Dodaj do ulubionych

Zapięcie do roweru

05.08.23, 08:31
Hej, emamo? Miałam taki żelazny uchwyt, trochę niewygodny, ale coś tam się stało, od roku jeżdżę z jakimś najtańszym który zdjęłam że starego roweru dziecka. Jakie macie, polecacie?
Obserwuj wątek
    • mama-ola Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 08:45
      Ach, te przemyślane zakupy ematek, poprzedzone dyskusją na forum smile Wchodzę do supermarketu i podczas zakupów typu marchewka kupuję na sportowym i ową zapinkę, wybraną na oko. Podobnie zrobiłam z pralką, że nie wspomnę (bo w innym wątku wspomniałam) o stanikach.
      • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 08:51
        No dobra, ale mam drogi rower i nie chcę zapinki, którą można przeciąć w 5 minut. Moje pytanie dodałam po lekturze osiedlowego FB, dziś są dwa posty o kradzieży roweru.
        • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:11
          U nas kradną na potęgę, nawet w biały Dzień.
      • faustine Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:26
        Roweru, zwłaszcza drogiego się nie zostawia, z każdym zabezpieczeniem złodziej sobie poradzi. Smutne ale prawdziwe. Nawet w Holandii kradną, więc to nie jest tak, że tylko w Polsce.
        • szarmszejk123 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:53
          "Nawet w Holandii kradną"

W Holandii w większych miastach nie ma sensu kupować nowego roweru bo 5 minut i znika.
    • szarmszejk123 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 08:56
      Ja mam taką zwykłą z Action ale u mnie nie kradną jakoś bardzo a rowerem jeżdżę starym, bo jest lepszy niż nowy :p I nikt go nie chce ukraść.
      • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 08:58
        No u nas ostatnio jakaś plaga kradzieży.
        • pade Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:08
          Mam U Locka z Decathlonu.
    • kamin Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:02
      Internet mówi, że zabezpieczenie roweru powinno kosztować ok. 10 procent jego wartości.
      Jak masz rower za 3 tysie to kupujesz zabezpieczenie za ok 300 zł. Zapinka że stalowej linki kupiona w markecie zajmuje złodziejowi około 15 sekund.
      Osobiście najbardziej lubię U Locki, ale nie wszędzie da się nimi przypiąć. Kompletnie nie sprawdzają się przy stojakach do których wstawia się samo koło.
      Jako dodatkowy element można kupić blokadę koła czy jakiś alarm, ja szczerze mówiąc odpuściłam, ale rzadko parkuję rower w miejscach publicznych.
      • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:08
        Ja właśnie miałam u lock a teraz bym chciała jakiś dobry łańcuch
        • berdebul Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:18
          Zobacz na składane. Jest małe, przypina się do ramy, a pozwala zapiać do prawie wszystkiego, nie jak u-lock.
          Coś takiego www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-abus-bordo-lite-mini-6055-pd24421/?v_Id=149120
          • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:19
            O dzięki chyba taki typ kupię
      • turzyca Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:34
        >Kompletnie nie sprawdzają się przy stojakach do których wstawia się samo koło.

Stojaki na przednie koło to chyba wystawiają złodzieje rowerów jako przynętę. Kradzież roweru z tego to kwestia sekund. Dlatego ignoruję przewidziany przez producenta sposób używania, wstawiam rower tyłem, stawiając obok uchwytu, i przypinam rower za ramę. Zazwyczaj da się ulockiem, ale ja wolę składanego abusa.
    • berdebul Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:08
      Mam w uj drogie, kupione z rowerem i zgodnie z zasadą 10% wartości. Jak to ujął pan „to nie jest tak, ze nie ukradną, ale jest szansa ze zanim przetną to pani zdąży wyjść ze sklepu” big_grin
    • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:09
      U-lock, my mamy takie: www.rowerystylowe.pl/p-4666/u-lock-abus-granit-x-plus-540/w-9275/300-mm-eazy-kf

To zalezy gdzie stawiasz rower i za ile go kupiłaś (oraz jak bardzo jestes do niego przywiązana). smile
    • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:10
      składany Abus, nic innego w moim przypadku nie ma sensu. Ulock strasznie niewygodny do transportu. Ogólnie nigdzie nie zostawiam roweru, kosztował kupę szmalu.
      • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:11
        Czemu niewygodny? Są uchwyty na rower, czasami od razu z u-lockami.
        • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:14
          a gdzie mam takie wielkie ustrojstwo przyczepić, żeby jeździć wygodnie?
          • pade Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:15
            Ja mam z tyłu torbę, wożę w jednej z kieszonek.
            • pade Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:16
              Poprawka: kieszeni, bo duże to ustrojstwo.
            • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:20
              z tyłu mam tylko mikro torebkę podsiodłową, nic więcej nie wejdzie. Abusa mam przyczepionego pod ramą.
          • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:12
            Przecież do tego jest uchwyt i przyczepiasz do ramy. Jak moj 10 latek daje rade, to ty tez byś dała big_grin aczkolwiek obowiązku nie ma
            • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:19
              jeżdzę fullem, to nie ma miejsca na ramie na nic innego poza małym bidonem i blokadą pod od ramą
              • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:36
                Nie wiem co to. Wkleisz? smile))
                • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:42
                  mój
                  • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:51
                    A do czego służy to cos w środku ramy?
                    • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:52
                      To amortyzator?
                      • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:01
                        tak, to damper
                        • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:01
                          Ok, kumam, rzeczywiście słabo z miejscem 😊
                  • suki-z-godzin Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:07
                    O, jeździsz męskim rowerem i żyjesz? Szacun.
                    • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:13
                      a dlaczego mam nie żyć? ja jeżdżę tylko fullami, one chyba nie maja płci a rozmiar ramy można dobrać
                      • thank_you Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:22
                        To do jakichś zjazdów?
                        • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 12:27
                          do zjazdów tak, do skoków nie, ogólnie do terenów zróżnicowanych, ścieżek rowerowych i asfaltu z założenia unikam
                      • suki-z-godzin Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 12:30
                        Bo to niebezpieczne i niewygodne. A plec maja nie tylko rowery ale nawet i siodelka.
                        forum.gazeta.pl/forum/w,567,176398420,176398420,Rower_pytanie_obyczajowe.html?p=176398420
                        • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 12:36
                          niebezpieczne i niewygodne? ale macica mi zachoruje czy raka cycków dostanę? Weź mnie oświeć. Siodełko to akurat każdy pod własną dupę dobiera niezależnie od płci tak jak i rower ustawia czyli robi tzw bikefitting
        • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:16
          Ale ja stawiam pod siłownia, pracą, sklepem, biblioteką. W domu nie zamykam, chowam w garażu.
    • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:19
      www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-onguard-k-9-pd5067/?v_Id=88210&gclid=CjwKCAjw5remBhBiEiwAxL2M96ifGj-lVa5PXg8lZQFXeyOy2wZLN2NeVrgjjTf3nH1CEZ1gOm1PfhoCZ0IQAvD_BwE
      Co myślicie o takim? Wiadomo, że do 10 procent wartości się nawet nie zbliża, no ale ja mam elektryka.
      • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:22
        mam taki składany tylko Abus, droższy był ale też nie 10% wartości, nawet nie widziałam takich w cenie 1k
        • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:28
          Pokażesz?
          • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:32
            taki
            • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:41
              Dziękuję
              • madame_edith Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:24
                Tez mam takiego składanego Abusa, polecony przez takiego jednego, co się na tym zna. Polecam
                • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:56
                  Dzięki
    • asfiksja Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:31
      Od wieeeelu lat do sklepu/przychodni jeżdżę tanim rowerem i wcale go nie przypinam. Oszczędność czasu, pieniędzy i nerwów, polecam. Rower jest w dodatku spersonalizowany, bo były wymieniane pancerze na kolorowe, takiego nikt nie ukradnie.
      • thea19 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:33
        serio?
      • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:42
        Co do sklepu itd ok mogę tak zrobić, choć to na elektryku mam wygodne sakwy. Ale np do pracy chce jeździć właśnie ten, odległość. I szukam zabezpieczenia, nie bezwzględnego, ale statystycznie trudniejszego do złamania.
        • hasty Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:00
          Zadowolona jesteś z elektryka?
          Tak przy okazji pytam, bo nie mogę się zdecydować czy kupić, czy nie. Podziel się opinią, please!
          • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:06
            Bardzo. I ja i mój brat, któremu kupiliśmy składkowy na 50. Nie ma dla mnie minusów jazda rozkoszna. Wiosna i latem właściwie nie używam auta, bo, że dwa razy w tygodniu a nie 20.
            • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 10:14
              Acha są minusy. Mniej dostępny serwis. Ja nie odczuwam, bo jakby co mąż idzie z moim rowerem, bardzo daleko nie ma, 6 km, ale jednak.
              • hasty Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:41
                Dziękuje za odpowiedź
      • yuka12 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:55
        Mojej teściowej ukradziono rower, na który ematka nawet by nie spojrzała.
        Bez przerzutek, wymyślnych hamulców, ze starymi kołami, niewygodnym siodełkiem. Też myślała, że nikt nie ruszy 🤷‍♀️.
        • yuka12 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:58
          Ps. W UK ukradziono nam 2 rowery i RAMĘ z podwórza domu (nie obecnego naszego) - rowery były przypięte.
          Tutaj szybciej ukradną rower niż samochód.
        • slodka.boza.krowka Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 13:31
          Ja sama po pijaku z koleżanką wsiadłam na taki rower i pojechałyśmy pod dom, bo się nam nie chciało iść.
          To było lata temu, do dziś mi głupio. Wtedy uważałam, że to zabawne.
      • wapaha Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 09:57
        asfiksja napisał:

> Od wieeeelu lat do sklepu/przychodni jeżdżę tanim rowerem i wcale go nie przypi
        > nam. Oszczędność czasu, pieniędzy i nerwów, polecam. Rower jest w dodatku spers
        > onalizowany, bo były wymieniane pancerze na kolorowe, takiego nikt nie ukradnie
        > .
        miałam taki rower, stary wysłużony ciężki -zostawiałam go bez obaw licząc na to, że ktoś ukradnie i będzie okazja kupić nowy ( nie lubię kupować nowych rzeczy gdy stare są sprawne, nie jestem gadżeciarą ). I...nikt nie ukradł niestety ( zostawiałam nad jeziorem, pod klatką, pod sklepem itp)
    • piataziuta Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:02
      Pancerną.

www.centrumrowerowe.pl/zapiecie-onguard-k-9-pd5067/
    • gaskama Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:10
      Jak masz drogi rower i chcesz go na dłużej zostawić gdzieś, to tylko firma abus.
      www.centrumrowerowe.pl/lancuch-abus-granit-citychain-x-plus-1060-pd4482/?v_Id=67972&gclid=CjwKCAjw5remBhBiEiwAxL2M9wVaeQCCpTr3zh7uR43pk6EcySjrxjCtuXNB0MzDYVTtW_JH31LjmxoCTrIQAvD_BwE
      Jeśli chodzi o zapięcie, które chcesz wozic ze sobą po to, by np wejsc na chwilkę do sklepu, to np.
      www.avebmx.pl/Akcesoria-Media/zapiecia/Zapiecie-Knog-Kransky?gclid=CjwKCAjw5remBhBiEiwAxL2M96nog6Qc2QvZq_6h6K0_IONdDL8d0eWKiU2VO4boQxjnZbARmSSyPxoC-JkQAvD_BwE
      • extereso Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:57
        Dzięki 🥀
    • leepka Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 11:15
      Mialam U, został otwarty kluczem lub wytrychem i odjechał razem z rowerem i złodziejem... Rower elektryk.
      Kupiłam polecany U Abus granit x 540 i zamierzam dokupić drugi U, mniejszy, rzecz w tym żeby złodziej się zniechęcił widząc kilka zabezpieczeń. Te składane są podobno łatwiejsze do przecięcia.
    • andace Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 12:13
      W Holandii standardowo na wszystkich rowerach montuje się blokady koła, dodatkowo ja w swoim mam łańcuch ze średniej półki, mąż na swoim najlepszym rowerze ma łańcuch podobny do linkowanego przez Gaskama.
      www.rowerystylowe.pl/p-6533/blokada-kola-axa-victory/w-10931/srebrna

Nie wiem jak jest w Polsce, ale mąż ma swój najlepszy rower ubezpieczony (rower składany na zamówienie w cenie małego samochodu 🙄) i mimo zabezpieczeń ukradziono go w 5 minut.

Ubezpieczenie po pokazaniu kluczyków do zamków, pozwoliło na kupienie takiego samego roweru.
    • danaide2.0 Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 12:13
      Mam długi łańcuch na klucz, zawsze jakoś się wepnę, ale jeżdżę starym rowerem, żeby nie płakać po nim, gdy mi rąbną. Teoretycznie nie płakać, oczywiście, bo go uwielbiam, a nie jest tak łatwo kupić podobny.
      Przy stojaku na rowery odbyłam rozmowę z panem, który miał rower za 25 tys. i zabezpieczał go jakimiś kodami przez smartfon.
    • slodka.boza.krowka Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 13:16
      Dwie rzeczy są ważne - rower zapiąć do czegoś stałego (słup, ogrodzenie), najlepiej w oświetlonym miejscu. Najlepszy zamek i wolno stojący rower to żaden problem dla złodzieja, pdjeżdżają specjalnymi samochodami. Poza tym grubość zapięcia - są takie zamki, których nie da się przeciąć tymi elektrycznymi nożycami. Odpowiednio gruby łańcuch załatwia sprawę. Problem pojawia gdy w tak zabezpieczonym rowerze zepsuje się zamek. Kiedy mnie się złamał klucz - ja dzwoniłam po straż pożarną. Nie było problemu.
      Od ponad 15 lat nie straciłam roweru w dużym mieście.
    • hermenegilda_zenia_is_back Re: Zapięcie do roweru 05.08.23, 15:09
      Tam gdzie długo parkuje używam tego

www.googleadservices.com/pagead/aclk?sa=L&ai=DChcSEwjVxK71ysWAAxUjUZEFHVeFAyEYABAKGgJscg&ae=2&ohost=www.google.pl&cid=CAASJORoZtOeKMvZ29vYK0fBTG-tBZsuiDU7PwnKSAWgBtavJVmZmQ&sig=AOD64_30oPaeX99Ick0yPcNBYNnbzFw9VQ&ctype=5&q=&ved=2ahUKEwjmh6j1ysWAAxXxKhAIHWcgBmwQwg8oAHoECAYQIg&adurl=

A tam, gdzie krótko albo w pracy wystarczy mi
      Taki oto łańcuch -

www.centrumrowerowe.pl/photo/product/onguard-mastiff-8119-2-97367-f-sk7-w780-h554_1.webp

lubię zabezpieczenia akurat tej firmy, uwazam je za dobre jakościowo i atrakcyjne cenowo

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka