Dodaj do ulubionych

Okulary relaksacyjne

08.08.23, 21:40
Czytając wątek dzisiejszy o okularach, że trzeba się przyzwyczaić, zastanawiam się czy dobrze zrobiłam.bo nie odebrałam moich nowych okularów i na razie czekam na optometrystę i jadę na plus 2 z rossmana. Optometrysta zrobił mi tzw okulary relaksacyjne plus dwa do bliży i plus 0,5 do dali. W dal widzę b dobrze, z bliska słabo . W nowych okularach w dal widzę b dobrze ale z bliska- tragedia, może 1 cm tekstu jest w miarę ostry na środku, boki zamazane, muszę szukać tego miejsca, bez sensu. Czy tak ma być i ja się jakoś przyzwyczaję?Szkła za 600 zł, chyba jakieś za tanie. Macie doświadczenie z takim typem okularów?
Obserwuj wątek
    • little_fish Re: Okulary relaksacyjne 08.08.23, 21:50
      Miałam takie szkła. Właściwie nadal mam. Tylko minusy z cylindrami do dali, plusy (chyba 1 w tej chwili) do bliży. Jedyne co, to musiałam się przyzwyczaić, że czytając tekst muszę obniżyć wzrok, żeby czytać dołem soczewki, a nie pochylać głowę.
      • presens Re: Okulary relaksacyjne 08.08.23, 21:54
        Czyli to nie jest normalne, co mam w tych nowych okularach. Że dołem, który jest dla mnie najistotniejszy mam obraz nieostry
    • mak_z_figa Re: Okulary relaksacyjne 08.08.23, 21:55
      Ja się chyba z miesiąc przyzwyczajałam, ale mam minusy. Najgorsze było to, że musiałam nauczyć się znaleźć ten dobry punkt do czytania. Przy większym obszarze, trzeba ruszać głową, bo ruch oczu powodował zgubienie ostrości. Jak już miałam dość, to wracałam do poprzednich okularów. W końcu się nauczyłam. Ale nie każdemu to pasuje
    • berdebul Re: Okulary relaksacyjne 08.08.23, 21:57
      Takie okulary musza być duże, żeby w miarę płynnie przechodziła ostrość obrazu.
      • presens Re: Okulary relaksacyjne 08.08.23, 22:03

Mam spore szkła, ale utwierdźcie mnie , że to pole dla bliży na dole okularów powinno stanowić co najmniej połowę szkła, a nie zeby szukać tej ostrości i na stronie a4 mieć ostry jeden wers
        • berdebul Re: Okulary relaksacyjne 08.08.23, 22:46
          2/3 do 1/3 mniej więcej, ale na 100% więcej niż jeden wers powinnaś widzieć.
        • snakelilith Re: Okulary relaksacyjne 08.08.23, 23:01
          Teoretycznie powinno wyglądać to tak jak niżej.
          Problem o którym piszesz, to ja miałam przy okularach progresywnych. Bardzo wąski na dole obszar do bliży, ten jasno żółty. Kompletnie do bani. Dlatego korzystam teraz z trzech par jednoogniskowych. Do bliży mam plus 3-3,25, używam też do pracy na laptopie. Do średnich, np. w kuchni mam 2,5,-2,75. A do dali, np kino i telewizja, albo jak chcę podziwiać widoki 1,25 -1,5.
          • presens Re: Okulary relaksacyjne 09.08.23, 08:03
            Ojej, to fatalnie. Czyli prawdopodobnie okulary są dobre… Teraz rozumiem, czemu mój teść nie chciał progresów, tylko miał starego typu okulary przedzielone na pół o dwóch mocach szkieł. Tak jak ja funkcjonuję teraz, do bliży mam okulary na czubku nosa , a w dal patrzę nad nimi.
    • princesswhitewolf Re: Okulary relaksacyjne 09.08.23, 09:42
      >Macie doświadczenie z takim typem okularów?

Progresy Pani zrob.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka