Dodaj do ulubionych

Oglądacie Urbexy?

08.08.23, 20:51
Na YT? Bo mnie się zdarza wink Nie wszystkie, raczej domy starsze niż ośrodki wczasowe czy fabryki. I tak patrzę na te filmy i w oczy rzuca mi się zawsze niesamowita ilość szkła. Słoików pustych i butelek. Setki słoików zostawionych na zapas, na przetwory i butelki każdej wielkości, po alkoholu, piwie, gazowanych napojach. Po co tym ludziom to było?! Kilkaset sztuk w jednym domu. Oraz stosy zupełnie niepotrzebnych śmieci, które zostały po gospodarzach. Widać, że nawet za życia właścicieli tych gratów było w cholerę za dużo. Pełne szuflady plastikowego badziewia, stosy gazet (moja matka takie ma, otworzone na konkretnej stronie, nigdy do nich nie wraca tongue_out ).
Męczy mnie też ignorancja nagrywających. Czasem zastanawiam się pod jakim kamieniem się chowali skoro na widok np kalendarza na ścianie z '93 wołają, że dom opuszczony od trzydziestu lat. Jak po rzeczach tam stojących i trawie najwyżej do pasa widać, że minęło może 5... Podnoszą jakiś przedmiot i nie wiedzą co to jest, pytają widzów o oczywiste rzeczy. No i denerwuje mnie kiedy nie odkładają rzeczy na miejsce, podnoszą do kamery i zostawiają otwarte, kładą inaczej, nie zasuwają szuflady, którą otworzyli...
Obserwuj wątek
    • faustine Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:03
      tak, nawet na żywo🙂
      • heca7 Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:10
        Uuu, to podziwiam wink Nie miałaś nigdy problemów z sąsiadami, którzy okazywali się np właścicielami opuszczonej nieruchomości?
        • faustine Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 23:17
          heca7 napisała:

> Uuu, to podziwiam wink Nie miałaś nigdy problemów z sąsiadami, którzy okazywali s
          > ię np właścicielami opuszczonej nieruchomości?

> Nie, bo starannie wybieram obiekty 😀( fora urbexowe, strona desolate zone) . Więc to jest
          urbex taki trochę boomerski🙂 Filmików nie kręce i nie wrzucam na youtuba🙂
    • trudneslowa Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:21
      Czytam teraz książkę Volkera Ullricha o upadku Hitlera, jest znakomita, i siedząc w temacie, obejrzałam kilka urbexów. Z większości mało czego można się na nich dowiedzieć, ale faktycznie często skradają się (lub mają pozwolenie smile) do różnych zakamarków, więc bywa ciekawie.
      • heca7 Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:38
        Ja widzę często komentarze pod filmikami- po co wchodzicie jak nie wasze? włamujecie się! nie twoje, nie rusz itd...Za każdym razem mam wrażenie, że ten ktoś najpierw obejrzał skrupulatnie a potem ulał trochę jadu tongue_out
    • hippolina Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:36
      Oglądam Urbexy, a nawet jestem patronką i gorącą wielbicielką jednego z kanałów, ale oglądam tylko te, gdzie nagrywający naprawdę mają dużą wiedzę o tym, co robią. Fakt, wiele osób próbuje też nagrywać, to są właśnie opisani przez Hecę7 ludzie. Nad słoikami, butelkami i niezużytymi przetworami też się zastanawiałam - po co? Falenicka piwnica mojej teściowej tak wygląda - pudła, butelki, buteleczki, przetwory na regałach wysokości od sufitu do podłogi (a piwniczka wyjątkowo wysoka) Niedawno znalazłam butelkę starego, robionego przez teścia wina z naklejką 1956. Oby teściowa żyła jak najdłużej, życzę jej tego z całego serca, ale ma już 90 lat i po jej śmierci śmieci chyba zajmą ze dwa kontenery, będzie miał syn co sprzątać - dziedziczy.
      • heca7 Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:44
        W sumie masz rację. Falenicka piwnica moich rodziców wygląda podobnie wink I jeszcze garaż... Pamiętam jak kiedyś przyszłam do matki żeby przejrzeć z nią ubrania, które chce wyrzucić (sama chciała!). W rezultacie udało mi się tylko jeden dres wyszarpać tongue_out I skończyło się kłótnią i wyrzutami, że jak będzie stara i nie będzie miała pieniędzy (a emerytura?!) to będzie to nosić. Tjaaaa. Minęło z 10 lat i nie widziałam jej w ani jednym z tych ubrań tongue_out
      • trudneslowa Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:55
        Polecisz wartościowe kanały?
      • heca7 Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 22:15
        O, ja też poproszę wink Niektórzy trafiają na naprawdę ciekawe miejsca ale kręcą tak, że ja niemająca choroby lokomocyjnej z miejsca ją dostaję tongue_out
    • jahelena Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:42
      a co to jest?
      • heca7 Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:45
        Zajrzyj na YT i wpisz hasło- Urbex. W skrócie- oglądanie opuszczonych domów z kamerą.
        • jahelena Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 21:47
          Nie mam tyle czasu. Ty masz?
    • wkswks Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 22:58
      Oglądam czasem i bardzo lubie. Zawsze mi żal, że dzieci i wnuki nie zabierają zdjeć i osobistych pamiątek.
      • heca7 Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 23:21
        Mnie oprócz zdjęć szkoda zabytkowych mebli i drzwi. Często nawet w dość skromnych przedwojennych domach są ładne drewniane drzwi z płycinami, często podwójne, z ozdobnymi futrynami. No i podziwiam schody, drewniane, zakręcone, dopracowane. Widać, że dobrej jakości bo długo się trzymają w niezłej formie.
        • faustine Re: Oglądacie Urbexy? 09.08.23, 07:32
          schody, okna i drzwi - to najlepsze w urbexach🙂
    • liliawodna222 Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 23:19
      Ogladam, niektóre bardzo interesujące.
    • conena Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 23:21
      Znam jedną babkę, która na fb wrzuca tysiące zdjęć z urbexów, ale ona właśnie po szpitalach, hotelach, fabrykach i takich tam łazi. Nie wiem w sumie czy na yt coś publikuje, bo w sumie to jej nie lubię, straszne babsko, wyrzuciłam ją z głowy a ten wątek mi ją przypomniał.
      • conena Re: Oglądacie Urbexy? 08.08.23, 23:23
        I jeszcze mój mąż ma kolegę z pracy co lata z dronem po opuszczonych miejscach i nawet w jednym domu niedaleko nas byli razem. Wg mojego męża to więcej otoczki i szumu wokół, a sama akcja w sumie nudna była.
    • imponderabilia22 Re: Oglądacie Urbexy? 09.08.23, 08:12
      Nie, wole na żywo.
      • heca7 Re: Oglądacie Urbexy? 09.08.23, 09:12
        Z tej strony ematek nie znałam wink
    • kurtkapuchowa Re: Oglądacie Urbexy? 09.08.23, 08:32
      Uwielbiam niemieckie: Lost Place Tapes, autor to Superully. Facet opowiada przeciekawie, z tym, ze po niemiecku.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka