyznam się, że osobiście od destynacji wolę destylację Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
daniela34 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:13 Do destynacji latam wyłącznie na miotle Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:13 Ja jedynie robię krótkie wypady do XYZ. Tak mam niestety pracę ustawioną, że no kurde blaszka, jedynie krótki wypad mi pozostaje. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:14 Nie znoszę tego słowa, i jeszcze "dedykowane dla". Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:20 Podpiszę się. To jakaś korpomowa, wstyd używać. Odpowiedz Link Zgłoś
hungaria Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:21 O tak! Wlasnie chcialam napisac 'latam tylko do dedykowanych destynacji' - ubieglas mnie Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:23 A dedykowanych dla kogo? Odpowiedz Link Zgłoś
mamtrzykotyidwato5 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:22 Nie, nie podoba mi się to kalkowanie słów z innych języków, ale obawiam się, że jest to nieuniknione. Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:23 Jeszcze nigdy nie leciałam więc nie wiem co mi odpowiada Jak polecę we wrześniu to sprawdzę czy to na końcu jest cel czy destynacja Odpowiedz Link Zgłoś
jahelena Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:35 Nope, #teammiejsca Cheers Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:48 No dobra, zapytam: chodzi ci o samo słowo "destynacja"? Czy wyrażenie "do destynacji"? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 10:40 iwles napisała: > No dobra, zapytam: chodzi ci o samo słowo "destynacja"? Czy wyrażenie "do destynacji"? O samo słowo przede wszystkim Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 11:01 Celnie Mnie destynacja nie razi, bo to słowo używane od wieków, w literaturze pięknej też często występuje, natomiast angielska kalka, cóż można powiedzieć... Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 22:45 szafireczek napisała: Mnie destynacja nie razi, bo to słowo używane od wieków, w literaturze > pięknej też często występuje, Hej, Szafireczku, tu mnie zaciekawiłaś - podaj proszę jakiś konkretny utwór literacki z destynacją, może się dowiem czegoś na stare lata! Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 23:36 Hasło "destynacja" ( z łac. destinatio) występuje w "Słowniku Języka Polskiego" Doroszewskiego ( lata 50-60 XX w.). Doroszewski, jako przykład użycia podaje Listy poety Stanisława Trembeckiego (koniec 18 wieku). Samo słowo więc nie jest nowomową, ale forma użycia. Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 07:39 iwles napisała: > Hasło "destynacja" ( z łac. destinatio) występuje w "Słowniku Języka Polskiego" > Doroszewskiego ( lata 50-60 XX w.). > Doroszewski, jako przykład użycia podaje Listy poety Stanisława Trembeckiego (koniec 18 wieku). > Samo słowo więc nie jest nowomową, ale forma użycia. Nie jest więc też tak naprawdę kalką z angielskiego. Dzięki, Iwles! Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 09:58 Nie Ale powiedziałam wczoraj niechcący w Starbucks ze chce kawe medium i kobieta się rozdziawiła. Serio to niezrozumiałe ? Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 10:41 samaasma napisał(a): > Nie > Ale powiedziałam wczoraj niechcący w Starbucks ze chce kawe medium i kobieta się rozdziawiła. > Serio to niezrozumiałe ? Medium, to taka, co ma kontakt z duchami? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
samaasma Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 18:06 Haha Mowa była o wielkości kubka Chciałam średnia Serio trudno to zrozumieć ? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 18:25 samaasma napisał(a): > Haha > Mowa była o wielkości kubka > Chciałam średnia > Serio trudno to zrozumieć ? A sąd ona wiedziała, że chodzi o wielkości kubka a nie na przyklad moc kawy? Czy stek medium to stek średniej wielkości? S. Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 10:59 snajper55 napisał: > samaasma napisał(a): > > > Haha > > Mowa była o wielkości kubka > > Chciałam średnia > > Serio trudno to zrozumieć ? > > A sąd ona wiedziała, że chodzi o wielkości kubka a nie na przyklad moc kawy? Cz > y stek medium to stek średniej wielkości? > > S. Fascynujące jak ty bierzesz udział w takich pierdołach .Może zmieniłeś płeć 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 21:14 samaasma napisał(a): > Haha > Mowa była o wielkości kubka > Chciałam średnia > Serio trudno to zrozumieć ? Akurat w Starbucks medium oznacza rodzaj kawy (średnio palona), więc to ty powiedziałaś głupotę. Odpowiedz Link Zgłoś
alterego72 Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 10:23 W Starbucksie średni rozmiar kubka to Grande. Mały to Tall, a duży to Venti. Jeśli to było w PL, trzeba było powiedzieć "średnią". Odpowiedz Link Zgłoś
damartyn Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 10:46 Nie tylko destynują ale jeszcze dedykują. Jak szaleć, to szaleć! Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 10:56 damartyn napisał(a): > Nie tylko destynują ale jeszcze dedykują. Jak szaleć, to szaleć! 👍 Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 14:12 Gdy lecisz w 1 klasie na zakupy do NY lub do LA na mecz Lakersów - to są destynacje. Gdy lecisz do pracy na zmywaku i lądujesz biedalotem na Stansted - to jest cel podróży. Odpowiedz Link Zgłoś
joana012 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 14:23 droch napisał: > Gdy lecisz w 1 klasie na zakupy do NY lub do LA na mecz Lakersów - to są destyn > acje. Gdy lecisz do pracy na zmywaku i lądujesz biedalotem na Stansted - to jes > t cel podróży 😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 15:06 A jak wracasz po kilku latach ze zmywaka to "zjeżdżasz do Polski". Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 15:25 suki-z-godzin napisała: > A jak wracasz po kilku latach ze zmywaka to "zjeżdżasz do Polski". > W sensie jak Santa na saniach ciagnietych przez Rudolph & Co.? Chociaz moze on zlatuje (do PL i innych destynacji ), hopefully nie zalatuje! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 16:13 Nie latam, więc jest mnie wszystko jedno. Odpowiedz Link Zgłoś
beata985 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 16:16 Jeżdżę na wakacje, na urlop, na wies w Polsce, do Chorwacji, na spływ...destynacje omijam z daleka, Jeżdżę w konkretne miejsca..🙄🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 18:29 mallard napisał: > Do destynacji, czy wystarczy Im cel podróży, czy też miejsce docelowe? > Bo ja przyznam się, że osobiście od destynacji wolę destylację Niedługo nawigacja zamiast dotychczasowego "Dojechałeś do celu" będzie uroczyście oznajmiać "Osiagnąłeś destynację". S. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 18:44 tylko dedykowanymi liniami lotniczymi Odpowiedz Link Zgłoś
mallard Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 22:49 chococaffe napisała: > tylko dedykowanymi liniami lotniczymi A wiiidzisz - to by pasowało! Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 20:38 Co tam destynacja. Ja zatrzymałam się na etapie, kiedy "miejscówka" to był bilet na określone miejsce w pociągu albo autobusie, a nie miejsce, do którego się jedzie na urlop. Z kolei "używka" to była substancja wpływająca na układ nerwowy, a nie używane ubranie albo sprzęt, a "hetera" oznaczało kurtyzanę, a nie złośnicę. To były czasy, teraz nie ma czasów. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 20:43 Pasjonat to byl osobnik, ktory wpadal w pasje a nie ten, ktory ja mial Wciaz mam tak, ze gdy slysze o pasjonatach tenisa czy classical music to mam wizje choleryka walacego na oslep rakieta albo oszalalego wiolonczelisty z dzikim wzrokiem Paganiniego Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 20:56 I to mi się podoba! Od dziś nie jestem nerwusem tylko pasjonatką!!! 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 21:01 bi_scotti napisała: > Pasjonat to byl osobnik, ktory wpadal w pasje a nie ten, ktory ja mial ; Bo to się łączy, a słowem, które to ilustruje, jest “maniak”. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 21:06 No tak ... Bi_scotti maniaczka Latin Jazz Moze byc Godzinka muzyczki .. z pasja & maniakalnej Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 09:21 bi_scotti napisała: > ) Wciaz mam tak, ze gdy slysze o pasjonatach tenisa czy classical music to mam > wizje choleryka walacego na oslep rakieta albo oszalalego wiolonczelisty z dzik > im wzrokiem Paganiniego Cheers. > Przypomniałaś mi Novak Djokovic of failed violinists to the best player in the world! Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 20:45 Do destynacji to nie ale destination mi się zdarza. I za każdym razem gdy dojeżdżam pewna pani oświadcza mi: you have reached your destination. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 20:59 Mnie moja pani w trakcie jazdy najczęściej oznajmia „wenn möglich bitte wenden“, bo często korzystam z googla i mojej nawigacji w samochodzie jednocześnie i Google pokazuje lepszą drogę, która tej pani się jednak nie podoba. Za to zawsze docieram do celu i na zakończenie pani mówi „sie haben ihr Ziel erreicht”. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 21:03 Make the U-turn, make the U-turn ... Tylko u mnie nie pani, a pan. Czasem ich zmieniam zeby mieli different accents - just for fun Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 21:15 U mnie pani najbardziej się bulwersuje, gdy jadę do pracy. Główna droga jest aktualnie remontowana i dwa razy są światła i ruch wahadłowy, więc jeżdżę opłotkami, żeby to ominąć. Nawigację włączam, żeby w razie czego od razu widzieć, ile będzie obsuwy i dać znać w pracy. Pani moje kombinacje się nie podobają i każe „wenden”, a ja się śmieję, że już mnóstwo razy tak jechałam i mogłaby w końcu zapamiętać tę drogę 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
al_sahra Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 21:38 eliszka25 napisała: > Mnie moja pani w trakcie jazdy najczęściej oznajmia „wenn möglich bitte wenden“ Ja korzystam z samochodowej nawigacji, której mój mąż nie cierpi, więc zawsze włącza Google na telefonie i każe mi się dostosować. Ostatnio pani z samochodu to się nie spodobało, więc zasugerowała “Make a legal U-turn”. Bylam na środku autostrady. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 21:41 Moja pani też często każe „wenden” w takich właśnie momentach 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 22:44 Najciekawiej jest gdy GPS jest not updated (zdarza sie w rented cars ) - tez uslyszalam pare razy na srodku highway "turn left, turn left, turn left" poza tym widac na screen, ze wedlug maszyny sune przez dzikie pola & stepy a czasem nawey jakas wode Nowa droga, ktos w rental agency pewnie nie dopelnil obowiazkow no i tak to dziala Ale to mile wciaz sie moc czasem przekonac, ze jednak jestesmy madrzejsci od device Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 00:08 Czasem to nie tylko kwestia nawigacji w samochodzie, ale też map googla. Nasze osiedle jest dość nowe i na mapach nadal nie ma naszego domu, choć mieszkamy tam już od ponad dwóch lat. Po wpisaniu naszego adresu gps kieruje na środek łąki. Sąsiad ma firmę i zgodnie z Google Maps urzęduje na trawce na zboczu góry 😄 Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 08:07 Możesz "dodać" swój dom do google maps. Już nie pamiętam dokładnie jak to zrobiłam ale jest możliwość poinformowania Google że mają błędne dane. Trwało to może z miesiąc ale zrobili poprawkę i od tamtej pory mój dom znalazł się na mapie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 08:35 A widzisz, tego nie wiedziałam. Z tym, że to nie tylko o mój dom chodzi. To jest już całkiem spore osiedle, a na mapach wciąż łąki. Podobno w tym roku mieli robić nowe zdjęcia i aktualizacje, ale jakoś nadal nic się nie zmieniło. Odpowiedz Link Zgłoś
dyzurny_troll_forum Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 22:56 mallard napisał: > Do destynacji, czy wystarczy Im cel podróży, czy też miejsce docelowe? > Bo ja przyznam się, że osobiście od destynacji wolę destylację Jeżeli już jesteśmy przy tym temacie, to a zasadniczo od destylacji wolę jednak fermentację. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Czy szanowne Emamy też latają 04.08.23, 23:12 Ja latam po prostu do kraju/regionu/na wyspę. Odpowiedz Link Zgłoś
taki-sobie-nick Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 00:26 Dokładnie, do dedykowanych destynacji. Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 09:33 Jak gdzieś lecę, to to się zawsze jakoś nazywa i tam właśnie lecę. Odpowiedz Link Zgłoś
suki-z-godzin Re: Czy szanowne Emamy też latają 05.08.23, 09:49 Niektore latają, a potem piszą artykuły. Bo są redaktorkami dziennikarskimi z destynacją centro storico. Odpowiedz Link Zgłoś